Steg-för-Steg: Att täcka en tårta

I förra Steg-för-Steg-inlägget visade jag hur man kan fylla en tårta och nu tänkte jag visa nästa steg, nämligen hur man (jag) gör för att täcka den.

 • Börja med att ta ut tårtan ur kylen och ta bort plast och ev tårtring.
 • Ta fram grädde (eller smörkräm). Börja med att täcka toppen med grädde och arbeta dig sedan ner på kanterna med hjälp av en spatel, tårtspade eller något annat med raka kanter. (Jag använder alltid en tårtspade som syns på bilden till höger.)

 • Du behöver inte ha så tjockt lager med grädde utan det räcker att det precis täcker tårtan. Har du för mycket grädde så är det lätt att det pressas ner och ut på tårtbrickan när locket läggs på. Inget farligt, men det blir kladdigt 😉
 • Kavla ut sugarpaste eller marsipan. För att få det lagom stort så kan du mäta sidorna och diametern så att du vet hur många centimeter du måste ha för att täcka tårtan – Lägg sedan på minst 10-15cm
 • Om du använder grädde så måste du fodra locket med smakolja eller smör innan du lägger på det. Undantag är om du använder sugarpaste med gelatin, då behövs det inte. Better safe than sorry brukar jag tänka och fodrar ändå de gånger jag har gelatin i min SP 😛

 • Lägg på locket. Nu behöver du ha rätt mycket lock över (som hänger över kanten) för att det ska bli lättare att få bort ev veck.
 • Ta fram en smoother (eller använd dina handflator).

 • Smek locket med smoothern, börja längst upp och arbeta dig neråt kanterna. Blir det veck så drar du lite i locket -smeker/jämnar till – drar igen.. osv tills alla veck är borta.
 • Använd exempelvis en pizzaskärare och skär bort överflödet från locket.

 • Ställ in tårtan i kylen medans du röjer upp.
 • Nu är tårtan redo att dekoreras :-)

Lycka till! :-)

Steg-för-Steg: Att fylla en tårta

Jag tänkte visa hur jag gör när jag fyller mina tårtor. Ursäkta bildernas konstiga ljus  – Det var rätt mörkt när jag tog dem. :-) Imorgon kommer det en Steg-för-Steghur jag täcker tårtor.

Så här gör jag:

 • Börja med att skära tårtbotten i 3 eller 4 delar.
 • Skär ev av toppen ifall den är bucklig så att du får ett jämnt tårtlock.
 • Börja med att lägga en del tårtbotten på exempelvis en tårtbricka.
 • Bred på fyllning.
 • Lägg på del 2 av tårtbottnen.
 • Bred på nästa fyllning.
 • Avsluta med att lägga på tårtbottenlocket.
 • Lägg plast som täcker hela tårtan.
 • Ta en tårtring, kanten på en springform eller dra ett par extra varv med gladpack. Dra åt lite så att det är tätt.
 • Ställ in i kylen och låt stå i minst 8h.

Tårtbrickan kommer ifrån Siluett och Tårtringen finns att hitta hos Lyckas med Mat.

Dagens tips: Smoother

En smoother är ett jättebra hjälpmedel då du täcker en tårta. Du smeker/stryker den över tårtan för att få ett slätt och jämt resultat både ovanpå och på sidorna.

Jag brukar varva smoothern med mina händer för att få bort alla veck och få ett slätt resultat.

PS: Jag håller på att fixa bilderna till en Steg-för-Steg på hur jag gör när jag täcker en tårta.

 

Dagens Tips: Grädde

Om du vill spackla din tårta med grädde så vill du kunna vispa den hårt utan att den blir till smör. Mitt tips är att ta i lite bakpulver i grädden innan du vispar den. Bakpulvret gör att du kan vispa grädden längre (till en hårdare konsistens) utan att den blir smörig.

Bakpulvret ger ingen smak till grädden och du behöver ungefär en knivsudd till 2dl grädde.

Lite andra tips

 • Använd alltid grädde som har mer minst 30% fett. Har du får låg fetthalt så blir inte grädden så stabil.
 • Du får en fluffigare grädde om du vispar den när den är riktigt kall (det går dessutom snabbare att vispa den då). Helst ska den stå i kylen i minst 12h innan och ha en temperatur på 5°C.
 • Vispar du långsamt (helst lägsta hastigheten på elvispen) eller för hand så får du in mer luft i grädden och den blir då fluffigare och mer stabil än om du vispar snabbt.

Dagens Tips: Tårtring/Anslagsring

Ett mycket bra hjälpmedel när du ska göra tårta är en justerbar tårtring/anslagsring/kakring/tårtbottenring (kärt barn har många namn 😉 )

När du fyllt din tårta och täckt den med lite plastfolie så sätter du tårtringen runt och trycker åt så att det inte finns någon luft mellan tårtan och ringen. Får den nu stå så här i minst 8 h i kylen så har du en betydligt lättare tårta att jobba med då den håller formen bättre.

Den tårtring jag använder kan man använda till tårtstorlekar i diameter 16-30 cm och går att hitta här. Har många gånger undrat varför jag inte skaffat detta smidiga redskap tidigare?!?

Springformskant

Har man inte en tårtring så går det iofs att använda springformskanten vilket jag gjort tidigare. Tyvärr så stämmer den inte alltid överrens med storleken på tårtan. När jag använder springform så har tårtbottnen en tendens att krympa 1 cm i diamatern och då går det inte att använda just den formen.

Plastfolie

Ett annat tips om man inte vill köpa en tårtring är att använda mycket plastfolie och dra åt det när man snurrar det runt tårtan så att det blir ett tajt lager plastfolie runt.

Det kommer Steg-för-Steg på detta. Ska passa på att fota när jag gör helgens tårtor. :-)

Dagens Tips: Ställ tårtan i kylen

Låt din tårta stå med fyllningarna i minst 8 men helst 24 timmar innan du spacklar och täcker den. På så vis får den stå och gotta ihop sig, blir saftigare och håller formen bättre. Sen brukar det ju vara så att tårtan är som godast dag 2 (men även dag 3). :-)

När jag gör tårtor i helgen så tänkte jag göra en Steg-för-Steg på hur jag gör mina tårtor.

Bilden kommer ifrån Steg-för-Steg: Ying & Yang tårta

 

Dagens Tips: Dekoreringssprits

Att dekorera exempelvis kakor med choklad är alltid kul. Det gör dem lite extra lyxiga tycker jag. Till detta har jag hittat ett helt fantastiskt redskap, Decopen dekoreringssprits från Lekue.

Den är supersmidig! Du hackar chokladen, lägger den i spritsen och stoppar in i micron. När chokladen är smält så är det bara att börja dekorera – Hur smidigt som helst! Den jag har är brun och kom med två olika munstycken men har sett att den nu finns med 4 stycken olika munstycken och kommer i 3 fler färger, rosa (ser dock mer röd ut), grön och orange. Är helt klart en perfekt julklapp till någon som gillar att baka :-)

Sen kan man ju alltid dekorera cake balls/pops, tårtor, cupcakes och mycket mera med denna smarta dekoreringssprits – Är bara fantasin som sätter gränser 😉

Dagens Tips: En fin present

Baka kakor, stapla dem på hög, bind ett fint presentband runt och ta med istället för en vinflaska/blomma när du ska bort. Eller varför inte slå in och ge bort som julklapp? Jag älskar presenter/julklappar som personen i fråga har gjort själv – Är jättekul att få! 😀

Jag har bakat Kokos- och Mandelmassakakor (ungefär som kokostoppar fast kakor) som jag ringlat choklad över. Det söta juliga bandet hittade jag på ICA.

Dagens tips: Petal Base

När du ska göra dekorationer

Petal Base har underlättat väldigt mycket för mig när jag gör dekorationer. Jag smörjer numera in underlaget jag kavlar på samt kaveln med lite, lite Petal Base och då fastnar varken marsipan eller sugarpaste/flowerpaste utan det går enkelt och smärtfritt – Helt underbart mao! Att den sedan inte är dyr (kostar runt 30kr) och väldigt dryg är ett stort PLUS. :-)

Tips när du färgar

Smörj in dina händer i lite Petal Base innan du färgar din marsipan/sugarpaste/flowerpaste så fastnar inte pastafärgen på dina händer. Tidigare har jag alltid använt plasthandskar men behöver nu inte längre det. :-)

Smak

Den är fullt ätbar och det ska vara en lätt vaniljsmak på Petal Base men har inte själv direkt smakat. Dock har jag ätit dekorationer som kommit i kontakt med Petal Base och känner ingen extra smak alls.

Dagens Tips: Förvaring av tårtbrickor

Jag förvarar mina tårtbrickor i fina hattaskar. Tyckte att den runda brickorna var svåra och otympliga att förvara innan för de for mest omkring, men nu ligger de bra (och snyggt) :-)

Nu kanske inte så många har så mycket tårtbrickor liggandes hemma att de kan fylla en stor hattask, men då skulle de kunna vara en jättebra förvaring till exempelvis pepparkaksformar. Sen kan man ju även använda hattaskarna till cupcakesbricka eller varför inte som tårtfat? Hm.. Vad sugen jag blev nu på att göra en tårta som matchar askarna… Synd bara att min födelsedag är lååångt bort 😛

Tårtbrickorna kommer ifrån Siluett.

Lucka 3

Dagens tips kommer lite senare idag i eget inlägg. Kom nämligen på att jag inte berättat vilka smaker man kan hitta i min lilla kalender. :-) Kan dock tipsa om att hålls sig till recept när man gör frosting (vilket jag inte gjorde denna gång) annars kan det lätt bli att frostingen blir för lös som min gröna blev. Det funkade till siffrorna men stackars julgranen (nr 24) sjönk ihop medans jag plåtade 😛 Nåja, man kan ju inte lyckas varje gång 😉

Den gröna frostingen är Cream Cheesefrosting. Den röda är mandel- och vit chokladfrosting och den gula är apelsinfrosting. Själva cupcakes’n är antingen pepparkakscupcakes, saffranscupcakes (en sort fylld med marsipanbitar  och en utan) samt browniescupcakes fylld med skumtomtefluff. De vita plattorna är flowerpaste och siffrorna är gjorda av marsipan.

En liten härlig julblandning helt enkelt :-)

Lucka 2: Dagens tips!

Snurrbricka/Turntable

Ett av de bästa redskapen jag har köpt till mitt tårtgörande är en snurrbricka/turntable. Den är ovärderlig för mig när jag lägger på lock samt dekorerar tårtor. :-)

När jag först började leta efter en slogs jag av att de är rätt så dyra. Wiltons och PMEs kostar mellan 150-515kr + frakt, vilket är rätt saftigt om man har tårtgörande som hobby. Efter lite mer letande så sprang jag en dag på den perfekta snurrbrickan för mig. Den var superbillig (endast 49kr) och jag hittade den på IKEA. :-)

Mitt tips idag till er, IKEAs snurrbräda, både billig och mycket praktisk 😀