FrostningsteknikTips

Tänkte jag skulle tipsa om hur man får till frostningen på tårtan på bästa sätt.

Knepet är att först spackla tårtan med ett lager frosting och sedan ställa den i kylen i ca 30min. På så vis hålls brödsmulor och fyllning på plats när det är dags att göra mönster i frostingen på tårtan.

Detta mönster har jag gjort med en liten spatel samtidigt som jag snurrade försiktigt på tårtan. Innehållet är detsamma som dessa tårtor. Dekorationen består av lite guldsockerpärlor.

Ha en riktigt härlig dag!

Kram, Lisa

Superenkel frostningsteknik

♥♥ Translate this blogpost to English ♥♥

Idag när jag var inne och kikade på fina bloggen Flickan och Kakorna så insåg jag att jag hade gjort en liknande tårta i  somras, med tillhörande steg-för-steg, som jag glömt att lägga ut på bloggen (har massor av bilder på olika bakverk som inte nått bloggen än). Genast slängde jag mig över bilderna och skapade detta inlägg.

Jag älskar utseendet på dessa tårtor och det som gör den ännu mer älskvärd är att det tog mig ungefär 10 minuter att frosta den. Perfekt när du inte riktigt har tiden på din sida.

Jag har täckt min tårta med chokladsmörkräm, men det går precis lika bra med grädde eller någon annan frosting. Inuti gömmer sig en rosafärgad almond white velvet cake, Devils Food Cake och Saftig Vaniljkaka. Den är sedan fylld med rårörda hallon och vit chokladganache.

Visst blir det ett läckert utseende på den? :-)

Så här enkelt gör du frostningen:


Du behöver en spritspåse (eller plastpåse+maskeringstejp), en sked och en tyll. Använd en rund tyll av större modell. Jag har använt denna men det går lika bra med vilken större tyll som helst. Spritsa en rad (med tyll+spritspåse hållandes rakt fram ifrån). Ta en sked och smeta ut den åt höger.

Spritsa nästa rad och fortsätt att återupprepa tills du är klar. Sista raden kräver lite mer omsorg för att få en snygg skarv, annars går det rätt snabbt :-)

Lycka till!

Sugarpaste test – En jämförelse av olika märken

OBS, inlägget är uppdaterat 6/28 2013.

Det där med sockerpasta är inte alltid lätt. Det finns massor av olika märken och recept vilket gör att det är rätt svårt att veta vilken man ska välja. Jag får ofta frågan om vad jag använder för någon pasta själv och tänkte i detta inlägg skriva några ord om de olika märken jag har testat. Hoppas att det kan vara till någon hjälp! :-) Sen får man ju inte glömma att detta är mina åsikter och det finns nog många som tycker annorlunda 😉

Sugarpaste

Bakels: Stelnar så den går att använda till vissa dekorationer istället för flowerpaste. Måste arbeta/knåda den länge så att den blir varm och mer följsam, mindre elastiskt än andra märken. Har en rätt neutral smak, men smakar inte så gott enligt mig. Bra är att man kan köpa den färgad i 1 kg förpackningar (rosa, blå, svart, röd).

Ballina: Innehåller gelatin och stelnar inte. Är väldigt elastisk när man arbetat upp den så att den är varm. Väldigt hård när den kommer ur förpackningen. Behöver inte fodras om man använder grädde. Ballina är dessvärre väldigt oberäknelig och lika många gånger som den varit bra så har den också varit riktigt dålig. Har fått reklamera denna på tok för många gånger pga hårda klumpar, gelatinklumpar, hårstrån i förpackningen, att den är trådig (tror att det har med gelatinet att göra). Gillar heller inte smaken. Dessvärre en pasta jag aldrig kommer att använda igen. Finns även i smakerna choklad och vit choklad.

  • Finns att köpas hos bl.a. Tårtdecor. 1 kg (två förpackningar á 500g) kostar 98kr

Callebaut Premium White Icing Paste: Den är mjuk och smidig. Smakar helt okej, aningens söt men neutral. Har inte stött på några problem när jag täckte tårtan. Det går att göra tjockare blommor och blad men det tar ett tag att torka. Jag testade att göra en boll som fick ligga och torka ett par veckor. När jag klämde på den så var den fortfarande mjuk i mitten och smulig på ytan.

  • Finns att köpas hos Strössel & Annat. 1 kg kostar ca 150kr och de ligger i minst 2,5 kg förpackningar.

Dekorfondant: Min absoluta favorit. Den är mjuk, elastisk och lätt att jobba med. Den stelnar inte riktigt. Har av misstag glömt fodra den när jag använt den på grädde och det gick jättebra. Har dock inte testat det igen utan brukar fodra av gammal vana. Gillar smaken på pastan. Den är inte så söt som andra sugarpaste och smakar vanilj. Finns i massor av olika färger (då i 250g förpackningar).

  • Finns att köpas hos Strössel & Annat. 1 kg  (två förpackningar á 500g) kostar 90kr (vit).

Fun Cakes Vanilj: Har använt denna till att dekorera kakor och tårtor. Behövde inte fodra locket som jag la på osötat grädde (bara testat detta på en minitårta). Gick bra att använda i sommarvärmen. Mjuk att jobba med. Ska testa att göra dekorationer med denna för att se om de stelnar. Smakar ungefär som sockerbitar (godisbitarna alltså) och är god i smaken.

  • Finns att köpas hos bl.a. Kakburken. 1 kg kostar 95 kr.

PME Sugarpaste: Har bara testat att göra dekorationer med denna. Lätt att jobba med. Stelnar. Smakar gott. Finns i färgerna vit och ivory.

  • Finns att köpa hos bl.a. Strössel & Annat . 1kg kostar 89kr (blir billigare kilopris om du köper 2,5kg).

Regalice: Har bara testat att göra dekorationer med denna (vid 2 tillfällen). Stelnar men tycker inte att den var lättarbetad. Gillar inte alls smaken. Finns i massor av olika färger (250g förpackningar).

  • Finns att köpas hos bl.a. Lyckas med Mat. 1 kg kostar 88kr (500g  förpackningar).

Satin Ice: Väldigt mjuk och elastisk. Söt och neutral smak. Har inte testat att göra blommor med denna pasta, men då konsistensen är densamma som Satin Ice Dark Chocolate så kan de jämföras (se längre ner). Cake Boss använder bara detta märke enligt han själv. Personligen så tycker jag att det finns många bättre pastor. Finns att köpa i förpackningar upp till 10 kg.

Städter: Har testat rosa och svart. Väldigt mjuk. Tunnare dekorationer stelnar över natten  men inte ex en kula. Är inte speciellt elastisk och passar nog mer till dekorationer än att täcka tårtor med (har dock inte testat det sistnämnda). Smaken (och lukten) på den svarta känns konstgjord och inget jag gillade. Den rosa luktar godare och är sötare i smaken. Finns i massor av olika färger (250g förpackningar).

  • Finns att köpas hos bl.a. Lyckas med Mat. 1 kg färgad kostar 172 kr. 1 kg vit sugarpaste kostar 125 kr (denna har jag dock inte testat).

Wilton: Mjuk, elastisk och lätt att jobba med. När jag inte använder dekorfondant till mina tårtor så är denna sockerpastan jag använder. Smaken är bra, neutral och går lite åt florsockerhållet. Går bra att modellera med (har bara testat mindre saker) och det går även att göra dekorationer som behöver stelna. Finns i vitt.

  • Finns att köpas hos Lyckas med Mat. 1 kg kostar 108kr (2,27kg förpackning) eller 125kr (680g förpackning). Vet dock ej om det finns billigare i annan affär.

Smaksatt Sugarpaste

Ballina Vit Choklad: Luktar som jättesöt kola. Smakar lite bättre än Ballina vanilj, men inte märkbart. Samma egenskaper som vanlig Ballina tyvärr och inget jag kommer att använda igen. Säljs i förpackningar med 500g.

  • Finns att köpas hos bl.a. Tårtdecor. 1 kg (två förpackningar á 500g) kostar 98kr.

Ballina Choklad: Samma egenskaper som hos Ballina vanilj och vit choklad tyvärr. Denna är den som smakar godast av Ballinas sugarpaste. Riktigt brun i färgen. Har använt den till modellering ett par gånger vilket fungerat bra. Dock stelnar den inte riktigt.

  • Finns att köpas hos bl.a. Tårtdecor. 1 kg (två förpackningar á 500g) kostar 130 kr.

Fun Cakes med Marshmallowsmak: Mjuk att jobba med. Har testat att täcka en minitårta och cupcakes vilket fungerat bra. Har inte behövt fodra den då jag använt den. Lite sötsliskig i smaken (men det är ju å andra sidan marshmallows enligt mig 😉 ).

  • Finns att köpas hos bl.a. Kakburken. 1 kg kostar 95kr.

Fun Cakes Hallon: Luktar och smakar jättegott. Den smakar verkligen hallon. Har testat att använda den till detaljer, dekorationer samt täckt kakor och cupcakes. Tycker att den är perfekt till detta ändamål. Har inte testat att täcka en hel tårta med den. Finns bara i rosa. Innehåller 30% riktiga bär (står det på förpackningen).

Fun Cakes Banan: Smakar verkligen god banan. I övrigt samma som Fun Cakes Hallon. Finns bara i gul färg. Innehåller 30% riktig frukt (står det på förpackningen).

Fun Cakes Apelsin: Har en väldigt god apelsinsmak. I övrigt samma som Fun Cakes Hallon. Finns bara i orange färg. Innehåller 30% riktig frukt (står det på förpackningen).

Satin Ice Dark Chocolate: Har den godaste smaken av de chokladsugarpaste jag har testat. Den är väldigt mörk. Den är väldigt mjuk och lite kladdig såsom marsipan lätt blir. SPn är väldigt elastisk och jag fick dra rätt länge i den för att den skulle spricka. Har testat att göra en ros, små gubbar och täckt en liten tårta (som var spacklad med smörkräm). Svårast var rosen då pastan håller sig mjuk och formbar rätt länge, dock stelnar den till slut. Cake Boss använder bara detta märke enligt han själv. Finns i vitt och ivory också.
  • Finns att köpas hos bl.a. Kakburken. 1 kg kostar 135kr

Egengjord sugarpaste

När jag började med tårtor så använde jag mig av detta recept på egengjord sugarpaste och var nöjd med den. Var dock väldigt länge sen jag använde den.

Ordlista

Är du nyfiken på alla de olika namnen/begreppen så finns en liten ordlista jag skev förra året att hitta HÄR.

Tips från andra bloggare

Kika bland kommentarerna från ursprungsinlägget för massor med tips från andra bloggare och tårtmakare! :-)

Har du testat någon sugarpaste, flowerpaste eller marsipan?

Dela gärna med dig i en kommentar nedan vilken som är din favorit, om det är någon du inte gillar osv. Tack!


Smaksatt Sugarpaste

Jag måste tipsa om något alldeles fantastiskt gott i sugarpasteväg – Nämligen sugarpaste smaksatt med frukt och bär! 😀 Jag hittade dessa godbitar för nån vecka sedan när jag klickade runt på nätet. Kände genast att jag måste testa en av dem så hallon åkte ner i varukorgen (De två andra smakerna var apelsin och banan). Så fort jag fick hem förpackningen med hallon så öppnade jag för att smaka och blev mycket positivt överraskad. Den smakar verkligen lite syrligt som hallon gör och har en jättegod hallonsmak. Det känns att det är riktiga bär i den (läste att det är 30% riktiga bär). Har testat den till bland annat chokladkakor och det blev mycket gott.

Ångrade genast att jag inte köpte de andra smakerna oxå vilket jag fick råda bot på 😉 Häromdagen fick jag hem de två andra smakerna och nu hade jag ju skyhöga förväntningar på att de skulle smaka lika gott som hallon 😛 Det gjorde de oxå! Banan var len i smaken och apelsin var härligt syrlig. Båda var väldigt goda :-)

Har inte hunnit med att täcka en tårta med dem men har gjort lite dekorationer och tycker att pastan är mjuk och härlig att arbeta med. Den stelnar dock inte helt (såsom flowerpaste) så det går inte att göra vilka dekorationer som helst, men helt klart ett väldigt gott inslag på bakverken :-)

Dessa pastor är helt klart ett mycket gott och uppskattat alternativ till vanlig sugarpaste 😀

Är du sugen på att testa så kan jag tipsa om att jag köpte mina här, hos B’s Skafferi.

 

Jakten på ny sockerpasta!

Ni som gillar Sockerrus på Facebook har säkert sett att jag varit grymt missnöjd med den sockerpasta jag använt tidigare och därmed letat efter ett nytt märke som kan bli min nye följeslagare. Har hunnit med att testa ett par olika märken och sammanställningen på sockerpastor kommer så snart jag hinner sammanställa den (kommer att ta med det som ni läsare skrev i detta inlägg också).

Nu kan det faktiskt vara så att jag hittat min nye följeslagare. Jag har nämligen hittat en pasta som är otroligt mjuk, följsam och lättarbetad. Den smakar inte lika sött som andra pastor och smakar faktiskt gott (jag gillar i regel inte smaken på sockerpasta) :-)

Så vilken pasta har jag använt? Jo Dekorfondant som du i Sverige kan hitta här hos Strössel & Annat. Med pastan har jag täckt en tårta och gjort ett par dekorationer. Ska ta hem mer så att jag kan fortsätta att testa lite mer, men än så länge är jag precis hur nöjd som helst! 😀 Stort plus för mig som ofta köper rätt mycket pasta är att Strössel & Annat har enhetsfrakt på 55kr när man skickar med Schenker. Dessutom är Pehrnilla en otroligt trevlig kvinna som är väldigt kunnig och som alltid gett mig snabba svar när jag bombaderat hennes inkorg med frågor om produkter och annat 😀

Att fylla en cupcake

Tänkte visa med ett fyra enkla steg hur jag fyller mina cupcakes :-) Allt du behöver är muffins, en äppelurkärnare, fyllning och en tesked (att peta ner fyllningen med).

Jag brukar göra mitt hål nästan hela vägen till botten så att jag får plats med så mycket fyllning som möjligt. För lite större hål så stoppar jag ner äppelurkärnaren igen.

Lycka till! :-)

 

Steg-för-Steg: Att täcka en tårta

I förra Steg-för-Steg-inlägget visade jag hur man kan fylla en tårta och nu tänkte jag visa nästa steg, nämligen hur man (jag) gör för att täcka den.

  • Börja med att ta ut tårtan ur kylen och ta bort plast och ev tårtring.
  • Ta fram grädde (eller smörkräm). Börja med att täcka toppen med grädde och arbeta dig sedan ner på kanterna med hjälp av en spatel, tårtspade eller något annat med raka kanter. (Jag använder alltid en tårtspade som syns på bilden till höger.)

  • Du behöver inte ha så tjockt lager med grädde utan det räcker att det precis täcker tårtan. Har du för mycket grädde så är det lätt att det pressas ner och ut på tårtbrickan när locket läggs på. Inget farligt, men det blir kladdigt 😉
  • Kavla ut sugarpaste eller marsipan. För att få det lagom stort så kan du mäta sidorna och diametern så att du vet hur många centimeter du måste ha för att täcka tårtan – Lägg sedan på minst 10-15cm
  • Om du använder grädde så måste du fodra locket med smakolja eller smör innan du lägger på det. Undantag är om du använder sugarpaste med gelatin, då behövs det inte. Better safe than sorry brukar jag tänka och fodrar ändå de gånger jag har gelatin i min SP 😛

  • Lägg på locket. Nu behöver du ha rätt mycket lock över (som hänger över kanten) för att det ska bli lättare att få bort ev veck.
  • Ta fram en smoother (eller använd dina handflator).

  • Smek locket med smoothern, börja längst upp och arbeta dig neråt kanterna. Blir det veck så drar du lite i locket -smeker/jämnar till – drar igen.. osv tills alla veck är borta.
  • Använd exempelvis en pizzaskärare och skär bort överflödet från locket.

  • Ställ in tårtan i kylen medans du röjer upp.
  • Nu är tårtan redo att dekoreras :-)

Lycka till! :-)

Steg-för-Steg: Att fylla en tårta

Jag tänkte visa hur jag gör när jag fyller mina tårtor. Ursäkta bildernas konstiga ljus  – Det var rätt mörkt när jag tog dem. :-) Imorgon kommer det en Steg-för-Steghur jag täcker tårtor.

Så här gör jag:

  • Börja med att skära tårtbotten i 3 eller 4 delar.
  • Skär ev av toppen ifall den är bucklig så att du får ett jämnt tårtlock.
  • Börja med att lägga en del tårtbotten på exempelvis en tårtbricka.
  • Bred på fyllning.
  • Lägg på del 2 av tårtbottnen.
  • Bred på nästa fyllning.
  • Avsluta med att lägga på tårtbottenlocket.
  • Lägg plast som täcker hela tårtan.
  • Ta en tårtring, kanten på en springform eller dra ett par extra varv med gladpack. Dra åt lite så att det är tätt.
  • Ställ in i kylen och låt stå i minst 8h.

Tårtbrickan kommer ifrån Siluett och Tårtringen finns att hitta hos Lyckas med Mat.