Varm Choklad (Bakelse) med Extra ALLT!

Nu får jag äntligen publicera receptet på min vinnarbakelse som var med i Tidningen BAKAs tävling Bloggkampen. Vinnaren i tävlingen jag anordnade i samband med detta presenteras lite längre ner :-)

Varm Choklad

Bakelsen går att förenkla om man tycker det är lite pilligt att göra den som en kopp. En enkel variant är att göra den i en kopp/glas istället. Låt dig heller inte få namnet på bakelsen att bara testa den på vintern, den är nämligen fantastiskt året om. Så fundera inte – Gör den bara! Den är dessutom glutenfri vilket är ett extra plus.

choklad bakelse nutella

Varm Choklad (Bakelse) med Extra ALLT!

Receptet ger 4-6 portioner (om bakelsering á 5-8 cm används).

Varm Choklad (Bakelse) med Extra ALLT!

Bakelsen är helt galet god så fundera inte, gör den bara! Går även utmärkt att göra bakelsen i glas, skål eller mugg, vilket är ett snabbare och enklare alternativ.

Ingredienser

    Salt Karamellsås
  • 85 g socker (1 dl)
  • 25 g vatten (1/4 dl)
  • 7 g sirap, vit eller ljus (1 tsk)
  • 50 g grädde (½dl)
  • 15 g smör (1 msk)
  • 1½ tsk krossat flingsalt
  • Nötbotten
  • 100 g salta jordnötter (2 dl)
  • 15 g smält smör (1 msk)
  • Nutellamousse
  • 50 g choklad
  • 250 g nutella, färdig eller hemmagjord ( 2½ dl)
  • 350 g grädde (3½ dl)
  • Rostad Marshmallowfrosting
  • 70 g äggvita (2 st)
  • 110 g brun farin strö (1½ dl) Byt till strösocker för vit frosting.
  • ½ tsk vaniljextrakt
  • Dekoration
  • Ca 20 Salta chips
  • Choklad
  • Ev godis/pretzel/flowerpaste till handtag
  • Fyllning
  • Minimarshmallows
  • Salt Karamellsås

Gör så här

    Salt Karamellsås:
  1. Koka socker, vatten och sirap. Rör så att det blir väl blandat. Låt det sedan koka upp utan omrörning. Låt koka i fem minuter, det ska bli lite trögflytande
  2. Ta av såsen från plattan och rör ner grädden. Var beredd på att blandningen växer i kastrullen. Blanda väl.
  3. Rör ner smör och krossat salt, blanda väl.
  4. Smaka av för att se om den är salt nog. Tillsätt annars lite mer salt.
  5. Låt svalna.
  6. Nötbotten: Lägg jordnötterna i en mixer och kör ett par minuter. Det gör inget om alla jordnötterna inte är helt malda, det ger bara bakelsen mer textur.
  7. Blanda de malda jordnötterna med det smälta smöret tills du fått en formbar massa.
  8. Tryck ut jordnötsdegen till ca 1 cm hård botten i förberedda bakelseringar (se ”montering”).
  9. Nutellamousse:
  10. I ett vattenbad, smält chokladen och rör sedan ner nutellan. Rör tills allt är väl blandat. Ställ av och låt svalna.
  11. Vispa grädde och vänd ner i den svalnade chokladblandningen. Rör om försiktigt tills allt blandats väl.
  12. Rostad Marshmallowfrosting:
  13. Vispa äggvita och socker på hög hastighet i cirka 7-10 minuter tills det bildas toppar i frostingen. Den är klar när du kan vända upp och ner på skålen utan att äggvitan rinner ur.
  14. Tillsätt vaniljextraktet och vispa en stund till.
  15. Använd frostingen på en gång.
  16. Dekoration:
  17. Smält choklad i ett vattenbad.
  18. Doppa ett 10-tal chips till hälften i chokladen. Låt rinna av och stelna på ett galler.
  19. Lämna resten av chipsen naturella
  20. Doppa eventuellt även godis/pretzel/flowerpaste (som du format till ett handtag) i chokladen. Låt rinna av och stelna på ett galler.
  21. Montering:
  22. Ställ mousseringar/bakelseringar på en bakplåtspappersförklädd plåt. Sätt i plastremsor i ringarna och tryck sedan ut jordnötsdegen till en cirka 1 cm hård pressad botten. Har du inga mousseringar så kan du även servera bakelsen i ett glas eller i en mugg.
  23. Täck botten med ca 1 cm nutellamousse. Gröp ur i mitten av moussen och pressa ut och upp mot kanterna så att det bildas en liten skål.
  24. Lägg lite salt karamellsås i mousseskålen och täck sedan med mer mousse. OBS, var noga med att karamellsåsen inte nuddar kanten för då kommer den rinna ut när du serverar bakelsen.
  25. Stick ner ett par mini marshmallows i moussen och täck sedan med lite mer mousse.
  26. Upprepa steget med karamellsåsen, gröp ur en liten skål, pressa moussen upp på kanterna och lägg i lite salt karamellsås i gropen. Täck med lite mer mousse.
  27. Spara såsen som blir över till servering eller frys in och ät tillsammans med glass.
  28. Ställ in i kylen minst 4 timmar och gärna över natten.
  29. Gör i ordning din dekoration och sedan frostingen.
  30. Ta ut dina bakelser och ta loss från formar och plastremsor.
  31. Lägg frostingen i en spritspåse med passande tyll och spritsa bakelserna.
  32. Bränn av ytan med en gasolbrännare.
  33. Stick ner chipsen och eventuellt avklippta sugrör samt sätt fast ett eventuellt öra.
  34. Ät direkt.

Tips:

1: Gör du bakelsen i ett glas så behöver du inte vara så noga med hur du varvar mousse, sås och marshmallows.

2: Gör du bakelsen mer som en dessert i glas kan du ha grovt hackade jordnötter i botten.

3: Har du lite ont om tid innan servering så kan du byta ut den rostade marshmallowfrostingen mot marshmallows. Antingen naturella eller så bränner du av dem med en gasolbrännare.

4: Det går bra att byta jordnötterna mot andra nötter eller kakor.

5: För en mer sofistikerad bakelse, dekorera med en vacker sockerblomma istället för chipsen.

http://sockerrus.se/recept/varm-choklad-med-extra-allt/

Då var det dags att presentera vinnaren av en årsprenumeration av Tidningen BAKA. Helt fantastiska smakkombinationer ni hade måste jag säga, blev galet sugen på att testa en hel drös av dem :-)

Ett stort GRATTIS säger jag till signaturen ”Sandra”! :) Håll utkik efter mitt mail i inboxen – Det är skickat!

Önskar er alla en riktigt söt dag!

Kram, Lisa

5 thoughts on “Varm Choklad (Bakelse) med Extra ALLT!

  1. Kära fantastiska Lisa! Vilket pillejobb men jag skall faktiskt försöka mig på detta när jag skall ha söndagsmiddag för några goda vänner om några veckor….Måste ju försöka nu när jag dessutom vann 2:a priset i omröstningen! Kommer att göra succé och sedan kommer jag nog att göra den fler gånger!!! Var får du alla dessa fantastiska idéer ifrån?? Stor stor kram

    • Tack fina Tinna! Blev så glad att höra att du vann, och vilken fin motivering du gav mig ♥ Tack!
      Tycker absolut att du ska testa denna, går ju som sagt att göra den enklare genom att göra den i glas :-) Ja du, vet inte riktigt alltid. Idéerna kommer liksom över mig bara :-) Hämtar inspiration från allt :-)

      Lycka till och stor KRAM till dig!

  2. Pingback: Tips till Alla Hjärtans dagSockerrus | Sockerrus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *