Brownie Cake with Pear, Coconut & Mint

♥♥ Translate this blogpost to English ♥♥

Ibland har jag en tendens att ha lite för många bollar i luften samtidigt och då händer det att jag stänger av timern när den ringer och sedan glömmer att ta ut det som är i ugnen. Någon som känner igen det? 😉 

Browniecake with pear, coconut and mint- by sockerrus.se

När jag bakade denna tårta så var det precis så. Jag gjorde en rad andra bakverk samtidigt så jag lyckades glömma browniebottnen i ugnen. Dock inte alltför länge utan bara en 7-8 min för länge. Den blev alltså inte så kladdig som jag gillar att browniebottnar är men fortfarande väldigt god. Mitt tips är alltså att hålla koll på kakan när den är i ugnen och sedan ta ut den när stickan fortfarande är lite kladdig :-)

Brownietårta

Låt dig inte skrämmas över de juliga bilderna, denna tårta går utmärkt att äta närhelst på året. Det går även att utesluta både päron och mint om man vill eller bara göra bottnen. En bra browniebotten är alltid bra att ha till hands tycker jag för det passar med det mesta.

Browniecake with pear, coconut and mint by sockerrus.se

Brownietårta med Päron, Kokos och Mint

10-15 bitar i form på 20-25cm

Browniebotten

180 g mjöl

1 tsk salt

2 msk kakao

300 g choklad (använd din favorit, själv använde jag 70%)

225 g smör

180 g strösocker

80 g farinsocker

5 ägg

1 tsk vaniljpulver/vaniljessens (eller 2 tsk vaniljsocker)

Päronsirap

½ dl vatten

½ dl socker

ca 10-20 droppar päronarom

MintkokosFudge

Recept från ICA med viss modifiering

397 g (1 burk) Dulce de Leche /Karamelliserad mjölk

ca 10 droppar pepparmintsarom

200 g (ca 5dl) riven kokos

60 g (1 dl) florsocker

Chokladganache

1,5 dl grädde

150 g choklad, gärna mörk 60-79%

Dekoration

Polkagrisar och/eller stänger för dekoration

Gör så här:

Browniebotten

  • Blanda mjöl, salt och kakao.
  • Över ett vattenbad blandar du choklad, smör och espressopulver. Stäng av värmen när det smält men låt kastrullen/vattenbadet stå kvar. Tillsätt strösocker och farinsocker. Rör runt tills det är väl blandat. Ta av från spisen. Låt stå tills blandningen har rumstemperatur.
  • Tillsätt först 3 ägg (till chokladblandningen) och vispa. Tillsätt därefter de 2 sista äggen samt vanilj och rör nu försiktigt.
  • Blanda i mjölmixen, lite i taget och gärna med en slickepott.
  • Häll över kakdegen i den fyrkantiga formen. Se till att hela kakbottnen är täkt.
  • Grädda på 175 grader i 25-30 minuter (beroende på formens storlek). Kakan ska vara något kladdig när dn är klar.

Päronsirap

  • Häll vatten, socker och päronarom i en kastrull.
  • Koka tills sockret löst upp sig.
  • Låt svalna något innan du penslar det på den varma browniebottnen.

Mintkokosfudge

  • Blanda dulce de leche/karamelliserad mjölk med mintaromen.
  • Rör ner kokos och florsocker. Blanda väl.
  • Smaka av och tillsätt eventuellt mer mintarom.
  • Tryck ut fudgen på den browniebottnen och ställ i kylen medan du gör chokladganachen.

Chokladganache

  • Värm grädden i en kastrull (OBS, får ej koka). Stäng av värmen och rör ner den hackade chokladen. Rör om tills allt är blandat och chokladen är smält.
  • Låt den svalna något innan du häller chokladganachen över kakan.
  • Ställ sedan kakan i kylen tills chokladganachen stelnat till.

Dekoration

  • Hacka polkagrisar/stänger och strö över tårtan.

16 thoughts on “Brownie Cake with Pear, Coconut & Mint

  1. Hej.
    Läser din blogg kontinuerligt och tycker du gör fantastiska tårtor. Undrar dock, jag är totalt laktosintolerant och vet du nåt bra substitut för karamelliserad mjölk? Jag älskar smaken av den men kan inte äta den.

    Kram kram

    • Hej Ann-Sofie! Jag har tidigare läst att man kan göra en laktosfri variant men vet inte riktigt vart jag läst det. Jag googlade fram ett recept (men har dock inte provat det själv): http://rakfrossa.tumblr.com/post/21598596522/dulce-de-leche-pa-kokosmjolk-2-burkar-kokosmjolk Det kanske skulle kunna vara en bra variant. Skulle säkerligen passa väldigt bra till denna kokosfudge iallafall :-) Du får gärna återkomma om du testar det och berätta vad du tyckte om det :-)
      Kram till dig! å Tack!

      • Hej igen. Testade receptet o för mig blev det som kola som bara smakade muscovado. Så jag improviserade med att blanda typ 1 dc ohoj kolasås med 200 g smällt smör och blandade det med kokosen. Smulade även ner 5 digistivekex. Sket i minten och det blev riktigt gott. O vilken browniebotten! Det receptet kommer läggas i lådan med favoritrecept. Kommer göra den många gånger.

        Kram 😀

  2. Hej. Så fin blogg du har.
    Jag har precis upptäckt bakvärlden och detta med fina tårtor. Jag bara älskar det. Det jag undrar är bara alla dessa e- nummer som finns i alla pasta, karamellfärger osv. Dom färgerna jag har velat beställa har det alltid stått i texten att det kan ha negativ påverkan på barn, och den röda färgen ska innehålla extrakt från nått lus?? Vaaa?? Blev chockad att så många använder såna färger när det står så om barns beteende. Snällla hjälp !! Jag vill ju fortsätta baka tårtor. Spec. Barntårtor. Det är ju så himla kul.

  3. Hej.
    Har bakat denna underbara kaka men hittade inte hur mycket espressopulver det skulle vara i.
    Kakan blev alldeles underbar ändå men vill prova med lite kaffesmak i nästa gång.

  4. Gud vad gott det ser ut! du är en riktig konditor!! du är min största förebild! i bakandet då, jag är mycket intresserad av mat och tårtor och annat sött! du är oändligt duktig! dina tårtor är helt magiska!!!!!!!!!!!!!!!! hoppas på att bli som dej! kan du inte komma till vimmerby någon gång? hoppas det inte skrämmer dig eller nåt men jag är bara 11 år… vill bara säga att du är världens bästa konditor!!!!!!!!!!! du borde starta ett cafe eller bageri!

    • Tack :)
      Pepparmint finns i vanliga mataffärer (jag köpte min på Ica Maxi). Päronaromen finns i vissa specialaffärer men annars på nätet hos exempelvis ”Strössel och Annat”. Pepparminten finns även den i webbutiken :-)

  5. Älskar din sida! hur funkar det att dubbla browniesatsen? hur länge tror du den behöver stå inne i ugnen då? och vart passar den bäst att stå i ungen nere, mitten eller uppe??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *