Min mjuka vaniljkaka med äpplen, mörk choklad och salt karamellsås gav mig en semifinalplats i Årets Bak- och Dessertmästartävling (vilket jag skrev om HÄR).
Jag tycker att själva vaniljkakan är perfekt som grund till smaksatta/fyllda cupcakes så testa gärna den nästa gång du bakar. Salt karamellsås (salted caramel) är grymt gott och är något alla borde testa tycker jag 😉
Kakan kan serveras på många olika sätt och HÄR finns en steg-för-steg med tips på detta.
Nu till receptet!
Vaniljmuffins med Äpplen, Mörk Choklad och Salt Karamellsås
Receptet ger 20-25 stycken
4,5 dl vetemjöl
3 dl socker
2,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
150g smör
2 dl mjölk
2 ägg
1,5 tsk vaniljpulver (eller 3-4 tsk vaniljsocker)
Salt Karamellsås
4 dl socker
1 dl vatten
4 tsk vit sirap (ljus går också bra)
2 dl grädde
50 g smör
4-5 tsk flingsalt (gärna havssalt)
Garnering
5 st äpplen (gärna gröna)
150 g mörk choklad
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret.
- Häll i 1 dl mjölk och blanda smeten slät.
- Vispa resten av mjölken tillsammans med ägg och vaniljpulver.
- Rör sedan ihop mjöl- och mjölkblandningen och rör om tills allt är blandat.
- Fyll muffinsformar till max 2/3.
- Grädda i ugnen i cirka 17-23min.
- Salt karamellsås
- Koka socker, vatten och vit sirap. Rör så att det blir väl blandat. Låt det sedan koka upp utan omrörning. Låt koka i fem minuter, det ska bli lite trögflytande
- Ta av såsen från plattan och rör ner gradden. Var beredd på att blandningen växer i kastrullen. Blanda väl.
- Rör ner smör och krossat salt, blanda väl.
- Låt svalna. Smaka av för att se om den är salt nog. Tillsätt annars lite mer salt.
- Garnering
- Skär äpplena i små, små bitar. Hacka choklad.
- Lägg äppelbitar på muffinsen, häll över karamellsås och toppa med hackad choklad.
Lycka till!
PS: Kan jag så kan du! Missa inte att vara med och tävla du med!
Pingback: Ett vinnande recept! « Sockerrus
Ser så underbart gott ut!
Denna ska jag absolut prova när jag har distriktsträff med mina säljare om några veckor =)
Om jag kan vänta så länge 😉
Låter supergott
Pingback: A Rose Cupcake « Sockerrus
Pingback: Söndagsfika + sockerrus.se « Sockerrus
Hej Lisa!
Nu har jag dina fina cup cakes i ugnen. Fast jag borde nog ha tagit lite mindre smet i formarna – det väller över
Med tanke på hur god smeten är, så gissar jag att kakorna är underbara. Karamellsåsen puttrar på spisen. Ska bjuda ett försöksoffer på kakorna i eftermiddag. Resten blir till påskhelgen.
Ha det gå gott!
//Linda
Hej Linda!
Väller de över så kan man alltid lägga upp dem på en tallrik eller i en skål. De är ju precis lika goda (tycker jag). Hoppas att de gick hem hos försöksoffret oxå 😉
Jag hoppas att du gillar dem!
Kram, Lisa
Pingback: En liten fredagstårta « Sockerrus
Pingback: Cupcakes med tennisbollar –
Pingback: Salt Karamellsås, Vanilj, Äpplen och Mörk Choklad –
Låter väldigt gott! Ska man smälta smöret när det blandas med de andra ingredienserna eller ska det vara rumsvarmt?
Dessa är mina favoriter
Det ska vara rumsvarmt men gärna lite rinnigt. Jag brukar köra smöret i micron någon sekund bara 
Tack!