Frågestund

Jag har till min fasa upptäckt att många kommentarer ni gjort här på bloggen inte nått mig! Något galet har hänt och massor av kommentarer har gått som skräppost – Närmare bestämt 247 stycken :-( Har tittat igenom och det är kommentarer från flera veckor tillbaka… Är hemskt ledsen över att ni inte fått svar på era kommentarer och frågor! Förstår inte riktigt varför det har blivit så och håller på att titta på mina inställningar om det är en sådan som har ändrats någonstans. Ska försöka gå igenom kommentarerna så snart jag har möjlighet.

Än en gång, jag är verkligen jätteledsen över att inte ha sett alla era kommentarer förrens nu! Ska göra mitt bästa för att något som detta inte händer igen! 


Frågestund

Jag noterade att många kommentarer innehöll frågor och tänkte därför att vi skulle köra en liten frågestund här på bloggen. Har du en fråga du inte fått besvarad eller rent av bara en fråga så skriv en kommentar till detta inlägg så ska jag göra mitt bästa att svara er! Jag kommer svara löpande så fråga på! :-)

Om en vecka så lägger jag in alla frågor och svar under fliken med samma namn så att även andra lättare kan få ta del av dem.

Ha en härlig kväll! Kram, Lisa

0 thoughts on “Frågestund

 1. Jag undrar om du kan lägga in steg för steg hur man gör rosor. Gör inte tårtor alls i närhten av din nivå, men är riktigt dålig på rosor..Behöver lite knep. Tack för Sveriges bästa sida alla kategorier!
  MVH/Johanna

  • Tack söta du! Blir oerhört glad över att du tycker det! ♥
   Vad gäller en steg-för-steg på mina rosor så kommer det, dock inte på bloggen men utan i en bok som jag är på gång att göra :-)

   Kram till dig!

 2. Hej! Vilken fin och inspirerande blogg du har! Jag undrar hur du har gjort den breda dekorkanten till dina två tårtor (den största och den mnsta), som du ställde upp med i Dessertbordstävligen och vann med i Sverige.
  Mvh, Lyna

  • Tack Lyna! :-) Jag har använt mig av en spetsform för att göra dessa. Tyvärr så finns den inte längre att få tag på. Men butiken Strössel & Annat har andra jättefina spetsformar som snart kommer in i butik. TIpsar på Facebook när de finns där.

   Kram till dig!

 3. Hej Lisa
  Jag har 2 frågor ngt som jag undrar över.
  När du fyller tårtor, använder du helt färska tårtor, alltså mjuka eller är dem
  lite frusna !
  Vilket är lättast att jobba med ?
  Den andra frågan är… Vilket är lättast, att dela på tårtbotten när den är varm
  eller skall den vara helt kall ?
  Må gott
  Pia *

  • Hej Pia!
   Jag använder färska tårtor. Antingen bottnar jag gjort samma dag eller dagen innan. Tar jag ut en botten från frysen så brukar jag låta den tina upp innan jag fyller dem. Däremot är de ju oftast lättare att skära dem när de är lite frysta, iallafall porösa tårtor. Det är lättare att dela kylda och frysta tårtor.

   Tack detsamma!

  • Vad gäller en steg-för-steg på mina rosor så kommer det, dock inte på bloggen men utan i en bok som jag är på gång att göra :-)

  • Tack Charlotte! Jag har använt mig av en spetsform för att göra dessa. Tyvärr så finns den inte längre att få tag på. Men butiken Strössel & Annat har andra jättefina spetsformar som snart kommer in i butik. TIpsar på Facebook när de finns där.

   Kram till dig!

  • Tack så mycket Iréne! :-) Vad gäller en steg-för-steg på mina rosor så kommer det, dock inte på bloggen men utan i en bok som jag är på gång att göra :-)

 4. Hej!

  jag undrarde förut om du temperarade din choklad själv (oreos-kakorna med kärlekstext) eller om du köpt chokladen som blev så glansig och fin någonstans?

  • Hej!
   Jag använde chokladchips som finns att köpa i mataffärerna och smälte dem i micron. Gick jättesmidigt :-)

 5. Undrade lite kring din fototårta..hur många bottnar var det på den, hur mycket dekorfondant går åt för att täcka den och hur funkar det med att fästa dit fotot? =)
  / Sandra

  • Fotot är jättelätt att fästa. Är bara att använda lite vatten på en pensel. Ätbara foton är ju rätt tunna och böjliga vilket underlättar :-)

   Jag hade 3-4 bottnar (kommer inte helt ihåg tyvärr). Tårtan var ca 15 cm i diamatern och ca 10-12 cm hög. Jag hade ett tjockare lager dekorfondant på den och tillsammans med knapparna så gick det åt 500g.

   Kram, Lisa

 6. När jag skulle pensla på pulverfärg på mina dekorationer, gjorda av sockerpasta, fastnade färgen inte riktigt, hur gör man för att det ska fästa? blöta penseln eller något?

  • Jag blöter aldrig min pensel utan använder alltid pulverfärgen som den är. Det gäller att arbeta in färgen med penseln. Sen går det ju givetvis även bra att måla med färgen och då blanda lite pulverfärg med lite genomskinlig alkohol, ex vodka. Då får du mer som vattenfärg. Alkoholen dunstar bort. :-)

 7. Jag undrar vad som är det bästa tillvägagångssättet när man vill färga sockerpasta. Exempelvis om jag vill ha babyblå färg på tårtan bör jag antingen blanda vit och blå sockerpasta eller bör jag ta vit sockerpasta och blanda i blå pastafärg?
  Undrar även hur man beräknar antalet tårtbitar för olika tårtstorlekar? Exempel en tårta på 27 cm i diametern, hur många bitar räcker den till? Finns det någon mall/riktlinje?
  Ett stort tack för en otroligt bra och generös blogg! Jag har börjat göra tårtor med, främst med sockerpasta, och dina bilder och steg-för-steg tips hjälper mig oerhört mycket. Men var inte orolig, jag är låååååångt ifrån dina konstverk :)

  • Hej Camilla!
   Det går utmärkt att göra på båda sätten. Jag föredrar dock att använda mig av vit pasta med lite, lite blå pastafärg, typ Wilton sky.

   För att lättast beräkna antalet bitar kan man använda en tårtbitsuträknare där du skriver in höjden och diametern. Här,http://lindarunn.se/2011/january/tartbitsutraknaren.html kan du hitta en sådan.

   Vad kul att jag kan inspirera och hjälpa dig! Å visst är det kul att göra tårtor? 😀
   Kram till dig!

   • Ett stort tack för att du svarade!!! Tycker att det är så sällan som man får svar när man skriver på någons blogg så ditt svar vart extra kul :)

    Nu har jag alla ingredienser och ska snart göra min första tårta till sonens 1 års kalas. Känns jättepirrigt men någon gång ska vara den första. Och eftersom jag redan nu fått frågan om jag kan göra tårta till morfars 90 års dag så är det väl bara att sätta igång. Ska bli så kul :)

    Jag kommer att blanda i wilton sky i vit sockerpasta för att få babyblå. Har blandat två färger med sockerpasta och tyckte att det var lite mäckigt… och så känns det som att jag får lite mer frihet om jag droppar en liten droppe i taget för att få fram den färg som jag vill ha.

    Tack för din hjälp! :)
    Kram!

 8. Hej hej :)
  Såg att någon redan frågat om lite knep på att dela tårtbottnar, så då hoppar jag över den frågan. En annan sak jag dock funderat på; om jag vill göra en hög tårta av t.ex. två tårtbottnar, (så det blir 6 lager tårtbotten) behöver jag något för att stödja den då, som när man gör våningstårta och har sugrör eller grillpinnar som stöd? Eller är det bara att stapla på med tårtbottnar? =)

  • Hej Maria! Ser nu att jag missat godkänna den här kommentaren – Ursäkta!

   Jag har gjort så höga bottnar utan att stödja med sugrör eller likande. Det handlar lite om hu pass stadig tårtan är med bottnar (vilken typ av botten) och vad du har för fyllningar. Har du tjocka lager med fluffig fyllning i den nedre delen så kan lätt de andra bottnarna trycka ner och kan då komma på glid. Men som sagt, känner du dig osäker kan du alltid stoppa i ett sugrör eller två för att vara på den säkra sidan :-)

 9. Hej!
  jag skulle gärna vilja ha receptet på din pinacolada frosting som du har på dina saftiga vaniljcupcakes :)
  ps. Jag verkligen ÄLSKAR din blogg, kan sitta i timmar och kolla runt på dina otroliga konstverk!
  Mvh Cassandra

 10. hur får du så fina färger på locken och dekorationer? Använder du pulverfärg eller pastafärg och vilka är de bästa att ha hemma? Märke och färger)
  Är det bäst att blanda till önskad färg eller köpa färdiga? många frågor blev det där men jag får inte aldrig till det.

  Tack för en bra blogg :)

  • Hej Sandra!
   Jag använder pastafärg när jag färgar sockerpasta eller flowerpaste till lock och dekorationer. Framför allt av märket Wilton, men även andra märken oxå. Här, http://sockerrus.se/favoritprodukter/ kan du se några av mina favoritprodukter. Där finns även länkar till vart du kan köpa färgen.

   Jag köper nästan alltid vit och färgar själv. På så vis kan man färga så mkt man vill ha och i den nyans man gillar. Mörka färger såsom mörkblå, svart och även röd köper jag färdig då den är väldigt svår att färga själv.

   Tack själv!
   Kram ,Lisa

 11. Det här är snarare en önskan än en fråga. Jag tycker dina steg för steg beskrivningar är superbra, så jag önskar att du gör flera såna!

  • Det finns fortfarande en plan på att börja hålla i kurser. Tyvärr så tar det lite längre tid än tänkt att komma igång men hoppas som sagt att kunna annonsera ut det inom snar framtid :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *