Saftiga vaniljcupcakes med mjuk vanilj- och marshmallowfrosting

Cupcakes är något som jag älskar att göra. De är dessutom perfekt att ha några cupcakes i frysen ifall man får gäster. Vill man bjuda på nybakat fika, men vet med sig att man inte hinner ro ihop en smet, så går det faktiskt utmärkt att frysa smeten i exempelvis en spritspåse. Det är bara att låta den tina upp i kylen och sedan grädda som vanligt. Till topping kan man exempelvis slänga ihop en smörkräm, blanda lite cream cheese med florsocker eller servera dem som muffins. Dekorationen behöver inte heller vara så märkvärdig och har du exempelvis lite bär hemma eller strössel så räcker de utmärkt. Det går med andra ord att slänga ihop cupcakes rätt snabbt om man skulle vilja :-)

En enkelt dekorerad cupcake med vanilj- och marshmallowfrosting dekorerad med lite blåbär. Har testat en hel fel olika vaniljcupcakes men har fortfarande inte hittat någon som slår detta recept. Den blir riktigt saftig och smakar mycket vanilj (Recept följer lite längre ner).

För att göra den lite lyxigare (och smaskigare) så hällde jag lite körsbärssirap över den.

Smaskens!

Saftiga Vaniljcupcakes

Receptet ger ca 12 stycken

2 1/4 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
75 g smör, minst rumsvarmt
1 dl mjölk

1 ägg
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret. Är smöret lite hårt kan du köra det i mikron i ett par sekunder.
  3. Häll i hälften av mjölken och blanda smeten slät.
  4. Vispa resten av mjölken tillsammans med ägg och vaniljpulver.
  5. Rör sedan ihop mjöl- och mjölkblandningen och rör om tills allt är blandat.
  6. Fyll muffinsformar till max 2/3 (jag brukar oftast fylla dem till hälften).
  7. Grädda i ugnen i cirka 17-23min

Vanilj- och Marshmallowfrosting

150-175 g smör
4-5 dl florsocker (beroende på hur söt du vill ha den)
1 burk marshmallowfluff (går även att göra egen)
3 msk marsanpulver
1/4 tsk vaniljpulver

Gör så här:

  1. Låt smöret bli rumsvarmt.
  2. Vispa ihop allt i en skål. Börja med att ta det mindre måttet smör o florsocker, och ta i mer ifall du tycker att det behövs.
  3. Vispa tills den är fluffig och spritsbar.
  4. Spritsa dina cupcakes.

Får du frosting över så kan den förvaras i kylen.

Lycka till! :-)

Recept: Vaniljmuffins med Äpplen, Mörk Choklad och Salt Karamellsås

Min mjuka vaniljkaka med äpplen, mörk choklad och salt karamellsås gav mig en semifinalplats i Årets Bak- och Dessertmästartävling (vilket jag skrev om HÄR).

Jag tycker att själva vaniljkakan är perfekt som grund till smaksatta/fyllda cupcakes så testa gärna den nästa gång du bakar. Salt karamellsås (salted caramel) är grymt gott och är något alla borde testa tycker jag 😉

Kakan kan serveras på många olika sätt och HÄR finns en steg-för-steg med tips på detta.

Nu till receptet!

Vaniljmuffins med Äpplen, Mörk Choklad och Salt Karamellsås

Receptet ger 20-25 stycken

4,5 dl vetemjöl

3 dl socker
2,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
150g smör
2 dl mjölk

2 ägg
1,5 tsk vaniljpulver (eller 3-4 tsk vaniljsocker)

Salt Karamellsås

4 dl socker
1 dl vatten
4 tsk vit sirap (ljus går också bra)
2 dl grädde
50 g smör
4-5 tsk flingsalt (gärna havssalt)

Garnering

5 st äpplen (gärna gröna)
150 g mörk choklad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret.
  3. Häll i 1 dl mjölk och blanda smeten slät.
  4. Vispa resten av mjölken tillsammans med ägg och vaniljpulver.
  5. Rör sedan ihop mjöl- och mjölkblandningen och rör om tills allt är blandat.
  6. Fyll muffinsformar till max 2/3.
  7. Grädda i ugnen i cirka 17-23min.
  8. Salt karamellsås
  9. Koka socker, vatten och vit sirap. Rör så att det blir väl blandat. Låt det sedan koka upp utan omrörning. Låt koka i fem minuter, det ska bli lite trögflytande
  10. Ta av såsen från plattan och rör ner gradden. Var beredd på att blandningen växer i kastrullen. Blanda väl.
  11. Rör ner smör och krossat salt, blanda väl.
  12. Låt svalna. Smaka av för att se om den är salt nog. Tillsätt annars lite mer salt.
  13. Garnering
  14. Skär äpplena i små, små bitar. Hacka choklad.
  15. Lägg äppelbitar på muffinsen, häll över karamellsås och toppa med hackad choklad.

Lycka till! :-)

PS: Kan jag så kan du! Missa inte att vara med och tävla du med! :-)

Recept: Kladdkakemuffins / KladdkakeCupcakes

Dessa kladdkakecucpakes är mina absoluta favoriter. Det som gör de sådär extra goda är att de innehåller både smält choklad och sirap vilket gör den extra kladdig.

Det var detta recept jag hade med i Aftonbladets Mat & Vin-bilaga för ett tag sen. Dock har jag ändrat fyllningen då jag på bilderna har täckt med chokladsugarpaste, och då är det godare med exempelvis hallongrädde.


Kladdkakecupcakes

Receptet ger 12 st normalstora cupcakes

Ingredienser:

50g smör

1 dl ljus sirap

2 ägg

2 dl socker

½ tsk vaniljpulver

2 dl mjöl

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

100 g ljus eller mörk choklad (använd din favorit)


Gör så här:

Förbered med att ta fram 12 formar och en muffinsplåt.

Smält smöret och häll i sirap

Rör försiktigt ihop ägg och socker. Det ska inte bli fluffigt. Häll sedan i smörblandningen och rör om.

Blanda vaniljpulver, mjöl, kakao, salt, och bakpulver i en skål. Rör sedan försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Blanda inte för mycket.

Smält chokladen i mikrovågsugnen (eller i ett vattenbad) och häll denna i smeten. Rör om med en slev så att allt blandas.

Fyll nu formarna med 2/3 smet.

Grädda i ugn på 175 grader i ca 16 minuter. Låt sedan svalna innan du ev fyller dem med hallongrädde och dekorerar dem med ett lock av marsipan eller sugarpaste.

Foto: Laila Villebeck


Recept: PepparkaksCupcakes

Saftiga Pepparkakscupcakes med Nutellafrosting
Receptet ger cirka 12-16 st
Du behöver:
100g smör (rumsvarmt)
2,5 dl farinsocker
2 ägg (ej kalla, låt de ligga framme ett tag innan du använder dem)
1,5 dl gräddfil (går även att använda filmjölk)
3 dl vetemjöl
1 msk kanel (malen)
1 tsk kryddnejlika (malen)
1 tsk ingefära (malen)
1 tsk bikarbonat

Gör så här:

Förbered med att ta fram muffinsplåtar och muffinsformar.

Vispa smör fluffigt och tillsätt sedan socker. Vispa tills det är poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör om så att allt blandas väl. Rör ner gräddfil (el filmjölk). I en annan skål blandar du mjölet, kryddorna och bikarbonaten. Häll sedan i mjölblandningen i smeten och rör om tills allt är blandat.

Fyll muffinsformarna till 2/3 delar och grädda i ugnen på 225 grader i ca 8-12 min (beror på vilken typ av ugn du har).

Recept på Nutellafrosting hittar du här.

Recept: Chokladcupcakes med smak av kaffe

Chokladcupcake med smak av kaffe toppad med apelsin- och chokladfrosting.

Chokladcupcakes med smak av kaffe

Ingredienser

Receptet räcker till cirka 18 cupcakes

1 ¼ dl kakao av hög kvalitet
2 ½ dl hett kaffe
115 gram rumsvarmt smör
2 ½ dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/4 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g hackad mörk choklad

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ihop siktad kakao och hett kaffe i en skål, ställ att svalna i kylen. Vispa rumsvarmt smör och socker riktigt krämigt i en bunke. Blanda i ett ägg i taget under vispning.

Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner mjöl-och chokladblandningen i smeten i omgångar.

Hacka den mörka chokladen grovt och rör ner i smeten.

Fyll bakformar placerade i muffinsplåt till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i ca 18 minuter.

Recept hämtat från Hello Sugar


Tips!

Chokladcupcakes utan kaffe

Uteslut kaffepulver och blanda siktad kakao med 2 ½dl hett vatten. Gör annars som ovan.

 

Den fina formen på bilden kommer ifrån Vestli House (länk)

A Fairtrade Cupcake

Idag skulle jag vilja uppmärksamma Fairtrade Fokus 2010 vilket är en rikstäckande kampanj för att öka människors medvetenhet samt öka försäljningen och konsumtionen av Fairtrade-märkta produkter. Under kampanjen har min närmsta Coop-butik haft 10% på alla rättvisemärkta produkter så jag passade på att köpa på mig lite produkter. Resultatet blev ett cupcakesbak där jag bytte ut de ingredienser jag kunde hitta som rättvisemärkta (recept finns längre ner i inlägget).

Chokladcupcake med smak av kaffe toppad med len mjölkchokladfrosting.

Att byta ut sina produkter till enbart Fairtrade-märkta varor (eller så långt det går) kan bli dyrt vilket gör att man lätt avstår, MEN om alla skulle byta ut några ”vanliga” produkter till Fairtrade-märkta så skulle vi göra en stor skillnad. Välj Fairtrade-märkta produkter och skapa förutsättnigar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

Chokladcupcakes med smak av kaffe

Receptet ger 16 stycken

Ingredienser

(Inom parentes är de märken jag använde)

3 ägg

2 dl Rättvisemärkt rörsocker strö (DanSukker)

2 tsk Rättvisemärkt vaniljsocker (DanSukker)

2 tsk bakpulver

2,5 dl vetemjöl

2 msk Rättvisemärkt kakao (Änglamarks)

100 g Rättvisemärkt mörk choklad (Anthon Bergs 72%, Rich Dark)

4 msk Rättvisemärkt kaffe (Löfbergs Lila)

3 msk mjölk

Gör så här:

Förbered med att placera muffinsformar i en muffinsplåt.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner alla torrvaror med en slev. Smält chokladen i micron eller i en kastrull. Blanda ner kaffe och mjölk. Rör om. Blanda nu alltsammans (fortfarande bara med slev). Fyll sedan muffinsformar till ¾. Grädda sedan på 180 grader i 16-20 min.

Mjölkchokladfrosting

200 g Rättvisemärkt Mjölkchoklad (Cloettas)

150 g cream cheese

100 g smör

2 dl Rättvisemärkt Rörsocker Flor (DanSukker)

Gör så här:

Smält chokladen och låt den svalna. Vispa cream cheese och smör fluffigt. Tillsätt rörsocker flor och chokladen. Vispa tills allt blandats. Spritsa eller smeta sedan frostingen på dina cupcakes och dekorera.

Min cupcake + recept är mitt bidrag till en Fairtrade-tävling, som hålls av bloggen Skånska Skafferiet, vilket är en tävling där du ska baka en schysst kaka. Tävlingen slutar den 7 november så du hinner vara med du med! 😀

Recept: Browniemuffins/Cupcake

Denna underbart kladdiga browniemuffins innehåller mycket choklad, så det är inget för den veke 😉

Receptet ger ca 10-14 st

Ingredienser

150 g smör
100 g choklad (ljus, choklad eller mörk)
3 dl socker
1 tsk äkta vaniljpulver
2 ägg
2 ½ dl vetemjöl

100 g hackad choklad

Gör så här

Smällt smöret i en kastrull och bryt ner chokladen. Rör om tills allt är smält och slät. Häll över till en skål och låt den svalna något.

Rör ner socker, vaniljpulver och ägg – ett i taget och rör däremellan. Tillsätt sedan mjöl. Vänd sist ner den grovhackade chokladen i smeten och rör om.

Häll smeten i muffinsformar och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 20 min. Kolla gärna med stickprov för bästa resultat.

Lycka till! :-)

Recept: Äggfria Chokladcupcakes

Receptet räcker till ca 16 st normalstora.

Ingredienser:

4 3/4 vetemjöl

3 dl. strösocker

3 tsk. bakpulver

1 tsk. vaniljsocker

3 msk. kakao

2 dl. mjölk

150 gram smör (smält)

Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna. Häll i mjölken och blanda väl. Tillsätt sedan smöret. Rör om så att allt blandas väl.

Fyll formarna till hälften och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 16-18 min. När de svalnat –Fyll och/eller spritsa på valfri topping.

Lycka till! :-)

Saftiga Vaniljcupcakes

Dessa cupcakes älskar verkligen jag. De smakar ljuvlig vanilj och är väldigt saftiga. Jag brukar använda detta som ett basrecept och utgår alltid från det när jag gör Vaniljcupcakes av något slag.

Vaniljmuffins / Vaniljcupcakes 

Receptet ger ca 20-24st

4 dl vetemjöl

3 dl socker

2 1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

100 g smör (rumstempererat)

2 dl mjölk

2 ägg

1 tsk äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret. Häll i 1 dl mjölk och blanda smeten slät. Vispa resten av mjölken tillsammans med ägg och vaniljpulver. Rör sedan ihop mjöl- och mjölkblandningen och rör om tills allt är blandat. Fyll muffinsformar till max 2/3. Grädda i ugnen i cirka 20-25min.

Smaksättningar jag rekommenderar:

Marsipan – Jordgubb, Pistage, Nougat, Choklad, Blåbär el hallon – Mandelmassa.

Marsipan, mandelmassa och nougat skär jag i kuber, pistage hackas (eller så använder jag essens). Dessa lägger jag i efter att ha fyllt formarna med 1/3 smet. Chokladbitar och bär stoppar jag i efter att jag fyllt formarna med 2/3. Vill du dock använda sylt så läggs det i formarna efter 1/3 smet.

Lycka till! :-)

Recept: Matmuffins

Det var ett antal personer som ville ha receptet på de otroligt goda matmuffinsen (länk) vi hade på namnfesten så jag tänkte att jag kunde lägga ut det här på bloggen. Jag gjorde 4 olika smaker på namnfesten men är säker på att möjligheterna är oändliga :-)

Receptet räcker till  ca 12 muffins.

Grundrecept:

3 msk olja

5 dl vetemjöl

100g ost, riven eller i kuber

1 msk bakpulver

1/4 tsk salt

2 1/4 dl mjölk

2 stora ägg

75- 100g cream cheese med smak (kan uteslutas)

 

Förslag på fyllning/smaksättning:

Hackade oliver, soltorkade tomater, salami, skinka, fetaost m.m. (Sammanlagt ca 2dl)

Hela oliver (stick i dessa sist)

Cream Cheese (cirka en tesked per muffins)

Gör så här:

Förvärm ugnen till 175 grader. Blanda samman mjöl, ost, bakpulver, salt och ev hackad fyllning i en stor skål. I en annan skål blandar du mjölk, ägg (ev cream cheese) och matolja. Rör ner vätskan i mjölblandningen och rör om tills allt precis är blandat. Fördela blandningen jämt i muffinsformarna.

     – Vill du ha hela oliver i dina muffins sticker du i 2-3 st i varje muffins.

     – Om du ska ha cream cheese fyller du formarna till hälften och lägger sedan i en klick cream cheese. Toppa sedan med mer muffinsmet.

Grädda i ugnen i cirka 16-18min eller tills de är gyllenbruna. Låt dem sedan svalna i plåten i cirka 10 min och stjälp sedan upp på galler.

Godast är de när de serveras varma men går även bra att äta kalla. Servera gärna med lite smaksatt cream cheese till.

Lycka till! :-)

Säg gärna till om jag är opedagogisk när jag skriver! Är inte så van vid att skriva recept.

Orginalreceptet är hämtat från ”Massor av muffins” men jag har ändrat det väldigt mycket 😛

Recept: Choklad- & MarsipanCupcakes

Här kommer det efterfrågade receptet på choklad- och marsipancupcakes. Jag har hittat receptet i boken ”Massor av Muffins” men har modifierat det lite – till det godare. 😉

Marsipanbitarna i dessa chokladcupcakes gör den både mjuk och saftig. Resultatet blir ljuvligt gott.

Detta recept ger 10-14 cupcakes

3 3/4 dl mjöl

3 msk kako

1 tsk bakpulver

en nypa salt

75 g smör (ej margarin)

1 ½ dl strösocker

100 g marsipan

2 ägg

2 1/4 mjölk

½ tsk mandelessens

Gör så här:

Börja med att blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke. Arbeta sedan in smöret med fingrarna tills du får en smulig massa.

Skär marsipanen i kuber och häll dessa tillsammans med socker i smörblandningen. Rör om.

I en annan  bunke blandar du ägg, mjölk och mandelessens.

Rör nu ihop de två olika blandningarna tills det nätt och jämnt har blandats. Fördela smeten jämt i formarna eller direkt i den smörade muffinsplåten.

Grädda i ugnen på 200 grader tills de har höjt sig och är fasta. Det brukar ta cirka 18-20 min. Låt de sedan svalna i ca 10 minuter innan du lägger dem på ett galler.

Dessa godingar kan ätas både varma och kalla.

Lycka till! :-)