Mitt liv som tårta – ”Det stora tårtslaget”

Då var första programmet över. Trodde helt klart att vi skulle få mer tid att göra klart tårtorna och hann helt enkelt inte klart såsom tänkt. Men men, det är ju lätt hänt under de förutsättningarna vi hade :-) Tror dock jag skrattade mig igenom hela de första inspelningsdagarna så kul hade jag. Jag kommer att visa lite bilder och berätta lite mer om själva inspelningen en annan dag. Detta inlägg ska nämligen handla om tårtan jag ville/valde att göra. Tårtan som ska spegla Lisa. Ett riktigt svårt tema kan jag lova och inte hade vi mycket tid på oss att tänka heller. När väl inspelningen var över kände jag att jag faktiskt ville göra tårtorna en gång till. Denna gång utan tidspress. I studion hade vi drygt 9 h på oss att göra tårta och jag lägger ju normalt 20-60h på en våningstårta. Så man kan ju lugnt säga att man inte riktigt hann med 😉

Så jag bestämde mig som sagt att göra om tårtorna inför programmet skulle visas i TV. Såsom jag skulle ha gjort dem om jag hade tillräckligt med tid. Här nedan är resultatet av första tårtan, Lisa-tårtan.

Betongtårta

Under ytan gömmer det sig en chokladbollstårta. Kanske inte ett självklart val tänker du. Så varför valde jag då att göra en chokladbollstårta?

  1. Chokladbollen är det första bakverket/munsbiten, jag kan minnas från min barndom, som jag älskade (och fortfarande älskar).
  2. Jag älskar överraskningar. När man ser en sådan här tårta så kan man aldrig tro att det är en chokladbollstårta och det blir en riktigt rolig överraskning och en garanterad snackis.
  3. Jag ville sticka ut – Think outside the box liksom. Våga vara icketraditionell.

Dock ville jag ju göra den mer avancerad än bara en smak, så jag gjorde en deluxvariant i tre smaker,  vit-, mjölk- och mörk choklad, med ett lager av varje i varje våning.

rispapper blommor

Jag är uppvuxen i Västerort i Stockholm och flyttade därifrån 1998. Sen dess har jag lite skämtsamt kallats betongbarn. Passande smeknamn på en storstadstjej som inte är så himla friluftsaktig. Att göra tårtan med en yta av grov/ruffig betong bestämde jag mig för på en gång. Kändes så himla mycket Lisa.

wafer paper blommor

Jag älskar att testa nya tekniker och har en förkärlek till fantasiblommor. Inför denna tårtutmaning bestämde jag mig för att testa något jag aldrig gjort förut. Jag gjorde blommor utav wafer paper som är oblatliknande. Inte alls så lätt att hantera då vätska gör att de smälter. För att göra dem lite roligare så skrev jag xoxo med ätbar penna (tills jag fick skrivkramp och lite till). Xoxo kommer från mina år på Irland (puss o kram förstod de ju inte riktigt 😉 ) samt Gossip Girl (som jag tittade på när jag låg hemma i soffan efter mitt katastrofsnitt). Xoxo kändes väldigt passande helt enkelt.

Glitter är en självklarthet. Jag ÄLSKAR glitter och saker som glimmar :-)

spindel sockerJag är livrädd för spindlar. Vet egentligen inte varför, men så fort jag ser en spindel av lite större storlek så får jag panik. Så det var faktiskt rätt jobbigt att modellera en spindel till tårtan kan jag lova 😉 Ville dock ha med den eftersom den säger en del om mig.

silver tårta

Jag ÄLSKAR detaljer och kan sitta och pilla med dekorationer precis hur länge som helst, därav det detaljerade mönstret runt tårtan. För att få lite extra lyx har jag borstat på bladsilver lite här och var på borderna.

det stora tårtslaget sockerrus

Jag har haft en dille på mustascher och kände att jag såklart måste ha med det på tårtan också. Passade väldigt bra som blommans mitt. Just nu har jag dille på Flamingos och gjorde därför rosa fjädrar i flowerpaste med lite indiankänsla. En favoritfilm som yngre var ”Den sista mohikanen” som jag såg galet många gånger.

Färgvalet då? Ja betong är ju grått så det är ju svårt att komma ifrån 😉 Som person är jag dock rätt färgstark, så ville få in två av mina favoritfärger på tårtan, rosa och turkos. Så det fick bli ett par färgklickar för att bryta av allt det gråa.

Våningstårta sockerrusSå, vad var det då för obefogad kritik jag fick på programmet (enligt mig)? Kritiken de visade i programmet var inte all kritik jag fick, utan det var mer än så. Jag fick höra att de hade förväntat sig mer av mig, att jag körde safe.  Att jag skulle tänka mer tårta och att tänka utan för boxen så att säga. Jag blev verkligen helt paff. Enligt juryn hade jag alltså inte utmanat mig själv utan både tårta och blommorna var same old och safe (min tolkning). Jag kunde faktiskt knappt tro att det var sant. Jag nämnde ju flera gånger under inspelningstiden att jag ALDRIG någonsin gjort blommor i wafer paper förut. Tekniken för att göra dem är helt annorlunda från sockerblommor. Att göra en pion i wafer paper är inte alls lätt, inte alls safe, inte alls same old. Wafer paper är trendigt och nytänkande, textur på tårtan likaså. Jag visste att jag tog en risk med att göra en chokladbollstårta och den gick inte hem hos juryn tyvärr. Dock var det chokladbollstårtan som det bara fanns en bit kvar av dagen efter, så det var väldigt poppis bland personalen. Å den har alltid varit otroligt uppskattad när jag har gjort den. Kan vara den typen av tårta folk pratar mest om länge efteråt. Så ångrar jag mitt val av innehåll? NEJ, inte för en sekund! Chokladbollstårta är så Lisa, precis som resten av tårtan nu när jag fick göra klart den och fick mer tid på mig.

Att tårtan dessutom känns som en rockstjärna  i rampljuset på bilderna, tackar jag min fina vän och världens bästa fotograf, Fotograf Satu. Hennes bilder är alltid magiska! Kika in på hennes Facebook och spana in allt fint hon gjort :-)

 

Inlägget blev lite i längsta laget kanske 😉 Jag gör så att jag lägger ut recept + mer bilder samt lite behind the scene i nästa inlägg, missa inte det :-)

Önskar dig en härlig helg!

Kram, Lisa

 

 

14 thoughts on “Mitt liv som tårta – ”Det stora tårtslaget”

  1. Hej bästa Lisa!
    Trist med obefogad kritik! Jag tycker helt klart att din var en av de snyggaste tårtorna. Många av de jag såg hade uppenbara problem med konstruktionen (bulliga kanter ex).. Jag som ÄLSKAR spikraka kanter hejade på dig så klart 😀 Måste säga att det var flera som verkligen inte var outside the box så jag funderar lite över hur domarna tänkte :-) Hur som helst; superkul att de dig på tv och jag kommer så klart sitta bänkad! Heja Sockerrus!
    Kram Angelica, Sugar me Sweet

    • Tack! Vad söt du är :-) Å jag håller med dig på flera punkter 😉

      Tack igen Angelica! Blev så glad över din kommentar!
      Kram, Lisa

  2. Å tyckte det lät väldigt spännande med ditt tårtinnehåll. Du såg jätte glad och sprallig ut skickar energi. Vad kul att få följa ditt tårtprogram jag hejar på dig 😉 Håller med dig Satu är också en magisk konstnär med sin kamera

  3. Hej Lisa! Jättekul att få ha sett dig i TV när jag läst din blogg innan. Vilken härlig energi du utstrålar! Jag förstår verkligen att du uppfattade juryns kritik som obefogad när jag läser din text, helt koko. Jag önskar att att man fick smaka av allt det goda man ser här på bloggen och i tv-programmet, ha ha! Ska bli roligt att se resten av programmen i Tårtslaget. Hejar på dig! <3

    Vänligen, Camilla

    • Hej Camilla!
      TACK! Vad glad jag blir! Härligt att min energi når ända ut till tv-soffan :-)
      Kan säga att det var väldigt kul att få testa alla de andras tårtor. Många var väldigt goda.
      Tack för att du hejar! ♥
      Kram, Lisa

  4. Tyckte absolut din tårta var i topp! Kul innehåll och snygg på utsidan. 9 timmar är inte mycket tid för en så stor och avancerad tårta så jag tycker du gjorde ett grymt jobb!

    • Tack söta du! ♥ Nej tiden var verkligen inte på vår sida. Gick något fel så blev det väldigt stressigt kan jag lova.

      TACK! :-)
      Kram till dig Sandra!

  5. Wow, finner knappt ord. Så vacker tårta och vilka otroligt fina bilder! Kan tänka mig pressen i tv och att man inte kan ägna lika mycket tid som vanligt men tyckte ändå din var den finaste! Lycka till!

    • Tusen tack Rebecca! Å tusen tack för de fina orden ♥
      Det var nog tidsbristen som var allra jobbigaste. Man ville ju ägna mer tid till dekorationer och finish helt klart :-)
      Kram till dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *