Chokladbollstårta -Vit, Ljus & Mörk

chokladbollstårta

*Sorry, only in swedish for now. Let me know If you would like the recipe in english. Här kommer receptet till Chokladbollstårtan jag gjorde till dotterns Fairytale Dessertbord /Kalas som gick av stapeln för någon vecka sedan. Den var väldigt … Continue reading 

Cake pops – Lite tips, recept & annat

Sen jag började min temavecka har det trillat in en mängd frågor här på bloggen, Facebook och i mailen angående dessa godsaker på pinne. Jag tänkte därför att jag skulle göra ett inlägg med lite tips och annat som kanske kan vara till lite hjälp :-)

Några recept:

Ballerina/Oreo Pops

Cake Pops (basrecept)

Ahlgrens bilar och vanilj cake pops

Dammsugare på pinne

Andra bra recept att använda som grund till basrecepet:

Devil’s Chocolate Cake – Väldigt god till det mesta smaksättningar 😉

White AlmondVelvet Cake  – Ljuvlig med cream cheese eller chokladsmörkräm

Red Velvet – Extra god med whipped cream cheese frosting och rårörda hallon.

Tips 1: Byt ut cream cheese (där det står i recept) till någon annat kladdigt såsom smörkräm, likör (ex Baileys), Piggelin, fluff (tårtfyllning, ex ahlgrens bilar), vaniljkräm, chokladpudding, nutella, lemon curd etc.

Tips 2: Spara dina kraschade cupcakes eller tårtbottnar och gör cake pops på :-)

Tips 3: Gör inte bollarna för stora och tunga, då är risken nämligen större att de går sönder och trillar av pinnarna. Bra storlek är ca en 5-krona.

Tips 4: Har du lite bråttom men vill ända bjuda på något litet extra, så använd dig av en färdig mjuk kaka du köpt i affären.

Tips 5: Det går även utmärkt att istället för cake pops göra andra typer av godsaker på pinne såsom banan, marshmallow, marsipan m.m. som lätt doppas i choklad.

Tips 6: Jag brukar göra cake pops av tårtrester. Är bara att smula ihop, rulla till bollar och sedan frysa in.

Så här gör jag cake pops:

  1. Smula ner den mjuka kakan i en skål och blanda med valfri smaksättning (cream cheese, frosting, glass m.m.).
  2. Rulla till bollar och ställ i kylen i ca 30min i frysen . De ska bli lite hårda.
  3. Smält chokladen eller candy melts och blanda i lite kokosfett* (ex rapsolja funkar oxå). Candy melts är lite tjockare i konsistensen mot vad chokladen är så tillsätt lite mer kokosfett till den.
  4. Ta fram dina bollar och pinnar. Doppa pinnen i chokladen och tryck in i bollen. Anledningen till att du doppar pinnen först i choklad är för att den sitter bättre då. Har du inte kylda, lite hårda cake pops så kan det hända att de ramlar av pinnen när de torkar.
  5. Sänk ner hela cake popen i chokladen och skaka av överflödet, försiktigt.
Nu skiljer sig det lite åt beroende på vad du vill göra för något.
  • Låt torka lite innan du rullar den i strössel (annars blir det en massa choklad i strösselskålen).
Eller
  • Vill du dekorera med hjälp av ätbara pennor, ögon, kristyr eller liknande så låter du dem torka helt.
Jag brukar låta mina cake pops torka i mitt egengjorda ställ (en träkloss med borrade hål), men det går även bra att fylla upp en skål/ett glas med socker och sticka ner dem i. Andra tips är frigolitkloss eller oasis. Finns även speciella ställningar att köpa (har än så länge bara sett den här).
*Kokosfett används för att den smälta chokladen ska bli tunnare vilket i sin tur ger ett slätare chokladyta på cake popsen. När jag gjorde mina ”scary” pops (se lite längre ner) så tillsatte jag inget kokosfett utan bara lite, lite olja för att ge ett mindre slätt utseende.

Dessa marshmallow pops gjorde min dotter till hennes tjejfika. Jätteenkelt att göra och mycket uppskattat – både från de som fick äta dem och dottern själv som tycker det är så kul! :-)

Färga vit choklad är superenkelt men kräver en speciell färg, nämligen oljebaserad pastafärg. Den är väldigt dryg och man köper den i set med 4 olika färger. Med den kan du enkelt få massor av olika färgglada cake pops :-)

Att färga vit choklad:

  1. Smält vit choklad med lite kokosfett.
  2. Ta en tandpetare/cocktailpinne och doppa i färgen (doppa bara lite, lite).
  3. Doppa ner tandpetaren i chokladen och rör om.
  4. Vill du ha mer färg så ta en ny tandpetare och upprepa.
Jag har sett att denna typ av färg (oljebaserad) finns hos Strössel & Annat och Kakburken. Anledningen till att jag använder och rekommenderar just denna typ av färg är för att den är speciellt gjord för att kunna blandas med olje- och fettbaserade produkter såsom choklad.  Det är inte vanligt pastafärg då den är vattenbaserad.
Jag har dock inte testat att använda vanlig pastafärg. Har du gjort det så får du gärna lämna en kommentar och berätta om resultatet.

Bra att ha saker när man gör pops och var man kan hitta dem:

Vita klubbpinnarB’s SkafferiKakburken (har även andra färger), KlaraForm Strössel & Annat,

Grillpinnar – Brukar finnas i mataffärer.

Sugrör i papper (eller vanliga sugrör) – KlaraForm och Strössel & Annat

Candy MeltsStrössel & AnnatKakburken

PresentförpackningarStrössel & Annat

Cake Pop-ställ (ses på bilden ovan) – Strössel & Annat

Vill även passa på att tipsa om dessa:

Push Up Cake Pops (se ex här) – B’s Skafferi 

Min ursöta Little Cupcake-form, jag använder på bilden nedan, har jag fått härifrån.Vill man inte hålla på att baka, eller om man inte har tid, så kan man alltid köpa Ballerina eller Oreos kakor, fylla med färgglad vit choklad, trä i en pinne och eventuellt doppa i choklad. – Mums! :-)

Vill du ha ett nyttigare alternativ så kan du doppa en banan i choklad (en eller flera gånger) och dekorera med lite strössel – Supergott!

Fler tips och ideér kan du hitta under kategorin Cake Pops/Balls. Det kommer även dyka upp ett par inlägg till denna vecka tillägnade dessa smaskiga godsaker på pinne :-)

Saknar du något eller har något mer fråga så är det bara att hojta till!

Kram, Lisa

Dammsugarklubbor – Steg-för-Steg + Recept

Här kommer receptet och en steg-för-steg hur jag gjorde mina dammsugarklubbor jag hade på helgens kafferep/dessertbord. Som hjälpmedel har jag använt en bakmaskin men det går givetvis att göra dammsugare med elvisp också :-) Receptet på dammsugare skickade Hanna in till mig – Tack!

Dammsugare

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 2 msk kakao
  • ca 3 1/2 dl sockerkakssmulor (Jag använde denna kaka och recept)
  • 1-2 tsk arraksessens eller punsch (jag använde 1, 5 tsk arrakessens)
  • ca 300 g marsipan
  • 75 g choklad

Gör så här:

  • Smula sönder en sockerkaka och häll ner i en skål. Tillsätt alla ingredienser och blanda väl.

  • Låt degen vila i kylen i ca 1 timme. Under tiden kan du färga in marsipanen ifall du skulle vilja ha den i en annan färg.
  • Kavla ut marsipan till en rektangel. Ta fram en mönstermatta/mönsterkavel/stämplar och tryck ett mönster på marsipanen. Jag brukar dra en kavel över mina mönsterplattor för att få ett bra och jämt mönster. Lyft försiktigt. Fastnar det så kan du testa att pudra mönsterplattan/kaveln med lite maizena innan du trycker den mot marsipanen.

Mönstermattan jag har använt kommer ifrån följande set med mönstermattor och är köpt på Ebay International.

  • Ta ut degen ur kylen och dela i 4 delar. Rulla varje deg till långa rullar och lägg på marsipanen. Rulla ihop och skär bort överflödet. Dela i 4 delar. Följ sedan anvisningarna på bilden nedan.

  • För att göra klubborna lite extra söta kan man exempelvis knyta en rosett på pinnen.

Lycka till! :-)

Recept: Mandelbollar med Tranbär

Superenkelt julgodis som går snabbt att göra och perfekt att ställa på julbordet eller att ge bort.

Det här behöver du:

200g mandelmassa

½dl tranbär

1-2msk pressad saft av apelsin*

½-1dl kokos*

Ev 50-75g choklad

 

Gör så här:

Rosta kokosen i en torr het panna. Riv mandelmassan. Blanda mandelmassan med tranbär och apelsinsaft. Rulla bollar och ställ i kylen medans du ev smälter chokladen. Doppa bollarna i chokladen eller ringla över och låt stelna.

Lycka till! :-)

* Jag använde nästan 2msk saft av apelsin och 1 dl kokos. Ta mindre apelsin ifall du vill ha lite mindre apelsinsmak.

En grodprins på pinne

En grodprins i väntan på att bli kysst 😀

Denna smakvariant är helt klart mina favorit cake pops 😀

Recept

Kladdkake Ballerina Cake Pops med Marsipan

(ger cirka 20 cake pops)

1 pkt Kladdkake ballerinakakor (ca 175g)

50g cream cheese

20 st klubbpinnar (går även att använda grillspett)

ca 200 g marsipan

ev lite karamellfärg

Gör så här:

Krossa kakorna i en mixer eller liknande för att få en kladdig smuldeg. Blanda ner cream cheese och rör om tills allt är blandat. Rulla sedan bollar och tryck ner en klubbpinne per boll. Ställ sedan in dem i kylen en liten stund. Medan klubborna kyls ner kan du ev färga marsipanen. Kavla sedan ut och tryck ut små cirklar (de ska bara täcka bollarna). Ta ut klubborna och lägg bollen mitt i marsipancirkeln. Vik sedan upp kanterna och tvinna runt där klubbpinnen sticker ut från bollen. Låt sedan fantasin flöda och dekorera efter eget tycke.

Lycka till! :-)

Recept: Ahlgrens bilar och Vanilj Cake Pops

Gjorde dessa otroligt goda bollar häromdagen (länk) och det är många som har bett om receptet så här kommer det. Enjoy! :-)

Ahlgrens bilar och Vanilj Cake Pops:

4 dl vetemjöl

3 dl socker

2 1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

100 g smör (rumstempererat)

2 dl mjölk

2 ägg

1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

20g Ahlgrens bilar

1 dl grädde

Gör så här:

Värm grädde och rör ner hackade bilar. Rör om då o då tills bilarna nästan har smält. Ställ sedan in blandningen i frysen medans du gör resten av smeten.

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret. Häll i 1 dl mjölk och blanda smeten slät. Vispa resten av mjölken tillsammans med ägg och vaniljpulver. Rör sedan ihop mjöl- och mjölkblandningen och rör om tills allt är blandat. Smöra och bröa en form (jag brukar använda mannagryn) och häll i smeten. Grädda i ugnen i cirka 25-30min.

Låt kakan svalna i 10-15min. Gröp ur formen med händerna och lägg i en skål. Ta ut Ahlgrensblandningen och häll den i skålen. Kör med en elvisp tills allt är blandat. Gör bollar och dekorera eller doppa i smält mjölkchoklad.

Lycka till! :-)

Du kan givetvis välja ett annat vaniljkaka/muffinsrecept men kan rekommendera denna för den är jättegod och saftig. När det gäller Ahlgrens fluffen så kan du givetvis använda överbliven fluff du använt till tårta eller dyl.

Recept: Cake Pops

Cake Pops är förtjusande små bakverk att bjuda på. Både vuxna och barn älskar dem. Man blir som nästan som barn på nytt när man får en kaka på pinne att smaska på 😛

Det jag älskar med just dessa små sötnosar är att man kan göra dem av sin favorit(mjuk)kaka såsom kladdkaka, morotskaka, mjuk pepparkaka, devils food cake eller vad du nu har för favorit. Dessutom är de jättelätta att göra 😀

Det här behöver du:

En sats mjuk kaka

100g cream cheese

När kakan är ljummen smular du med händerna ner den i en skål och blandar sedan med cream cheese. Rulla till bollar och sätt i klubbpinnar eller låt dem få vara just bollar. Dekorera efter eget tycke.

Tips 1: Byt ut cream cheese mot en smaksatt smörkräm eller annan typ av frosting som du gillar. 

Tips 2: Har du lite bråttom men vill ända bjuda på något litet extra, så använd dig av en färdig mjuk kaka du köpt i affären.

Tips 3: Doppa dem i smält choklad eller snurra dem i en skål med smarrig frosting. Jag täckte mina cake pops med morotskaka i en cream cheese frosting och det blev supergott.

Recept: Ballerinabollar / Cake balls

Till namnfesten gjorde jag Kladdkaka-BallerinaBollar, BallerinaBollar och Extra kladdiga Oreo Balls. Supersmaskiga små sötnosar som dessutom är väldigt lätta att göra och kan varieras i oändlighet.

Ballerinabollar:

1 pkt ballerinakakor (ca 175g)

50g cream cheese

Gör så här:

Krossa kakorna i en mixer eller liknande för att få en kladdig smuldeg. Blanda ner cream cheese och rör om tills allt är blandat. Rulla sedan bollar o dekorera.

Om du vill göra Oreo Balls och Kladdkaka-ballerina-bollar så är det samma recept som ovan. Du kan göra dessa Cake Balls utav alla kakor som har en fyllning.

Tips: Vill du ha extra kladdiga bollar så ökar du mängden cream cheese till 75g