4 varianter av Saffranskladdkaka

För några dagar sedan så dök det upp en bild på en saffranskladdkaka på mitt Facebookflöde och jag kände direkt att jag bara måste göra en jag med. Jag älskar saffran och jag älskar mandelmassa – Vad kan då gå fel? Inget, absolut ingenting alls. Den är helt fantastisk!

saffranskladdkaka päron cognac

Jag gjorde fyra olika varianter av saffranskladdkakan, en naturell, en toppad med lemon curd, en med äppelbitar och en med päron och cognac. Alla blev verkligen helt galet goda!

Saffranskladdkaka

Jag valde denna gång att inte göra egen Lemon Curd utan valde att använda min köpta favorit. Vill du hellre göra egen så kan du hitta recept på det här.

saffranskladdkaka lemon curd

Anledningen till att jag gjorde dem i små pajformar var för att jag i ett samarbete med Lagerhaus ville ge tips om en kul gå-bort-present nu i jul istället för den klassiska blomman. På så vis ger du ju bort både en pajform och något hembakat. Stoppa formen med kakan i en plastpåse dock innan du slår in den. Vill du ge bort den med lemon curd så är tipset att lägga lite lemoncurd i en burk vid sidan av – Blir så kladdigt annars 😉

gå bort present

Receptet hittade jag på fina bloggen St Heaven Street, som är den naturella varianten. Mina modifieringar är i smaksättningarna som jag lagt till själv. Receptet som anges nedan är till en stor form, vill du göra små portionspajer som jag gjort med olika smaksättningar så får du dela receptet på smaksättningarna i fyra.

Saffranskladdkaka

Saffranskladdkaka

Receptet gäller en hel stor saffranskladdkaka. Jag har delat receptet på fyra när smeten var klar och då gjort 4 olika pajer á 14cm. Vill du som jag göra olika smaksättningar så kom ihåg att dela recetet på smaksättning, annars blir det i starkaste laget ;-)

Ingredienser

    Saffranskladdkaka
  • 3 ägg
  • 150 g smör
  • 100 g mandelmassa
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 g (2 pkt) saffran
  • Saffranskladdkaka med Äpple
  • Recept enligt Saffranskladdkaka
  • + Bitar av äpple att sticka ner i kakan innan den går in i ugnen.
  • + Några droppar äpplearom för ännu mer äpplesmak.
  • Saffranskladdkaka med Citron
  • Recept enligt Saffranskladdkaka
  • + Lemon curd att smeta på toppen. 0,5dl-2 dl beroende på storlek på formen.
  • Saffranskladdkaka med Päron och Cognac
  • Recept enligt Saffranskladdkaka
  • + 8 tsk cognac
  • + ca 0,5-1 tsk päronarom

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda socker, mjöl, vaniljsocker och salt i en bunke. Rör ner äggen.
  3. Riv mandelmassan och vänd ner den i smeten.
  4. Smält smöret och rör i saffranet, tillsätt det sedan i smeten. Skrapa ur kastrullen med en slickepott så att all saffran kommer med.
  5. Tillsätt eventuell cognac och/eller arom och rör om.
  6. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, alternativt lägg en utklippt rund bit av bakplåtspapper längst ner i pajformen och smöra kanterna.
  7. Stick eventuellt ner äppelskivor innan du stoppar in formen i ugnen.
  8. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 18-23 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den.
  9. Servera gärna med en klick grädde.

Tips:

Gillar du inte cognac? Skippa då den och använd bara päron, går precis lika bra. Det går även att skippa päronaromen och bara ha cognac också.

http://sockerrus.se/recept/saffranskladdkaka/

Önskar dig en riktigt söt dag!
Kram, Lisa

6 thoughts on “4 varianter av Saffranskladdkaka

  1. Ser himla smaskigt ut och perfekt att göra till första advent!

    En liten fråga om något helt annat:
    Kan man smaksätta sugarpaste/fondant med essenser?

    Tack för en galet bra sida!

    • Hej Maria!
      Tack så mycket! Är helt klart en ny favorit här hemma måste jag säga, är verkligen så svag för saffran och mandelmassa 😉

      Ja det kan du göra. Gör du egen så har du i aromen i smeten och köper du färdig så kan du knåda in aromen i pastan. Blir det lite kladdigt (man brukar iofs inte behöva så mycket) så kan du tillsätta lite florsocker.

      Lycka till!
      Kram, Lisa

  2. Hej, tack för en superfin sida, och denna fantastiska kladdkaka. Känns kul med något nytt men ändå kladdkakeaktigt när man jaaa inte ledsnat men vill ha variation på just choklad :)) God Jul på dig

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *