Chokladbollstårta -Vit, Ljus & Mörk

chokladbollstårta

*Sorry, only in swedish for now. Let me know If you would like the recipe in english. Här kommer receptet till Chokladbollstårtan jag gjorde till dotterns Fairytale Dessertbord /Kalas som gick av stapeln för någon vecka sedan. Den var väldigt … Continue reading 

Snygga & färgglada Cake Pops

Idag är det dags för cake pops här på bloggen. Tycker dessa bakverk är riktigt roliga att göra och de går ju dessutom att göra så himla mycket olika cake pops – Är bara fantasin som sätter gränser!

Dessa cake pops består av Devils food cake, nutella och lite espressolikör. De är sedan doppade i vit choklad som jag färgat med oljepastafärg som är en speciell färg för choklad. Blir så himla fina färger tycker jag (finns hos Strössel & Annat och Kakburken).

Det svarta mönstret har jag spritsat med svart kristyr.


Ha en underbar dag!  😀

Kram, Lisa

Rose Cake Pops

Idag är det dags för sista cake pop-inlägget innan jag tar en kort paus för att släppa fram en tårta och lite tokgoda bullar 😉 Dagens val av godsaker på pinne är Rose Cake Pops.

Idéen om dessa slog mig när jag satt och gjorde en massa olika cake pops – Rosor bara måste jag göra!

Till den röda rosen använde jag jordgubbsmarsipan (som jag förstärkte med mer röd färg) vilket blev ljuvligt gott. Denna vore ju perfekt att ge till din älskade på alla hjärtans dag – Måste jag komma ihåg :-)

Jordgubben tillsammans med saftiga vaniljcupcakes (använde några jag fått över) blandat med lite lemon curd blev fantastiskt gott.

De rosa rosorna har samma insida men själva rosen är gjorda av flowerpaste. Inte lika gott (flowerpaste är ju lite hårdare 😉 ) men blir helt fantastiskt vackra.

Här nedan har jag satt en ros i en cake pop-kruka med 4 andra cake pops. De lila är fyllda med devils food cake blandat med lite jordnötssmör (Mums!) och doppade i candy melts.

Vilken fantastisk present att ge bort när man blir bjuden på middag, i födelsedagspresent eller kanske som ”krya på dig”-present. Jag skulle iallafall bli superglad :-)

Cake pop-krukan fick jag hemskickad av Strössel & Annat. I paketet med krukan fick man även med cellofan och snören (allt x2). Jag valde att lämna den vit, men det går jättebra att smycka den och göra den hur fin som helst :-)

Cake pops – Lite tips, recept & annat

Sen jag började min temavecka har det trillat in en mängd frågor här på bloggen, Facebook och i mailen angående dessa godsaker på pinne. Jag tänkte därför att jag skulle göra ett inlägg med lite tips och annat som kanske kan vara till lite hjälp :-)

Några recept:

Ballerina/Oreo Pops

Cake Pops (basrecept)

Ahlgrens bilar och vanilj cake pops

Dammsugare på pinne

Andra bra recept att använda som grund till basrecepet:

Devil’s Chocolate Cake – Väldigt god till det mesta smaksättningar 😉

White AlmondVelvet Cake  – Ljuvlig med cream cheese eller chokladsmörkräm

Red Velvet – Extra god med whipped cream cheese frosting och rårörda hallon.

Tips 1: Byt ut cream cheese (där det står i recept) till någon annat kladdigt såsom smörkräm, likör (ex Baileys), Piggelin, fluff (tårtfyllning, ex ahlgrens bilar), vaniljkräm, chokladpudding, nutella, lemon curd etc.

Tips 2: Spara dina kraschade cupcakes eller tårtbottnar och gör cake pops på :-)

Tips 3: Gör inte bollarna för stora och tunga, då är risken nämligen större att de går sönder och trillar av pinnarna. Bra storlek är ca en 5-krona.

Tips 4: Har du lite bråttom men vill ända bjuda på något litet extra, så använd dig av en färdig mjuk kaka du köpt i affären.

Tips 5: Det går även utmärkt att istället för cake pops göra andra typer av godsaker på pinne såsom banan, marshmallow, marsipan m.m. som lätt doppas i choklad.

Tips 6: Jag brukar göra cake pops av tårtrester. Är bara att smula ihop, rulla till bollar och sedan frysa in.

Så här gör jag cake pops:

  1. Smula ner den mjuka kakan i en skål och blanda med valfri smaksättning (cream cheese, frosting, glass m.m.).
  2. Rulla till bollar och ställ i kylen i ca 30min i frysen . De ska bli lite hårda.
  3. Smält chokladen eller candy melts och blanda i lite kokosfett* (ex rapsolja funkar oxå). Candy melts är lite tjockare i konsistensen mot vad chokladen är så tillsätt lite mer kokosfett till den.
  4. Ta fram dina bollar och pinnar. Doppa pinnen i chokladen och tryck in i bollen. Anledningen till att du doppar pinnen först i choklad är för att den sitter bättre då. Har du inte kylda, lite hårda cake pops så kan det hända att de ramlar av pinnen när de torkar.
  5. Sänk ner hela cake popen i chokladen och skaka av överflödet, försiktigt.
Nu skiljer sig det lite åt beroende på vad du vill göra för något.
  • Låt torka lite innan du rullar den i strössel (annars blir det en massa choklad i strösselskålen).
Eller
  • Vill du dekorera med hjälp av ätbara pennor, ögon, kristyr eller liknande så låter du dem torka helt.
Jag brukar låta mina cake pops torka i mitt egengjorda ställ (en träkloss med borrade hål), men det går även bra att fylla upp en skål/ett glas med socker och sticka ner dem i. Andra tips är frigolitkloss eller oasis. Finns även speciella ställningar att köpa (har än så länge bara sett den här).
*Kokosfett används för att den smälta chokladen ska bli tunnare vilket i sin tur ger ett slätare chokladyta på cake popsen. När jag gjorde mina ”scary” pops (se lite längre ner) så tillsatte jag inget kokosfett utan bara lite, lite olja för att ge ett mindre slätt utseende.

Dessa marshmallow pops gjorde min dotter till hennes tjejfika. Jätteenkelt att göra och mycket uppskattat – både från de som fick äta dem och dottern själv som tycker det är så kul! :-)

Färga vit choklad är superenkelt men kräver en speciell färg, nämligen oljebaserad pastafärg. Den är väldigt dryg och man köper den i set med 4 olika färger. Med den kan du enkelt få massor av olika färgglada cake pops :-)

Att färga vit choklad:

  1. Smält vit choklad med lite kokosfett.
  2. Ta en tandpetare/cocktailpinne och doppa i färgen (doppa bara lite, lite).
  3. Doppa ner tandpetaren i chokladen och rör om.
  4. Vill du ha mer färg så ta en ny tandpetare och upprepa.
Jag har sett att denna typ av färg (oljebaserad) finns hos Strössel & Annat och Kakburken. Anledningen till att jag använder och rekommenderar just denna typ av färg är för att den är speciellt gjord för att kunna blandas med olje- och fettbaserade produkter såsom choklad.  Det är inte vanligt pastafärg då den är vattenbaserad.
Jag har dock inte testat att använda vanlig pastafärg. Har du gjort det så får du gärna lämna en kommentar och berätta om resultatet.

Bra att ha saker när man gör pops och var man kan hitta dem:

Vita klubbpinnarB’s SkafferiKakburken (har även andra färger), KlaraForm Strössel & Annat,

Grillpinnar – Brukar finnas i mataffärer.

Sugrör i papper (eller vanliga sugrör) – KlaraForm och Strössel & Annat

Candy MeltsStrössel & AnnatKakburken

PresentförpackningarStrössel & Annat

Cake Pop-ställ (ses på bilden ovan) – Strössel & Annat

Vill även passa på att tipsa om dessa:

Push Up Cake Pops (se ex här) – B’s Skafferi 

Min ursöta Little Cupcake-form, jag använder på bilden nedan, har jag fått härifrån.Vill man inte hålla på att baka, eller om man inte har tid, så kan man alltid köpa Ballerina eller Oreos kakor, fylla med färgglad vit choklad, trä i en pinne och eventuellt doppa i choklad. – Mums! :-)

Vill du ha ett nyttigare alternativ så kan du doppa en banan i choklad (en eller flera gånger) och dekorera med lite strössel – Supergott!

Fler tips och ideér kan du hitta under kategorin Cake Pops/Balls. Det kommer även dyka upp ett par inlägg till denna vecka tillägnade dessa smaskiga godsaker på pinne :-)

Saknar du något eller har något mer fråga så är det bara att hojta till!

Kram, Lisa

Simple Pops

Idag var det tänkt att min temavecka skulle ta slut, men då jag gjorde så pass många olika godsaker på pinne så har jag så det räcker till några inlägg till. Dock blir det en paus imorgon då det nämligen är dags för en tävling här på bloggen (något den cupcakeglade kommer att älska :-) ).

Nu till dagens mycket enkla pops: Marshmallows doppade i färgad vit choklad och dekorerade med sött godis.

Nya godsaker på pinne kommer på tisdag. Imorgon drar jag igång en tävling istället.

Ha det sött!

Kram, Lisa

Födelsedags Pop

Marsipan är något jag verkligen älskar och har alltid gjort. Älskade julen då vi kunde gå in på bageriet i närheten av där vi bodde och handla marsipangrisar och tomtar eller när vi hade prinsesstårta hemma och jag fick äta den hårda marsipanrosen. Det var tanken på detta som ligger till grund för dagens godsak på pinne – Nämligen en födelsedagstårta i marsipan på pinne.

Jag skulle älska att få en sådan här på morgonen när jag fyller år (*hint, hint älskade R* 😉 )

Allt som behövs är lite marsipan och lite kristyr. Jag lyxade till det lite med att pensla ena hjärtat med skimmer (missade visst 2a hjärtat 😉 ) och valde ett glitterljus.

Den ursöta pinnen med hjärtan på är ett sugrör och kommer ifrån KlaraForm.

”Scary” Marshmallow Pops

Då var det äntligen fredag :-) Tycker det är så himla mysigt att få krypa upp i soffan med mina kära och bara mysa framför en bra film en fredagkväll (med ett glas vin i handen). Ser så mycket fram emot det :-)

Här på bloggen tänkte jag bjuda på lite läskiga godsaker på pinne :-)

För att göra dessa pops behöver du marshmallows, grillpinnar, candy melts (eller vit choklad + färg), svart och lila kristyr samt ögon.

Ögonen finns att köpa här och candy melts kan man köpa här och här.

Doppa marshmallows i lite tjockare candy melt eller färgad vit choklad (späd inte ut den med så mycket kokosfett eller olja som man annars gör för att hålla den rinnande), låt torka och dekorera. Kryssen för ögonen har jag gjort med lite kristyr.

Passande pops till Halloween kanske?

Ha en härlig fredagskväll!

Kram, Lisa

Banana Pops

Eller pops och pops, jag råkade knuffa till glaset som de 4 banana popsen stod i och 3 blev förstörda, så egentligen borde rubriken lyda ”Banana Pop”. Men men 😉

Jag tänkte att jag skulle göra en lite nyttigare godsak på pinne och tanken föll på bananer. Banan och choklad är ju så fantastiskt gott tycker jag :-)

Här har jag delat bananerna i två delar, trätt dom på grillpinnar och doppat dem i 3 olika omgångar. Först i mörk choklad och sedan i färgad vit choklad. Efter det så har jag strött på lite strössel.

Utöver denna färgglada banan pop så hade jag gjort 2 st banana pops som jag först doppat i mörk choklad, sen vit choklad (2ggr då det syntes igenom) och sedan strött hackade jordnötter över – Mums säger jag bara! :-) Får se till att göra en sådan variant längre fram och visa på bild :-)

Ett annat tips är att äta dem samma dag som du gör dem, då är de som godast. Jag gjorde dessa så pass sent på kvällen att jag fotade dem dagen efter och det var en liten miss från min sida. Men men, man kan ju inte lyckas med allt! 😉

Cupcake pops

Nu har äntligen den söta lilla formen som gör att du enkelt kan göra dessa små sötnosar kommit till Sverige :-) Har försökt få tag på en länge nu men de har inte funnits här. Dessutom har de varit slut så det har inte gått att få tag på i utlandet heller (vad jag vet).

Visst blir de söta? :-)

Mina cupcake pops består av en mörk (och syndigt god) devils food cake som jag blandat med lite Espressolikör så att jag får en lite kladdig konsistens (man ska kunna rulla dem till bollar). Jag har sedan doppat nedre delen i mörk choklad och den övre delen i färgad vit choklad. Något för chokladälskaren helt enkelt! Gillar du inte kaffe så kan man använda en annan likör såsom Bailey´s eller göra den barnvänlig med exempelvis lite nutella.

Formen är väldigt enkel att använda vilket gör att du lätt kan göra dessa med dina barn :-) Min form fick jag hemskickad från Strössel & Annat och du finner den här.

Klubbpinnar går att köpa i många olika webbutiker såsom Strössel & Annat, Klara Form, B’s Skafferi och Kakburken. Färgen jag använder för att färga chokladen finns hos Kakburken.

”Ice Cream” Cake Pop

Det är kanske inte glassväder längre och då kan det passa bra med dessa cake pops i form av glass :-) De är helt fantastiskt goda och går lika bra att äta till en varm kopp choklad som till ett kallt glas saft. Pinnen kanske är överflödig men en kul detalj (samt att det passar ypperligt bra på min temavecka) :-)

Själva våfflan har jag köpt färdig, brutit av toppen och doppat i mörk choklad. Den gula glasskulan består av devils food cake som jag blandat med lite chokladsmörkräm och sedan doppat i vit choklad – Mums! Att färga vit choklad är väldigt enkelt om  man använder oljepastafärger (finns bl.a att köpa på Kakburken). Vill man göra det ännu enklare för sig så kan man köpa Candy Melts (finns bl.a. att köpa hos Strössel & Annat) som finns i en mängd olika färger.

Som sagt – Mums! 😛

Glitterkula på pinne

Nu är det dags för en temavecka här på bloggen – ”Sötsaker på Pinne”. Själv är jag barnsligt förtjust i godsaker som sitter på en pinne. Känns så lyxigt att få äta och det går ju att göra så otroligt mycket. Är bara fantasin som sätter gränser. Jag har skapat 7 olika inlägg som kommer att dyka upp här på bloggen under veckan som kommer (med start idag). Först ut är en glitterkula på pinne.

 Min glitter cake pop består av saftig vaniljcupcake som jag blandat med smält piggelinglass. Jag har sedan doppat den i lila candy melt, låtit torka en minut och sedan doppat den i silvrigt glitterströssel.  Enkelt och effektfullt – För vem kan motstå saker som glimmar? :-)

Kom tillbaka imorgon igen för lite mer ”Sötsaker på Pinne” :-)

Banancheesecake med amaretto och jordgubbar (på pinne)

Cheesecake är som godast på sommaren tycker jag. Iallafall den som inte ska vara i ugnen. När jag hittade det här recepet i en tidning (Buffé) så tog det inte lång tid innan jag stod och bakade i köket :-) Kombinationen banan och amaretto lät ju bara så himla gott! Kan berätta att den var till och med ännu godare i verkligheten :-) Gillar du banan så kommer du älska denna!

Istället för att göra en stor form med cheesecake (som receptet är ämnat för) gjorde jag bland annat Cheesecake på pinne. Ett helt klart kul och annorlunda sätt att servera cheesecake på.

Formen jag har använt fick jag hemskickat från B’s Skafferi och heter Push Up Cake Pops. Jag tycker att de var jättesmidigt att använda formen till denna typ av bakverk på pinne. Då cheesecaken var fryst så valde jag att ta bort hela höljet innan vi åt dem, men man kan lika gärna låta det sitta kvar och skjuta ut bakverket varefter man äter den.

Nu till receptet :-)

Banancheesecake med amaretto och jordgubbar

För 10-12 personer.

Ingredienser

14 digestivekex
125 g smör

Fyllning:
4-5 bananer, ca 750 g
1 msk färskpressad limejuice
400 g färskost av philadelphiatyp
1 dl crème fraiche
2 dl farinsocker
Ev 1-2 msk amaretto eller annan likör med nöt- eller kaffesmak (Jag använde 3 msk amaretto)

Garnering:
1 l jordgubbar eller andra bär

Gör så här

Krossa kexen till fina smulor i en matberedare.
Smält smöret i en kastrull. Blanda ner kexsmulorna i smöret.Lägg blandningen i en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Tryck ut till en jämn botten.

Skala och mosa bananerna. Blanda dem med limejuice, färskost, créme fraiche och socker. Rör eventuellt ner likören. Blanda väl.

Häll smeten i formen, täck med plastfolie och ställ i frysen minst 4 timmar. Ta ut kakan 30-60 minuter före servering beroende hur länge den har varit fryst.

Garnera med halverade jordgubbar.
Receptet är taget från tidningen Buffé