Recept: Semifreddo med chokladsmak och trädgårdsbär

Semifreddo betyder halvfryst på italienska och är en fantastiskt god dessert, eller rättare sagt halvfrusen glass. Du behöver ingen glassmaskin för att göra den vilket är ett extra plus. Sen är den ju dessutom fantastiskt god och går att variera i oändlighet. Jag har här valt att smaksätta den med trädgårdsbär (svarta- och röda vinbär, björnbär och hallon) och krossade macarons. Har tidigare gjort en variant med bara svarta vinbär och maränger vilket var otroligt gott. Denna gång hade jag inga maränger hemma men hittade ett gäng misslyckade macarons jag sparart i frysen. De blev mycket gott! Ofta är det ju så att misslyckade macarons bara ser tråkiga ut men smakar fortfarande fantastiskt och då brukar jag frysa in dem för att använda i andra bakverk, desserter och liknade. Semifreddo är väldigt enkelt att göra och är redan en storfavorit här hemma :-) 

Semifreddo med chokladsmak och bär

3-4 portioner

– 3 dl vispgrädde

– 3 äggulor

– 1/2 dl socker

– 3 msk kakao

– 2 dl bär

– Ev lite socker till bären

– 1-2 dl krossade macarons eller maränger

– Ev mer bär till garnering

Gör så här:

  • Börja med att vispa grädden. Låt den bli fluffig men vispa den inte för hård. (Häll/skrapa sedan ner den i en annan bunke ifall du använder en assistent eller liknande. Jag passade på att inviga min nya Ankarsrum Assistent.)

  • Vispa socker och äggulor vitt och pösigt med hjälp av en elvisp (det går bra att använda samma bunke du vispat grädden i ifall du använder en assistent).

  • Blanda i kakaon och vispa tills allt är blandat. Häll ner chokladröran i grädden och rör försiktigt med en slev/slickepott.

  • Om du använder frysta bär så tina upp dessa i micron. Strö eventuellt över lite socker (det gjorde inte jag då jag gillar syrligheten från bären) och röra om försiktigt.

  • Tillsätt bären och krossade macarons eller maränger och rör om med en slev. Häll sedan blandningen i en form och ställ in i frysen i minst 4 timmar.
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Tips! Låt den gärna stå ute en liten stund innan du serverar den.

Jag lyckades tyvärr inte få ut semifreddon på ett snyggt sätt ur formen jag valt att använda så jag la helt enkelt i den i en vacker pajform och strödde över lite bär. Visst blev det somrigt och vackert? :-)

De vackra porslinet i inlägget kommer ifrån IB Laursen och mycket av det går att köpa hos Sofias Hus. Den snygga sockerkaksformen kommer ifrån Ninasmat.

0 thoughts on “Recept: Semifreddo med chokladsmak och trädgårdsbär

  1. Tips!!
    Hur du får semifreddo ur formen är att ha ett vatten bad med varmt vatten och så ställer du formen i där och låter den stå ett litet tag jämt så att den smält lite så är det enklare att få ut den och då syns det även om man har den i en snygg form med mönster :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *