Once upon a time…

…there was a cake 😉

Kan du gissa sagan som inspirerat denna tårta?

En liten ledtråd:

Kommit på det än?

En till liten ledtråd:

Snövit är helt rätt :-)

Kanske en mer känd replik från sagan:

Snövit är sagan som inspirerat till denna ljuva tårta som består av rödfärgad vit sammetskaka med mandelsmak, fylld med äppelmos och lönnsirapsfrosting. Som dekoration har jag sedan ett knäckäpple. Knäcken har jag färgat lite extra röd för att få en lite giftgare effekt.

♥ For recipe in English, please click here!

Vit sammetskaka med mandelsmak

70 g äggvitor (ca 2 st)

1 1/4 dl mjölk

0,5 tsk vaniljpulver (1 tsk vaniljsocker)

0,5 tsk mandelarom (kan uteslutas eller bytas mot annan arom/essens)

2,5 dl mjöl

2 dl socker

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

85 g smör, rumstempererat

Ev lite röd pastafärg (karamellfärg)

Gör så här:

Vispa ägg, mjölk, vanilj och mandelarom. Ställ äggblandningen åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite färg.

Fördela smeten jämnt mellan 5 stycken 10-14 cm formar (jag använde aluminiumformar man köper i vanliga mataffärer) och grädda på 175 grader i ca 12 min (kolla av med sticka, den ska vara torr).

Lönnsirapsfrosting

Receptet räcket till fyllning+frosting av en tårta i storleken ovan eller ca 14 cupcakes.

200 g rumsvarmt smör

3,5 dl florsocker

400 g philadelphiaost

50 g gräddfil

1 tsk vaniljessens

2 msk lönnsirap

Gör så här:

Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet tills det är nästan vitt och fluffigt (gärna upp till 10 min). Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills det är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och lönnsirap. Rör på låg hastighet tills allt blandats. 

Orginalreceptet på lönnsirapsfrostingen kommer i från Holy Sweet, men jag har gjort en del förändringar i receptet som ses ovan.

Knäckäpple

5 äpplen

2,5 dl socker

1,25 dl vit sirap

0,5 dl hett vatten

Några droppar karamellfärg

Gör så här:

Skölj och torka äpplena. Stick ner grillpinnar/klubbpinnar/glasspinnar i mitten av varje äpple.

Häll socker, sirap och hett vatten i en kastrull. Rör om medans det kokar upp. Låt sedan koka (utan att röra) tills sirapsblandningen när 155 grader. Ta av och doppa snabbt i äpplen. Låt stelna på exempelvis en bakplåtspapperförklädd plåt. OBS det är mycket varmt så var försiktig när du hanterat varm knäck. 


New York

Nu har jag äntligen funnit min kabel till lilla kameran och har haft möjlighet att föra över lite bilder till datorn. Blev många bilder och många bakverk. Dock inte så snygga bilder, men det var heller inte meningen. Det viktiga var ju att få en skymt av det som förtärdes 😉

Vy över södra manhattan från Rockefeller Center

Frukost på Rockefeller Centers utsiktsplats. Helt otroligt maffigt! :-)

Vy över Central Park från Rockefeller Center

Första frukosten intogs på Cinnabon innan vi drog ut till ett helt fantastiskt köpcentrum vid namn Jersey Gardens. Åker ni till NY så bara måste ni åka dit! Massor med outlets och otroligt billigt :-) Konstigt nog var det min man som handlade mest där 😛 Frukosten dock var lite utav en besvikelse.. Cinnabon bun var inte alls lika god som den jag gjorde här hemma. Jag vet att de ska vara undercooked, men denna var lite väl överdrivet ofärdig och smakade mest bulldeg.

Frukost (!?)

Det fanns massor med urcoola utsmyckningar inför Halloween lite överallt vilket var kul. Även bakverken fick sig ”halloweenkostymer”. Donkin Donut var ett självklart stopp. Medans vi satt och åt var sin donut så kan de ha varit 4-5 poliser inne och handlade – Så passande 😛

Pretzlar såldes i var och vartannat gatuhörn och såg väldigt goda ut. Insåg dock efter första tuggan att det inte alls var något för mig. Jag hade fått för mig att den skulle smaka mer som en kringla och förstod inte riktigt varför jag fick frågan om jag ville ha ketchup och senap på den 😛 Den var salt, riktigt salt.

Salty giant pretzel

Vi besökte Venieros, ett gammalt italiensk bageri och testade lite bakverk. Hade hört väldigt gott om dem.

Napoleon Bakelse

Vi testade en Napoleon Bakelse som var helt okej. Dock smakade den inte alls som de vi har hemma utan innehöll en hel del alkohol skulle jag tro.  Vi testade även Cannolis och Lobstertail. Den sistnämnda kommer i ett senare inlägg. Anledningen till att vi testade just dessa två bakverk var för att jämföra med de som vi köpte på Carlo’s Bakery (Cake Boss). Mer om det i ett annat inlägg :-)

Cannoli

Bröllopslunchen intogs på The Maze som är en av Gordon Ramsays restauranger. Hela besöket var helt fantastiskt! Personalen var extremt serviceminded och väldigt trevliga, inredningen var genomtänkt och maten var helt fantastisk! Klantiga jag glömde dock bort att ta kort på efterrätten :-( Huvudrätten finns det dock halvtaskiga kort på 😉 Jag åt en risotto och min man åt en burgare – Den godaste han någonsin ätit sa han om den. Min risotto också helt grym! Ett hett tips är att besöka denna restaurang om ni åker till NY. Fantastiskt god mat till ett resonabelt pris :-)

Gordon Ramsay-mat

Till efterrätt åt jag Chocolate fondant
green cardamom caramel, sea salt and almond ice cream och min man åt en pannacotta – Mycket gott! Efter det så fick vi ett gäng praliner med någon flytande knäckfyllning som jag även fick med hem en påse av. Den sparade jag dock inte själv utan gav till min pappa :-)

Praliner med någon rinnande knäckfyllning

Ett par andra ställen som jag varmt kan rekommendera ifall ni vill ha en matbit är Ruby Tuesday och Lucy’s. Servicen var grym och maten likaså :-) Något som var mycket utav en besvikelse var Hard Rock Café. Där var både mat och service riktigt usel. Tick Tock NY är en amerikansk diner med grymt god milkshake och det känns lite som att man kliver bakåt i tiden. The Highliner stoltserar med att de i princip har samma inredning som stället hade när de öppnade – Ett riktigt fint ställe tyckte jag.

The Highliner

Crumbs hade stans helt klart godaste och saftigaste cupcakes. Fick dock inte med mig några bilder hem – Så himla orutinerat 😉 Fick låna en bild på en riktigt söt och smaskig cupcake jag testade istället.

White Hot Chocolate

White Hot Chocolate - Bild lånad från Crumbs.com

Jag passade på att gå in i två tårtshoppar oxå, NY Cake och William Somona. Den förstnämnda var helt klart bäst och fylld med roliga saker man kan ha till baket. Spenderade mycket tid och pengar där 😛

Här vid Love-sculpture hade det ju varit tufft att ta ett par bröllopsbilder :-)

Tuff konst :-)

Till min dotters stora glädje träffade vi även på lite kändisar såsom Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal och Jedward :-)

Utöver alla dessa ställen så besökte vi självklart Magnolia Bakery och även Carlo’s Bakery. Bilder och utlåtande om dessa ställen kommer senare i veckan. Nu måste jag nämligen sova :-) Håll även utkik efter en tävling som drar igång på bloggen i veckan samt recensioner av en Muffin Maker och Macaronmattor :-)

Stor KRAM till er!

Lisa

Citronglasyr + test av citronpress

För att fästa sugarpaste på kakor har jag den senaste tiden använt en hel del citronglasyr. Den blir lite syrlig vilket jag tycker bryter av bra mot den söta kakan och den söta sockerpastan. Inte heller är den svår att göra :-) Kan även tänka mig att den gör sig väldigt bra på sockerkakor, cupcakes, andra kakor m.m. För variation kan du byta ut citronen mot apelsin eller lime. Blir väldigt gott :-)

Så här gör du citronglasyr:

Pressa en citron och blanda saften tillsammans med florsocker tills du får en bra konsistens. Hur mycket florsocker beror på om du vill ha en tunn eller tjock konsistens, så jag har valt att inte skriva upp några mått.

♥♥♥

Jag fick hem en ny citronpress i silikon av Ninasmat från Lèkuè som jag passade på att testa när jag gjorde glasyren sist.

Jag tycker att den var väldigt smidig. Då den är gjort i silikon så var det inga problem att få i citronen. Vet dock inte hur det är att pressa något som är mindre, ex en lime (får ta och testa det). Det ligger två i förpackningen och de tar knappt ingen plats alls i lådan vilket jag tycker är jättebra. Det var enbart saften (eller lite, lite fruktkött kom med) som kom ut och tack vare att du kan sätta ett lock på hålet så kan du stoppa in citron+press i kylen om du inte pressat ur all saft dvs ;-). Jag tror också att du kan undvika en massa skvättande med denna produkt, om du inte gör som jag dvs och försöker ta kort samtidigt som jag pressade ur saften 😛

Såg att den nu finns till extrapris + mycket annat då Ninasmat har flyttrea, så passa på och ta er en titt.

Recept: Chokladsnittar i Bakmaskin

Här kommer receptet på de Chokladsnittar jag gjorde i bakmaskinen i detta inlägg.
När de kom ut så var de ganska spröda och jag tycker att de var godare dagen efter. Dottern och hennes kompis tyckte att de var lika goda båda dagarna :-)
Chokladsnittar
Receptet ger ca 35 st snittar
250 g
smör, rumsvarmt
3 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
4 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
Gör så här :
  • Lyft ut baktråget som följer med bakmaskinen och häll i samtliga ingredienser (Anledningen till att du lyfter ut tråget är för att undvika eventuellt spill i maskinen). Lyft i baktråget, stäng locket och välj program 10. Det går bra att lyfta på locket och peta ner degen med en slickepott om det behövs.
  • Ta ut degen och rulla till längder. Platta till dem lite med fingrarna och stoppa tillbaka 2 små längder i bakmaskinen och kör igång program 12, Baking Only. Det tog ungefär 25 min för att kakorna skulle bli klara.
  • Lyft ut kakorna ur tråget och skär i bitar. Låt de sedan svalna innan du dekorerar dem.

Tips: Vill du hellre göra kakorna i ugnen så gräddar du dem på 175 grader i ca 15 minuter.

Recept: Popcorntårta

Jag har fått ett par förfrågningar om hur man gör popcorntårtan jag gjorde när dottern fyllde år så här kommer receptet :-)

Popcorntårta

1 påse poppade micropopcorn

100 g salta pinnar

ca 150 g smarties, m&m’s, nonstop eller liknande (jag hade rosa smarties)

En stor klick smör (ca 10-15g)

150 g choklad

1 burk marshmallowfluff

Gör så här:

Börja med att förbereda en form till tårtan, en springform är att rekommendera. Täck botten med plastfolie så är det lättare att stjälpa ur tårtan sen.

Sortera ut alla opoppade popcorn och häll sedan popcornen i en stor skål. Bryt salta pinnarna i bitar (ca 1-2cm långa) och häll dessa i skålen med popcorn. Tillsätt smarties/m&m’s/nonstop och blanda lite. Smält smöret i en kastrull. Rör ner hackad choklad. När chokladen börjar smälta så tillsätter du marshmallowfluffen. Rör om tills chokladen smält och allt är väl blandat. Häll chokladblandningen i skålen med popcorn och rör om tills allt är väl blandat. Häll sedan allt i formen du förberett, sätt plastfolie över och ställ in i kylen minst 1 timme så att den hinner stelna till (går att ha den längre oxå). Stjälp tårtan på ett fat och låt den sedan stå framme i rumstemperatur i ca 30 min innan den serveras så blir den lättare att skära.

Klart! :-)

Tips: För variation kan du byta ut salta pinnar mot exempelvis jordnötter.

Idén till tårtan såg jag på en amerikansk blogg och googlade sedan recept. Hittade en del olika varianter men inget recept jag riktigt föll för. Så jag använde ett recept som bas och ändrade sedan om och tillsatte ingredienser så att den bättre skulle passa mig :-) Resultatet blev supergott och väldigt annorlunda mot tårtor jag ätit förrut. Blev en hit hos både barn och vuxna :-)

Utvalda Blog Challenge

Jag fick ett mail för ett tag sen från Göteborgs Kex. De bjöd in mig att delta i en tävling de anordnar som heter Utvalda Blog Challenge. Tävlingen går ut på att hitta en ny smakkombination som slår ”klassikern” ädelost och fikon. De är ett 20-tal bloggar som bjudits in att tävla och man får bidra med högst 3 bidrag. Varje bidrag måste innehålla Små Utvalda Digestive och Ost av något slag. Juryn bedömer tävlingsbidragen utifrån följande tre kriterier: Smak, Presentation/utseende samt Originalitet.

Ost och Kex är ju inte riktigt det jag brukar blogga om här på Sockerrus men kunde absolut inte tacka nej till denna roliga utmaning 😉 Jag kände dock att jag ville återspegla Sockerrus med mina bidrag och gjorde därför Ost och Kex på Sockerrus vis. :-)

Här kommer mina 3 bidrag:

Bidrag 1

Digestive Torn

Små Utvalda Digestive med Svecia, Citron och Jordgubb

Supergott och superenkelt att göra :-)

Du behöver:

Små Utvalda Digestive

Svecia

Lemoncurd

Jordgubbar, frysta eller färska

Gör så här:

Varva digestive – lemoncurd – svecia tills du fått den tillräckligt stor och avsluta med en jordgubbe på toppen.

Bidrag 2

Digestive Klubbor

Små Utvalda Digestive med smak av Körsbär, Pistage, Mörk Choklad och Havssalt.

Detta bidrag är gjort med min favoritost. Har du inte testat körsbärsost så bara måste du göra det 😉 Extra kul blir denna lilla delikatess när den sitter på en pinne – Man blir nästan som barn på nytt 😛

Du behöver:

Små Utvalda Digestive

Körsbärsost

Pistagenötter

Mörk Choklad med Havssalt

Klubbpinnar eller ex Grillspett

Gör så här:

Smält chokladen i micron eller i en kastrull. Lägg ut några kex med bottensidan upp. Skär till en bit körsbärsost och lägg på kexet. Tryck ner en klubbpinne i osten i mitten på kexet. Hacka pistagenötterna och strö över osten. Lägg sedan över ytterligare ett kex och tryck till så att det blir en ”dubbelmacka” med pinne. Använd en sked till chokladen, rör om och ringla sedan ett mönster med hjälp av skeden på klubborna (eller använd en dekorsprits). Klart! :-)

Bidrag 3

Festklädd Digestive

Små Utvalda Digestive med Blåbär, Citron, Cream Cheese och Saltlakrits

Du behöver:

Små Utvalda Digestive

Blåbärssylt, eller mosade frysta/färska bär för ett mindre sött alternativ

Lemoncurd

Cream Cheese

Saltlakritsflakes

Gör så här:

Lägg en liten klick blåbärssylt på ett digestivekex. Blanda lemoncurd och cream cheese i en skål. Häll ner blandningen i en spritspåse med valfri tyll (du kan skippa detta och lägga en klick av blandningen direkt på kexet med en sked) och spritsa valfritt mönster. Strö över saltlakritsflakes. Klart! :-)

Vill du spana in de andras bidrag så hittar du dem här.

Recept: Vaniljsocker

Att gör sitt eget vaniljsocker är väldigt enkelt och blir enligt mig mycket godare än de köpta jag testat. :-)

Tips: Sätt en rosett på en glasburk fylld med hemmagjord vaniljsocker och det blir genast en jättefin present att ge bort.

Vaniljsocker

3 dl strösocker

1 vaniljstång (gärna ekologisk)

Gör så här:

Häll sockret i en mixer (med knivblad). Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg frön och resten av vaniljstången i mixern och kör i cirka 5 min. Sila sockret och häll i en bruk.

Förvarar du det i en lufttät burk så håller det sig i ca 3 månader.

Vaniljstången jag använde hittar du här.

Sugarpaste / Sockerpasta / SP

Sugarpaste är ett flexibelt material att arbeta med och är fritt från nötter, mandel, gluten och laktos. Det går att både täcka tårtor och göra dekorationer av sugarpaste och används flitigt av tårtmakare. Receptet nedan är det jag använde till mina tårtor när jag började med denna hobby.

Receptet räcker till 1 tårtlock (28cm form) + lite dekorationer. Tänk på att vara ute i god tid och göra sockerpastan ett par dagar  i förväg för bästa resultat.

(Se gärna min notis efter receptet innan du börjar.)

Ingredienser
1 msk gelatinpulver
4 msk kallt vatten
1½ dl vit sirap
1 msk olja
(Ibland 1 tsk vaniljarom)
ca 17 dl florsocker

Gör så här

♥ Lägg gelatinpulvret och vattnet i vattenbad över en kastrull med vatten. När gelatinet har löst sig helt i vattnet häller du i oljan och sirapen.

♥ Häll upp florsockret i en stor skål och häll sedan i vätskeblandningen (och eventuellt vaniljarom).

♥ Blanda sedan för hand (OBS ej elvisp) tills blandningen är någolunda fast. Ta upp den ur bunken och knåda tills den är slät och fin. Är den fortfarande för kladdig så tillsätt lite florsocker. Tänk dock på att det är bättre om den är lite för kladdig än för torr. Skulle den bli för torr så är den svår att arbeta med.

♥ När degen känns bra så virar du in den ordentligt i plastfolie och förvara den i en lufttät burk.

Den färdiga sockerpastan ska förvaras i rumstemperatur och gärna mörkt (då solljus lätt bleker den om du har färgat den). Förvarar du den på detta sätt så håller den minst en månad.

Lycka till! =)

16/11-11: Receptet använde jag när jag började göra tårtor och var jättenöjd med det då. Har dock inte använt det på över 1 år då jag alltid köper  färdig sugarpaste i dagsläget och har lite svårigheter att besvara frågor gällde receptet. Vill passa på att tipsa om ett liknande recept jag hittat hos bloggaren Erika. Hon använder alltid den när hon gör tårtor och är mycket nöjd. Receptet hittar du HÄR!