
Hej! Hoppas att du haft en fantastiskt sommar. Själv har jag haft en hel del semester. Eller ja egentligen inte, men semester från bloggen iallafall. Har dock jobbat mycket med annat då jag startar upp mitt företag nu i augusti. … Continue reading
Hej! Hoppas att du haft en fantastiskt sommar. Själv har jag haft en hel del semester. Eller ja egentligen inte, men semester från bloggen iallafall. Har dock jobbat mycket med annat då jag startar upp mitt företag nu i augusti. … Continue reading
Happy Birthday to me, Happy Birthday to me, Happy Birthday sweet Lisa, Happy Birthday to me! Ja ungefär så hade det låtit om jag sjungit till mig själv i morse. Men jag lät liksom bli 😉 Jag som fullkomligt älskar … Continue reading
♥♥ Translate this blogpost to English ♥♥ Ibland är det mindre jobbigt att hjälpa sin mamma här hemma tycker dottern. Detta var ett sådant tillfälle 😉 Här har jag gjort en superenkel söt shots som är perfekt att ha till efterrätt eller på … Continue reading
*Check blue for English Denna ChokladCheesecake är saftig, ljuvlig och väldigt mäktig – På ett bra sätt. Dock bör jag varna er för att det är svårt att sluta äta den när man väl börjat. Därför döpte jag inlägget till … Continue reading
… DonutSemla / Mini Donut Semlor / Mini Munksemlor / Kardemummasemlor / Dotters nya favoritsemla Ett kärt barn med många namn alltså. För mig som gillar donuts och semlor så är detta en match made in heaven Å något som är … Continue reading
Idag är det Fettisdagen. Dagen då det är helt okej att frossa i dessa underbara bakverk. Själv är jag fullkomligt galen i semlor. Det behöver dock inte vara den klassiska semlan för min del utan kombinationen kardemumma, mandelmassa och grädde … Continue reading
Jag tycker det är kul att testa lite nya varianter av semlor varje år. Alltid kul med alternativ till den klassiska. Denna variant är inte lika söt och verkligen superenkel att göra. Profiteroles är något som var väldigt populärt på … Continue reading
*I’ll post the english recipe after the weekend. Sorry about that ♥ Hope you enjoy the pictures ♥♥ Translate this blogpost to English ♥♥ I söndags så fyllde min dotter 12 år och det firades givetvis med pompa och ståt. … Continue reading
*Check blue for english Har du en massa saffran kvar och inte vet vad du ska göra med den? Då är detta receptet för dig. Helt galet goda enligt mig och jag är inte speciellt förtjust i varken cognac eller … Continue reading
*Check blue text for english Dessa sötsalta snacks fick dottern med sig att bjuda klassen på när det var julavslutning. Kanske inte det mest klassiska julgodiset men det blev helt klart det mest populäraste. Barnen var lite tveksamma till en … Continue reading
♥♥ Translate this blogpost to English ♥♥ För någon vecka sen kom äntligen en bok jag väntat länge på i brevlådan – Nämligen Roy Fares bok Sweet! Måste säga att den levde upp till förväntningarna och är helt klart en ny favorit här hemma. … Continue reading
En vacker och rätt komplicerad tårta att göra – Därav namnet 😉 Tårtan består av pistagebottnar varvat med chokladbottnar fyllda med mosade hallon och kardemumma- och cream cheesefrosting. Då alla inte gillar marsipan så valde jag att bara göra den undre … Continue reading
…there was a cake 😉
Kan du gissa sagan som inspirerat denna tårta?
En liten ledtråd:
Kommit på det än?
En till liten ledtråd:
Snövit är helt rätt
Kanske en mer känd replik från sagan:
Snövit är sagan som inspirerat till denna ljuva tårta som består av rödfärgad vit sammetskaka med mandelsmak, fylld med äppelmos och lönnsirapsfrosting. Som dekoration har jag sedan ett knäckäpple. Knäcken har jag färgat lite extra röd för att få en lite giftgare effekt.
70 g äggvitor (ca 2 st)
1 1/4 dl mjölk
0,5 tsk vaniljpulver (1 tsk vaniljsocker)
0,5 tsk mandelarom (kan uteslutas eller bytas mot annan arom/essens)
2,5 dl mjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
85 g smör, rumstempererat
Ev lite röd pastafärg (karamellfärg)
Vispa ägg, mjölk, vanilj och mandelarom. Ställ äggblandningen åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite färg.
Fördela smeten jämnt mellan 5 stycken 10-14 cm formar (jag använde aluminiumformar man köper i vanliga mataffärer) och grädda på 175 grader i ca 12 min (kolla av med sticka, den ska vara torr).
Receptet räcket till fyllning+frosting av en tårta i storleken ovan eller ca 14 cupcakes.
200 g rumsvarmt smör
3,5 dl florsocker
400 g philadelphiaost
50 g gräddfil
1 tsk vaniljessens
2 msk lönnsirap
Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet tills det är nästan vitt och fluffigt (gärna upp till 10 min). Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills det är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och lönnsirap. Rör på låg hastighet tills allt blandats.
Orginalreceptet på lönnsirapsfrostingen kommer i från Holy Sweet, men jag har gjort en del förändringar i receptet som ses ovan.
5 äpplen
2,5 dl socker
1,25 dl vit sirap
0,5 dl hett vatten
Några droppar karamellfärg
Skölj och torka äpplena. Stick ner grillpinnar/klubbpinnar/glasspinnar i mitten av varje äpple.
Häll socker, sirap och hett vatten i en kastrull. Rör om medans det kokar upp. Låt sedan koka (utan att röra) tills sirapsblandningen när 155 grader. Ta av och doppa snabbt i äpplen. Låt stelna på exempelvis en bakplåtspapperförklädd plåt. OBS det är mycket varmt så var försiktig när du hanterat varm knäck.
Idag är det den stora Semledagen då vi utan dåligt samvete (nästan) kan frossa i semlor av alla dess slag! För att fira denna dag har jag i dagarna tre haft olika varianter av semlor, med de klassiska smakerna kardemumma, … Continue reading
♥♥ Translate this blogpost to English ♥♥ I höstas så testade jag ett nytt recept på macarons som är mycket lättare att göra än det jag brukar använda. Ett stor plus är att man inte behöver förbereda med att ta ut äggen dagen före utan det går utmärkt att använda kylskåpskalla ägg. Så det är bara att sätta igång när lusten att baka macarons dyker upp. Den enda nackdelen jag kan hitta med detta recept är att skalen inte blir lika tåliga (och blanka) som de gjorda med sockerlag, utan går mycket lättare sönder. Men smaken är fantastisk
Här har jag smaksatt dem med kardemumma vilket blev helt sjukt gott. Dessa, och de smaksatta med päron är helt klart mina storfavoriter.
Jag fyllde dem med nutella blandat med lite kaffe vilket blev fantastiskt gott. Gillar man inte kaffe så är det enkelt att bara utesluta det.
Mums!
Macarons är som godast om man fyller dem och sedan låter de stå i kylen över natten tycker jag. Då smälter de nästan i munnen och det är mycket svårt att bara äta en 😉
Ett litet tips! Macarons är ju en typ av maräng och bör inte bakas när det regnar (eller regn på gång), då spricker de nämligen mycket lättare.
Här följer receptet:
Receptet ger 42 st (enkla) när man använder macaronmatta och ca 50 utan (om de spritsas som femkronor) 170 g florsocker (knappt 3dl) 110 g siktat mandelmjöl 90 g äggvita (ca 3 st) 2 msk strösocker Ev lite pastafärg Ev några droppar essens/arom
♥♥ Receptet på Macarons är hämtat från boken ”Makarons, Cupcakes, Cakepops & andra söta bakverk” av Mia Öhrn ♥♥♥ Den söta lilla skeden har jag fått från FikaMera. Skeden, duken och koppen är alla av märket IB Laursen.