Påsktårta

Vill börja med att önska er alla en riktigt härlig påsk! Själv är jag mitt uppe i dessertbords bakning/planering då familjen kommer och firar min 35-årsdag i helgen. Blir ett lite mindre avancerat sådant då tidsbristen är stor. Kan därför bli så att receptet på DivaTårtan inte dyker upp förrens på måndag på bloggen, men ska försöka hinna på söndag.

Årets påsktårta bjöd jag mina härliga kurskamrater på. Den blev mycket uppskattad och helt klart min nya favorittårta vad gäller smaken – Helt grymt god!

Dekorationerna består av marsipan som jag borstat med lite guld- och pärlskimmer. Tårtan består av en färgglad white velvet fylld med hemmagjord lemon & vanilla curd, marsipan och kokos. Helt fantastiskt god kombination tycker jag. Receptet hittar ni längre ner.

Glad Påsk = Happy Easter

White Velvet Cake

70 g äggvitor (ca 2 st)

1 1/4 dl mjölk

0,5 tsk vaniljpulver (1 tsk vaniljsocker)

2,5 dl mjöl

2 dl socker

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

85 g smör, rumstempererat

Ev lite pastafärg (karamellfärg)

Gör så här:

Vispa ägg, mjölk och vanilj. Ställ äggblandningen åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite färg.

Fördela smeten jämnt mellan 6 stycken 10-14 cm formar (jag använde aluminiumformar man köper i vanliga mataffärer) och grädda på 175 grader i ca 10 min (kolla av med sticka, den ska vara torr).

Lemon & vanilla curd

3 ägg

1,5 dl socker

1 dl citronsaft

50 g smör

0,5 tsk vaniljpulver

Vispa ägg, socker och citronjuice tills allt blandats väl. Häll i en kastrull och värm på spisen. Rör hela tiden. Det tar ungefär 10 min tills curden blivit så pass tjock att den är klar. Ta av kastrullen från spisen och tillsätt rumsvarmt smör och vaniljpulver. Låt svalna innan du brer ut den på tårtan.

Smörkräm / Frosting

115 g smör

4 dl florsocker

3 tsk mjölk

Lemoncurd (det som blir över när tårtan är fylld)

Gör så här:

Vispa smöret fluffigt och tillsätt sedan florsockret lite i taget. Vispa så länge du bara orkar (helst minst 10 min) så att det blir riktigt fluffigt och härligt. Avsluta med att hälla i mjölken. Är krämen fast så kan du tillsätta lite mer mjölk.

Till tårtan behövs även 100 g riven marsipan och ca 100 g kokos.

Så här sätter du ihop tårtan:

Vanilla, Lemon and Coconut Ombre cake

Lägg första tårtbottnen på ett tårtfat /tårtbricka. Smeta ut ett lager lemon & vanilla curd och strö riven marsipan över. Upprepa tills sista tårtbottnen har lagts på tårtan. Låt stå i kylen ett par timmar innan du täcker den med smörkräm.

Ta ut tårtan från kylen och spackla den med ett tunt lager smörkräm. Ställ in i kylen i ca 15-20 min. Detta gör att smulerna stannar på plats och finishen blir snyggare. Ta ut tårtan igen och spackla ett tjockare lager smörkräm på tårtan. Strö /tryck dit kokos runt hela tårtan. Viktigt att göra detta innan smörkrämen stelnar.

Dekorera eller låt den vara som den är.

Enjoy! :-)

Ha en riktigt härlig och söt Påsk!

Kram, Lisa

PS: Följ mig gärna på Facebook för fler uppdateringar och bilder

22 thoughts on “Påsktårta

  1. Pingback: Superhero Dessert Table – Sockerrus

  2. Pingback: En rosa våningstårta – Sockerrus

  3. Pingback: Birthday cake « avalunas

  4. Pingback: And then she turned one… « avalunas

  5. Pingback: Grodtema på dessertbord!

  6. Reblogged this on Sockerrus – The Sweet Blog and commented:

    För er som är sugna på att baka en tårta till Påsk kan jag varmt rekommendera denna. Jag som är svag för marsipan/mandelmassa tycker att den är himmelsk ♥ Givetvis går det att skippa marsipanen eller byta till blåbär, hallon, vit choklad eller något annat ni gillar med lemon curd och kokos.

  7. Pingback: Påsktårta, Macarons & Kakor | Sockerrus - The Sweet Blog

  8. Pingback: 4 varianter av SaffranskladdkakaSockerrus | Sockerrus

  9. Pingback: Regnbågstårta – eller The Cake From Hell | Evas Baknings Svammel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *