The Golden Diva Cake

macarontårta macarons prinsesstårta

En vacker och rätt komplicerad tårta att göra – Därav namnet 😉 Tårtan består av pistagebottnar varvat med chokladbottnar fyllda med mosade hallon och kardemumma- och cream cheesefrosting. Då alla inte gillar marsipan så valde jag att bara göra den undre … Continue reading 

Macarons – Kardemummamacarons

♥♥ Translate this blogpost to English ♥♥ I höstas så testade jag ett nytt recept på macarons som är mycket lättare att göra än det jag brukar använda. Ett stor plus är att man inte behöver förbereda med att ta ut äggen dagen före utan det går utmärkt att använda kylskåpskalla ägg. Så det är bara att sätta igång när lusten att baka macarons dyker upp. Den enda nackdelen jag kan hitta med detta recept är att skalen inte blir lika tåliga (och blanka) som de gjorda med sockerlag, utan går mycket lättare sönder. Men smaken är fantastisk :-) Här har jag smaksatt dem med kardemumma vilket blev helt sjukt gott. Dessa, och de smaksatta med päron är helt klart mina storfavoriter.  Jag fyllde dem med nutella blandat med lite kaffe vilket blev fantastiskt gott. Gillar man inte kaffe så är det enkelt att bara utesluta det.

Mums!

Macarons är som godast om man fyller dem och sedan låter de stå i kylen över natten tycker jag. Då smälter de nästan i munnen och det är mycket svårt att bara äta en 😉

Ett litet tips! Macarons är ju en typ av maräng och bör inte bakas när det regnar (eller regn på gång), då spricker de nämligen mycket lättare. Här följer receptet:

Macarons /Makroner ♥♥

Receptet ger 42 st (enkla) när man använder macaronmatta och ca 50 utan (om de spritsas som femkronor) 170 g florsocker (knappt 3dl) 110 g siktat mandelmjöl 90 g äggvita (ca 3 st) 2 msk strösocker Ev lite pastafärg Ev några droppar essens/arom

Gör så här:

  • Väg upp florsockret. Blanda med mandelmjölet och sikta genom en sil.
  • Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.
  • Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan (ev tillsammans med lite färg och arom). Blanda tills du har en jämn smet.
  • Spritsa direkt på macaronmattan eller på bakpapperklädd plåt. Följ macaronmattans mall eller spritsa rundlar knappt stora som femkronor på bakplåtspappret. Låt kakorna vila på plåten i minst 45 min. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
  • Sätt ugnen på 125 grader (Celcius). Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 min. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från mattan/bakplåtspappret om du provar att lyfta dem. Låt kakorna svalna och fyll sedan med valfri fyllning.

Karemummamacarons

Använd receptet ovan och tillsätt 1 tsk nystötta kardemummakärnor (eller ca 1/2 tsk malen kardemumma). Blanda i kardemumman när du vänder ner den vispade äggvitan i mandel- och sockerblandningen.

♥♥ Receptet på Macarons är hämtat från boken ”Makarons, Cupcakes, Cakepops & andra söta bakverk” av Mia Öhrn ♥♥♥ Den söta lilla skeden har jag fått från FikaMera. Skeden, duken och koppen är alla av märket IB Laursen.

Macaronmatta, macaronmix och annat recept!

Jag har de senaste dagarna bakat massor av olika macarons. Detta av tre anledningar:

1.  Jag har testat en ny macaronmix där man bara tillsätter vatten.

2. Jag har testat ett nytt enklare recept än det jag brukar använda för att se skillnaden mot de jag brukar göra.

3. Jag har fått hem två macaronmattor  från MikaDesign som jag ville testa.

MacaronMix

Den var jättesmidig att använda då allt jag gjorde var att tillsätta vatten som var 45 grader varmt (Detta kräver dock en termometer och det är kanske inget alla har hemma). Jag gjorde exakt såsom det stod på mixen och tyckte att smeten blev lite väl hård. Jag lät de lila macaronsen vara exakt såsom beskrivningen sa och de vita tillsatte jag lite mer vatten i.  De vita blev platta och de lila blev rätt toppiga. Så lite mindre vatten hade varit perfekt 😉 Smakmässigt så var de lite salta och inte lika spröda som vanliga macarons, utan mer mjuka som en biskvi, fast med marängkänsla. Inte heller blev de lika fina som de macarons jag brukar göra, men goda var de :-) Har man inget större krav på utseendet (att det ska vara en platt vacker yta) och vill att det ska gå snabbt så är denna mix jättebra. De ska inte ens vila på plåten i 30 min så det går verkligen undan :-)

Macaronmixen kommer att finnas att köpa hos Strössel & Annat inom kort.

De lila macaronsen ovan är gjorda på mitt vanliga recept som du hittar HÄR. De blir betydligt finare än mixen :-) Jag testade även ett nytt macaronrecept (för mig) som jag blev väldigt nöjd med. Det tar inte lika lång tid att göra dem (som de här ovan), har inte lika många moment och det går jättebra att använda kylskåpskalla äggvitor. Den enda nackdelen jag stötte på var att de inte var lika tåliga som de jag brukar göra. En liten stöt gav stora märken så det gäller att vara varsam. Inte heller fick de fullt en sån fin slät yta som de här ovan, men nästan. Receptet på dessa kommer snart på bloggen! Ska bara fyllda dem och ta kort på dem först (just nu ligger de i frysen).

Så till macaronmattan :-)

Fördelar:

  • Alla mina macarons blev lika stora (måste vara första gången nånsin 😛 )
  • Även när smeten blev lite för rinnig/lös så blev de lika stora och fina vilket gjorde mig alldeles salig.
  • Mattan var lätt att flytta över till en plåt och ta av från plåten när de kommit ut från ugnen.
  • Man kan använda den om, och om, och om igen.

Nackdelar:

  • Den är lite bökig att diska för hand (då mina macarons fastnade). Men jag antar att om jag lägger den i blöt ett tag innan så skulle det gå lättare. Eller så kanske man kan smörja mattan lite? Har dock inte testat det.
  • Mina macarons fastnade mer än vanligt. Inte så att mina macarons förstördes men det blev lite mer pilligt. Mixen fastnade dock mest.
  • Mattan är precis så att den passar på mina plåtar men när de går in i ugnen så expanderar den något och ger då sneda macarons (bara de macarons som är i de 2 yttersta raderna). Dock borde man kunna klippa till mattan utan problem.
  • Man behöver minst 2 om man ska baka macarons. Iallfall de recept jag provat. Tror till och med att 3-4 mattor vore ett perfekt antal att ha hemma. Fast har man exempelvis en mix hemma så kan man ju välja att bara göra tillräckligt många för en matta.

Slutsats:

Mattan passar nog inte alla men den passade mig väldigt bra faktiskt. Om jag bara kommer på ett sätt att få dem att fastna mindre kommer jag bli ännu nöjdare. Sen vore det ju helt klart guld med 2 mattor till, för när jag bakar macarons då bakar jag massor på en gång :-)

Att tänka på är dock att inte spritsa rundeln full med smet då den plattar till sig och då blir lite större. Det krävde ett par gånger innan jag fick till det rätt :-)

Dela gärna med er av era erfarenheter om ni testat mattan :-)

Det var allt för denna gång men håll utkik efter Muffinsjärntest, en tävling samt lite goda nya recept som dyker upp här på bloggen inom kort :-)

Lemon Macarons

Ljuvliga citronmacarons med lemoncurd – Mums! Jag har verkligen fått dille på citron denna sommar och vill ha citron i (nästan) allt! Har bl.a. gått och varit jättesugen på att baka en citrontårta med massor av citron och blåbär (liknande en tårta jag gjorde tidigare i sommar). Får se till att ta mig tid till att stilla mitt begär helt enkelt :-)

Eftermiddagsfika på altanen med sol, kaffe, citronmacarons fyllda med lemoncurd och en vacker ros jag fått av min älskade R – Det är livet det :-)

Receptet jag använt till macaronsen hittar du HÄR. Jag har tillsatt 10-15 droppar citronessens och sedan fyllt dem med färdigköpt lemoncurd.

På söndag är det sista dagen man kan rösta på de 15 semifinalistbidragen i tävlingen Årets Bak- och Dessertmästare. Jag skulle bli väldigt glad ifall du kunde ge mig en minut av din tid, klicka på DENNA länk och trycka ”GILLA” på Semifinalist 4 (Lisa Lundqvist). Röstar du har du dessutom chansen att vinna din egen KitchenAid – Å det är inte dumt! :-) Tack!

Till sist en ros dedikerad till er alla underbara människor som läser min blogg! Utan er skulle bloggen inte leva vidare – Tack för att ni finns där! :-)

Det vackra porslinet med guldrosor kommer ifrån Zilloman. Kika in och ta er en titt på allt fint som finns där! 

För kontroversiella bakverk?

För ett par månader sedan blev jag tillfrågad att skapa ett cupcake- och ett macaronrecept som innehöll ett internationellt känt märkes hudkräm som ingrediens. Jag tyckte idén lät väldigt skoj och sa givetvis ”Ja”.

Hallå!! Äta hudkräm?!?” kanske du tänker, men det är faktiskt så att denna hudkräm är så pass naturlig att den går att äta. Dock påstår jag inte att den är god att äta som den är, men den går att äta om man skulle vilja 😛  Projektet skulle leda till en stor nordisk reklamkampanj där mina egenskapade bakverk och recept skulle visas. Precis hur kul som helst. Å att exprimentera fram ett gott recept där hudkräm var en ingrediens var en rejält kul utmaning. För någon vecka sen hade de stormöte med alla Europeiska PR-ansvariga och jag fick baka mina bakverk att bjuda på som skickades med ett bud från Linköping till Stockholm. Så långt var allt bra och alla var supernöjda med min insats och den kommande reklamkampanj. Startdagen för kampanjen sattes till den 4 april. Dock dröjde det bara en vecka efter stora mötet tills moderbolaget i Schweiz bestämde sig för att detta var minsann på tok för kontroversiellt. De gick över många huvuden och såg till att reklamkampanjen lades ner. Att äta hudkräm var visst inte alls acceptabelt tyvärr. Detta innebar att alla de fina bilderna som togs på mina bakverk aldrig fick synas i media vilket är synd, för de är jättefina. Så för att ändra på det så tänkte jag visa upp dem för er kära läsare så att iallafall ni får se 😀 Fotografen heter Satu Knape och är en helt fantastiskt duktig fotograf! Hon tar verkligen störtläckra bilder och de bara måste ses! HÄR hittar ni hennes hemsida.

Foto: Satu Knape

Foto: Satu Knape

Foto: Satu Knape

Foto: Satu Knape

Foto: Satu Knape

Visst blev bilderna snygga? :-)

Macarons with golden flakes

Idag blir det macarons här på bloggen. Kanske inte lika gröna som tidigare inlägg i ”10 dagar av grönt” men irlands flagga finns representerad och även lite av guldet man kan finna vid slutet av regnbågen 😉

Cocosmacarons med päronfyllning. Guldet la jag på redan innan de skulle in i ugnen så de sitter fast.

Det kommer att dyka upp fler inlägg under dagen men först ska jag ut på en lång härlig promenad :-)

Ha en härlig söndag!

Kram, Lisa

An Irish Macaron

Till idag har jag gjort en macaron med inspiration från irländska flaggan. Mycket enkelt dekorerad med tre strösselkulor på toppen i Irländska flaggans färger. Kulorna la jag på redan innan de skulle in i ugnen och sitter fast jättebra. Ett enkelt och roligt sätt att dekorera sina macarons mao :-)

Makronen är fylld med 70% chokladganache.

”10 dagar av grönt” fortsätter imorgon… :-)

Tårta med Macarons

Idag är det (bl.a.) Internationella Kvinnodagen och detta ska ju givetvis firas med en liten tårta här på bloggen. Det blev en tårta med en kantdekor av makroner. Har länge velat göra detaljer på en tårta med just makroner och nu såg jag min chans. Att använda gröna makroner var givet då jag är mitt uppe i ”10 dagar av grönt” här på bloggen. Även blomman fick en touch av grönt. Gillar verkligen den blomman och har haft den typen av blomma tidigare här på bloggen :-)

Tårtan består av chokladbottnar med två lager Skittlesfluff. Den är sedan spacklad med grädde och täckt med vaniljsugarpaste. Blomman är gjord av flowerpaste. Makronerna har jag satt fast med lite päronsmörkräm.

Skittles är ett godis jag älskar från Irlandstiden och det kändes självklart att använda det till denna tårta som är med i min gröna hyllning till det härliga landet 😀

Ha en härlig dag! :-)

Kram, Lisa