Once upon a time…

…there was a cake 😉

Kan du gissa sagan som inspirerat denna tårta?

En liten ledtråd:

Kommit på det än?

En till liten ledtråd:

Snövit är helt rätt :-)

Kanske en mer känd replik från sagan:

Snövit är sagan som inspirerat till denna ljuva tårta som består av rödfärgad vit sammetskaka med mandelsmak, fylld med äppelmos och lönnsirapsfrosting. Som dekoration har jag sedan ett knäckäpple. Knäcken har jag färgat lite extra röd för att få en lite giftgare effekt.

♥ For recipe in English, please click here!

Vit sammetskaka med mandelsmak

70 g äggvitor (ca 2 st)

1 1/4 dl mjölk

0,5 tsk vaniljpulver (1 tsk vaniljsocker)

0,5 tsk mandelarom (kan uteslutas eller bytas mot annan arom/essens)

2,5 dl mjöl

2 dl socker

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

85 g smör, rumstempererat

Ev lite röd pastafärg (karamellfärg)

Gör så här:

Vispa ägg, mjölk, vanilj och mandelarom. Ställ äggblandningen åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite färg.

Fördela smeten jämnt mellan 5 stycken 10-14 cm formar (jag använde aluminiumformar man köper i vanliga mataffärer) och grädda på 175 grader i ca 12 min (kolla av med sticka, den ska vara torr).

Lönnsirapsfrosting

Receptet räcket till fyllning+frosting av en tårta i storleken ovan eller ca 14 cupcakes.

200 g rumsvarmt smör

3,5 dl florsocker

400 g philadelphiaost

50 g gräddfil

1 tsk vaniljessens

2 msk lönnsirap

Gör så här:

Vispa smöret fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa på hög hastighet tills det är nästan vitt och fluffigt (gärna upp till 10 min). Tillsätt philadelphiaosten och vispa på låg hastighet tills det är blandat. Tillsätt gräddfil, vanilj och lönnsirap. Rör på låg hastighet tills allt blandats. 

Orginalreceptet på lönnsirapsfrostingen kommer i från Holy Sweet, men jag har gjort en del förändringar i receptet som ses ovan.

Knäckäpple

5 äpplen

2,5 dl socker

1,25 dl vit sirap

0,5 dl hett vatten

Några droppar karamellfärg

Gör så här:

Skölj och torka äpplena. Stick ner grillpinnar/klubbpinnar/glasspinnar i mitten av varje äpple.

Häll socker, sirap och hett vatten i en kastrull. Rör om medans det kokar upp. Låt sedan koka (utan att röra) tills sirapsblandningen när 155 grader. Ta av och doppa snabbt i äpplen. Låt stelna på exempelvis en bakplåtspapperförklädd plåt. OBS det är mycket varmt så var försiktig när du hanterat varm knäck. 


Diva Party Cake – Recept

diva-party-13

Det var många som var intresserade av receptet på Diva Party tårtan som fanns med på Diva Party Dessertbordet jag gjorde till min dotter. Den innehöll choklad- och jordgubbsbottnar fylla med chokladbollsfyllning, rårörda jordgubbar och glasscreme. Den var sedan spacklad … Continue reading 

Påsktårta

påsktårta ombre kokos

Vill börja med att önska er alla en riktigt härlig påsk! Själv är jag mitt uppe i dessertbords bakning/planering då familjen kommer och firar min 35-årsdag i helgen. Blir ett lite mindre avancerat sådant då tidsbristen är stor. Kan därför … Continue reading 

Macarons – Kardemummamacarons

♥♥ Translate this blogpost to English ♥♥ I höstas så testade jag ett nytt recept på macarons som är mycket lättare att göra än det jag brukar använda. Ett stor plus är att man inte behöver förbereda med att ta ut äggen dagen före utan det går utmärkt att använda kylskåpskalla ägg. Så det är bara att sätta igång när lusten att baka macarons dyker upp. Den enda nackdelen jag kan hitta med detta recept är att skalen inte blir lika tåliga (och blanka) som de gjorda med sockerlag, utan går mycket lättare sönder. Men smaken är fantastisk :-) Här har jag smaksatt dem med kardemumma vilket blev helt sjukt gott. Dessa, och de smaksatta med päron är helt klart mina storfavoriter.  Jag fyllde dem med nutella blandat med lite kaffe vilket blev fantastiskt gott. Gillar man inte kaffe så är det enkelt att bara utesluta det.

Mums!

Macarons är som godast om man fyller dem och sedan låter de stå i kylen över natten tycker jag. Då smälter de nästan i munnen och det är mycket svårt att bara äta en 😉

Ett litet tips! Macarons är ju en typ av maräng och bör inte bakas när det regnar (eller regn på gång), då spricker de nämligen mycket lättare. Här följer receptet:

Macarons /Makroner ♥♥

Receptet ger 42 st (enkla) när man använder macaronmatta och ca 50 utan (om de spritsas som femkronor) 170 g florsocker (knappt 3dl) 110 g siktat mandelmjöl 90 g äggvita (ca 3 st) 2 msk strösocker Ev lite pastafärg Ev några droppar essens/arom

Gör så här:

  • Väg upp florsockret. Blanda med mandelmjölet och sikta genom en sil.
  • Vispa äggvitan fluffig i en ren och torr bunke. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills äggvitan blivit till ett fast skum.
  • Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i äggvitan (ev tillsammans med lite färg och arom). Blanda tills du har en jämn smet.
  • Spritsa direkt på macaronmattan eller på bakpapperklädd plåt. Följ macaronmattans mall eller spritsa rundlar knappt stora som femkronor på bakplåtspappret. Låt kakorna vila på plåten i minst 45 min. Då torkar ytan och kakorna blir finare.
  • Sätt ugnen på 125 grader (Celcius). Grädda i omgångar på ugnens nedersta fals i ca 20 min. Kakornas överdel ska fortfarande vara ganska blek, men underdelen ska släppa från mattan/bakplåtspappret om du provar att lyfta dem. Låt kakorna svalna och fyll sedan med valfri fyllning.

Karemummamacarons

Använd receptet ovan och tillsätt 1 tsk nystötta kardemummakärnor (eller ca 1/2 tsk malen kardemumma). Blanda i kardemumman när du vänder ner den vispade äggvitan i mandel- och sockerblandningen.

♥♥ Receptet på Macarons är hämtat från boken ”Makarons, Cupcakes, Cakepops & andra söta bakverk” av Mia Öhrn ♥♥♥ Den söta lilla skeden har jag fått från FikaMera. Skeden, duken och koppen är alla av märket IB Laursen.

Saftiga vaniljcupcakes med mjuk vanilj- och marshmallowfrosting

Cupcakes är något som jag älskar att göra. De är dessutom perfekt att ha några cupcakes i frysen ifall man får gäster. Vill man bjuda på nybakat fika, men vet med sig att man inte hinner ro ihop en smet, så går det faktiskt utmärkt att frysa smeten i exempelvis en spritspåse. Det är bara att låta den tina upp i kylen och sedan grädda som vanligt. Till topping kan man exempelvis slänga ihop en smörkräm, blanda lite cream cheese med florsocker eller servera dem som muffins. Dekorationen behöver inte heller vara så märkvärdig och har du exempelvis lite bär hemma eller strössel så räcker de utmärkt. Det går med andra ord att slänga ihop cupcakes rätt snabbt om man skulle vilja :-)

En enkelt dekorerad cupcake med vanilj- och marshmallowfrosting dekorerad med lite blåbär. Har testat en hel fel olika vaniljcupcakes men har fortfarande inte hittat någon som slår detta recept. Den blir riktigt saftig och smakar mycket vanilj (Recept följer lite längre ner).

För att göra den lite lyxigare (och smaskigare) så hällde jag lite körsbärssirap över den.

Smaskens!

Saftiga Vaniljcupcakes

Receptet ger ca 12 stycken

2 1/4 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
75 g smör, minst rumsvarmt
1 dl mjölk

1 ägg
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret. Är smöret lite hårt kan du köra det i mikron i ett par sekunder.
  3. Häll i hälften av mjölken och blanda smeten slät.
  4. Vispa resten av mjölken tillsammans med ägg och vaniljpulver.
  5. Rör sedan ihop mjöl- och mjölkblandningen och rör om tills allt är blandat.
  6. Fyll muffinsformar till max 2/3 (jag brukar oftast fylla dem till hälften).
  7. Grädda i ugnen i cirka 17-23min

Vanilj- och Marshmallowfrosting

150-175 g smör
4-5 dl florsocker (beroende på hur söt du vill ha den)
1 burk marshmallowfluff (går även att göra egen)
3 msk marsanpulver
1/4 tsk vaniljpulver

Gör så här:

  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Vispa ihop allt i en skål. Börja med att ta det mindre måttet smör o florsocker, och ta i mer ifall du tycker att det behövs.
  3. Vispa tills den är fluffig och spritsbar.
  4. Spritsa dina cupcakes.

Får du frosting över så kan den förvaras i kylen.

Lycka till! :-)

New York

Nu har jag äntligen funnit min kabel till lilla kameran och har haft möjlighet att föra över lite bilder till datorn. Blev många bilder och många bakverk. Dock inte så snygga bilder, men det var heller inte meningen. Det viktiga var ju att få en skymt av det som förtärdes 😉

Vy över södra manhattan från Rockefeller Center

Frukost på Rockefeller Centers utsiktsplats. Helt otroligt maffigt! :-)

Vy över Central Park från Rockefeller Center

Första frukosten intogs på Cinnabon innan vi drog ut till ett helt fantastiskt köpcentrum vid namn Jersey Gardens. Åker ni till NY så bara måste ni åka dit! Massor med outlets och otroligt billigt :-) Konstigt nog var det min man som handlade mest där 😛 Frukosten dock var lite utav en besvikelse.. Cinnabon bun var inte alls lika god som den jag gjorde här hemma. Jag vet att de ska vara undercooked, men denna var lite väl överdrivet ofärdig och smakade mest bulldeg.

Frukost (!?)

Det fanns massor med urcoola utsmyckningar inför Halloween lite överallt vilket var kul. Även bakverken fick sig ”halloweenkostymer”. Donkin Donut var ett självklart stopp. Medans vi satt och åt var sin donut så kan de ha varit 4-5 poliser inne och handlade – Så passande 😛

Pretzlar såldes i var och vartannat gatuhörn och såg väldigt goda ut. Insåg dock efter första tuggan att det inte alls var något för mig. Jag hade fått för mig att den skulle smaka mer som en kringla och förstod inte riktigt varför jag fick frågan om jag ville ha ketchup och senap på den 😛 Den var salt, riktigt salt.

Salty giant pretzel

Vi besökte Venieros, ett gammalt italiensk bageri och testade lite bakverk. Hade hört väldigt gott om dem.

Napoleon Bakelse

Vi testade en Napoleon Bakelse som var helt okej. Dock smakade den inte alls som de vi har hemma utan innehöll en hel del alkohol skulle jag tro.  Vi testade även Cannolis och Lobstertail. Den sistnämnda kommer i ett senare inlägg. Anledningen till att vi testade just dessa två bakverk var för att jämföra med de som vi köpte på Carlo’s Bakery (Cake Boss). Mer om det i ett annat inlägg :-)

Cannoli

Bröllopslunchen intogs på The Maze som är en av Gordon Ramsays restauranger. Hela besöket var helt fantastiskt! Personalen var extremt serviceminded och väldigt trevliga, inredningen var genomtänkt och maten var helt fantastisk! Klantiga jag glömde dock bort att ta kort på efterrätten :-( Huvudrätten finns det dock halvtaskiga kort på 😉 Jag åt en risotto och min man åt en burgare – Den godaste han någonsin ätit sa han om den. Min risotto också helt grym! Ett hett tips är att besöka denna restaurang om ni åker till NY. Fantastiskt god mat till ett resonabelt pris :-)

Gordon Ramsay-mat

Till efterrätt åt jag Chocolate fondant
green cardamom caramel, sea salt and almond ice cream och min man åt en pannacotta – Mycket gott! Efter det så fick vi ett gäng praliner med någon flytande knäckfyllning som jag även fick med hem en påse av. Den sparade jag dock inte själv utan gav till min pappa :-)

Praliner med någon rinnande knäckfyllning

Ett par andra ställen som jag varmt kan rekommendera ifall ni vill ha en matbit är Ruby Tuesday och Lucy’s. Servicen var grym och maten likaså :-) Något som var mycket utav en besvikelse var Hard Rock Café. Där var både mat och service riktigt usel. Tick Tock NY är en amerikansk diner med grymt god milkshake och det känns lite som att man kliver bakåt i tiden. The Highliner stoltserar med att de i princip har samma inredning som stället hade när de öppnade – Ett riktigt fint ställe tyckte jag.

The Highliner

Crumbs hade stans helt klart godaste och saftigaste cupcakes. Fick dock inte med mig några bilder hem – Så himla orutinerat 😉 Fick låna en bild på en riktigt söt och smaskig cupcake jag testade istället.

White Hot Chocolate

White Hot Chocolate - Bild lånad från Crumbs.com

Jag passade på att gå in i två tårtshoppar oxå, NY Cake och William Somona. Den förstnämnda var helt klart bäst och fylld med roliga saker man kan ha till baket. Spenderade mycket tid och pengar där 😛

Här vid Love-sculpture hade det ju varit tufft att ta ett par bröllopsbilder :-)

Tuff konst :-)

Till min dotters stora glädje träffade vi även på lite kändisar såsom Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal och Jedward :-)

Utöver alla dessa ställen så besökte vi självklart Magnolia Bakery och även Carlo’s Bakery. Bilder och utlåtande om dessa ställen kommer senare i veckan. Nu måste jag nämligen sova :-) Håll även utkik efter en tävling som drar igång på bloggen i veckan samt recensioner av en Muffin Maker och Macaronmattor :-)

Stor KRAM till er!

Lisa

Chokladkaka med körsbär och saltlakrits

Jag har alltid velat testa en Nordic Ware form – Eller vänta, alltid och alltid, har ju inte bakat så länge. Låt mig omformulera mig. Sen jag började baka för 1,5 år sedan så har jag önskat testa en Nordic Ware-form men det har inte blivit av. Nu har jag ändrat på det då jag fick hem en jättesnygg form från It’s Design :-)

Jag fullkomligt ÄLSKAR formen! Finns massor av Nordic Ware-formar, både stora och små. Spana in dem HÄR. Snacka om perfekt julklapp till någon som gillar att baka :-) *hint hint till er som känner mig* 😉

Jag följde instruktionerna väl (vilket är en bra prestation för jag är usel på sånt 😉 ) och kakan blev perfekt! Konturerna blir knivskarpa.

Jag använde mig av ett recept som följde med formen på en chokladkaka som blev otroligt saftig och god. Efter att den svalnat något så penslade jag den med saltlakrits sirap och hällde sedan över lite körsbärssirap. Nästa gång ska jag dock pensla körsbärssirapen också, tror det blir ännu bättre.

Kombinationen salt lakrits och körsbär har jag aldrig testat förrut, men när jag fick hem 2 flaskor så kunde jag inte låta bli att testa. Kan säga att jag nu är helt såld! Dessutom så himla gott tillsammans med choklad! Båda sirapsflaskorna finns hos NinasMat och kan varmt rekommenderas.

Det enda jag ska ändra på tills nästa gång jag använder formen är att inte mjöla den innan utan använda kakao (om jag gör chokladkaka) eller mannagryn. Mjölet syntes nämligen lite. Dock kände man ingen smak av det som tur var :-)

Här kommer receptet som kom med formen. Är riktat till Nordic Ware-formar men går säkerligen att göra i vilken form som helst. Tänk bara på att den riktar sig till en form som är 2,4 liters form.

Saftig Chokladkaka

225 gram smör

7 ½ dl strösocker

7 ¼ dl vetemjöl

2 dl kakaopulver

3 tsk bakpulver

½ tsk salt

3 ½ dl mjölk

3 ägg

½ dl creme fraiche eller gräddfil

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 160 grader Celsius om ni använder en mörk form – annars 170 grader.
  • Smörj och mjöla formen noga.
  • Rör smör och socker poröst.
  • Tillsätt ett ägg i sänder och arbeta smeten väl.
  • Blanda vetemjöl, kakaopulver, bakpulver och salt.
  • Rör ner mjölblandningen varvvis med mjölken och creme fraiche.
  • Skeda smeten i formen och fyll den inte mer än ¾ dels full. Grädda en mindre kaka eller små muffi ns om det blir smet över.
  • Grädda ca 1 ½ timmar och testa om kakan är färdig i mitten med en sticka.
  • Låt kakan vila 10 minuter i formen. Håll formen i händerna med en handduk eller med grytlappar och skaka den några gånger tills kakan lossnar.
  • Lägg en tallrik över formen och vänd den. Lyft formen försiktigt från kakan. Ställ formen tillbaka på kakan och låt den svalna.
Lycka till! Kram, Lisa