Sockerfri kladdkaka

*Recipe in english is found at the bottom of the blogpost.

Jag tänkte dela med mig av ett recept idag på en galet god kladdkaka som inte bara är sockerfri utan även gluten- och laktosfri. Eller kanske borde kalla den för chokladtårta egentligen för den är ju rätt hög och fluffig. I receptet använder man dock en större form och då blir den lägre och troligtvis mer kladdkakeaktig. Den blev dock riktigt kladdig även i min variant vill jag tillägga :)

Kladdkakan blev årets midsommartårta och dekorerades enkelt med grädde och jordgubbar. Kladdkakan är helt otroligt saftig och samtidigt väldigt lätt. Att skära i den med en trubbig kniv är inget större problem mao. Alla som åt av den under midsommarfesten älskade den och jag tycker själv den är galet god. Den blir till och med ännu godare eftersom man kan äta den med mycket gott samvete och kan därmed vara en utav de godaste chokladkakor jag ätit :-) Mitt tips är: Gör den! :)

Hade missat att ta med mig min stora kamera så det får bli iPhonebilder i dagens inlägg.

glutenfri sockerfri chokladtårtasockerfri kladdkaka

Sockerfri kladdkaka

10-12 bitar

Sockerfri kladdkaka

Denna chokladiga kladdkaka är socker-, gluten- och laktosfri.

Ingredienser

  • 6 ägg, vitor och gulor separerade
  • 3 dl sötmandel (ca 200g)
  • 2 1/2 dl dadlar utan kärnor (ca 200g)
  • 2 dl vatten
  • 1/2 - 3/4 dl kakao (jag hade i 3/4dl)
  • Ev. grädde och jordgubbar som dekoration

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa (jag använder kakao) en 20 cm springform. Det går även bra att använda en större form, men då måste du anpassa gräddningstiden något.
  3. Vispa äggvitorna till ett vitt skum.
  4. Kör mandlarna i en mixern ett tag (jag gillar textur så jag kör inte tills de är mjöl, men det är en smaksak).
  5. Tillsätt dadlar, vatten, äggulor och kakao. Kör på hör hastighet tills du har en smet.
  6. Med hjälp av en slickepott vänder du ner äggvitan i chokladsmeten. Blanda försiktigt så att du behåller fluffigheten.
  7. Fördela smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 min. Kakan ska vara lite dallrig när du tar ut den ur ugnen.

Tips:

Smaksätt gärna med exempelvis lite chili, kardemumma, kanel eller lakritspulver

http://sockerrus.se/recept/glutenfritt/sockerfri-kladdkaka/

Receptet kommer ifrån boken ”Smarta Sötsaker” av Ulrika Hoffner. Med vissa modifieringar från min sida.

Recipe in english

Sugarfree, Glutenfree Chocolate cake

10-12 servings

Sugarfree, Glutenfree Chocolate cake

Ingredienser

  • 6 eggs, whites and yellows seperated
  • 200 g almonds
  • 200 g dates (without seeds)
  • 200 g water
  • 25 g cocoa powder
  • Cream and strawberry for decoration

Gör så här

  1. Put the oven on for 175 degrees celcius (350 fahrenheit).
  2. Prepare a 20 cm cake pan by spraying with baking spray or buttering and lightly flouring with cocoa powder.
  3. In a clean bowl whisk the egg whites until they form soft peaks.
  4. In a mixer ground the almonds to flour.
  5. Add the egg yellows, dates, water and cocoa powder. Mix until smooth.
  6. With a spatula, gently mix the egg whites with the chocolate mix. You want to keep the fluffiness in the mixture.
  7. Bake in the middle of the oven for 30 minutes. It should not be completely set (more like jelly) when taken out of the oven.

Tips:

Add cardamom, chili or cinnamon for different flavouring.

http://sockerrus.se/recept/glutenfritt/sockerfri-kladdkaka/

2014-06-29

Jag har fått en hel del upprörda kommentarer/mail över att kakan faktiskt inte är helt sockerfri eftersom det är dadlar i den. För mig är ett bakverk som inte innehåller tillsatt socker ett sockerfritt bakverk och därför har jag valt att kalla den för sockerfri. 

Har även fått många kommentarer/mail angående mandlarna i receptet. Mandlarna kan man byta mot exempelvis hasselnötter eller cashewnötter. Kan även tänka mig att man kan byta dem mot solrosfrön eller kokos, men det är inget jag själv testat i just detta bakverk.

Ha en riktigt söt dag!
Kram, Lisa

7 thoughts on “Sockerfri kladdkaka

  1. Härligt det låter! Denna tror jag att jag ska testa någon gång! Har gjort chokladbollar med dadlar o det blev väldigt gott så kanske kan detta också vara en hit!

    • Dadlar är vad som gör chokladkakan lite söt men antar att man kan byta den mot annan torkad frukt, dock inget jag har testat själv men det har ju samma konsistens tänker jag. Har bytt så i andra recept på nyttobollar och liknande och då har det fungerat bra :)

    • Hej!
      Jag gjorde den två dagar innan vi åt den och den var precis lika god dagen efter det oxå :-) Jag tror absolut att man kan frysa in tårtan, dock har jag själv inte testat.

      Lycka till!
      Kram, Lisa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *