Recept: Red Velvet Cake

Jag älskar red velvet och det har blivit min nya favorittårta. Det finns verkligen massor av olika recept och varianter på red velvet och jag har valt ut ett antal recept som jag håller på och testar för att få fram det bästa receptet för tårta och det bästa för cupcakes. Ett recept på Red Velvet Cupcakes dyker därmed upp inom någon vecka :-).

Detta recept blev väldigt gott och jag använde det till min Kakmonstertårta (men bytte då ut den röda färgen mot blå och minskade kakaomängden till 0,5 msk). Gör man den röd så får den en mörkröd färg. Det går även att byta ut 45ml hushållsfärg mot 2 msk pastafärg och ska då få en ännu rödare färg.

OBS till tårtan på bilden har jag använt mindre formar än vad som står i receptet nedan, därav flera bottnar.

Red Velvet Cake

1  2/3 dl mjölk
2/3 msk vinäger (ex vitvin eller äppelcider, men annan vinäger går oxå bra)
80 g rumstempererat smör
3 dl socker
2 ägg
45 ml röd hushållsfärg (el 2 msk röd pastafärg)
1,5 msk kakao
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3  3/4 dl mjöl
2/3 tsk salt

2/3 tsk vinäger (ex vitvin eller äppelcider, men annan vinäger går oxå bra)
2/3 tsk bikarbonat

Gör så här:

Häll mjölken i ett glas och rör ner 2/3 msk vinäger. Låt blandningen stå i 8-10min. Vispa smör och socker till en mjuk fluffig kräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg. I en annan skål blandar du kakao, karamell/pastafärg och vaniljpulver. Bland väl. Håll sedan lite i taget i äggsmeten och vispa noga så att allt blandas väl. Tillsätt nu mjölkblandningen samt mjölet och saltet. Rör om tills allt blandats. I en liten skål, bland vinägern och bikarbonaten och tillsätt detta i smeten (det kommer bubbla till lite). Blanda till en jämn smet.

Smörj en form på 24-26cm och grädda kakan på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Testa med en sticka då det skiljer sig lite mellan ugnar. Låt svalna något innan du tar den ur formen.

En fantastisk fyllning ha ha är rårörda (eller färska) hallon och Whipped cream cheese frosting. Blir precis hur gott som helst! :-)

Lycka till!

Har haft receptet nerskrivet rätt länge så jag vet faktiskt inte vart det kommer ifrån tyvärr, men otroligt gott är det! :-)


48 thoughts on “Recept: Red Velvet Cake

  1. Hm. Jeg har bare prøvd meg på Red Velvet en gang tidligere, og da ble jeg ikke så imponert. Min kake ble fet og klissete.

    Men kanskje er det på tide å prøve på nytt? Tror jeg skal teste denne oppskriften til Valentine’s!

    M:)

    • När jag gjorde red velvet efter detta recept så blev den väldigt saftig, men inte fet och klibbig (tyckte jag iallafall), så jag tycker absolut du ska ge red velvet en ny chans med nytt recept :-) Håller tummarna för att du gillar den! :-)

    • Hejsan! Jag undrar ang receptet; när du skriver tex 2/3 tsk vinäger menar du då 2 till 3 tsk eller två tredjedelar av en tsk? Vill få det rätt från början. Mvh Ewa.

  2. Testade red velvet muffins för någon dag sedan. Inte goda blev dom, smakade fil och mjöl och fägen blev som bruna bönor….hade dock för lite karamellfärg hemma så färgen torde bero på det. Men detta är ett annat recept, jag måste nog testa igen, det ser ju vansinnigt gott ut, sen letar jag ju efter en bra chokladtårtbotten!

  3. Det fungerar väldigt bra att använda vanlig filmjölk istället för att göra ”buttermilk” med mjölk och vinäger. Ett alternativ är också att ta hälften bikarbonat och hälften bakpulver (1 tsk av varje). Godast och snyggast blir det om man delar kakan i fyra lager. Då får man inte så tjocka lager av frosting mellan varje lager.
    Och det är ju jättesmidigt att ha samma sak inuti som utanpå. Crumb coating/dirty icing är dock att rekommendera.
    Håller med Lisa – alla borde testa den en gång i alla fall. :)

  4. Pingback: Bröllopsprovtårtor « Sockerrus

  5. Pingback: Red Velvet på burk –

  6. Pingback: Sushitårtor –

  7. Pingback: Cake pops – Lite tips, recept & annat –

    • Hej! Muffins brukar stå inne 15-25 min beroende på smet. Testa med en sticka efter 15 min. Är den väldigt geggig så kan du testa igen efter 5 min.

  8. Hej!
    Jag undrar hur många dagar innan man kan baka själva tårtbottnen. Sen kanske man kan fylla tårtan samma dag , men det kan ju vara bra ibland att baka den typ 1-2 dagar innan man ska bjuda på den. Blir den torr då eller håller det?
    Tack för svar // Marika

    • Hej! Du kan baka bottnen några dagar innan (2-4 dar). Antingen så kan du förvara den i kylskåpet eller i en lufttät burk/påse. Jag fyller alltid mina tårtor dagen innan jag täcker dem så att de får gotta till sig och blir mer stabila. Är du orolig för att den skulle bli torr så kan man alltid hälla på en vaniljsirap (eller annan smak) på bottnarna när man fyller dem. Dock behövs oftast inte det då fyllningarna gör att den håller sig mjuk och saftig. :-)

  9. Jag är väldigt sugen på att göra red velvet cupcakes till helgen, eventuellt minicupcakes. Är detta ett bra recept att använda till cupcakes och isåfall hur många blir det (normalstora respektive minivariant)? Hur länge bör jag ha inne respektive variant i ugnen?

    Tacksam för svar och vilken otroligt fin och inspirerande blogg du har. Hittar ständigt nya spännande recept att prova :)

  10. Pingback: ~Hjärta~ «

  11. Pingback: Cake pops | This is my life

  12. Pingback: Det goda i livet » Blog Archive » Red Velvet Cake

  13. Jag är i stort behov av din hjälp! Jag vill baka en sådanhäringa red velvet cake till Halloween. Kruxet är att en av gästerna är allergisk mot vete. Så jag kan inte använda glutenfria alternativ till mjöl då det måste vara naturligt fritt från vete. Vet du hur jag skall göra för att baka denna vetefria tårta? :)

  14. Pingback: Red velvet cake, macarons och maränger till Tommy | Tessans söta blogg

  15. Aj då.. bakade denna idag och konstaterade efter gräddning att om man ska göra tårtan på bilden så är man illa tvungen att göra två satser. Iaf blev det så för mig och jag följde recept och mått på form. Fick ut två lagom tjocka skivor av kakan. (den lev lite toppig i mitten)
    kakan blev iaf mycket god :) Gjort rårörda hallon o smetat ut mellan kakskivorna och på med frostingen du hänvisar till, imelskt god frosting by the way. Men frostingen blev rätt lös trotts att jag ökade på från 2dl per sats till 3 dl och faktiskt 1-2 dl extra ändå. Hade i 2 msk mjöl i ren desperation och fick det att stelna till så det gick att spritsa.
    Blir super kul att få bjuda på tårtan o morgon när familjen kommer 😀

    Mvh

  16. Hej!
    Jag har gjort din red velvet cake och den blev super god. Tänkte bara fråga om du lägger in pastafärg elr hushållsfärg i din red velvet? och whipped cream frosting vilken cream cheese väjer du? philadelphia?

    Mvh

    Beatrice

    • Vad kul att du gillar den! :-)

      Jag använder alltid pastafärg när jag färgar bottnar. Å jag använder alltid Philadelphia när det är cream cheese involverat. Har testat andra märken men tycker att de blir så rinniga då.

      Ha en härlig dag!
      Kram, Lisa

  17. Hejsan, jag funderade över om du använder samma frosting som fyllning eller är det något annat du använder mellan bottnarna ? :)

  18. Hej! jag ska baka din Red velvet cake som bröllopstårta till min kompis som snart gifter sig. Hon ville verkligen ha den som bröllopstårta trots att hon inte smakat på den, men hon säger att hon verkligen inte tycker om kakao. Jag har redan bakat efter detta recept en gång och jag tycker inte direkt att den smakar kakao, men vad tycker du? och ni andra som läser detta?
    kan jag göra den utan kakao och lite mer vanilj i stället?

    • Hej Daniella!
      Man skulle kunna göra en röd white velvet cake istället kanske? Den innehåller ingen kako alls :) Borde dock inte vara några problem att byta ut kakaon mot lite extra mjöl och vanilj. Se bara till att antal torrvaror blir detsamma :-)

  19. Hej hej.

    Gjorde nyss ett försök till denna goding fast blå. Använde hushållsfärg och den blev mer turkos. Skulle vilja ha den knall/royal blå, och så den fina röda färgen som du har på bilden. Använde du pastafärg? Hur många burkar behöver man? 2msk, hur många gram är det? Vet du någon faktiskt butik i Göteborg som säljer pastafärger, mer än Tårtdecor? (De har inte öppet söndagar och jag skulle behöva få bakat imorgon).

    Väldans god blev den iaf :) Även om färgen inte blev som det var tänkt. Tycker mkt om din fina blogg btw, får många bra tips här ifrån. Tack!

    • Hej Christine!
      Jag använde pastafärg till den på bilden. Kommer inte exakt ihåg hur mycket 2 msk är.. kanske en halv burk. Går åt en del när man gör just denna typ. Gör man istället en white velvet cake och färgar så går det åt mycket mindre färg :-)

      Har inte jättekoll på Göteborg tyvärr. Funderar på om Bagaren och Kocken kanske har pastafärg? Har för mig att de har det i webbutiken iallafall. Kanske ska testa där?

      Lycka till!
      Kram, Lisa

  20. En undran till. Jag har en burk med blå pulverfärg hemma, går den att använda? i så fall, hur och hur mkt?

    Mvh: Christine

  21. Hej :) jag är en nybörjare när det kommer till bakandet men funderade på att baka denna till min student. Går det att göra den helt klar dagen före och sedan låta den stå i kylskåpet tills kaffebjudningen nästa dag? Har fullt upp på morgonen med frisören och fotografering så jag hinner ej baka den på morgonen 😛

    • Hej!
      Jag gör ofta klart tårtan dagen innan den ska ätas och har gjort det med denna tårta utan problem :-)

  22. Härlig blogg du har!
    Jag älskar små, men höga tårtor så det blir flera lager liksom! Som på din bild på kakan :) Nu var ju receptet för en stor form, men om jag vill ha den mindre och högre så jag kan få ut fler lager, vad bör jag ha för form då?
    Kram!

    • Tack! :-)

      Jag brukar använda pajformar i aluminium som finns i vanliga mataffärer. Har för mig att den är runt 12-14cm den jag brukar använda :-)
      Kram till dig!

  23. Pingback: Red Velvet Cake | getyourkix

  24. Jag prövade den här idag och den blev en stor hit här hemma! Tack för att du dela med dig receptet på svenska, uppskattar det verkligen! Ska definitivt göra om den här! 😀

  25. Hej!

    Underbara tårtor! Testat många av dina recept och dom är så himla goda!

    Tänkte fråga dig mär du skriver rumstemprerat smör är smöret normal saltat eller osaltat?

    Mvh Beatrice

  26. Hejsan!
    Tack för ett mycket bra recept på en jättegod Red velvet tårta!
    Jag har aldrig bakat den förut och inget liknande heller. Det var riktigt kul, kände mig som en kemist med bikarbonaten och vinägern ;).
    Tack igen!
    Hej hej! <3

    • Haha ja visst gör man det, känner sig lite som en kemist :-)
      Tack själv för att du lämnade en kommentar :-)
      Ha det sött!

  27. Pingback: Red Velvet Cake | Stil och Sånt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *