Det stora tårtslaget: Tema – ”Natt & Dag”

Och där tog min resa i ”Det stora tårtslaget” slut :-( Enligt mig helt fel beslut av juryn 😉

De kommande veckorna kommer det att dyka upp lite inlägg från de olika programmen och även de recept jag inte hunnit lägga ut. Redan imorgon kommer jag att lägga ut ”Natt och Dag”-tårtan så som den blev när jag får mer tid på mig och slipper stressa. Tårtan jag gjort hemma är en av mina nya favorittårtor och jag fullkomligt älskar den! Så missa inte att kika in här på bloggen imorgon fredag :-)

Lisa Lundqvist Obing

Tillbaka till kvällens program.

Veckans tema i ”Det stora tårtslaget” var riktigt svårt tyckte jag. Det jag bestämde mig för först var att jag inte ville göra en tårta som är hälften dag och hälften natt (alltså 50/50). Jag ville heller inte göra en sol och en måne på tårtan. Kändes lite för självklart och sådana tårtor har jag sett förr och då mest till dop/barnkalas. Jag ville göra något eget och unikt. Jag ville göra en tårta som likaväl kunde höra hemma på ett galleri som på dessertbordet. När jag kommit så långt så började idén om tårtan formas. Jag bestämde mig för att göra en svart tårta som skulle symbolisera natt. Till det skulle jag göra svart blommor som såg ut som en stjärnhimmel när man tittade på dem. För att få in temat ”dag” så bestämde jag mig för att göra en ram och i den skulle jag måla något i stil med en sommaräng. Redan här borde jag kanske ha stoppat mig själv 😉 Jag kan nämligen inte måla motiv och har aldrig behärskat det. Men vad är en tävling om man inte pushar sig själv och vågar göra nya saker? Oavsett vad som sagts i programmet så är inte jag en person som kör på det säkra. Jag vill utmana mig själv till max och det gjorde jag kan jag lova!

Det stora tårtslaget

Ett misstag som jag i efterhand insåg att jag gjorde, var att säga det högt. Alltså att jag inte kan måla motiv. Det användes nämligen emot mig hur många gånger som helst under inspelningen. Eller rättare sagt jag blev psykad med det. ”Hur känns det nu när du ska måla motiv på tårtan och du står bakom Ed som är målarproffs?”, ”Tror du att du kommer klara av att måla under press?” etc. Jag hann ångra mig flera gånger om kan jag lova 😉 Att bakningen sedan drog ut på tiden så in i vassen och att jag bara hade 10-15min på mig att måla motivet hjälpte inte. Jag brukar inte stressa upp mig så lätt men i detta program var jag på bristningsgränsen. Händerna skakade, blommor gick sönder och när jag väl skulle måla så stod Mattias, Anette och Marie (jury och programledare) bakom mig, pekandes och studerade när jag målade. Haha kan lova att stressnivån var absurt hög!

Det stora tårtslaget tårta

Som i samtliga program så satte jag ribban för högt och hann inte klart med det jag tänkt. Hade dock bakningen flytit på så hade jag haft god marginal, så man kan säga att jag borde räkna in extra tid när jag planerar så att jag fortfarande har tid att göra det jag vill göra oavsett om ugnen strular etc. Men men, det är så himla lätt att vara efterklok 😉

Jag nämnde inte det tidigare, men tanken med ramen var att den skulle symbolisera en öppning i natthimlen där dagen skulle ses.

12963724_10153983864060734_3265141691048755822_n

Blommorna är jag sjukt nöjd med. Syns dåligt på bilder och på TV men när man tittar in i ena blomman så är det som att titta på stjärnhimlen. Smakerna i tårtan likaså. Tyckte jag hade tagit temat ett steg längre då jag hade Mojito och solnedgångsfärger inne i tårtan. Men det räckte inte. Juryn tyckte fortfarande inte att jag hållit mig till temat tillräckligt bra. Kände på mig direkt efter att de smakat min tårta att det var ikväll jag skulle lämna programmet. Dock tycker jag inte alls att det var rätt beslut. MEN jag fick ju rätt mycket kritik genom alla programmen (mycket syntes inte i TV) så det var ju lite väntat.

mojitotårta

En sammanfattning av temat ”Natt och Dag”:

Tänk dig att du står ute i mörka natten och kan se stjärnhimlen långt där uppe (i det här fallet sockerblommorna). Helt plötsligt öppnar himlen upp sig och det blir som en spricka (ramen på tårtan) som öppnar upp till en sommaräng. När du kliver in i sprickan så möts du av solnedgång (alltså när du skär i tårtan) och när du fortsätter att gå igenom tårtan så möter du natten igen (baksidan). Smakerna på tårtan ville jag skulle matcha solnedgången och då passade Mojito (vilket för mig är en kvällsdrink) bra.

Jag tycker verkligen att mitt tema var bra och tydligt. Men en del av den kritiken jag fick var just att de inte kunde se temat riktigt. Men det kunde de visst se tydligt på alla andra tårtor i kvällens program 😉

sockerblommor

Mina tårtor har inte luftiga bottnar som juryn verkar föredra utan är saftiga, fulla med smak och galet goda. Med facit i hand, att luftiga bottnar med luftiga fyllningar gick mer hem hos juryn, så hade jag inte ändrat recepten jag gjorde. De är samtliga riktigt goda tårtbottnar och fyllningarna likaså. Under programmet så ändrade inte mina tårtor formen utan de var lika raka och fina även efter 6h i studiovärme. Att göra sådana tårtor kräver teknisk kunnighet. Det lyftes dock aldrig i programmet, trots att Mattias i avsnitt ett (eller två) nämner vikten av att kunna göra en tårta som håller formen etc. Något jag däremot hade gjort med facit i hand är att jag skulle använt mer dummies och bakat mindre. På så sätt hade jag haft mer tid till dekoration och finish istället för att baka ex tre våningar ätbart. Bakningen tog på tok för lång tid och det märks på finishen på mina tårtor tyvärr. Jag kunde inte lägga all den tid jag ville. Men men, efterklok är lätt att vara och jag har lärt mig massor och blivit superklok nu så här i efterhand 😉 Så klok att jag bestämde mig för att göra om alla tårtor utom den som såg ut som mat, för den var inge kul att göra 😛 Å denna gång är jag supernöjd med de alla tre!

Hur som helst. Jag lämnade programmet med huvudet högt och lämnade sista filminspelningen med ett skratt.

Det stora tårtslaget deltagare

Att spela in ”Det stora Tårtslaget” var verkligen precis hur kul om helst (och jobbigt). Att få hänga med alla underbara deltagare (och personal) var också verkligen superkul. Kan tycka att det inte syns så bra i TV och vill passa på att berätta (för er som inte träffat dem) att både Mattias och Annette är riktigt härliga och himla goa människor (juryn alltså). Tycker man inte riktigt ser det i TV tyvärr, men nu vet ni om ni varit nyfikna – De är helgoa :-)

Två saker jag dock kan anmärka på, angående programmet, är:

 1. att jag fick lämna för tidigt. Jag anser inte att jag borde ha åkt ut. Jag borde ha varit kvar till finalen. Men men, ja ä inte bitter 😉 Smaken är som baken och mina tårtor uppskattades helt enkelt inte.
 2. de borde ha haft en designer/konstnär med som tredje jurymedlem. Någon som inte kunde något om sockerkonst utan enbart dömde på det visuella.
Det stora tårtslaget deltagare

”The fabulous Divas” ♥

Det var allt för denna gång. Men missa nu inte att kika in på bloggen för att se resultatet på tårtan jag gjort hemma! :-)

Ha det sött!

Kram, Lisa

 

7 thoughts on “Det stora tårtslaget: Tema – ”Natt & Dag”

 1. Åh håller med dig! Det var inte din tid att lämna! Älskade detta med natt/dag men tyckte ”domarna” varit väldigt hårda mot dig i programmen! Men dom ”behövde” väl ha någon men valde helt fel person… Kör på o glad jag fick se dina härliga kreationer! Kram från Helsingborg

  • Hej Tina!
   Tack för din fina kommentar ♥ Mycket är TV och de hade väl sina favoriter, jag var inte en av dem med tanke på all kritik jag fick 😉 Allt visade de inte på TV såklart. Men det är ju så, alltid någon som ska åka ut och även om jag inte tycker att det borde ha varit jag denna gång så går det ju inte att påverka 😉 Visste ju när jag gick in i tävlingen att jag skulle få svårt med tiden. Normalt lägger jag ju minst 20h på en tårta och nu fick jag betydligt mkt mindre.

   Tack igen! :)
   Kram, Lisa

 2. Hej.
  Hejade på dig, så klart! Men måste fråga; fick ni använda dummies? Istället för att baka på riktigt? På den understa då eller? Det tycker jag var lite fusk i så fall. ☺️

  Tråkigt att du åkte ut.

  Kram

  • Hej!
   Tack söta du ♥

   Tv-produktionen ville ha stora maffiga tårtor och då behöver man ta till dummies eftersom vi hade så knappt om tid. I de två första programmen körde jag bara ätbartårta och i förra avsnittet så hade jag tre riktiga och tre dummies. Jag var långt ifrån ensam, alla deltagare använde dummies.

   Det tyckte jag med :-)
   Kram till dig!

    • Åh jag tolkade inte din kommentar negativt <3 Lite osäker på om mitt svar kanske antydde på det. Menade i alla fall inte det så.
     Tusen tack söta du!

 3. Pingback: ”Natt & dag”-tårta |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *