Juliga Citronkakor med Kardemumma & Kanel

*Sorry, this recipe only in swedish for now..

Ni som följt bloggen ett tag har nog noterat att jag är galet förtjust i citron. Tänker jag på smaker så vill jag gärna ha något med citron i. Inte alls konstigt att jag blev väldigt förtjust i dessa kakor när jag först smakade dem hemma hos min svärmor Monica. Då var de dock i form av stjärnor och med pärlsocker på. Själv hade jag strösocker på mina, men det är bara för att jag inte hade något pärlsocker hemma :-) Båda alternativen funkar dock bra så välj det som passar dig bäst. Hur som helst kakorna är helt fantastiskt goda och ett måste, till advent, jul och andra festligheter, här hemma.

Kryddoftande julkakor

Ca 40-50 stycken

100g smör, rumsvarmt

1,25 dl socker

1 ägg

1 citron (rivet skal)

0.5 tsk stött kardemumma

3,5 dl vetemjöl + eventuellt lite mer till utbakning

0,5 tsk hjortronsalt

Garnering:

Ägg

Strösocker eller pärlsocker

Kanel, mald

Gör så här:

  1. Rör det rumsvarma smöret och socker på hög hastighet så att det blir fluffigt.
  2. Tillsätt ägget och rör om tills det är blandat.
  3. Blanda i citronskalet och stött kardemumma.
  4. I en annan skål, blanda mjöl och hjorttronsalt.
  5. Arbeta in mjölblandningen med resten av degen.
  6. Knåda ihop till en boll och lägg i plastfolie/påse och låt vila i kylen i ett par timmar eller över natten.
  7. Ta ut degen och kavla den tunt på mjölat bakbord.
  8. Lägg dem på en plåt och pensla med uppvispat ägg. Strö lite kanel och socker över kakorna.
  9. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 5 min. De ska få lite färg i kanterna.

 Ha en söt dag & Lycka till!

Kram, Lisa

4 thoughts on “Juliga Citronkakor med Kardemumma & Kanel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *