Creamy Peanut Butter Pie – From Sweden with Love ♥

♥ This pie is for Mikey.

My heart and thoughts goes out to Jennifer and her daughters in this difficult time. ♥

Sent igår kväll satt jag och lästa olika bakbloggar. Det som var unikt just denna bloggläsningtillfälle var att nästan alla hade bakat samma sak, nämligen peanut butter pie. När jag läste anledningen till detta kände jag på en gång att jag oxå ville baka denna paj. Dock var det inte läge att börja baka vid 1-snåret inatt så jag väntade tills imorse istället 😉 Anledningen till varför alla dessa människor igår bakade denna paj är ett inlägg från bloggen In Jennie´s Kitchen, ”For Mikey”. Jennifers stora kärlek och man dog plötsligt av en hjärtattack och på sin blogg några dagar senare skriver hon i ett hjärtskärande inlägg om vad som hänt. Hon avslutar inlägget med dessa ord:

For those asking what they can do to help my healing process, make a peanut butter pie this Friday and share it with someone you love. Then hug them like there’s no tomorrow because today is the only guarantee we can count on.”

Nu är det inte fredag längre men jag blev så rörd av Jennie´s inlägg att jag ville göra en paj för att hedra Mikey’s minne, och för att bjuda de jag älskar på denna underbara paj. Att använda min fina hjärtform från IB Laursen kändes självklart.

♥ Ge den du älskar lite extra kärlek idag. Today is the only guarantee we can count on. ♥

Creamy Peanut Butter Pie

(10-12 portioner)

Ett paket kladdkakeballerina eller oreos (ca 16 kakor)

25 g smält smör

100-150 g choklad (spara 50 g till garnering, jag använde både vit och mörk choklad till garneringen)

3dl grädde (+ 1 dl grädde för dekoration)

200 g cream cheese

200 g jordnötssmör, creamy

3 dl florsocker

400 g kondenserad mjölk (sötad)

1 tsk vaniljarom eller vaniljpulver

1,5 tsk citronjuice

Gör så här:

Krossa kakorna i en mixer och blanda med smöret. Tryck ut kexblandningen i en form eller flera glas eller liknande.

Smält chokladen och häll över de uttryckta kakorna och smeta ut med en slickepott.

Vispa grädden hårt och ställ in i kylen.

Vispa cream cheese och jordnötssmör tills det blir fluffigt. Blanda i florsocker, lite i taget. Tillsätt sedan kondenserad mjölk, vaniljarom och citronjuice. Vispa på medelhög hastighet tills allt är blandat. Vänd ner grädden och rör om med en slickepott tills allt är blandat.

Ta ut formen/formarna från kylen och häll över jordnötssmörsblandningen. Ställ in i kylen igen och låt stå 1-2 timmar (ju längre den är inne i kylen ju hårdare blir bottnen).

Garnera med lite grädde och riven choklad.

Receptet är inspirerat av ett recept från In Jennie’s Kitchen men har gjort en del modifieringar samt ändrat måtten något för att det ska bli lättare för oss som inte använder cups och ounces.

Ät och njut tillsammans med de du älskar ♥ Varför inte ta varsin sked och äta direkt ur formen? Det gjorde vi :-)

De vackra bilderna på mina två barn har duktiga Fotograf Laila Villebeck tagit.

19 thoughts on “Creamy Peanut Butter Pie – From Sweden with Love ♥

  1. Hello ! Or should I say Hej ! Do not understand the Swedish language but our dear friends live in O-vick….. take care and be well.
    Hej – do ~ Holly

  2. åh så fint gjort, och åh vilken tragisk historia! Dina bilder är verkligen fantastiskt vackra, och gör verkligen det hela rättvisa. Nu blev jag också sugen på att baka en sådan, men nu är det ju alldeles för sent – söndag och allt… Fast det är väl aldrig för sent att hedra någons minne?

  3. Usch, jag blev gråtfärdig när jag läste hennes inlägg. Vilken fin gest att baka kakan. Framför allt är det viktigt att stanna upp ibland och njuta av tiden med sina nära och kära… tyvärr vet vi ju inte hur lång tid man får tillsammans.

  4. I dag testade jag krämig jordnötspajen, mmmm vad gott .
    Men en sak undrar jag över, skall den vara så hård i botten, den bör bli det med
    den smälta chokladen som stelnar sedan i kylen.
    Men GOTT var det.
    Berätta gärna vad du tycker, skall den vara så hård, kan man inte utesluta smälta
    chokladen ?
    Må så gott !
    Pia

  5. Pingback: Chocolate and Peanut Butter Pie –

  6. Har du kanske någon idé om man skulle kunna ersätta jordnötssmöret med något annat? Vi har allergiker i familjen, men receptet i sig lät så gott…

    • Hej! Jag tror att man antingen kan göra pajen helt utan jodnötssmör eller byta ut jordnötssmöret mot fast vaniljkräm, riven vit choklad, mjölkchoklad, eller varför inte en vanilj- och citronkräm. Det sista alternativet skulle göra kakan lite mer syrlig då den är annars väldigt söt. :-)

  7. Pingback: Guldkorn från 2011 –

  8. Hej Lisa!

    Har tänkt göra denna tidigare, men det har inte blivit av. Men idag ska jag förverkliga detta! En liten fråga bara: Är den tillräckligt fast för att kunna användas i en form med löstagbar kant?

    Mvh/Minna

    • Hej!
      Om du fryser till den lite så ska det gå. Man kan äta den mer som en glasstårta. Har inte testat det själv men hört om många andra som gjort det :-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *