Funfetti Cake – Strösseltårta

Jag älskar funfetti cakes. Tycker det blir en sån himla kul överraskning när man skär tårtan och jag blir alldeles glad över alla härliga färgklickar i bottnarna. Hela tårtan osar ”kalas” och en perfekt tårta inför studenten och alla andra kalas i sommar. Själva innehållet är oxå perfekt för sommaren tycker jag då den vita sammetsbottnen är lätt och sedan fylld med syrlig citron, en favorittårta för mig helt enkelt.

funfetti cake

Själva strösslet jag använt i tårtan är det man även kan se ovanpå tårtan. Det är alltså platta cirklar, funfetti. Just detta strössel har jag köpt på Panduro.

strösseltårta

Tårtan gjorde jag till ett reportage i Tidningen BAKAFotograf Satu är den som tagit de fina bilderna ovan.

Funfetti Cake – Strösseltårta

ca 10-12 bitar

Funfetti Cake – Strösseltårta

En riktigt god tårta som osar "kalas", har en lätt vit sammetsbotten och smakar syrlig citron.

Ingredienser

    Vit sammetsbotten
  • 2 st äggvitor (70 g)
  • 1 1/4 dl mjölk (125g)
  • 0,5 tsk vaniljpulver (1.5g)
  • 2,5 dl mjöl (150g)
  • 2 dl socker (170g)
  • 2 tsk bakpulver (10g)
  • 1 nypa salt
  • 85 g smör, rumstempererat (85g)
  • 0,75 dl strössel konfetti (platta runda) (45g)
  • Citronsirap
  • 0,5 dl citronjuice (för mindre syrlig sirap byt ut hälften mot vatten) (50g)
  • 0,5 dl socker (43g)
  • Fyllning och Frosting: Citron Cheesecake frosting
  • 150g smör
  • 300g cream cheese
  • 2,5 dl florsocker (150g)
  • 1 dl lemon curd (100g)
  • 1 tsk vaniljarom (5g)

Gör så här

    Vit sammetsbotten:
  1. Vispa ägg, mjölk och vanilj. Ställ äggblandningen åt sidan.
  2. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt.
  3. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om.
  4. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet.
  5. Tillsätt strössel och rör med en slev tills det är blandat.
  6. Fördela smeten jämnt mellan 3 stycken 15 cm formar, ca 200g i varje, (går även att använda aluminiumpajformar som går att köpa i affären på ca 14cm, gör då 5-6st bottnar) och grädda på 175 grader i ca 20 min, (ca 10 min om du använder 5-6 aluminiumformar) kolla av med sticka, den ska vara torr.
  7. Citronsirap:
  8. Koka upp citronjuice och socker i en kastrull.
  9. Låt koka under uppsikt tills alla sockerkristaller löst upp sig.
  10. Ställ åt sidan och låt svalna.
  11. Citron Cheesecake fyllning/frosting:
  12. Vispa smöret fluffigt.
  13. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet tills det är nästan vitt och fluffigt (gärna upp till 10 min).
  14. Tillsätt cream cheese och vispa på låg hastighet tills det är blandat.
  15. Tillsätt lemon curd och vanilj.
  16. Rör på låg hastighet tills allt blandats. 
  17. Så här monterar du tårtan:
  18. Lägg en tårtbotten på en tårtbricka/tårtfat.
  19. Pensla med citronsirap
  20. Bred på ett lager med citron cheesecake frosting.
  21. Lägg på en till tårtbotten och pensla med citronsirap.
  22. Bred på ett lager med citron cheesecake frosting.
  23. Lägg på den sista tårtbottnen på tårtan och pensla med citronsirap.
  24. Bred ett tunt lager med frosting över hela tårtan. Ställ sedan in den i kylen i ca 15 min.
  25. När frostingen på tårtan har stelnat tar du ut den ur kylen och brer på resten av smörkrämen.
  26. Dekorera med lite strössel och eventuellt en sockerblomma.
http://sockerrus.se/recept/funfetti-cake/

Avslutar med en bild jag la ut på Instagram på funfettitårtan.

funfetti cakeÖnskar dig en riktigt söt dag!

Kram, Lisa

4 thoughts on “Funfetti Cake – Strösseltårta

  1. Du är sådan fin blogg. Har bara en fråga då jag inte är extremt duktigt på tårtor ( ännu ) Det är så att jag ska göra KitKat – tårta till mitt blivande barns dop nu i höst och jag tänkte att jag ska göra ett lager med hallonmousse och chokladmousse, tårtbottnarna kommer vara choklad. Tror du det passar ihop eller hur hade du gjort ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *