Mjuk Vaniljkaka

Detta recept är inskickat av Sarah Danielsson som har bloggen Sarah Bakar. Kakan blir väldigt saftig och smakar väldigt gott tycker jag. Tack Sarah! Den blir inte lika fluffig när man gör den i bakmaskinen då man inte kan vispa äggen och sockret poröst, men den funkade jättebra att använda till det jag hade planerat :-) (dyker upp om en stund här på bloggen).

Vaniljkaka

3 ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här (med bakmaskin)

Rör socker och ägg i bakmaskinen. Välj program 11 (jam). Rör ett par minuter (Det blir inte fluffigt som när man använder en elvisp). Tillsätt kokande vatten (vattnet gör att det bubblar en del). Rör sedan ner mjöl och bakpulver i smeten. Kör program 10 (pastadeg) ett par minuter tills allt är väl blandat. Jag fick några envisa mjölkulor som inte ville blandas med smeten så jag tog till en visp och rörde om lite själv.
Häll i smord och bröad rund form med löstagbar botten. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 40 minuter. Låt svalna. Jag smulade sönder min sockerkaka som ni kan se på bilden längst ner till höger (ovan) för att använda i ett annat bakverk som dyker upp på bloggen om en liten stund :-)

Gör så här (utan bakmaskin)

Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt kokande vatten.
Blanda de mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten.
Häll i smord och bröad rund form med löstagbar botten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 40 minuter.
Låt svalna, dela sedan i mitten.

Recept: Tårtbotten, Ägg- och Glutenfri

Har fått en del förfrågningar på vad jag använder för recept på mina tårtbottnar som är både ägg- och glutenfria, så här kommer det :-)

Ägg- & Glutenfri Tårtbotten

Räcker till en 24cm form

4 dl glutenfritt mjöl

2 dl socker

1 tsk vaniljpulver

3 tsk bakpulver

2,5 dl mjölk

50 gram smör

 

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en skål.

Smält smöret.

Häll i smör och mjölk i mjölblandningen och vispa smeten slät.

Grädda längst ner i ugnen på 175 grader i cirka 40 -50 min (beror lite på formstorleken). Låt en sticka avgöra när det är klar.

Tips: För variation kan du riva ner skalet från en citron.


Recept: Red Velvet Cake

Jag älskar red velvet och det har blivit min nya favorittårta. Det finns verkligen massor av olika recept och varianter på red velvet och jag har valt ut ett antal recept som jag håller på och testar för att få fram det bästa receptet för tårta och det bästa för cupcakes. Ett recept på Red Velvet Cupcakes dyker därmed upp inom någon vecka :-).

Detta recept blev väldigt gott och jag använde det till min Kakmonstertårta (men bytte då ut den röda färgen mot blå och minskade kakaomängden till 0,5 msk). Gör man den röd så får den en mörkröd färg. Det går även att byta ut 45ml hushållsfärg mot 2 msk pastafärg och ska då få en ännu rödare färg.

OBS till tårtan på bilden har jag använt mindre formar än vad som står i receptet nedan, därav flera bottnar.

Red Velvet Cake

1  2/3 dl mjölk
2/3 msk vinäger (ex vitvin eller äppelcider, men annan vinäger går oxå bra)
80 g rumstempererat smör
3 dl socker
2 ägg
45 ml röd hushållsfärg (el 2 msk röd pastafärg)
1,5 msk kakao
0,5 tsk äkta vaniljpulver
3  3/4 dl mjöl
2/3 tsk salt

2/3 tsk vinäger (ex vitvin eller äppelcider, men annan vinäger går oxå bra)
2/3 tsk bikarbonat

Gör så här:

Häll mjölken i ett glas och rör ner 2/3 msk vinäger. Låt blandningen stå i 8-10min. Vispa smör och socker till en mjuk fluffig kräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg. I en annan skål blandar du kakao, karamell/pastafärg och vaniljpulver. Bland väl. Håll sedan lite i taget i äggsmeten och vispa noga så att allt blandas väl. Tillsätt nu mjölkblandningen samt mjölet och saltet. Rör om tills allt blandats. I en liten skål, bland vinägern och bikarbonaten och tillsätt detta i smeten (det kommer bubbla till lite). Blanda till en jämn smet.

Smörj en form på 24-26cm och grädda kakan på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Testa med en sticka då det skiljer sig lite mellan ugnar. Låt svalna något innan du tar den ur formen.

En fantastisk fyllning ha ha är rårörda (eller färska) hallon och Whipped cream cheese frosting. Blir precis hur gott som helst! :-)

Lycka till!

Har haft receptet nerskrivet rätt länge så jag vet faktiskt inte vart det kommer ifrån tyvärr, men otroligt gott är det! :-)


Recept: Tårtbotten – Bas, Choklad, Vanilj och Citrus

Det recept jag använder allra mest när jag gör en tårtbotten är detta superenkla recept. Är så lätt att komma ihåg att jag aldrig behöver ta fram receptboken eller liknande – Perfekt mao 😉

Tårtbotten Basrecept

Du behöver:
(Måtten kommer lite längre ner)

Ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl (gör den mer luftig men kan uteslutas helt för en mer kompakt botten)
Bakpulver

Tre lika stora glas

Gör så här:

Sätt ugnen på 150-175 grader (varmluftsugn brukar behöva det lägre gradtalet)

Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas först. För att få en hög och fin botten (cirka 11-15cm hög) brukar jag använda så här många ägg per form:

Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg

Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter.

Vill du inte ha en fullt så hög tårtbotten så kan du halvera antal ägg.

Tillbaka till beskrivningen:
Efter att ha knäckt äggen i första glaset så mäter du sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 50% mjöl och 50% potatismjöl. Jag brukar inte var så jättenoga utan använder ögonmått.

Vispa ägg och socker i en skål. Låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge. Blanda i mjölblandningen och bakpulver.

Det smarta måttet kommer ifrån Culina

Så här mycket bakpulver behöver du:
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg

Rör om och se till att det är väl blandat. Smörj en form med smör eller olja samt bröa med exempelvis ströbröd, mannagryn, mjöl eller kokos. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.

Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv

Det är väldigt varierande på ugn vilket gör att det är svårt att sätta exakta tider. För min ugn passar tiderna ovan jättebra. Ett tips är att sätta klockan lite innan första sluttiden (beroende på antal ägg) för att sedan testa med en provsticka. OBS: Öppna aldrig ugnen under de första 20 minutrerna då tårtbotten lätt sjunker ihop då.

Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över.

Chokladbotten

Gör som ovan i Basreceptet men fördela glaset med mjölblandningen så här:

1/3 Mjöl, 1/3 Potatismjöl och 1/3 Kakao. Även här använder jag ögonmått och det behöver inte vara exakt.

Tårtbotten med vaniljsmak

Gör som ovan i Basreceptet men tillsätt följande mängd vanilj (innan du häller i mjölblandningen):
1/4 tsk vaniljpulver till 2-4 ägg
1/2 tsk vaniljpulver till 4-6 ägg
3/4 tsk vaniljpulver till 6-8 ägg
1 tsk vaniljpulver till 8-10 ägg osv

Använder du vaniljsocker så tar du dubbelmängd.

Tårtbotten med Citrusmak

Gör som ovan i Basreceptet men tillsätt sist rivet skal av citron/apelsin/lime och rör om.

Till en tårtbotten med 4 ägg använder du skalet av 1 citron/apelsin/lime. Till 8 ägg använder du skalet av 2 citroner osv.

Lycka till! 😀