Recept: Whoopie Semlor

Ett kul och gott alternativ till den klassiska semlan :-)

KardemummaWhoopies

Receptet ger cirka 40 kakor (20 dubbla)

100 g smör, rumsvarmt

1 1/4 dl socker

1 ägg, rumsvarmt

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk kardemumma, mald

1/4 tsk salt

1/2 tsk vaniljpulver

1/2 dl mjölk

Gör så här:

Vispa smör och socker till en fluffig kräm. Tilsätt ägget och rör om till det är väl blandat. Rör ner alla torrvaror och rör om. Avsluta med att hälla i mjölken och blanda väl.

Häll i smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut på en bakpapperklädd plåt (gör dem lite större än en 5 krona). Har du ingen spritspåse och tyll så går det lika bra att klicka ut dem på plåten med hjälp av sked.

Grädda kakorna på 175 grader i nedre delen av ugnen (nära mitten) i 8-10 min. I min ugn ska de stå inne i 9 min men det skiljer sig åt från ugn till ugn. Håll koll på dem så att de inte får färg i kanterna. De ska vara lite fluffiga och mjuka inuti.

MandelgräddeFyllning

3 dl grädde

100 g mandelmassa

Gör så här:

Vispa grädden. Riv mandelmassan (med ett fint rivjärn). Blanda väl. Spritsa eller smeta sedan fyllningen på whoopisarna. Avsluta med att strö lite florsocker över dem.

0 thoughts on “Recept: Whoopie Semlor

  1. Jätte fina och smarriga ser de ut att vara. Ska nog baka dessa till semelfikat i år. Jätte bra idé, länkar tillbaka till dig när jag bakat dem:-). Vågade mig på woopies idag och gu så lätt och gott det är,har köpt boken om hur man kan göra olika woopies och väntar med spänning.
    / Anna

    • Åh, jag kan tänka mig att det finns många goda recept i den boken! Ska bli kul att se vad du bakar för något :-) Kan säga att dessa blev riktigt goda. Vad lite svårt att hålla grädden på plats när man tog en tugga med locket på. Men när man äter semlor så brukar man (iallafall jag) äta locket först och då blir det hur bra som helst 😉
      Ha det gott! :-)
      Ska gå in o kika till dina!

  2. Jag provade göra såna här i choklad för någon dag sedan och så håller jag på att göra dom här nu, men smeten blev väldigt tjock. Dock ser jag nu att ditt recept med kakao innehåller 1½ dl mjölk och de här receptet ½ dl. Du kanske har missat en 1:a? :) Jag hedde i lite mer mjölk i alla fall, så de blev ca 1dl men den blev ju lite tjock ändå, får se hur resultatet blir :)

    • Hej Evelina!

      Nejdå, det ska bara vara ½ dl mjölk i detta recept. Det är vad jag använde iallafall :-) Anledningen till att det är mer mjölk i chokladwhoopiereceptet är att det är mer torrvaror i det. Jag tror dock att det är helt lugnt att öka på detta recept till 1 dl mjölk utan problem :-) Noterade oxå att den smeten blev lite tjockare, men slutresultatet blev otroligt bra :-)

      Dela gärna med dig av hur det gått för dig med bakningen! :-)

      • Okej :)
        Dom blev väldigt goda, men lite skorpiga på utsidan (men mjuka på insidan). Jag ska nog prova göra en till omgång idag och he i ytterligare lite mer mjölk.
        Sen är de lite svårt med min ugn också (gammal som gatan) för i den nedre delen av ugnen finns bara ett ”plan” man kan sätta in plåten på och den sitter väldigt långt ner så jag måste ha den snäppet under mitten. Därav blev dom lite hårda men jag ska nog prova ha i dom i 7 minuter istället :) Jag återkommer igen 😉

        • Goda är bra :-) Mina fick oxå en lite hårdare yta men stannade mjuka innuti. Dock vet jag att jag hade inne dom för länge i ugnen då de han bli lite färgade i kanterna så jag antar att det beror på det. Vill gärna höra om din nästa omgång whoopies :-) Får ta och testa med lite mer mjölk nästa gång jag gör dem jag med för att jämföra :-)
          Tack för att du delar med dig! :-)

      • Nu har jag gjort dom igen! Jag hade i så mycket som ca 1 1/4 dl mjölk, tills jag tyckte att smeten blev mer lagomt lös, och så hade jag inne dom i 7 minuter. Det passade bättre för min ugn! Men jag ska inte fylla dom förrän imorgon till födelsedagsfikat :) Längtar!! :)

  3. Pingback: vaniljwhoppies med vit chokladkräm | kärlek på tallrik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *