Dreamy Chocolate Chip Brookies

♥♥ Translate this blogpost to English ♥♥

Här kommer nu äntligen mitt finalbidrag som jag tog med mig till finalen i Årets Bak- och Dessertmästare. Måste säga att jag är precis hur nöjd som helst med mitt bakverk, både till utseende och smak. Brookies är dessutom ett otroligt kul bakverk då det är en mix emellan brownies och chocolate chip cookies :-) För att lyxa till det ytterligare så har jag tillsatt ett lager med mosade hallon, ett med en len jordnötssmörsfrosting och sedan avslutat med en mörk chokladganache – Helt fantastiskt gott!

Foto: Rikard Häggander

För att lyxa till det ytterligare har jag strött glitter över bakverket samt gjort en glittrig ros i lila flowerpaste som jag sedan målat lite ätbar guldfärg på.

Dreamy Chocolate Chip Brookies

Ca 10-15 bitar

Kakbotten

90 g smält smör

110 g mjöl

½ tsk bakpulver

½ tsk salt

120 g farinsocker

1 ägg

1 tsk vaniljessens/vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

100 g choklad chips

Browniebotten

180 g mjöl

1 tsk salt

2 msk kakao

300 g choklad (använd din favorit, själv använde jag 70%)

225 g smör

1 tsk espressopulver

180 g strösocker

80 g farinsocker

5 ägg

1 tsk vaniljpulver/vaniljessens (eller 2 tsk vaniljsocker)

Hallonlager

150 g hallon

Jordnötssmörsfyllning 

(Det går jättebra att utesluta jordnötssmörsfyllningen ifall allergi finns.)

100 g jordnötsmör, creamy

40 g rumsvarmt smör

120 g florsocker

2 msk grädde

Chokladganache

1,5 dlgrädde

150 gchoklad, gärna mörk 60-79%

Gör så här:

Kakbotten

  • Smält smöret och låt det svalna något.
  • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  • I en annan skål blanda smör och farinsocker. Tillsätt ägget och vaniljessensen.
  • Rör försiktigt ihop mjölmixen med smörblandningen. Tillsätt chokladen och rör om.
  • Häll smeten i en form (20×20 använde jag).
  • Grädda på 175 grader i 20 minuter.
  • Under tiden kakbottnen är i ugnen gör du Browniesmeten.

Browniebotten

  • Blanda mjöl, salt och kakao.
  • Över ett vattenbad blandar du choklad, smör och espressopulver. Stäng av värmen när det smält men låt kastrullen/vattenbadet stå kvar. Tillsätt strösocker och farinsocker. Rör runt tills det är väl blandat. Ta av från spisen. Låt stå tills blandningen har rumstemperatur.
  • Tillsätt först 3 ägg (till chokladblandningen) och vispa. Tillsätt därefter de 2 sista äggen samt vanilj och rör nu försiktigt.
  • Blanda i mjölmixen, lite i taget och gärna med en slickepott.
  • Häll över kakdegen i den fyrkantiga formen. Se till att hela kakbottnen är täkt.
  • Grädda på 175 grader i 35-40 minuter.

Hallonlager

  • Om du använder frysta hallon låter du dom tina först. Mosa hallonen och bred ut på kakan när den kommit ut ur ugnen.

Jordnötssmörsfyllning

  • Vispa jordnötsmör och smör i en skål. Tillsätt florsockret och grädden. Vispa tills allt är väl blandat.
  • När kakan har svalnat något brer du över jordnötssmörsfyllningen.

Chokladganache

  • Värm grädden i en kastrull (OBS, får ej koka). Stäng av värmen och rör ner den hackade chokladen. Rör om tills allt är blandat och chokladen är smält.
  • Låt den svalna något innan du häller chokladganachen över kakan.
  • Ställ sedan kakan i kylen tills chokladganachen stelnat till.

Garnera med exempelvis en ros (av marsipan eller flowerpaste) och glitter eller låt vara som den är.

Ät och njut!


Kram, Lisa

0 thoughts on “Dreamy Chocolate Chip Brookies

  1. Jättefin ros och låter jättegott! Vad har du använt för färg till SP’n? Jag tycker inte jag hittat någon snygg lila ännu…

    För övrigt har du en väldigt fin blogg!

  2. Det är helt galet vilka vackra rosor du gör! Dom ser ju levande ut o jag tappar hakan varje gång jag ser en, o blir lika avis haha 😉 -Du är helt otrolig, o du slår vilken konditor som helst i hästlängder med allt du tar dig för!!! Du är bäst o jag tackar så för denna sida!!!! =)

    • Men vad söt du är! Blir så fantastisk glad över din kommentar! Tack, tack, tack! Jag kommer att leva länge på dina fina ord! :-) TACK! Stor KRAM, Lisa

    • Åh det är många som vill att jag gör en sådan och det står på min att göra lista. Dock tar en ros ca 90min att göra och göra en steg-för-steg tar ännu längre tid så pga tidsbrist har jag inte hunnit med det – Men det kommer! :-) Jag har övat, övat, övat och till slut fått till dem så som jag vill ha dem :-)

      Tack söta du! Du anar inte hur glad jag blir över de orden! :-)
      Kram till dig!

  3. Hej Lisa!
    Jag håller tummarna för dig! Ditt bidrag är så fantastiskt på alla sätt! Smaken låter verkligen som något för mig, riktigt cleant och snyggt utseende också. För att inte tala om rosen, jag har nämnligen tänkt att jag ska försöka lära mig att göra rosor, din tänker jag ha som mall :)
    Jag ville inte bara hålla tummarna så jag gick självklart in och röstade på dig!
    Sedan vill jag tacka för länken till min blogg, urgulligt av dig!
    Ha en bra dag och lycka till i tävlingen :)

    • Tack snälla söta Sabina! :-) Gullig du är! Blir oerhört glad över din kommentar! Mitt tips om rosor är att öva, öva, öva :-)
      Stor KRAM till dig och tack igen!
      Lisa

  4. hej! vilka fina rosor du gör :) helt fantastiska. jag har en fråga om jag hoppas du kan svara på. Ska göra en dop tårta med sp på, o även dekorera lite med sp o fp. Nu till min fråga. Kan jag dekorera tårtan dagen innan dolt? Eller blir den ful o trist? Har väldigt dåligt med tid just på dop dagen så de är därför jag undrar! Hoppas på svar till min mail!

    • Hej Erika, svarar via mail :-)

      Jag brukar dekorera tårtorna till viss del dagen innan (ibland även med all dekoration). Är det väldigt stora och sköra dekorationer brukar jag dock inte lägga på dem dagen innan. Rekommendationen för FP är att den inte ska vara i kylen alls. Nu vet jag dock av erfarenhet att FP oftast klarar sig jättebra. Har aldrig hänt mig att den smält första dygnet utan först efter något dygn. Däremot skulle jag inte chansa att dekorera med en exempelvis prinsesskrona eller rosor (gjorda av fp och tunnt kavlade) då dessa inte går att göra om snabbt och enkelt om ngt skulle gå fel. Så lite beroende på vad du har tänkt göra för dekorationer. Du får gärna berätta så kan jag komma med tips :-)

  5. otroligt läckert, hur kan man motstå denna frestelsen!! tänkte bara fråga, choklad chips, vad är detta? Tack för en inspirerande blogg och fina bilder. kram!!

    • Tack Sandra! :-) Choklad chips är små knappar av choklad. ODense har börjat göra sådana och finna numera i vanliga mataffärer. Vet att ICA Maxi har och även en liten ICA vi har i närheten så det borde inte vara så svårt att få tag på. De finns i mörk choklad, vit choklad och mjölkchoklad.
      Blir jätteglad över att du gillar min blogg! Tack! :-)

  6. Gjorde denna till efterrätt till helgens bjudmiddag….snacka om höjdare! Gjorde den i en springform och trots att vi var 8 pers så var inte ens hälften uppäten…jösses vad mastig, men så så god!

    • Vad kul att du gillade den Lina! Jo, den är lite i mastigaste laget men håller bra i kylen så den går ju att äta dagen efter, och dagen efter det 😉 Tack för att du delar med dig!

  7. Pingback: Brownie Cake with Pear, Coconut & Mint | Sockerrus - The Sweet Blog

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *