Vegetarisk Smörgåstårta

dessertbordet jag gjorde till vår bröllopsbrunch fanns, bland mycket annat, en vegetarisk smörgåstårta. Har faktiskt aldrig gjort en egen smörgåstårta förut men kände att det nog allt var dags. Är ju gott att blanda upp allt det söta med lite salt när man gör dessertbord. Denna tårta blev verkligen fantastiskt god och gjorde succé även bland köttätarna 😉

Vegetarisk Smörgåstårta

När jag förra veckan gjorde ett dessertbord på sonens kalas så var smörgåstårtan given. Dock gjorde jag om receptet något och gjorde den på hembakat surdegsbröd. I tårtan på bilden är det köpt vitt bröd.

Vegetarisk Smörgåstårta

Jag har utgått från ett recept av Linnea Svärd men gjort en del modifieringar och lagt till mer fyllning samt frosting. Originalreceptet finner du här.

Vegetarisk Smörgåstårta

Vegetarisk Smörgåstårta

Ingredienser

  • 6-8 skivor vitt bröd
  • Röd pesto:
  • 100 gram cashewnötter
  • 1 st stor vitlöksklyfta
  • 100 gram soltorkade tomater, i olja
  • 1 dl olivolja
  • 4 msk citronsaft
  • salt och svartpeppar
  • Fetaostcrème:
  • 200 gram fetaost
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • Övrig fyllning:
  • 1 röd paprika, skivad
  • 1sbergssallad
  • Frosting:
  • 300 g cream cheese
  • 1 burk smaksatt créme fraiche, paprika och chili
  • Dekoration:
  • oliver
  • körsbärstomater

Gör så här

    Röd pesto:
  1. Mixa cashewnötter med vitlök och soltorkade tomater.
  2. Tillsätt olivolja, citronsaft och smaksätt med salt och peppar.
  3. Fetaostcrème:
  4. Mixa alla ingredienser till en bredbar massa.
  5. Tillsätt mer olivolja om den känns för stadig.
  6. Montering av tårtan:
  7. Lägg plastfolie i en rund form med löstagbar kant.
  8. Täck botten och sidorna med bröd.
  9. Bred ut den röda peston och strö paprika över.
  10. Lägg ett lager till med brödskivor och bred ut hälften av fetaostcrèmen.
  11. Täck med stora salladsblad och bred sedan ut resten av fetaostcrémen.
  12. Avsluta med ett lager bröd.
  13. Lägg plastfolie över och låt stå i kylen över natten.
  14. Frosting:
  15. Vispa upp cream cheese och tillsätt sedan försikigt den smaksatta creme fraichen.
  16. Frosta tårtan och dekorera med cocktailtomater och oliver.
  17. Servera direkt eller ställ in den någon timme i kylen igen.

Tips:

Bred på smör på brödet för att de inte ska bli soggiga. Jag gjorde inte det och det fungerade bra ändå, men det är det allmäna tipset vad gäller smörgåstårtor.

http://sockerrus.se/recept/brunch/vegetarisk-smorgastarta/

Önskar er alla en toppendag!

Kram, Lisa

4 thoughts on “Vegetarisk Smörgåstårta

  1. Den är så fin, har varit sugen på att göra en vegetarisk smörgåstårta. Funderar på måtten till formen du använde, är det en liten eller större springform? Är det rostade eller neutrala nötter du använt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *