Recept: Fransk Chokladkolapaj

Denna paj är väldigt god men mäktig och man orkar bara äta en liten, liten bit. Skulle tippa på att receptet räcker till 15-20 bitar.

Det här behöver du:

Deg
75 g kallt smör
2 dl vetemjöl
2 msk florsocker1 msk kakao
1 msk kallt vatten
1 st äggula från ekologiskt ägg

Fyllning
2 dl strösocker
1 dl vatten
100 ml (2 tuber) 10 glykos
2 dl vispgrädde

200g mjölkchoklad
250 g mörk choklad, 70 %

Gör så här

Pajdeg: Blanda ihop kallt smör med vetemjöl, florsocker och kakao.

Tillsätt ägg och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vattnet.

Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

Kavla ut degen och klä en räfflad pajform, 24 cm i diameter med degen. Nagga mördegen med en gaffel och täck kanten med aluminiumfolie för att förhindra den från att sjunka ner under gräddningen.

Förbaka pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

Hacka den mörka chokladen riktigt fint.

Smält chokladen och grädden i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) eller på låg värme direkt i kastrullen.

Koka upp strösocker, vatten och glykos under cirka 6 minuter i en stor kastrull.

Blanda ner chokladgrädden i sockerlagen och fortsätt koka under konstant omrörning med en visp tills smeten tjocknar och känns trög, 10, max 15 minuter.

Häll kolan i pajskalet och låt kallna samt stelna i kylen.

Servera pajen i mycket smala bitar med vispad grädde och syrliga bär såsom hallon.

Den söta formen kommer ifrån IB Laursen.

Receptet är hämtat från Leila Lindholm med en liten ändring från min sida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *