Den hemliga semlan var en…

Donut munk mini Semla

… DonutSemla / Mini Donut Semlor / Mini Munksemlor / Kardemummasemlor / Dotters nya favoritsemla

Ett kärt barn med många namn alltså. För mig som gillar donuts och semlor så är detta en match made in heaven :-) Å något som är ännu bättre är att munkarna är gjorda i ett speciellt munkjärn (Donut Maker) så de är inte i närheten av lika onyttiga som de man friterar i olja. Nu till lite bilder :-)

Donut Semla Frukost

minisemlor donuts

Espresso mini semla frukost

donuts mini semla

OBS! Receptet på kardemummamunkarna passar bara att göra i ett speciellt donutsjärn. Receptet är översatt från Cups och står inom parentes om ni hellre vill använda det. Vill du inte göra munkar med kardemumma så scrolla ner under receptet så finns tips och mått på annan smak :-)

Munkar med Kardemumma

Receptet ger ca 50 stycken minimunkar

5.75 dl mjöl (2 cups)

1.75 dl socker (3/4 cups)

2 tsk bakpulver

1/2 tsk malen kardemumma (använder du stött kardemumma så ta ca hälften)

1 tsk salt

1.75 dl mjölk (3/4 cups)

2 st ägg, vispade

1 tsk vaniljpulver/vaniljarom (2 tsk vaniljsocker)

1 msk smält smör (rapsolja går också bra)

Gör så här:

  • Blanda mjöl, socker, bakpulver, kardemumma och salt i en stor skål.
  • Blanda ner mjölk, de vispade äggen, vanilj och smör.
  • Rör om tills allt är väl blandat.
  • Häll smeten i det förvärmda munkjärnet och grädda munkarna i 2-3 minuter.

Tips: Byt ut kardemumman mot 1/4 tsk kanel + 1/4 tsk muskot eller bara kanel för olika smaksättning.

Mandelfyllningen är väldigt god och är hämtad från Roy Fares blogg. Denna sats räckte till 10 munkar, ett 20-tal profiteroles och några vanliga semlor. Får man över så kan man alltid frysa in det.

Mandelfyllning

500 g mandelmassa

50 g mald mandel (1 dl)

50 g hackad mandel (1/2 dl)

5 g kardemumma (1 msk)

20 g vaniljsocker (2 1/2 msk) (Jag bytte ut detta mot 1 msk vaniljarom)

90 g florsocker (1 1/2 dl)

150 g mjölk (1 1/2 dl)

Gör så här:

  • Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandel fyllning.

♥♥♥

För fler tips på semlor, klicka HÄR.

Ett stort TACK till Retroholics för den otroligt fina Donut Makern. Den har redan använts flitigt :-)

Espresso mini donut semla frukost

Espresso + Donut + Semla =

Happy Semla Day!
Love, Lisa

0 thoughts on “Den hemliga semlan var en…

  1. Pingback: I ♥ Semlor, i alla dess former | Sockerrus - The Sweet Blog

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *