Jubileumstårta med Baileys och Choklad

Idag firar Baileys 40 år – Å det ska ju såklart firas med tårta :-) För mig är Baileys en favoritlikör och den är mig extra varm och hjärtat då den är just irländsk. Har ju bott många år på den gröna lilla ön och Irland är för alltid i mitt hjärta. Kändes då extra kul att Baileys hörde av sig till mig för att skapa deras jubileumstårta 😀 Tårtan är hos mig en ny favorit och helt grymt god enligt mig. Som jag nämnde tidigare är ju Baileys en favorit och om du oxå gillar Baileys så kommer du att älska denna!  Vad kan gå fel med Baileys, choklad och salt karamell? Absolut inget! Baileystårta Så här såg min variant av tårtan ut. Nästa gång jag gör den kommer jag dock låta själva ganachen/chokladkrämen bli finishen. Älskar nämligen chokladfinish på tårtor. Toppa den med en sockerblomma och du har en himmelsk  tårta som osar lyx. Baileystårta

sockerblomma

Baileys & Chokladtårta

Baileys & Chokladtårta

Ingredienser

    Chokladbotten
  • 5,5 dl mjöl (330g)
  • 6 dl socker (510g)
  • 3 dl kakao (120g)
  • 2 tsk bakpulver (10g)
  • 1,5 tsk bikarbonat (7.5g)
  • 1 tsk salt (6g)
  • 2,5 dl Baileys (250g)
  • 150 g smält smör
  • 2 ägg (110g)
  • 2 tsk vaniljsocker (6g)
  • 2,5 dl hett starkt kaffe (250g)
  • Salt Karamellsås
  • 1 dl socker (85g)
  • ¼ dl vatten (25g)
  • 1 tsk sirap, vit eller ljus (7g)
  • ½ dl g grädde (50g)
  • 1 msk smör (15g)
  • 1½ tsk krossat flingsalt
  • Baileys- och chokladkräm
  • 500 g choklad
  • 3,5 dl grädde (350g)
  • 1,5 dl Baileys (150g)
  • Ev mer Baileys för starkare smak
  • Torrostade Hasselnötter
  • 100 g hasselnötter

Gör så här

    Chokladbotten
  1. Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.
  2. Tillsätt Baileys, ägg, smör och vanilj. Vispa tills allt är väl blandat.
  3. Häll sist i det kokheta kaffet, rör först om försiktigt (så du inte bränner dig) och kör sedan smeten på hög hastighet i ca 2 minuter.
  4. Fördela smeten i två formar på ca 20cm och grädda på 175 grader i 30-40 min. Testa med en sticka, den ska vara smetfri.
  5. Låt kakan stå kvar i formen ca 10 min innan du stjälper upp den.
  6. Vill du göra en 15cm tårta så använder du halva receptet i två stycken 15cm formar. Gräddningstiden är då ca 25-35min.
  7. Salt Karamellsås
  8. Koka socker, vatten och sirap. Rör så att det blir väl blandat. Låt det sedan koka upp utan omrörning. Låt koka i fem minuter, det ska bli lite trögflytande
  9. Ta av såsen från plattan och rör ner grädden. Var beredd på att blandningen växer i kastrullen. Blanda väl.
  10. Rör ner smör och krossat salt, blanda väl.
  11. Smaka av för att se om den är salt nog. Tillsätt annars lite mer salt.
  12. Det blir en stor sats. Halvera receptet eller frys in det som blir över.
  13. Låt svalna.
  14. Baileys och chokladkräm
  15. Hacka chokladen.
  16. Värm upp grädden och Baileys tills den nästan kokar (låt det koka om du vill bli av med alkoholen). Ta av den från plattan och häll ner chokladen.
  17. Låt stå ett par minuter och rör sedan om tills all choklad har smält.
  18. Ställ in i kylen. Alternativt gör du ganachen dagen innan den ska användas och låter den då stelna till i rumstemperatur.
  19. Chokladkrämen ska vara bredbar när den är klar.
  20. Torrostade hasselnötter
  21. Häll hasselnötterna i en torr stekpanna.
  22. Rosta under omrörning tills hasselnötterna har fått lite färg.
  23. Ta av från värmen och vänta en stund innan du gnuggar dem i händerna för att få bort så mycket skal som möjligt.
  24. Så här monterar du tårtan:
  25. Skär de två bottnarna i två delar.
  26. Lägg en botten på en tårtbricka/tårtfat. Pensla/ringla med salt karamellsås.
  27. Bred ut ett lager med chokladkräm och strö hackade hasselnötter över.
  28. Upprepa 2 gånger och avsluta med en tårtbotten på toppen.
  29. Bred nu chokladkräm på sidorna om tårtan, ett tunt lager, och ställ in i kylen 15min.
  30. Ta ut tårtan och bred på ytterligare ett lager chokladkräm. Försök att få sidorna så jämna som möjligt.
  31. Täck tårtan med sockerpasta och dekorera. Förvara i kylskåp tills den ska ätas.
  32. Ta gärna ut tårtan en timme innan den ska ätas.

Tips:

Skräms inte av längden på receptet. Du kan exempelvis skippa nötterna och/eller den salta karamellsåsen för variation. Eller bara göra krämen eller tårtbottnen.

Lycka till!

http://sockerrus.se/recept/baileys-choklad-tarta/

Önskar dig en toppendag!

Kram, Lisa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *