Semlor i Bakmaskin

Fick ett tips av Anna på ett semlerecept som jag tyckte passade så himla bra att testa idag. Receptet är inte menat till en bakmaskin men jag gav det ett försök och ändrade därmed ”Gör så här”-texten. Semlorna blev väldigt goda och inte alls så kompakta som en del hemmagjorda semlor blir. Degen blev lättarbetad oxå vilket är ett stort plus för mig. :-)
Som ni ser så gjorde jag semlorna i 2 olika storlekar och kunde då inte låta bli att göra våningssemlor till min sambo och dotter – De blev MYCKET uppskattade! 😀 Dottern fick vaniljkräm i sin och sambon fick en klassisk semla med mandelmassa och grädde.
Semlor
(Receptet ger ca 10 semlor)
50 g smör eller margarin
2,5 dl mjölk
1/2 dl sirap, vit
5 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma, malen
6 g torrjäst (är 12g i ett paket)
Lite vetemjöl till utbakning
Gör så här:
  • Smält smöret i en kastrull och blanda ned mjölken. Det ska vara ungefär fingervarmt när det är klart.
  • Håll ner mjölkblandningen i baktråget (finns i bakmaskinen). Tillsätt sirap mjöl och kardemumma. Gräv en liten grov i mjölet och häll ner torrjästen (se till att torrjästen inte nuddar vätska).
  • Sätt igång bakmaskinen på program 9 och låt maskinen sköta sig självt. Detta tar 1,5h för knådning och jäsning.
  • När degen är klar tar du ut den ut bakmaskinen och stjälper ut den på ett mjölat bakbord.
  • Arbeta degen smidig och dela upp i 10 lika stora delar. Rulla släta bullar och låt dessa jäsa på en bakplåtspappersklädd plåt i 30 min.
  • Pensla bullarna med lite mjölk och grädda i ugnen på 200 grader i 10-15 min. Låt dem sedan kallna på ett galler.
Det låter kanske lite mycket med 1,5h för knådning och jäsning men jag tycker det är supersmidigt då jag kan göra annat under tiden och degen blev precis hur bra som helst, så detta kommer jag göra flera gånger.  :-)
PS: Receptet går givetvis att använda utan bakmaskin också :-)

0 thoughts on “Semlor i Bakmaskin

  1. Hej! Jag har en likadan bakmaskin hemma. Ser fram emot all inspiration du kommer att ge mig under denna tävling. Håller tummarna för att du vinner.

  2. Pingback: I ♥ Semlor, i alla dess former | Sockerrus - The Sweet Blog

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *