Cake pops – Lite tips, recept & annat

Sen jag började min temavecka har det trillat in en mängd frågor här på bloggen, Facebook och i mailen angående dessa godsaker på pinne. Jag tänkte därför att jag skulle göra ett inlägg med lite tips och annat som kanske kan vara till lite hjälp :-)

Några recept:

Ballerina/Oreo Pops

Cake Pops (basrecept)

Ahlgrens bilar och vanilj cake pops

Dammsugare på pinne

Andra bra recept att använda som grund till basrecepet:

Devil’s Chocolate Cake – Väldigt god till det mesta smaksättningar ;-)

White AlmondVelvet Cake  – Ljuvlig med cream cheese eller chokladsmörkräm

Red Velvet – Extra god med whipped cream cheese frosting och rårörda hallon.

Tips 1: Byt ut cream cheese (där det står i recept) till någon annat kladdigt såsom smörkräm, likör (ex Baileys), Piggelin, fluff (tårtfyllning, ex ahlgrens bilar), vaniljkräm, chokladpudding, nutella, lemon curd etc.

Tips 2: Spara dina kraschade cupcakes eller tårtbottnar och gör cake pops på :-)

Tips 3: Gör inte bollarna för stora och tunga, då är risken nämligen större att de går sönder och trillar av pinnarna. Bra storlek är ca en 5-krona.

Tips 4: Har du lite bråttom men vill ända bjuda på något litet extra, så använd dig av en färdig mjuk kaka du köpt i affären.

Tips 5: Det går även utmärkt att istället för cake pops göra andra typer av godsaker på pinne såsom banan, marshmallow, marsipan m.m. som lätt doppas i choklad.

Tips 6: Jag brukar göra cake pops av tårtrester. Är bara att smula ihop, rulla till bollar och sedan frysa in.

Så här gör jag cake pops:

  1. Smula ner den mjuka kakan i en skål och blanda med valfri smaksättning (cream cheese, frosting, glass m.m.).
  2. Rulla till bollar och ställ i kylen i ca 30min i frysen . De ska bli lite hårda.
  3. Smält chokladen eller candy melts och blanda i lite kokosfett* (ex rapsolja funkar oxå). Candy melts är lite tjockare i konsistensen mot vad chokladen är så tillsätt lite mer kokosfett till den.
  4. Ta fram dina bollar och pinnar. Doppa pinnen i chokladen och tryck in i bollen. Anledningen till att du doppar pinnen först i choklad är för att den sitter bättre då. Har du inte kylda, lite hårda cake pops så kan det hända att de ramlar av pinnen när de torkar.
  5. Sänk ner hela cake popen i chokladen och skaka av överflödet, försiktigt.
Nu skiljer sig det lite åt beroende på vad du vill göra för något.
  • Låt torka lite innan du rullar den i strössel (annars blir det en massa choklad i strösselskålen).
Eller
  • Vill du dekorera med hjälp av ätbara pennor, ögon, kristyr eller liknande så låter du dem torka helt.
Jag brukar låta mina cake pops torka i mitt egengjorda ställ (en träkloss med borrade hål), men det går även bra att fylla upp en skål/ett glas med socker och sticka ner dem i. Andra tips är frigolitkloss eller oasis. Finns även speciella ställningar att köpa (har än så länge bara sett den här).
*Kokosfett används för att den smälta chokladen ska bli tunnare vilket i sin tur ger ett slätare chokladyta på cake popsen. När jag gjorde mina ”scary” pops (se lite längre ner) så tillsatte jag inget kokosfett utan bara lite, lite olja för att ge ett mindre slätt utseende.

Dessa marshmallow pops gjorde min dotter till hennes tjejfika. Jätteenkelt att göra och mycket uppskattat – både från de som fick äta dem och dottern själv som tycker det är så kul! :-)

Färga vit choklad är superenkelt men kräver en speciell färg, nämligen oljebaserad pastafärg. Den är väldigt dryg och man köper den i set med 4 olika färger. Med den kan du enkelt få massor av olika färgglada cake pops :-)

Att färga vit choklad:

  1. Smält vit choklad med lite kokosfett.
  2. Ta en tandpetare/cocktailpinne och doppa i färgen (doppa bara lite, lite).
  3. Doppa ner tandpetaren i chokladen och rör om.
  4. Vill du ha mer färg så ta en ny tandpetare och upprepa.
Jag har sett att denna typ av färg (oljebaserad) finns hos Strössel & Annat och Kakburken. Anledningen till att jag använder och rekommenderar just denna typ av färg är för att den är speciellt gjord för att kunna blandas med olje- och fettbaserade produkter såsom choklad.  Det är inte vanligt pastafärg då den är vattenbaserad.
Jag har dock inte testat att använda vanlig pastafärg. Har du gjort det så får du gärna lämna en kommentar och berätta om resultatet.

Bra att ha saker när man gör pops och var man kan hitta dem:

Vita klubbpinnarB’s SkafferiKakburken (har även andra färger), KlaraForm Strössel & Annat,

Grillpinnar – Brukar finnas i mataffärer.

Sugrör i papper (eller vanliga sugrör) – KlaraForm och Strössel & Annat

Candy MeltsStrössel & AnnatKakburken

PresentförpackningarStrössel & Annat

Cake Pop-ställ (ses på bilden ovan) – Strössel & Annat

Vill även passa på att tipsa om dessa:

Push Up Cake Pops (se ex här) – B’s Skafferi 

Min ursöta Little Cupcake-form, jag använder på bilden nedan, har jag fått härifrån.Vill man inte hålla på att baka, eller om man inte har tid, så kan man alltid köpa Ballerina eller Oreos kakor, fylla med färgglad vit choklad, trä i en pinne och eventuellt doppa i choklad. – Mums! :-)

Vill du ha ett nyttigare alternativ så kan du doppa en banan i choklad (en eller flera gånger) och dekorera med lite strössel – Supergott!

Fler tips och ideér kan du hitta under kategorin Cake Pops/Balls. Det kommer även dyka upp ett par inlägg till denna vecka tillägnade dessa smaskiga godsaker på pinne :-)

Saknar du något eller har något mer fråga så är det bara att hojta till!

Kram, Lisa

30 thoughts on “Cake pops – Lite tips, recept & annat

  1. Underbart inlägg! Har två funderingar.. Varför ska man ha i kokosfett i den smälta chokladen, och varför ska man använda just oljebaserad pastafärg? Kan man inte använda den vanliga pastafärgen? Tack för en underbar blogg!!

  2. När jag skulle göra cakepops senaste gången till min dotters dop (otroligt uppskattade!) så hade jag tänkt färga vitchoklad till lite ljusrosa och då använde jag röd karamellfärg, antingen så hällde jag i för stor droppe eller så klarade inte chokladen av de för de skars sig och chokladen klumpade sig och blev tjock… Så efter flera försök, 4-5 vitchokladkakor, så fick de bli vita istället:P Men som sagt de blev väldigt lyckat ändå! Men de är verkligen ett lite pillergöra men ack sååå roligt!!:D

  3. Jättebra tips:)
    Jag har färgat vitchoklad med grön karamellfärg och det gick bra, men jag hade bara lite för att den skulle vara ljusgrön.
    Jag ska göra min första täckta tårta nu på lördag och har gjort egen sugarpaste, hur gör du för att sp:n inte ska fastna i bänken och kaveln när den ska kavlas ut?
    Tacksam för svar:)

  4. Jag har en liten cupcake-fråga, hur länge kan man ha cupcakes stående i kylskåpet(dagar) innan man bjuder på dem? Vill bjuda på cupcakes på torsdag men hinner inte baka allt då.. Kan man baka ”bottnarna” dagen innan o själva frostingen gör man dagen efter? Kan man ha färdiga cupcakes m frosting o allt i kylskåpet dagen innan eller kommer de tappa smak? Pjuh, lång fråga!:) hah såg nu att jac skrivit cupcakes o inte cake pops men menar självklart cake pops, hur länge kan man ha det utan att de blir gamla?

  5. Jag förstår att man använder kokosfett för att det är lätt att få tag på, men det professionella sättet att tunna smält choklad är att använda kakaosmör. Genom att använda smält kakaosmör tillför du ju bara något som redan funnits med i kakaobönan. :)

  6. Pingback: Cake Pops « Lilla Receptboken

  7. Pingback: Cake pops « Bak bok mat

  8. Pingback: Här kommer min inspirationskälla « Thank God It´s Friday

  9. Cake pops är en av mina absoluta favoriter! Just att de går att förändra i oändlighet gör att man aldrig blir trött på dem. Barnsligt roliga är de. Tack för detta inlägg, hit återkommer jag för inspiration ibland.

  10. Jag har färgat vit chockad med vanlig pastafärg funka jättebra förutom att tungan har samma färg som chockaden….

  11. Hej!
    Ungefär hur mycket olja/kokosfett sätter man till hur mycket vit choklad när man ska smälta? Det har hittills bara blivit kaos och nu har jag en massa cake pops färdiga för chokladen men den blir inte bra :(

  12. Hej! Tack för ett bra inlägg!
    Kan man göra cakepopsen exempelvis på en tisdag, ställa köksha? dem i frysen och använda på en lördag? Håller de sig i frysen så länge?
    Mvh Linnéa

    • Hej!
      Ja de håller sig i frysen. Dock skulle jag inte frysa dem dekorerade eller doppade i choklad. Frys in själva bollarna bara, ta fram dagen innan och doppa. Låt sedan stå över kylen över natten (dvs om man inte hinner med att doppa dem samma dag de ska ätas).

      Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>