The Golden Diva Cake

En vacker och rätt komplicerad tårta att göra – Därav namnet 😉

Tårtan består av pistagebottnar varvat med chokladbottnar fyllda med mosade hallon och kardemumma- och cream cheesefrosting. Då alla inte gillar marsipan så valde jag att bara göra den undre våningen med marsipan (då jag själv älskar det) och sedan den övre med frosting. Allt sprayades sedan med guldfärg. Insåg snabbt när jag sprayade att jag borde låtit frostingen stelna ännu mer i kylen innan för det blev en hel del märken när jag sprayade. Men jag tycker inte att det gör så mycket, men marsipanlocket blev ju mycket finare 😉 Tårtan har sedan dekorerats med handmålade kardemummamacarons som jag satt fast med lite frosting.

Tårtan kräver många timmars jobb… Men frukta ej, det går att göra den betydligt lättare! Antingen genom att bara göra vissa delar av den, eller att bara skippa allt målande jag gjorde för hand. Kan dock utlova att den är helt fantastiskt god! Alla som ätit den har blivit frälsta, och vissa kompisar har till o med kommit tillbaka dagen efter för att få mer :-) Nu hoppas jag givetvis att även juryn i Coops tårttävling ”Tårta vs Tårta” blir lika frälsta OCH att bagarna som ska baka upp den till finalen gör den lika bra som jag 😉

Tanken var från början att denna blomma skulle pryda tårtan men det kändes inte helt rätt så det blev en krona i topp istället. En inte allt så klassisk prinsesstårta mao 😉 Får se till att göra en tårta snart igen så att jag får använda blomman ändå. Blomman är iallafall gjord i flowerpaste och blommans mitt är en kardemummamacaron som sprayats med ätbar guldfärg. Detaljer och så är målade med ätbara metallicfärger.

Här kommer receptet! Receptet är långt men det går givetvis jättebra att bara göra delar av tårtan. Kan säga att pistagebottnen är något utav det godaste jag ätit i tårtbottenväg – Fullkomligt älskar den! Att skriva ut receptet och läsa igenom det noga innan du bakar, är ett tips från mig :-) 

Kardemummamacarons

Ca 50 skal om de spritsas som femkronor.

170 g florsocker

110 g siktat mandelmjöl

90 g äggvita

2 msk strösocker

½ tsk malen kardemumma

♥ Receptet på macarons är Mia Öhrns, och jag har bara ändrat en ingrediens i det receptet. 

Chokladbotten

3 dl vetemjöl

1 ¼ dl kakao

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

2 ½ dl socker

2 små ägg

75 grumsvarmt smör

1 ½ dl mjölk

1 dl kokande vatten

Pistagebotten

150 g pistagenötter (med skal)

300 g mandelmassa

3 st ägg

2 ¼ msk vetemjöl

Ca 10 droppar pistageessens

Lite mannagryn till att bröa formen

Hallonfyllning

300 g hallon

Kardemumma- och cream cheesefrosting

300 g rumsvarmt smör

5 dl florsocker

600 g philadelphiaost

3 msk mjölk

2 tsk vaniljessens

3 tsk malen kardemumma

Dekoration

500 g marsipan

Ätbar guldspray

Ätbara metallicfärger

Ätbart guldglitter

100 g flowerpaste till prinsesskrona (kronan görs dagen innan). 

Prinsesskrona 

Så här gör du en prinsesskrona alá Sockerrus (klicka på länken)

KardemummaMacarons

  1. Väg upp florsockret. Blanda med mandelmjölet och sikta genom en sil.
  2. Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.
  3. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen och kardemumman i äggvitan. Blanda tills du har en jämn smet.
  4. Spritsa rundlar knappt stora som femkronor direkt på bakplåtspappersklädd plåt. Låt kakorna vila på plåten i minst 45 min. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
  5. Sätt ugnen på 125 grader. Grädda i omgångar längst ner i ugnen i ca 20 min. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från mattan/bakplåtspappret om du provar att lyfta dem. Låt kakorna svalna.
  6. Lägg dem på en bricka och spraya med guldfärg. Se till att alla får en jämn färg.

Chokladbotten

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en skål. Rör runt så att allt är blandat.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna. Vispa tills allt är väl blandat och du har en jämn smet.
  4. Smöra två stycken15 cmformar, alternativt en15 cmoch en 10-12 cmform, och bröa sedan med lite kakao.
  5. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda bottnarna i ca 30 min.
  6. Låt bottnarna svalna något innan du stjälper upp dem.
  7. Slå in dem i plastfolie och lägg in i frysen en liten stund. De blir lättare att dela då.

Pistagebotten

  1. Ugnen ska vara kvar på 175 grader.
  2. Skala pistagenötterna och hacka grovt.
  3. Riv mandelmassa och blanda sedan med ägg, mjöl och pistageessens. Vispa smeten pösig.
  4. Smöra två stycken15 cmformar, alternativt en15 cmoch en 10-12 cmform, och bröa sedan med lite mannagryn.
  5. Fördela smeten jämt i de två formarna och grädda längst ner i ugnen i 20 min.
  6. Låt bottnarna svalna något innan du stjälper upp dem.

Hallonfyllning

  1. Mosa hallonen något och låt ligga i en skål i väntan på att fylla tårtan.

Kardemumma- och cream cheesefrosting

  1. Vispa smöret fluffigt.
  2. Häll i florsocker och vispa på hög hastighet tills det är nästan vitt och fluffigt (gärna upp till 10 min).
  3. Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills det är blandat.
  4. Blanda nu i mjölk, vaniljessens och kardemumma. Rör på låg hastighet tills allt blandats. 

Så här sätter du ihop tårtan.

  1. Ta ut chokladbottnarna från frysen och skär av topparna. Dela båda bottnarna i två delar.
  2. Lägg en bottenhalva på en tårtbricka/tårtfat.
  3. Täck chokladbottnen med mosade hallon.
  4. Bred ut ett lager med kardemumma- och cream cheesefrosting. Tänk på att frostingen ska räcka till 2 lager per våning samt att täcka våningarna med.
  5. Lägg på en pistagebotten och täck med mosade hallon och kardemumma- och cream cheesefrosting.
  6. Avsluta våningen med en chokladbotten.
  7. Har du valt att göra bottnarna i lika stora formar så skär du ut en mindre botten med hjälp av en assiett eller stor tekopp. Den ska helst bli 3-5 cmmindre i diametern jämfört med bottenvåningen. Har du använt en mindre form så går du direkt till steg 8.
  8. Gör nu likadant med våning två genom att upprepa steg 2-6.
  9. Bred ut ett tunt lager frosting på båda våningarna och ställ in i kylen ca 20 minuter så att det hinner stelna lite.
  10. På den större /nedre våningen breder du ut ett till tunt lager frosting.
  11. Knåda marsipanen varm. Kavla ut ett lock av marsipanen och täck den större våningen med det. Släta till locket och skär bort marsipanen som sticker ut runt om.
  12. Ställ in tårtan i kylen.
  13. Bred ut ett tjockt lager med frosting på den mindre tårtan (Spara lite av frostingen för att fästa krona och macarons). Med hjälp av hett vatten och en spatel gör du ett så slätt lager som möjligt. Ställ in i kylen så att den får stelna.
  14. Ta ut båda tårtorna. Fukta gärna marsipanen lite, där den övre våningen kommer att stå, med hjälp av en pensel. På så vis står våningarna stadigare.
  15. Placera den mindre våningen på den större.
  16. Spraya tårtan med guldfärg. Se till att allt är väl täckt.
  17. Låt torka en stund.
  18. Med hjälp av frosting fäster du macaronsen runt tårtan.
  19. Måla macaronsen i olika metallicfärger. Vissa fäster du guldglitter på.
  20. Avsluta med att fästa kronan på toppen med lite frosting, alternativt en bit chokladbotten (toppen du skar av tidigare) som du smetat frosting runt och sedan sprayat med guldfärg. Låt gärna en rad macarons gå runt kronan.
  21. Lät stå i kylen över natten.
  22. Ta fram tårtan någon timme innan den ska ätas. 
  23. Äts den inte upp så ställ in den i kylen igen, där håller den upp till en vecka :-)
Lycka till! :-)


Nu är det bara att hålla tummarna för att min prinsesstårta faller juryn i smaken så att den hamnar på prispall! 12 juni är finalen så det dröjer ännu ett tag innan vi får veta. Kika gärna in på mitt och de andras bidrag, på tävlingssidan, så länge. Å passa gärna på att klicka på ”Gilla”-knappen på ett bidrag ni gillar extra mycket! :-)

Kram, Lisa

 

19 thoughts on “The Golden Diva Cake

  1. Ja vad ska man säga 😉 Helt fantastisk, igen!! Smakerna låter ljuvliga jag älskar också kardemumma och mandel och pistage dessutom mums! En vinnare helt klart!!

  2. Oj vilken jätte fin tårta.
    Jag har mailat ett mail till dig som du kanske skulle vilja titta på. Skulle verkligen uppskatta ditt svar:)
    Med vänlig hälsning, Pia

  3. Hejsan. Ojojoj vilken tårta alltså. Ett riktigt mästerverk, men de är ju alla dina tårtor :)
    Jag har skickat ett mail till dig som du kanske vill spana in på. Jag behöver lite hjälp :)
    Mvh Pia

  4. Hej Lisa! Vilken fin blogg du har! Passade självklart på att göra lite reklam för den på min blogg! Blev så glad över Haute Couture-tårtan, som du kanske förstår…. 😉

  5. Oj, vad duktig du är! Självklart måste vi länka till din snygga The Golden Diva Cake från vårt inspirationsgalleri. Vi vill väldigt gärna visa fler av dina snygga skapelser, så hör gärna av dig om det finns intresse!

  6. Hej Lisa!
    Jag hittade din tårta efter att ha googlat dig i samband med Dessertmästarna på kanal 5. Jag är ingen van tårtmakerska, men älskar allt som har med mat och bakning att göra och känner direkt att jag måste testa den – eller en litet förenklad version av den nu när vi skall ha kusiner och släkt på besök. Förutom att den är vacker så blir jag så himla nyfiken på smakerna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *