Chokladtårta med Nutellaganache, Salt Karamell och Lakrids

Denna tårta är verkligen helt galet god! Den är helt klart nya favorittårtan och den har hunnits göras ett flertal gånger (vilket är ovanligt hos en bloggare som jag). När min man fick önska vilken tårta han ville ha när han fyller år var detta självklara valet. Jag har som sagt gjort ett par varianter av tårtan, här är ett sätt att göra den på.

Nutellatårta

Det som gör de goda saftiga chokladbottnarna ännu godare är en pensling av salt karamellsås. Det blir verkligen helt fantastiskt!

chokladtårta nutellaganache

Yum!

Det snygga tårtfatet kommer från Hemlängtan.com

Dekorationen består av lakritskulor från Johan Bulow. Enkelt och snabbt sätt att dekorera tårtan och smakerna från kulorna är helt fantastiska. Min absoluta favorit är den vita som är med smak av passionsfrukt – Så god! Men utseendemässigt vinner helt klart guldkulan ♥

Bild tagen med iPhone för Instagram

Receptet är till 2 stycken 20 cm formar. Jag gjorde dock här receptet i 4 stycken 15 cm formar och kortade då ner gräddningstiden något. På bilden syns alltså bara halva receptet, 2 bottnar frös jag in.

Nu till receptet :-)

Chokladtårta med Nutellaganache, Salt Karamell och Lakrids

51

Chokladtårta med Nutellaganache, Salt Karamell och Lakrids

Tårtan är helt galet god och bara måste göras! ;-)

Ingredienser

    Chokladbotten
  • 5,5 dl mjöl (330g)
  • 6 dl socker (510g)
  • 3 dl kakao (120g)
  • 2 tsk bakpulver (10g)
  • 1,5 tsk bikarbonat (7.5g)
  • 1 tsk salt (6g)
  • 2,5 dl mjölk (250g)
  • 150 g smält smör
  • 2 ägg (110g)
  • 2 tsk vaniljsocker (6g)
  • 2,5 dl kokande vatten (250g)
  • Salt karamellsås
  • 1 dl socker (85 g)
  • 0.25 dl vatten (25 g)
  • 1 tsk sirap, vit eller ljus (7 g)
  • 0,5 dl grädde (50 g)
  • 1 msk smör (15 g)
  • 1½ tsk krossat flingsalt
  • Nutellaganache
  • 400 g nutella
  • 1, 75 dl grädde (175g)

Gör så här

    Chokladbotten
  1. Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.
  2. Tillsätt mjölk, ägg, smör och vanilj. Vispa tills allt är väl blandat.
  3. Häll sist i det kokande vattnet, rör först om försiktigt (så du inte bränner dig) och kör sedan smeten på hög hastighet i ca 2 minuter.
  4. Fördela smeten i två formar på ca 20cm och grädda på 175 grader i 25-30min. Testa med en sticka, den ska vara smetfri.
  5. Låt kakan stå kvar i formen ca 10 min innan du stjälper upp den.
  6. Salt karamellsås
  7. Koka socker, vatten och sirap. Rör så att det blir väl blandat. Låt det sedan koka upp utan omrörning. Låt koka i fem minuter, det ska bli lite trögflytande
  8. Ta av såsen från plattan och rör ner grädden. Var beredd på att blandningen växer i kastrullen. Blanda väl.
  9. Rör ner smör och krossat salt, blanda väl.
  10. Smaka av för att se om den är salt nog. Tillsätt annars lite mer salt.
  11. Låt svalna något.
  12. Pensla bottnarna med såsen och frys in det som blir över. Är perfekt till glass vid senare tillfälle.
  13. Nutellaganache
  14. Värm upp grädde på spisen.
  15. Lägg nutella i en rostfribunke (eller liknande) och häll den nästan kokande grädden över.
  16. Vispa/rör tills alla är blandat.
  17. Låt den sedan stå en stund så att den svalnar. Eventuellt ställer du in den i kylen en stund så att den stelnar något.
  18. Fyll tårtan med lite av nutellaganachen och använd resten för att täcka tårtan. (Den var rätt rinnig när jag dekorerade tårtan med den men den stelnar i kylen.)

Tips:

1. Beroende på storleken på tårtan så kan du behöva göra 1/2-1 extra sats av nutellaganachen.

2. Fyll tårtan med nutella och spara ganachen till frostningen av tårtan.

3. Vill du ha en ganache som är lättare att frosta på tårtan kan du blanda den i uppvispat smör alt. neutral smörkräm.

http://sockerrus.se/recept/chokladtarta-nutellaganache/

Lycka till!

Ha en söt dag!
Kram, Lisa

 

8 thoughts on “Chokladtårta med Nutellaganache, Salt Karamell och Lakrids

  1. Hej Lisa!
    Vilken snygg tårta! Som vanligt. :-)
    Man lägger alltså emellan med den salta karamellsåsen och varje bakad tårtbotten blir ett lager, så att säga? HUUUR får du din ganache så jämn och fin när du brer på den? Det ser ju ut som om tårtan är sprutlackerad, så jämnt och fint är det. Övning och talang, såklart, men har du något bra tips?

    Funderar på att göra den här till min sons barnkalas imorgon, eller en variant på den. Är chokladbottnarna mäktiga? Tror du den gillas av barn i 4-6-årsåldern?

    Kramar
    Linda

  2. Hej!

    Wow vilken tårta! Tänkte jag skulle prova den till kalas i helgen.
    Går det att frysa den? Tänkte baka den någon dag innan?

    /Stina

    • Hej Stina!
      Absolut, den går att frysa :-) Bäst är dock att täcka den med ganachen efter att du tagit ut den ur frysen. Det kan du göra dagen innan eller samma dag :-)
      Lycka till!

  3. Pingback: Spring equals Easter equals Chocolate | Agnes is Writing - the life in a kitchen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *