Superenkel frostningsteknik

♥♥ Translate this blogpost to English ♥♥

Idag när jag var inne och kikade på fina bloggen Flickan och Kakorna så insåg jag att jag hade gjort en liknande tårta i  somras, med tillhörande steg-för-steg, som jag glömt att lägga ut på bloggen (har massor av bilder på olika bakverk som inte nått bloggen än). Genast slängde jag mig över bilderna och skapade detta inlägg.

Jag älskar utseendet på dessa tårtor och det som gör den ännu mer älskvärd är att det tog mig ungefär 10 minuter att frosta den. Perfekt när du inte riktigt har tiden på din sida.

Jag har täckt min tårta med chokladsmörkräm, men det går precis lika bra med grädde eller någon annan frosting. Inuti gömmer sig en rosafärgad almond white velvet cake, Devils Food Cake och Saftig Vaniljkaka. Den är sedan fylld med rårörda hallon och vit chokladganache.

Visst blir det ett läckert utseende på den? :-)

Så här enkelt gör du frostningen:


Du behöver en spritspåse (eller plastpåse+maskeringstejp), en sked och en tyll. Använd en rund tyll av större modell. Jag har använt denna men det går lika bra med vilken större tyll som helst. Spritsa en rad (med tyll+spritspåse hållandes rakt fram ifrån). Ta en sked och smeta ut den åt höger.

Spritsa nästa rad och fortsätt att återupprepa tills du är klar. Sista raden kräver lite mer omsorg för att få en snygg skarv, annars går det rätt snabbt :-)

Lycka till!

Blue Ombre Cake

Scroll down for recipe in english. Translate this blogpost to English

Har haft ett rejält sug efter att få baka tårta de senaste veckorna och just denna typ av tårta har jag velat göra länge. De tar ju lite extra tid att göra själva bottnarna men dekoreringen gick på nolltid 😉 Tycker att tårtan är så himla vacker i sig att mer dekorering eller att täcka den i frosting eller sugarpaste kändes onödigt.

5 nyanser av blått (6 om man räknar blåbären). Det är ju inte riktigt en regnbågstårta men jag kom inte på något bättre namn. Kan du komma på ett bättre namn så skriv gärna det i ett kommentar:-)

Tårtan består av white velvet cake som jag färgat med wiltonspastafärger, sky blue och royal blue. Jag har sedan fyllt den med ljuvlig lemon curd och toppat den med frysta blåbär. Superenkelt och jättegott! :-)

Jag blev lite kär i tårtan så det får bli många bilder i detta inlägg 😉

Jag använde detta white velvet cake recept och bytte ut mandel mot vaniljarom. Receptet räckte till 11 små bottnar (ca 12 cm) och jag gräddade dem i 10 min vardera på 175 grader.

Min härliga granne Helena med familj fick tårtan och jag fick kaffet. Bra fördelning va? :-)

Och så en sista bild 😉


Blue Ombre Cake


White Velvet Cake

135 gram egg whites (about 4 1/2 large egg whites) 

240 gram milk

1 1/2 teaspoons vanilla

300 gram flour (plain)

300 gram sugar

1 1/3 teaspoons baking powder

1/4 teaspoon salt

170 gram butter, soft

Blue icing color (I used Wilton sky blue and royal blue)

300-600 grams lemoncurd (I used 300 grams for half a batch white velvet cake)

Blueberries


Preheat oven to 175°C (350°F)


In a small bowl, whisk together egg whites, milk and vanilla. Set aside.


In a large mixing bowl, combine flour, sugar, baking powder and salt. Add the soft butter and mix on low speed. Add 1/3 of the eggmixture and mix until well combined. Repeat twice.


For 3 layers: Divide the batter into three bowls. In the first bowl add a tiny drop of icing color. In the second bowl add two tiny drops and so on. Use 8-inch cake pans and bake in the oven for 25-30minutes.


For 6 layers: Divide the batter into 6 bowls. In the first bowl add a tiny drop of icing color. In the second bowl add two tiny drops and so on. Stir and pour into 6-inch cake pans (about 15 cm). Bake in the oven for about 15 minutes or until a cake tester inserted into the center of each cake comes out clean


For 12 layers or 2 small cakes: Divide the batter in 12 bowls. In the first bowl add a tiny drop of icing color. In the second bowl add two tiny drops and so on. Use 4-5-inch cake pans (10-12cm) and bake in the oven for about 8-10 minutes.


Let the cakes cool in the pans for about 10 minutes. Loosen the sides with a small spatula and invert cakes onto wire racks.


Place the layer who only had one tiny drop of color on a cake plate. Spread lemoncurd with a spoon or small spatula over the first layer, make sure it’s well covered . Repeat process with the layer who hade two tiny drops of color and so on. Finish with a layer of lemoncurd on the top and decorate with blueberries.

Good Luck! :-)
 


2 Minirostårtor

Till midsommar gjorde jag två stycken minirostårtor med färgglatt inre. Tyvärr så kunde jag inte skära i dem för att visa er hur den såg ut men i gårdagens inlägg finns iallafall två av de tre olika tårtbottnarna jag använde.

Den bestod av 3 olika bottnar: Brooklyn Blackout Cake, White Almond Velvet Cake och Funfetti/White Velvet Cake. Det är samma grundrecept på de två senare men man tillför olika smaksättningar. I den sistnämnda tårtbottnen använder man ingen mandelarom utan tillsätter strössel istället vilket ger en rolig och färgglad tårtbotten. Senare i veckan så kommer en tårta med just denna botten som är skuren i – Så att ni får se :-)

Fyllningarna består av glasscreme, färska skivade jordgubbar och (misslyckade) macarons. Tårtan är sedan täckt med vit choklad & citronfrosting samt dekorerad med mjuka sockerpärlor. Receptet till frostingen har jag tyvärr inget då jag slängde ihop det utan att skriva ner det (hade lite tidsbrist). Mönstret är spritsat med Wilton tyll 1M.

Dreamy Chocolate and Almondcake

Nu är jag tillbaka efter lite drygt en veckas frånvaro. Med bröllopsbestyr, resor till djupaste småland (där det inte finns någon täckning ens på mobilen), besök och utlandssemesterletade+bokande har bloggen inte hunnits med. Dock har jag många tårtor, cupcakes och andra inlägg på lut som dyker upp här på bloggen veckorna som kommer :-)

Nu till dagens tårta :-)

Den har tårtan gjorde jag när jag fick lite oväntat besök av en väninna och hennes små söta. De var på genomresa och stannade till en natt här på vägen söderut. Fika bjuds man ju garanterat på här hemma då jag tar alla möjligheter jag har till att få baka. Men med så kort varsel och mycket annat att göra så insåg jag att baka inte skulle hinnas med…  Men med frysen full så behövde jag inte baka utan kunde enkelt plocka ut lite små tårtbottnar. Finare dekoration och bilder hans inte riktigt heller med utan det blev en snabb tårta – Dock helt ljuvligt god :-) (Recept på båda bottnarna hittar du längre ner.)

Bottnarna består av Brooklyn Blackout Cake och White Almond Velvet Cake. Den sistnämnda är en ny favorit och nästan smälter i munnen när man äter den. Vad gäller fyllningarna så fick jag användning av pulvermousser som jag fått hemskickat av Strössel & Annat för ett tag sen – Perfekt. Jag använde en neutralmousse och tillsatte körsbär samt använde en chokladmousse att täcka tårtan med. Väldigt enkelt, smidigt och gott. Utöver det så har jag ett tunnt lager Lemoncurd på varje tårtbotten samt ett lager färska jordgubbar. Mycket gott och mycket uppskattat :-)

Brooklyn Blackout Cake

(Endast själva tårtbottnen)

100 g smör, rumstempererat

250 g strösocker

2 ägg

1/4 tsk vaniljpulver (eller 1/2 tsk vaniljsocker)

50 g kakao

3/4 tsk bakpulver

3/4 tsk bikarbonat

en nypa salt

170 g mjöl

1 1/2 dl mjölk

Gör så här:

Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Vispa lite efter varje ägg så att allt är väl blandat. Häll i vaniljpulver, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt. Blanda väl. Tillsätt mjölken och hälften av mjölet. Vispa en stund innan du häller i resten av mjölet. Vispa tills allt är väl blandat och du har en jämn smet.

Häll smeten i 3 formar á 20cm och grädda på 175 grader i 25-30 min. Kakan går även att göra i bara en form. Skulle tro att kakan behöver runt 50-60 min i ugnen då men vet ej exakt tid utan låt en sticka avgöra när kakan är klar (den ska vara torr). Öppna dock ej ugnen de första 40 minutrarna då den lätt kan sjunka ihop då.

Orginalreceptet på Brooklyn Blackout Cake kommer från The Hummingbird Bakery men är här delvis omgjort.

White Almond Velvet Cake

4 st äggvitor (ca 135 g)

2,5 dl mjölk

1.25 tsk vaniljpulver (2, 5  tsk vaniljsocker)

1 tsk mandelessens (mandelarom)

5 dl mjöl (ca 300 g)

4 dl socker (ca 300 g)

4 tsk bakpulver

0.25 tsk salt

175 g smör, rumstempererat

Ev lite pastafärg (karamellfärg)

Gör så här:

Vispa ägg, mjölk, vanilj och mandelessens. Ställ äggblandningen åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite färg.

Fördela smeten jämnt mellan 3 stycken 20 cm formar och grädda på 175 grader i 25-35 min (kolla av med sticka, den ska vara torr). Vill du hellre använda en form så dubblar du gräddningstiden och kan kolla av med sticka efter minst 40 min.

Enjoy! :-)

Citrontårta med blåbär och kokos

När min sambo fyllde år passade jag på att testa ett nytt recept på en citrontårta. Den var helt fantastiskt god. Jag passade även på att göra om den något då orginalet bl.a. inte innehåller kokos samt skrev ner svenska mått och gram. Dock har jag lyckats slarva bort detta recept :-( Så istället för att ge er mitt modifierade recept så lägger jag in orginalet som är hämtat från bloggen Sweetapolita. Kan varmt rekommendera denna tårta då den var helt fantastiskt god och härligt syrlig. Jag gjorde den när jag var på kurs i Sthlm och hade glömt min bra kamerautrustning så bilderna är inte de bästa. Dock lär jag göra denna tårta igen, för den var verkligen så god, och då lovar jag att ta bättre bilder 😀

Frostingen är himmelsk :-) och jag älskar att den är snygg på insidan oxå :-)

Receptet är kopierat från Sweetapolitas blogg (Lägger in mitt modifierade här när jag väl hittar det 😉 ) Du kan hitta omvandlingstabeller HÄR.

Lemon-Blueberry Layer Cake

Ingredients

2 cups plus 6 tablespoons all-purpose flour

2 teaspoons baking powder

1 teaspoon salt

3 cups fresh blueberries

1/2 cup sour cream

1/2 cup whole milk

2 teaspoons vanilla extract

3/4 teaspoon pure lemon extract

1 teaspoon lemon zest

1 cup (2 sticks) unsalted butter, softened about 20 minutes out of refrigerator

1 1/2 cups white sugar

4 large eggs

Method

Preheat oven to 350°F. Prepare three 8″ round cake pans with parchment paper, butter and flour. Sift dry ingredients into medium bowl. Transfer 1 tablespoon flour mixture to larger bowl. Add fresh blueberries and toss to coat them with flour. Set remaining flour mixture and blueberries aside.

Stir whole milk, sour cream, vanilla extract, lemon extract and lemon zest in small bowl. In the bowl of a stand mixer, cream butter and sugar, until pale yellow and very fluffy, about 5 minutes. Beat in eggs one at a time, until well combined. Mix in flour mixture alternately with milk mixture, starting and ending with flour mixture. Stir until just combined. Gently fold in blueberries. Divide batter equally among 8″ round pans.

Bake cakes until toothpick inserted into centre comes out clean, about 25 minutes. Cool cakes in pans on racks for about 10 minutes, then invert onto racks until completely cool.

Zesty Lemon Frosting

1 cup soft unsalted butter

2 teaspoons lemon zest

6 cups icing sugar

60 ml fresh lemon juice

6 tablespoons whipping cream (35% cream)

1/2 teaspoon pure lemon extract

2 tablespoons water

pinch salt

drop of AmeriColor ”Electric Yellow” gel color (optional)

Method

Cream butter and lemon zest in bowl of electric mixer fitted with paddle attachment, about 3 minutes. Slowly add icing sugar, mixing on low speed for about 2 minutes. Add remaining ingredients and beat on med-high for 3-4 minutes until very fluffy. If using color gel, add a drop or two, then beat until blended. Yields enough to frost outside of three layer 8″ round cake.

Tips: Recept på svenska hittar du hos Bullemamman.

Recept: Heaven & Hell Cake

Denna syndigt goda Heaven and Hell tårta är något varje bakälskare borde göra iallafall en gång i livet. Tårta består av bl.a. Angel food cake och Devils food cake – Därav namnet. Den är mäktigare än någon annan tårta jag någonsin ätit och den smakar himelskt gott. En förutsättning är dock att man gillar både jordnötssmör och choklad 😉 Jordnötsmoussen tror jag helt klart att man kan byta ut till exempelvis chokladganache, vaniljkräm, citronmousse eller någon annan smak som passar med choklad och den syrliga ängelkakan.

Tårtan tar en stund att göra då det är två olika bottnar i den och den blir rätt så dyr med tanke på jordnötssmörsmoussen och all choklad som är i ganachen. Dock har jag gjort om ursprungsreceptet och inte använt de 900g mjölkchoklad som skulle vara i ganachen/frostingen 😉

Heaven & Hell Cake

Räcker till 20-25 bitar

OBS! Det är många moment, så läs igenom receptet noga innan du sätter igång.

Angel Food Cake

1,5 dl cake flour (= 1,5 dl vetemjöl – 1 msk mjöl + 1 msk maizena, klicka på länken för info)

2,5 dl florsocker

7 st äggvitor

1 nypa salt

1 tsk vinsyra (finns i vanliga mataffärer)

1,5 dl strösocker

1 tsk vaniljpulver (blir lite svarta prickar). Kan bytas mot 1 tsk vaniljarom eller 2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk mandelarom

– Gör Angel Food Cake så här:

  • Blanda och sikta mjöl och florsocker i en skål. Ställ åt sidan.
  • Häll äggvitan i en skål och vispa på låg hastighet. Tillsätt salt och vinsyra medans du vispar. Forsätt vispa tills det bildas mjuka toppar i äggvitan.
  • Fortsätt vispa men öka nu hastigheten och tillsätt sockret. När du får hårda toppar i äggvitan så blandar du i vanilj och mandelarom.
  • Blanda i hälften av mjölblandningen och rör om försiktigt med en slev (rör inte om för mycket). Häll försiktigt ner resten av mjölblandningen och rör försiktigt om igen. Du vill att kakan fortfarande ska vara fluffig.
  • Häll smeten i en 20 cm form och grädda på 175 grader i 40-50 min. Känn med en sticka för att avgöra när den är klar (den ska vara torr).

Devils Food Cake

1 dl kakao

1 dl muscovadosocker (ljust gör den mildare i smaken och mörkt gör den mer bitter)

2,5 dl hett vatten

5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

1,5 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

1 tsk salt

200 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

3 ägg

– Gör Devil Food Cake så här:

  • Koka upp vattnet. Blanda med kakao och muscovadosocker tills det löst upp. Ställ åt sidan och låt svalna lite.
  • Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt i en skål.
  • I en annan skål, vispa smör och socker krämigt. Tillsätt ett ägg i taget och vispa.
  • Varva sedan med en skopa av mjölblandningen och en del kakaoblandning (se till att avsluta med kakaoblandningen). Forstätt så tills allt är blandat i skålen.
  • Häll ner i en form på ca 20 cm och grädda på 175 grader i 40-50 min. Känn av med en sticka, när kakan är klar så är stickan helt torr.

Jordnötssmörmousse

350 g cream cheese

3,5 dl florsocker

450 g jordnötssmör (bör vara rumstempererat, jag använde Green Choice)

1, 3/4 dl grädde

– Gör Jordnötssmörsmousse så här:

  • Vispa cream cheese fluffigt med elvisp.
  • Tillsätt florsockret (lite i taget) medans du vispar. Forsätt sedan med att hälla i jordnötssmöret. Vispa tills allt blandats väl och är fluffigt.
  • Vispa grädden och vänd sedan ner den i jordnötssmörsblandningen. Rör om med en slev tills allt är blandat.

Chokladganache/frosting

450 g mjölkchoklad

2,5 dl grädde

– Gör Chokladganache så här:

  • Hacka chokladen.
  • Värm upp grädden tills den nästan kokar. Ta av den från plattan och häll ner chokladen.
  • Rör om tills all choklad har smält.
  • Ställ in i kylen medans du sätter ihop tårtan.

– Gör Heaven & Hell tårtan så här:

  • Dela både Angel food cake och Devils food cake på mitten så att du har 4 stycken tårtbottnar.
  • Lägg en botten på ett tårtbricka/fat eller liknande (Tanken är väl att du ska börja med Devils food cake men jag gjorde tvärtom 😉 ).
  • Täck tårtbottnen med 1/3 del av jordnötssmörsmoussen.
  • Lägg på motsatt tårtbotten som du började med och sedan 1/3 del av jordnötssmörsmoussen och upprepa tills alla 4 bottnar är använda. Du ska alltså ha 4 bottnar och 3 lager med mousse.
  • Vispa ganachen. Spackla tårtan med ganachen. Är den rinnig så spackla i omgångar (det gjorde jag) tills du känner att du har tillräckligt med choklad ganache på tårtan.
  • Dekorera efter eget tyckte.
  • Låt tårtan stå i kylskåpet i ca 1,5-2 timmar innan du serverar den. Vill du låta den stå längre i kylen så är det inga problem. Ta ut den ca 30 min innan servering då bara.
  • Skär tårtan i små bitar då den är väldigt mäktigt.
  • Ät och njut! :-)

Delar av receptet är hämtat från Food.com men mycket är omgjort för att passa mig och mitt bakande bättre.

Recept: Popcorntårta

Jag har fått ett par förfrågningar om hur man gör popcorntårtan jag gjorde när dottern fyllde år så här kommer receptet :-)

Popcorntårta

1 påse poppade micropopcorn

100 g salta pinnar

ca 150 g smarties, m&m’s, nonstop eller liknande (jag hade rosa smarties)

En stor klick smör (ca 10-15g)

150 g choklad

1 burk marshmallowfluff

Gör så här:

Börja med att förbereda en form till tårtan, en springform är att rekommendera. Täck botten med plastfolie så är det lättare att stjälpa ur tårtan sen.

Sortera ut alla opoppade popcorn och häll sedan popcornen i en stor skål. Bryt salta pinnarna i bitar (ca 1-2cm långa) och häll dessa i skålen med popcorn. Tillsätt smarties/m&m’s/nonstop och blanda lite. Smält smöret i en kastrull. Rör ner hackad choklad. När chokladen börjar smälta så tillsätter du marshmallowfluffen. Rör om tills chokladen smält och allt är väl blandat. Häll chokladblandningen i skålen med popcorn och rör om tills allt är väl blandat. Häll sedan allt i formen du förberett, sätt plastfolie över och ställ in i kylen minst 1 timme så att den hinner stelna till (går att ha den längre oxå). Stjälp tårtan på ett fat och låt den sedan stå framme i rumstemperatur i ca 30 min innan den serveras så blir den lättare att skära.

Klart! :-)

Tips: För variation kan du byta ut salta pinnar mot exempelvis jordnötter.

Idén till tårtan såg jag på en amerikansk blogg och googlade sedan recept. Hittade en del olika varianter men inget recept jag riktigt föll för. Så jag använde ett recept som bas och ändrade sedan om och tillsatte ingredienser så att den bättre skulle passa mig :-) Resultatet blev supergott och väldigt annorlunda mot tårtor jag ätit förrut. Blev en hit hos både barn och vuxna :-)