Det stora tårtslaget: Tema – ”Natt & Dag”

Och där tog min resa i ”Det stora tårtslaget” slut :-( Enligt mig helt fel beslut av juryn 😉

De kommande veckorna kommer det att dyka upp lite inlägg från de olika programmen och även de recept jag inte hunnit lägga ut. Redan imorgon kommer jag att lägga ut ”Natt och Dag”-tårtan så som den blev när jag får mer tid på mig och slipper stressa. Tårtan jag gjort hemma är en av mina nya favorittårtor och jag fullkomligt älskar den! Så missa inte att kika in här på bloggen imorgon fredag :-)

Lisa Lundqvist Obing

Tillbaka till kvällens program.

Veckans tema i ”Det stora tårtslaget” var riktigt svårt tyckte jag. Det jag bestämde mig för först var att jag inte ville göra en tårta som är hälften dag och hälften natt (alltså 50/50). Jag ville heller inte göra en sol och en måne på tårtan. Kändes lite för självklart och sådana tårtor har jag sett förr och då mest till dop/barnkalas. Jag ville göra något eget och unikt. Jag ville göra en tårta som likaväl kunde höra hemma på ett galleri som på dessertbordet. När jag kommit så långt så började idén om tårtan formas. Jag bestämde mig för att göra en svart tårta som skulle symbolisera natt. Till det skulle jag göra svart blommor som såg ut som en stjärnhimmel när man tittade på dem. För att få in temat ”dag” så bestämde jag mig för att göra en ram och i den skulle jag måla något i stil med en sommaräng. Redan här borde jag kanske ha stoppat mig själv 😉 Jag kan nämligen inte måla motiv och har aldrig behärskat det. Men vad är en tävling om man inte pushar sig själv och vågar göra nya saker? Oavsett vad som sagts i programmet så är inte jag en person som kör på det säkra. Jag vill utmana mig själv till max och det gjorde jag kan jag lova!

Det stora tårtslaget

Ett misstag som jag i efterhand insåg att jag gjorde, var att säga det högt. Alltså att jag inte kan måla motiv. Det användes nämligen emot mig hur många gånger som helst under inspelningen. Eller rättare sagt jag blev psykad med det. ”Hur känns det nu när du ska måla motiv på tårtan och du står bakom Ed som är målarproffs?”, ”Tror du att du kommer klara av att måla under press?” etc. Jag hann ångra mig flera gånger om kan jag lova 😉 Att bakningen sedan drog ut på tiden så in i vassen och att jag bara hade 10-15min på mig att måla motivet hjälpte inte. Jag brukar inte stressa upp mig så lätt men i detta program var jag på bristningsgränsen. Händerna skakade, blommor gick sönder och när jag väl skulle måla så stod Mattias, Anette och Marie (jury och programledare) bakom mig, pekandes och studerade när jag målade. Haha kan lova att stressnivån var absurt hög!

Det stora tårtslaget tårta

Som i samtliga program så satte jag ribban för högt och hann inte klart med det jag tänkt. Hade dock bakningen flytit på så hade jag haft god marginal, så man kan säga att jag borde räkna in extra tid när jag planerar så att jag fortfarande har tid att göra det jag vill göra oavsett om ugnen strular etc. Men men, det är så himla lätt att vara efterklok 😉

Jag nämnde inte det tidigare, men tanken med ramen var att den skulle symbolisera en öppning i natthimlen där dagen skulle ses.

12963724_10153983864060734_3265141691048755822_n

Blommorna är jag sjukt nöjd med. Syns dåligt på bilder och på TV men när man tittar in i ena blomman så är det som att titta på stjärnhimlen. Smakerna i tårtan likaså. Tyckte jag hade tagit temat ett steg längre då jag hade Mojito och solnedgångsfärger inne i tårtan. Men det räckte inte. Juryn tyckte fortfarande inte att jag hållit mig till temat tillräckligt bra. Kände på mig direkt efter att de smakat min tårta att det var ikväll jag skulle lämna programmet. Dock tycker jag inte alls att det var rätt beslut. MEN jag fick ju rätt mycket kritik genom alla programmen (mycket syntes inte i TV) så det var ju lite väntat.

mojitotårta

En sammanfattning av temat ”Natt och Dag”:

Tänk dig att du står ute i mörka natten och kan se stjärnhimlen långt där uppe (i det här fallet sockerblommorna). Helt plötsligt öppnar himlen upp sig och det blir som en spricka (ramen på tårtan) som öppnar upp till en sommaräng. När du kliver in i sprickan så möts du av solnedgång (alltså när du skär i tårtan) och när du fortsätter att gå igenom tårtan så möter du natten igen (baksidan). Smakerna på tårtan ville jag skulle matcha solnedgången och då passade Mojito (vilket för mig är en kvällsdrink) bra.

Jag tycker verkligen att mitt tema var bra och tydligt. Men en del av den kritiken jag fick var just att de inte kunde se temat riktigt. Men det kunde de visst se tydligt på alla andra tårtor i kvällens program 😉

sockerblommor

Mina tårtor har inte luftiga bottnar som juryn verkar föredra utan är saftiga, fulla med smak och galet goda. Med facit i hand, att luftiga bottnar med luftiga fyllningar gick mer hem hos juryn, så hade jag inte ändrat recepten jag gjorde. De är samtliga riktigt goda tårtbottnar och fyllningarna likaså. Under programmet så ändrade inte mina tårtor formen utan de var lika raka och fina även efter 6h i studiovärme. Att göra sådana tårtor kräver teknisk kunnighet. Det lyftes dock aldrig i programmet, trots att Mattias i avsnitt ett (eller två) nämner vikten av att kunna göra en tårta som håller formen etc. Något jag däremot hade gjort med facit i hand är att jag skulle använt mer dummies och bakat mindre. På så sätt hade jag haft mer tid till dekoration och finish istället för att baka ex tre våningar ätbart. Bakningen tog på tok för lång tid och det märks på finishen på mina tårtor tyvärr. Jag kunde inte lägga all den tid jag ville. Men men, efterklok är lätt att vara och jag har lärt mig massor och blivit superklok nu så här i efterhand 😉 Så klok att jag bestämde mig för att göra om alla tårtor utom den som såg ut som mat, för den var inge kul att göra 😛 Å denna gång är jag supernöjd med de alla tre!

Hur som helst. Jag lämnade programmet med huvudet högt och lämnade sista filminspelningen med ett skratt.

Det stora tårtslaget deltagare

Att spela in ”Det stora Tårtslaget” var verkligen precis hur kul om helst (och jobbigt). Att få hänga med alla underbara deltagare (och personal) var också verkligen superkul. Kan tycka att det inte syns så bra i TV och vill passa på att berätta (för er som inte träffat dem) att både Mattias och Annette är riktigt härliga och himla goa människor (juryn alltså). Tycker man inte riktigt ser det i TV tyvärr, men nu vet ni om ni varit nyfikna – De är helgoa :-)

Två saker jag dock kan anmärka på, angående programmet, är:

  1. att jag fick lämna för tidigt. Jag anser inte att jag borde ha åkt ut. Jag borde ha varit kvar till finalen. Men men, ja ä inte bitter 😉 Smaken är som baken och mina tårtor uppskattades helt enkelt inte.
  2. de borde ha haft en designer/konstnär med som tredje jurymedlem. Någon som inte kunde något om sockerkonst utan enbart dömde på det visuella.
Det stora tårtslaget deltagare

”The fabulous Divas” ♥

Det var allt för denna gång. Men missa nu inte att kika in på bloggen för att se resultatet på tårtan jag gjort hemma! :-)

Ha det sött!

Kram, Lisa

 

Mitt liv som tårta – ”Det stora tårtslaget”

Då var första programmet över. Trodde helt klart att vi skulle få mer tid att göra klart tårtorna och hann helt enkelt inte klart såsom tänkt. Men men, det är ju lätt hänt under de förutsättningarna vi hade :-) Tror dock jag skrattade mig igenom hela de första inspelningsdagarna så kul hade jag. Jag kommer att visa lite bilder och berätta lite mer om själva inspelningen en annan dag. Detta inlägg ska nämligen handla om tårtan jag ville/valde att göra. Tårtan som ska spegla Lisa. Ett riktigt svårt tema kan jag lova och inte hade vi mycket tid på oss att tänka heller. När väl inspelningen var över kände jag att jag faktiskt ville göra tårtorna en gång till. Denna gång utan tidspress. I studion hade vi drygt 9 h på oss att göra tårta och jag lägger ju normalt 20-60h på en våningstårta. Så man kan ju lugnt säga att man inte riktigt hann med 😉

Så jag bestämde mig som sagt att göra om tårtorna inför programmet skulle visas i TV. Såsom jag skulle ha gjort dem om jag hade tillräckligt med tid. Här nedan är resultatet av första tårtan, Lisa-tårtan.

Betongtårta

Under ytan gömmer det sig en chokladbollstårta. Kanske inte ett självklart val tänker du. Så varför valde jag då att göra en chokladbollstårta?

  1. Chokladbollen är det första bakverket/munsbiten, jag kan minnas från min barndom, som jag älskade (och fortfarande älskar).
  2. Jag älskar överraskningar. När man ser en sådan här tårta så kan man aldrig tro att det är en chokladbollstårta och det blir en riktigt rolig överraskning och en garanterad snackis.
  3. Jag ville sticka ut – Think outside the box liksom. Våga vara icketraditionell.

Dock ville jag ju göra den mer avancerad än bara en smak, så jag gjorde en deluxvariant i tre smaker,  vit-, mjölk- och mörk choklad, med ett lager av varje i varje våning.

rispapper blommor

Jag är uppvuxen i Västerort i Stockholm och flyttade därifrån 1998. Sen dess har jag lite skämtsamt kallats betongbarn. Passande smeknamn på en storstadstjej som inte är så himla friluftsaktig. Att göra tårtan med en yta av grov/ruffig betong bestämde jag mig för på en gång. Kändes så himla mycket Lisa.

wafer paper blommor

Jag älskar att testa nya tekniker och har en förkärlek till fantasiblommor. Inför denna tårtutmaning bestämde jag mig för att testa något jag aldrig gjort förut. Jag gjorde blommor utav wafer paper som är oblatliknande. Inte alls så lätt att hantera då vätska gör att de smälter. För att göra dem lite roligare så skrev jag xoxo med ätbar penna (tills jag fick skrivkramp och lite till). Xoxo kommer från mina år på Irland (puss o kram förstod de ju inte riktigt 😉 ) samt Gossip Girl (som jag tittade på när jag låg hemma i soffan efter mitt katastrofsnitt). Xoxo kändes väldigt passande helt enkelt.

Glitter är en självklarthet. Jag ÄLSKAR glitter och saker som glimmar :-)

spindel sockerJag är livrädd för spindlar. Vet egentligen inte varför, men så fort jag ser en spindel av lite större storlek så får jag panik. Så det var faktiskt rätt jobbigt att modellera en spindel till tårtan kan jag lova 😉 Ville dock ha med den eftersom den säger en del om mig.

silver tårta

Jag ÄLSKAR detaljer och kan sitta och pilla med dekorationer precis hur länge som helst, därav det detaljerade mönstret runt tårtan. För att få lite extra lyx har jag borstat på bladsilver lite här och var på borderna.

det stora tårtslaget sockerrus

Jag har haft en dille på mustascher och kände att jag såklart måste ha med det på tårtan också. Passade väldigt bra som blommans mitt. Just nu har jag dille på Flamingos och gjorde därför rosa fjädrar i flowerpaste med lite indiankänsla. En favoritfilm som yngre var ”Den sista mohikanen” som jag såg galet många gånger.

Färgvalet då? Ja betong är ju grått så det är ju svårt att komma ifrån 😉 Som person är jag dock rätt färgstark, så ville få in två av mina favoritfärger på tårtan, rosa och turkos. Så det fick bli ett par färgklickar för att bryta av allt det gråa.

Våningstårta sockerrusSå, vad var det då för obefogad kritik jag fick på programmet (enligt mig)? Kritiken de visade i programmet var inte all kritik jag fick, utan det var mer än så. Jag fick höra att de hade förväntat sig mer av mig, att jag körde safe.  Att jag skulle tänka mer tårta och att tänka utan för boxen så att säga. Jag blev verkligen helt paff. Enligt juryn hade jag alltså inte utmanat mig själv utan både tårta och blommorna var same old och safe (min tolkning). Jag kunde faktiskt knappt tro att det var sant. Jag nämnde ju flera gånger under inspelningstiden att jag ALDRIG någonsin gjort blommor i wafer paper förut. Tekniken för att göra dem är helt annorlunda från sockerblommor. Att göra en pion i wafer paper är inte alls lätt, inte alls safe, inte alls same old. Wafer paper är trendigt och nytänkande, textur på tårtan likaså. Jag visste att jag tog en risk med att göra en chokladbollstårta och den gick inte hem hos juryn tyvärr. Dock var det chokladbollstårtan som det bara fanns en bit kvar av dagen efter, så det var väldigt poppis bland personalen. Å den har alltid varit otroligt uppskattad när jag har gjort den. Kan vara den typen av tårta folk pratar mest om länge efteråt. Så ångrar jag mitt val av innehåll? NEJ, inte för en sekund! Chokladbollstårta är så Lisa, precis som resten av tårtan nu när jag fick göra klart den och fick mer tid på mig.

Att tårtan dessutom känns som en rockstjärna  i rampljuset på bilderna, tackar jag min fina vän och världens bästa fotograf, Fotograf Satu. Hennes bilder är alltid magiska! Kika in på hennes Facebook och spana in allt fint hon gjort :-)

 

Inlägget blev lite i längsta laget kanske 😉 Jag gör så att jag lägger ut recept + mer bilder samt lite behind the scene i nästa inlägg, missa inte det :-)

Önskar dig en härlig helg!

Kram, Lisa

 

 

Artikel i Corren

För ett par dagar sedan så fanns det en artikel om mig i Corren (Tidningen här i Östergötland) vilket var skoj! Tyvärr så publicerades den inte på nätet. Dock kom jag just på att den texten skickats till mig innan den publicerades så jag tänkte att jag kopierar in den här i bloggen :-) Bilderna som ses i tidningen kunde jag inte kopiera så jag la in egna bilder på bakverk om fanns med i artikeln.

Ur Corren torsdagen den 28 april 2011
Aj då, inget florsocker på hyllan i affären? Kanske är Lisa Lundqvist skyldig – hon använder flera kilo varje månad.

– Här går det åt mycket socker. Gör jag frosting så tar jag tre paket florsocker per gång, säger Lisa.

Hur många kilo det blir i månaden vågar hon inte riktigt tänka på.

Lisa bor på T1 i Linköping tillsammans med blivande maken Robert och barnen Florence, 10 år, och Milo, 1. Grannarna i radhuslängan lär vara bortskämda när det gäller doften av nybakat. I synnerhet just nu när Lisa bakar cupcakes så gott som dagligen. Bakverken som blev till under förmiddagen står framdukade på matsalsbordet – små konstverk i pastellfärgade muffinsformar av porslin. Vad sägs om salt karamellsås, vanilj, äpple och mörk choklad? Den smakkombinationen har i alla fall fallit juryn i Fazers tävling ”Årets Bak- och Dessertmästare” i smaken. Lisa är semifinalist i tävlingen och väntar nu med spänning på nästa deltävling. Blir hon en av de fem finalisterna så får hon tävla inför publik i samband med Chokladfestivalen på Nordiska Museet i Stockholm i höst.

– Det här är väldigt stort för mig. Att vinna skulle vara jättekul, säger Lisa som i höstas blev Sverigetvåa i tävlingen ”European Sweet Table Contest”. Där var uppgiften att baka och designa ett dessertbord.

På skänken bakom matsalsbordet står fler cupcakes. Vita, skira och söta nog för en prinsessa. Lisa gör gärna dekorationer i form av blommor och brudkronor. Egna fantasiblommor är också något hon gillar att skapa till sina bakverk. Med tanke på hur fina de är, skulle man kunna tro att hon haft cupcakes som hobby hela livet.

– Jag började för ett år sedan. Jag fick för mig att jag skulle göra en tårta dekorerad med sugerpaste till min födelsedag. Det blev en tårta till och sedan har det bara fortsatt.

Eftersom Lisa är föräldraledig med Milo har hon extra mycket tid att ägna åt sina cupcakes. Milo är gärna med i köket när hon bakar. Florence tycker också om att hjälpa till, i synnerhet när det är dags att göra dekorationer. Och

Florence kan minsann hon också. Hon visar upp en pyssling med gröna kläder som hon gjorde till Irlands nationaldag S:t Patrick’s day i mars. Figuren är gjord i sockerpasta som har fått torka. Florence har till och med gjort en kittel fylld med guld till pysslingen – självklart funnen vid regnbågens slut.

– Florence kompisar brukar hänga här i köket och titta på. De är väldigt intresserad och vill gärna vara med och baka, säger Lisa.

Vad fick dig att fastna för cupcakes?

– Jag får utlopp för min kreativa sida. Det är ju som att göra små konstverk.

Lisa gillar att cupcakes går att göra i så många olika varianter – både när det gäller utseende och smak. Hon uppskattar också att de är så ”enkla” att göra. De är i alla fall mer lätthanterliga än en tårta.

– Och så kan man göra cupcakes oftare utan att få dåligt samvete, säger hon och skrattar.

Förutom att hon skapar egna recept, bakar och dekorerar, så bloggar hon om cupcakes, tårtor och andra bakverk. Bloggen ”Sockerrus” startade hon i maj förra året och gensvaret har varit enormt. Varje vecka har hon 5 000-6 000 unika besökare på bloggen. Generöst nog delar hon med sig av både recept och knep och försöker att svara på alla frågor från läsarna.

– Jag började med bloggen för att kunna visa familj och vänner och för att ha allting samlat på ett ställe. Det är som en ”bakdagbok”.

Äter du dina egna cupcakes?

– Jag brukar provsmaka och se så att det smakar okej, mer än så blir det oftast inte – jag bakar betydligt mycket mer än jag stoppar i mig.

Porträttet:

Lisa Lundqvist

Fyller: 34 år.

Bor: På T1 i Linköping.

Familj: Blivande maken Robert, dottern Florence, 10 år, och Milo, född den 1 februari 2010.

Utbildning: Folkhälsovetare. ”Det går kanske inte riktigt hand i hand med min hobby”.

Sysselsättning: Är för tillfället föräldraledig. Har arbetat med datasupport, som lärare och barnskötare.

Godaste muffindekorationen: Marsipan, det är så ofantligt gott.

Kopplar av: När jag dekorerar mina cupcakes. Jag blir lugn av att sitta och pilla.

Last: Kanelbullar, sådana kan jag inte ha hemma – inte ens i frysen.

Blogg: http://sockerrus.se – här finns bland annat receptet på Lisas tävlingsmuffins.

Text skriven av Linda H Axelsson

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Avslutningsvis vill jag visa upp en mycket passande tavla som finns här hemma :-)

Denna superfina tavla finns hos Sofias Hus som för övrigt har extra billiga priser på tavlor och andra väggdekorationer fram till den 3/5, så passa på!

Sockerrus i Media

Nu har artikeln kommit som e-artikel och jag har lagt upp den tillsammans med bilderna från tidningen. Du kan antingen hitta artikeln under fliken media ovan (där kommer jag  också fylla på med artikeln från Corren)….

…eller klicka här.

Enjoy! 😀

Artikeln i tidningen

Nu finns artikeln som Linköpings-Posten gjorde om mig på nätet (i tidningsform) och går att hitta här.

Är verkligen superkul att jag kan få dela med mig av denna härliga artikel (japp, jag är mkt nöjd med artikeln 😀 ). Dyker den upp i annat format på deras hemsida så lägger jag givetvis ut den länken oxå (kan tänka mig att den blir lättare att läsa då).

Ha en undebar dag!

Kram

Lisa

Sockerrus är med i tidningen idag =)

Fick just höra av en vän att reportaget som Linköpings-Posten gjorde härom veckan är i deras tidning idag. Ska finnas på sid 26. Dock har jag inte kommit över ett exemplar än och därmed inte sett det själv. Spännande 😀

Kommer det ut elektroniskt så lägger jag självklart en länk här på bloggen :-)

Ha en härlig dag!

Kram

Lisa

Sockerrus i tidningen – igen =)

Idag fick jag besök av en supertrevlig kvinna ifrån Linköpings-Posten. Hon mailade mig för ett tag sedan angående en intervju och först idag fick vi till en dejt. Inför detta har jag givetvis bakat en massa och på bordet stod både cupcakes i olika storlekar och tårtor. Var faktiskt precis att jag hann färdigt (är lite utav en tidsoptimist) 😛 Det syntes på tårtan dock… Eller rättare sagt, JAG såg att den var lite slarvigt gjord. Men fin blev den tycker jag och journalisten blev mycket imponerad :-)

Jag tror att reportaget blir i nästa veckas tidning men vet inte riktigt säkert. Får återkomma om det :-) Kul var det iallafall 😀

Jag känner mig otroligt lyckligt lottad över att just jag får vara med i både tidningen (x2) och TV 😀

TV-inslaget med Sockerrus

Nu finns TV-inslaget på nätet och går att hitta här. Inslaget heter ”hon bakar och bloggar om tårtor” och finns att välja i högerspalten.

Det var helt klart ett bra reportage, och att kallas ”Expert på tårtor och cupcakes” känns mycket smickrande. Däremot var kameravinklarna mindre smickrande… 😛 

Många som sett inslaget tycker att jag låter väldigt lik någon när jag pratar/skrattar. Kan du gissa vem?

Enjoy!