Jag har testat ett för mig nytt recept på makroner/macarons om jag är supernöjd med. Det låter lite krångligt och det kräver att man har en matvåg och en godistermometer hemma, men är väl värt det tycker jag. Tidigare har jag använt ett annat recept till mina macarons och chokladmacarons som jag varit nöjd med (De med chokladsmak är verkligen supergoda). Du behöver varken våg eller godistermometer och receptet till dem hittar du här.
Makroner/Macarons
(Receptet ger ca 35st dubbla)
Skål 1
60 g äggvita
35g socker
Sockerlag
150g socker
50g vatten
Skål 2
150g fint malen mandel
150g florsocker
60g äggvita
Ev några droppar färg
Ev några droppar essens
Gör så här:
Dag1
Häll äggvitan i var sitt glas, gör ett lock av plastfolie och låt stå. Den ska vara helt rumstempererad. Skålla mandeln och låt torka över natten.
Dag 2
Skål 1: Häll glaset med äggvita i en skål och vispa tills det blir fluffigt och toppigt. Tillsätt sockret lite då och då medans du vispar.
Sockerlag: Häll i vatten i en kastrull och tillsätt socker. Låt koka tills sockerlagen når 118 grader. Ta genast av och häll under vispning i sockerlagen i skål 1. Vispa på medelhastighet tills äggvitan är kall och glansig (ca 10-15 min).
Skål 2: Mal mandeln med hjälp av mixer, mandelkvarn eller använd mandelmjöl. Mal lite mer än vad receptet säger då allt inte mals så fint att det kan användas. Sila mandeln och mät upp 150g i skålen. Sila sedan florsockret. Blanda väl med en gaffel. Tryck till eventuella klumpar med gaffeln. Tillsätt äggvitan och karamell/pastafärgen/essensen. Blanda väl.
Vänd ner skål 1 i mandelblandningen och rör försiktigt om tills du har en jämn smet. Blanda inte för mycket. Smeten ska vara trögflytande.
Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små rundlar stora som 5-kronor på en bakplåtspapperförsedd plåt. Låt plåten få stå i ca 30 min. Makronerna kommer att flyta ut något och bli släta. Har de fortfarande små toppar så kan du slå plåten i bordet några gånger.
Grädda i 160 grader i mitten av ugnen i ca 10-15 min. Makronerna ska inte bli brända i kanterna så håll koll på dem så att du hittar rätt gräddningstid för just din ugn.
Dra av bakplåtspappret från plåten och låt makronerna stå och svalna. Lossa dem lite försiktigt.
Fyll dina makroner med valfri fyllning.
Tips är att låta makronerna stå i kylen över natten för då blir de ännu godare
Tänkte testa att göra chokladmacarons med detta recept nästa gång och återkommer då med det receptet
Receptet kommer ifrån bloggen Tartelett.
Cocosmacarons
Följ receptet ovan och tillsätt några droppar cocosessens (ca. 10-15 droppar av Borgeby Kryddgårds essens )
Citronmacarons
Följ receptet ovan och tillsätt några droppar citronessens (ca. 10-15 droppar av DrOetkers essens )
Det är nog sånt recept jag med använder mig av
Fast jag hittade det hos Hello Sugar
Lite krångligt men dom blir oftast bra 
Stämmer bra, Hello sugar använder också Tartelettes recept
Så fina! Riktigt härliga färger =)
Mycket snyggt, ser väldigt läckra ut.
Superfina!! Ja prova detta recept för några dagar sen o d lyckades bra, dock tyckte ja at ”kragen” kunde ha blivit lite högre.. Mina ”kragar” blev int lika höga som dina! Å så va d ju ganska mycket mer arbete med detta recept enn d där andra ”lätta” 😛
Hehe jo de är lite mer komplicerade än de andra 😉 Men fina blir de!
Jag funderade på hur man förvarar macrons? och hur länge håller dom sig?
superbra blogg!
Hej jag undrar om äggvitan ska vara rå och inte vispad i skål två?? :S ska göra dessa imorn så tacksam för snabbt svar
Hej Emma! Den ska inte vara vispad, utan den ska vara rå i skål 2
Lycka till!
Pingback: Lemon Macarons –
Hej,
Måste börja med att tacka för jättehärlig blogg. Redan hunnit finna massa tips inför sonens dop.
Nu till frågorna; Går macaronsen att frysa? Och hur får man sådär höga ”kragar”? Jag får ”kragar” men de blir långt ifrån lika höga och fina som dina.
Tack Louise!
Macarons går att frysa, dock rekommenderar jag dig att frysa bara skalen och sedan fylla dem de ska ätas.
Jag vet faktiskt inte riktigt vad som avgör ifall kragarna blir höga eller inte, men brukar vara extra noga att följa just macarons-recept då de är väldigt känsliga.
Tack för svaret. Frös macaronsen på det sätt du rekommenderade och det blev jättebra .)
Pingback: Macaronmattor, macaronmixar och annat recept! –
Ska både äggvita 1 & 2 stå framme över natten eller räcker ett par timmar samma dag man bakar?
Jag brukar ställa fram både äggvita 1 & 2 dagen innan för bästa resultat
Pingback: Macarons / Makroner – Ett mindre omständigt recept –
Jättefins, jag har aldrig gjort dem med sockerlag, kanske är dax att testa det med. Men du får så fin färg på dina, vilket märke på färg använder du? jag har testat olika men får aldrig till den där klara färgen, och min gul blir alltid orange :(. Annso
Pingback: Lemon & Wild Strawberry Macaron with chocolate-Nutella filling |
Pingback: Påsktårta, Macarons & Kakor | Sockerrus - The Sweet Blog
Pingback: Macarons, och KardemummamacaronsSockerrus | Sockerrus
Nu vet jag inte om du bevakar gamla inlägg längre men är rekommendationen från dig fortfarande att frysa bara skalen? Har hört att man helst ska frysa de helt färdiga?
Mvh Cecilia