Recept: Heaven & Hell Cake

Denna syndigt goda Heaven and Hell tårta är något varje bakälskare borde göra iallafall en gång i livet. Tårta består av bl.a. Angel food cake och Devils food cake – Därav namnet. Den är mäktigare än någon annan tårta jag någonsin ätit och den smakar himelskt gott. En förutsättning är dock att man gillar både jordnötssmör och choklad 😉 Jordnötsmoussen tror jag helt klart att man kan byta ut till exempelvis chokladganache, vaniljkräm, citronmousse eller någon annan smak som passar med choklad och den syrliga ängelkakan.

Tårtan tar en stund att göra då det är två olika bottnar i den och den blir rätt så dyr med tanke på jordnötssmörsmoussen och all choklad som är i ganachen. Dock har jag gjort om ursprungsreceptet och inte använt de 900g mjölkchoklad som skulle vara i ganachen/frostingen 😉

Heaven & Hell Cake

Räcker till 20-25 bitar

OBS! Det är många moment, så läs igenom receptet noga innan du sätter igång.

Angel Food Cake

1,5 dl cake flour (= 1,5 dl vetemjöl – 1 msk mjöl + 1 msk maizena, klicka på länken för info)

2,5 dl florsocker

7 st äggvitor

1 nypa salt

1 tsk vinsyra (finns i vanliga mataffärer)

1,5 dl strösocker

1 tsk vaniljpulver (blir lite svarta prickar). Kan bytas mot 1 tsk vaniljarom eller 2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk mandelarom

– Gör Angel Food Cake så här:

  • Blanda och sikta mjöl och florsocker i en skål. Ställ åt sidan.
  • Häll äggvitan i en skål och vispa på låg hastighet. Tillsätt salt och vinsyra medans du vispar. Forsätt vispa tills det bildas mjuka toppar i äggvitan.
  • Fortsätt vispa men öka nu hastigheten och tillsätt sockret. När du får hårda toppar i äggvitan så blandar du i vanilj och mandelarom.
  • Blanda i hälften av mjölblandningen och rör om försiktigt med en slev (rör inte om för mycket). Häll försiktigt ner resten av mjölblandningen och rör försiktigt om igen. Du vill att kakan fortfarande ska vara fluffig.
  • Häll smeten i en 20 cm form och grädda på 175 grader i 40-50 min. Känn med en sticka för att avgöra när den är klar (den ska vara torr).

Devils Food Cake

1 dl kakao

1 dl muscovadosocker (ljust gör den mildare i smaken och mörkt gör den mer bitter)

2,5 dl hett vatten

5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

1,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

1 tsk salt

200 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

3 ägg

– Gör Devil Food Cake så här:

  • Koka upp vattnet. Blanda med kakao och muscovadosocker tills det löst upp. Ställ åt sidan och låt svalna lite.
  • Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt i en skål.
  • I en annan skål, vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa.
  • Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del kakaoblandning (se till att avsluta med kakaoblandningen). Forstätt så tills allt är blandat i skålen.
  • Häll ner i en form på ca 20 cm och grädda på 175 grader i 40-50 min. Känn av med en sticka, när kakan är klar så är stickan helt torr.

Jordnötssmörmousse

350 g cream cheese

3,5 dl florsocker

450 g jordnötssmör (bör vara rumstempererat, jag använde Green Choice)

1, 3/4 dl grädde

– Gör Jordnötssmörsmousse så här:

  • Vispa cream cheese fluffigt med elvisp.
  • Tillsätt florsockret (lite i taget) medans du vispar. Forsätt sedan med att hälla i jordnötssmöret. Vispa tills allt blandats väl och är fluffigt.
  • Vispa grädden och vänd sedan ner den i jordnötssmörsblandningen. Rör om med en slev tills allt är blandat.

Chokladganache/frosting

450 g mjölkchoklad

2,5 dl grädde

– Gör Chokladganache så här:

  • Hacka chokladen.
  • Värm upp grädden tills den nästan kokar. Ta av den från plattan och häll ner chokladen.
  • Rör om tills all choklad har smält.
  • Ställ in i kylen medans du sätter ihop tårtan.

– Gör Heaven & Hell tårtan så här:

  • Dela både Angel food cake och Devils food cake på mitten så att du har 4 stycken tårtbottnar.
  • Lägg en botten på ett tårtbricka/fat eller liknande (Tanken är väl att du ska börja med Devils food cake men jag gjorde tvärtom 😉 ).
  • Täck tårtbottnen med 1/3 del av jordnötssmörsmoussen.
  • Lägg på motsatt tårtbotten som du började med och sedan 1/3 del av jordnötssmörsmoussen och upprepa tills alla 4 bottnar är använda. Du ska alltså ha 4 bottnar och 3 lager med mousse.
  • Vispa ganachen. Spackla tårtan med ganachen. Är den rinnig så spackla i omgångar (det gjorde jag) tills du känner att du har tillräckligt med choklad ganache på tårtan.
  • Dekorera efter eget tyckte.
  • Låt tårtan stå i kylskåpet i ca 1,5-2 timmar innan du serverar den. Vill du låta den stå längre i kylen så är det inga problem. Ta ut den ca 30 min innan servering då bara.
  • Skär tårtan i små bitar då den är väldigt mäktigt.
  • Ät och njut! :-)

Delar av receptet är hämtat från Food.com men mycket är omgjort för att passa mig och mitt bakande bättre.

41 thoughts on “Recept: Heaven & Hell Cake

  1. Hej=)
    Jag har nyligen funnit din underbara blogg men det är en sak som fattas för att göra lyckan total…Recepten på det du lägger ut i bloggen. kanske jag har missat någon länk???

    • Hej Madelene!
      Kul att du hittat hit :-)

      Jag försöker lägga ut så många recept jag hinner men vet med mig om att jag ligger efter där. Kan oxå många gånger missa att länka till redan befintliga recept.. Jobbar på att bli bättre med det :-) Många recept finns dock och du kan hitta dem i högerspalten lite längre ner på startsidan.
      Är det något speciellt recept som du saknar så säg till så ska jag försöka ordna det :-)

      Ha en härlig dag!
      Kram, Lisa

  2. Pingback: Heaven & Hell Cake –

  3. Pingback: En enkel kärlekstårta –

  4. Pingback: Theodoras tårta –

  5. Pingback: En annorlunda tårta –

  6. Pingback: Step by Step: Vertical Cake –

  7. Pingback: Våningstårta i rosa, vitt och guld –

  8. Tack så väldigt mycket för detta suveräna recept. Den fick bli min födelsedagstårta och både jag och mina gäster älskade den. Den är verkligen himmelsk!!

  9. Hej! Jag delade med mig av receptet på min blogg, för att underlätta för mig själv kopiera jag din text. Jag hoppas det är ok, om du inte tycker det är ok att jag tog din text så får du gärna säga till så tar jag bort inlägget. Länk till din blogg finns med i inlägget.
    Ha det bra!! Mia

  10. Pingback: Bröllopstårtor helt i vitt –

  11. Pingback: Recept på självplågeri « Elliebubban

  12. Pingback: ”Ice Cream” Cake Pop –

  13. Pingback: Cupcake pops –

  14. Hej igen!

    Litade så kallt på ditt recept och mina bakningsfärdigheter att jag gjorde denna idag åt min sambo, utan övningsomgångar. Ganagen skrämde mig lite då den var väldigt rinnig. Tappade nästan tron där. Men, efter en timme i kylen gick det super :) tack för en underbar blogg :) många kramar

    Nathalie

  15. Pingback: Cake pops – Lite tips, recept & annat –

  16. Pingback: Läcker tårta med superenkel frostningsteknik –

  17. Pingback: Snygga & färgglada Cake Pops –

  18. Ska det vara verkligen vara mjölkchoklad i frostingen? Det ser mer ut som mörk choklad. Jag ska nämligen göra denna tårta snart.

    • Jag använde mjölkchoklad när jag gjorde den. Kan vara ljuset som gjort att den ser lite mörkare ut. Går även att blanda de två för att få lite mörkare. :-)

  19. hej :0)

    bakade denna tårta i fredags , smakade mycket av vinsyran tyckte jag ,är det rätt med 1 tsk ? den smakade bättre idag då den gottat till sig lite :0). Sen undrar jag om du har något tips på hur man delar ”heaven” bottnen efs den blev kladdig när jag skulle skära i den , men det var den inte när jag prov stack i den.

    mvh
    martina

  20. Pingback: Dagens vill ha. | Nyseparerad singelmamma.

  21. Hej du, först och främst tack så hemskt mycket för en trevlig blogg, I just love it. Sen så undrar jag om man kan använda de här recepten på tårtbotten i en 26 cm form eftersom jag vill ha en lite större tårta. :)

    • Vad kul att du gör det! Det gör mig mycket glad :-)

      Gör du den i större form så blir bottnarna lite smalare och gräddningstiden behöver justeras. Borde dock inte vara några problem :-) Skulle bottnarna kännas för tunna kan man ju alltid skippa att dela dem och köra ett lager med mycket fyllning istället för flera tunnare lager :-)

      Lycka till!

  22. Pingback: Devil’s food cake med jordnötssmörsmousse | bakingbabies

  23. Hej!
    Tack, för denna upplevelse. Provbakade denna tårta i går, och trots att Ängelkakan sjönk i hop, tårtan tippade i kylen och ingen orkade äta upp den bit de tagit för sig så var det nog den godaste tårtan jag ätit i hela mitt liv! Jag älskar din blogg!

    • Hej!
      Ånej, tippade tårtor är aldrig kul.. Himla skoj att den gick hem dock :-) Tycker själv att den är fantastiskt god. Blir jätteglad över dina fina ord. Tack söta du! ♥
      Kram, Lisa

  24. Hej!
    Den här tårtan skrek mitt namn och jag hade inget annat val än att göra den! När jag var klar skrattade jag högt för mig själv då jag aldrig insåg hur hög den skulle bli (öppnade kylen flertal gånger… :) ) Älskade den och det gjorde även hela min arbetsplats då det var omöjligt att behålla den hemma, den räckte gott och väl till alla många blev påkomna vid kylen en andra gång haha!
    Älskar dina recept och din blog!
    Hälsningar
    Marina

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *