Test: Muffinsjärn / Muffin Maker

Det har blivit en hel del testande för mig den senaste tiden då jag fått hem en massa nya produkter. Känner mig mycket lyckligt lottad för jag älskar verkligen att testa nya produkter! Denna var jag dessutom extra nyfiken på. Jag menar, ett muffinsjärn?! Kan lova att jag var rätt skeptiskt dock till huruvida den verkligen var så smidigt som den framstods. Blev därmed väldigt glad när Lagerhaus skickade mig en :-) Trots att den ska vara enkel och smidig så har jag tyvärr inte haft möjlighet att testa den förrens nyligen då det varit en hel del sjukdomar här hemma, bröllop och planerande inför bröllopsfest. Det har gått i ett mao. Men nu är testet klart och bilderna tagna!

Till mitt test valde jag att använda en mix som bara behövde lite vatten, en skål och en elvisp (går även bra med handvisp) för att slängas ihop. Droppade även i lite citron då jag älskar doften av citronmuffins i ugnen :-) Muffinsjärnet tog inte många minuter (kanske 5 min) att bli klart efter att jag satt igång det. Jag valde med flit muffinsformar som stack upp lite från bottenformen (som ni kan se på bilden ovan) för att se om de blev skadade av locket. Jag valde även att inte mäta upp smeten med en glasskopa eller liknande för att få (lite) olika mängd smet i varje form. Ville se hur muffinsjärnet klarade detta. Jag stängde sedan locket och väntade 6 minuter. Muffinsen var inte riktigt klara då. Jag väntade 2 minuter till och då hade de blivit lite ”brända”, eller fått färg, på toppen. Nästa laddning så körde jag i 7 minuter och då blev de perfekta! Alltså, 7 minuter för att göra normalstora muffins – Det är snabbt det! Formarna klarade sig dessutom glanat :-)

Fördelar:

 • Värms upp till rätt gradtal väldigt snabbt (ca 5 min)
 • Gräddar normalstora muffins på 6-7 min.
 • Muffinsen blir riktigt fina och toppiga.
 • Jämn värmefördelning.
 • Enkel och smidig.
Nackdelar:
 • Det går bara att göra 6 st muffins åt gången.
 • Det går inte att reglera värmen.
 • Man kan lätt bränna sig när man lyfter ur muffinsen.
Slutsats:
Jag blev positivt överraskad över hur snabb den var, både att värmas upp och grädda muffins. Väldigt smidig om man ska göra 6-12 cupcakes eller att använda som komplement till ugnen om man ska göra jättemånga muffins. Då det går så snabbt så hinner man göra 12 st medan man har en muffinsplåt i ugnen och kan därmed korta ner den totala baktiden.
.
Är man exempelvis student och bor i korridor så känns den supersmidig då allt du behöver är ett eluttag för att grädda  muffins på rummet. Ska man baka med barn får man vara noga med att inte låta barnen lyfta ur muffinsen för man bränner sig lätt (iallafall gjorde jag det). Jag kommer absolut att använda mitt muffinsjärn igen och barnen tyckte den var väldigt rolig att baka med och det är en riktigt rolig pryl. Dock kommer jag nog oftare att göra muffins i ugnen.
Ett tips: Vill man bara göra 6 muffins så går det utmärkt att frysa resten av smeten. Låt den då tina i kylen ett par timmar så är den redo att användas igen.

Det jag inte testade dock var att grädda muffins utan formar. Det ska också gå väldigt bra har jag hört. Har du testat detta får du gärna dela med dig :-)

0 thoughts on “Test: Muffinsjärn / Muffin Maker

 1. jag testa det utan formar och INGET jag rekommenderar.. färst jag smörad ein väl så fastnade de och det var ett attans klöd att få ut dom.. så föredar att göra det med formar

 2. Vad roligt att du testar detta! Min man visade mig den i affären men jag bara skakade på huvudet i tänkte -Varför? Men inser att det är ett toppen-komplemnet på landet där vi inte har ugn men tid att baka! :-)

 3. Jag funderar om jag skulle önska mig en sådan i julklapp, kom nämligen på att
  den måste vara helt underbar att ha med sig i husvagnen på semestern :-)
  Minns i somras när jag fick sådan bakabstinens, hehehhehe.
  Må gott Pia

 4. Det låter som en farlig grej att ha i närheten om man är sötsugen och inte har något hemma – sju minuter är ju verkligen inte länge att grädda en sats muffins på! Men jag vet inte om jag tycker att det känns lika kul med ett muffinsjärn, dock vet jag inte varför jag är så avig 😉 Håller med om att det nog är bra om man inte har någon ung tillgänglig, då är det ju jätteskönt att fortfarande kunna baka! Tycker det är riktigt roligt att läsa dina tester, du är verkligen grundlig!

 5. Har ett muffinsjärn och är väldigt nöjd. Snabbt och smidigt men en liten varning när det gäller att använda muffinsformar av silikon i järnet – de blir otroligt varma och är svåra att få upp utan att bränna sig. De jag använde stack också upp lite vilket gjorde att det var svårt att stänga järnet ordentligt (inget problem med pappersformar). Jag brukar fylla formarna med smet till drygt 3/4, då får de en rund fin form.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *