Dagens tips: Smoother

En smoother är ett jättebra hjälpmedel då du täcker en tårta. Du smeker/stryker den över tårtan för att få ett slätt och jämt resultat både ovanpå och på sidorna.

Jag brukar varva smoothern med mina händer för att få bort alla veck och få ett slätt resultat.

PS: Jag håller på att fixa bilderna till en Steg-för-Steg på hur jag gör när jag täcker en tårta.

 

Dagens Tips: Grädde

Om du vill spackla din tårta med grädde så vill du kunna vispa den hårt utan att den blir till smör. Mitt tips är att ta i lite bakpulver i grädden innan du vispar den. Bakpulvret gör att du kan vispa grädden längre (till en hårdare konsistens) utan att den blir smörig.

Bakpulvret ger ingen smak till grädden och du behöver ungefär en knivsudd till 2dl grädde.

Lite andra tips

  • Använd alltid grädde som har mer minst 30% fett. Har du får låg fetthalt så blir inte grädden så stabil.
  • Du får en fluffigare grädde om du vispar den när den är riktigt kall (det går dessutom snabbare att vispa den då). Helst ska den stå i kylen i minst 12h innan och ha en temperatur på 5°C.
  • Vispar du långsamt (helst lägsta hastigheten på elvispen) eller för hand så får du in mer luft i grädden och den blir då fluffigare och mer stabil än om du vispar snabbt.

Dagens Tips: Tårtring/Anslagsring

Ett mycket bra hjälpmedel när du ska göra tårta är en justerbar tårtring/anslagsring/kakring/tårtbottenring (kärt barn har många namn 😉 )

När du fyllt din tårta och täckt den med lite plastfolie så sätter du tårtringen runt och trycker åt så att det inte finns någon luft mellan tårtan och ringen. Får den nu stå så här i minst 8 h i kylen så har du en betydligt lättare tårta att jobba med då den håller formen bättre.

Den tårtring jag använder kan man använda till tårtstorlekar i diameter 16-30 cm och går att hitta här. Har många gånger undrat varför jag inte skaffat detta smidiga redskap tidigare?!?

Springformskant

Har man inte en tårtring så går det iofs att använda springformskanten vilket jag gjort tidigare. Tyvärr så stämmer den inte alltid överrens med storleken på tårtan. När jag använder springform så har tårtbottnen en tendens att krympa 1 cm i diamatern och då går det inte att använda just den formen.

Plastfolie

Ett annat tips om man inte vill köpa en tårtring är att använda mycket plastfolie och dra åt det när man snurrar det runt tårtan så att det blir ett tajt lager plastfolie runt.

Det kommer Steg-för-Steg på detta. Ska passa på att fota när jag gör helgens tårtor. :-)

Dagens Tips: Ställ tårtan i kylen

Låt din tårta stå med fyllningarna i minst 8 men helst 24 timmar innan du spacklar och täcker den. På så vis får den stå och gotta ihop sig, blir saftigare och håller formen bättre. Sen brukar det ju vara så att tårtan är som godast dag 2 (men även dag 3). :-)

När jag gör tårtor i helgen så tänkte jag göra en Steg-för-Steg på hur jag gör mina tårtor.

Bilden kommer ifrån Steg-för-Steg: Ying & Yang tårta

 

Dagens Tips: Dekoreringssprits

Att dekorera exempelvis kakor med choklad är alltid kul. Det gör dem lite extra lyxiga tycker jag. Till detta har jag hittat ett helt fantastiskt redskap, Decopen dekoreringssprits från Lekue.

Den är supersmidig! Du hackar chokladen, lägger den i spritsen och stoppar in i micron. När chokladen är smält så är det bara att börja dekorera – Hur smidigt som helst! Den jag har är brun och kom med två olika munstycken men har sett att den nu finns med 4 stycken olika munstycken och kommer i 3 fler färger, rosa (ser dock mer röd ut), grön och orange. Är helt klart en perfekt julklapp till någon som gillar att baka :-)

Sen kan man ju alltid dekorera cake balls/pops, tårtor, cupcakes och mycket mera med denna smarta dekoreringssprits – Är bara fantasin som sätter gränser 😉

Dagens tips: Petal Base

När du ska göra dekorationer

Petal Base har underlättat väldigt mycket för mig när jag gör dekorationer. Jag smörjer numera in underlaget jag kavlar på samt kaveln med lite, lite Petal Base och då fastnar varken marsipan eller sugarpaste/flowerpaste utan det går enkelt och smärtfritt – Helt underbart mao! Att den sedan inte är dyr (kostar runt 30kr) och väldigt dryg är ett stort PLUS. :-)

Tips när du färgar

Smörj in dina händer i lite Petal Base innan du färgar din marsipan/sugarpaste/flowerpaste så fastnar inte pastafärgen på dina händer. Tidigare har jag alltid använt plasthandskar men behöver nu inte längre det. :-)

Smak

Den är fullt ätbar och det ska vara en lätt vaniljsmak på Petal Base men har inte själv direkt smakat. Dock har jag ätit dekorationer som kommit i kontakt med Petal Base och känner ingen extra smak alls.

Steg-för-Steg: Stora blommor

Jag tänkte visa hur jag gör några enkla, men ack så fina, blommor. Har använt dem en del på tårtor och fått många frågor på just hur jag gör och torkar dem.

Steg 1

Du behöver flowerpaste i antingen en färg eller flera olika nyanser. En kavel, skålar, palett eller äggkoppar, aluminiumfolie och blomutstickare i olika storlekar.

Steg 2

Kavla ut flowerpaste.

Steg 3

Stick ut blommor i flowerpaste’n i olika storlekar och nyanser.

Steg 4

Lägg dina små blommor i exempelvis en palett, äggkopp eller liknande.

Steg 5 och 6

Du kan antingen låta de stora blommorna torka i skålar eller så kan du skapa rätt skålform genom att använda dig av aluminiumfolie som du sätter på en skål, glas eller liknande. Tänk på att den mindre blomman måste vara mer djup än den stora för att kunna lägga dem i varandra. Jag brukar använda olika djupa/branta skålar för att få rätt form på de olika blomstorlekarna.

Steg 7

Låt torka tills de är helt stela.

Steg 8

Klistra fast blommorna i varandra och avsluta med några sockerpärlor.

Lycka till! :-)

Tips: Cake Pops/Balls

När jag smälter choklad som mina cake pops/balls ska doppas i, tillsätter jag en liten klick kokosfett. Då blir chokladen mer följsam och klumpar ej. Kokosfettet gör så att chokladen blir lite tunnare och håller sig rinnig längre vilket gör den mer lättarbetad. Skulle jag dock ta i för mycket kokosfett så blir chokladen i tunnaste laget och man ser då lätt igenom den – speciellt om bollarna har choklad i sig.

På bilden nedan har jag använt vanlig vit choklad, lite kokosfett och oljebaserad pastafärg.

Du får gärna dela med dig av egna tips för att få ett snyggt chokladskal på dina cake pops/balls! :-)

Frystest av Cupcake

För ett tag sen (närmare bestämt 9 augusti) så testade jag att stoppa in en fullt dekorerad cupcake i frysen för att se hur frosting och dekorationer klarar sig. Har nämligen fått frågan ett par gånger och tänkte att jag nu allt skulle ta reda på det. Dock glömde jag bort den men hittade den häromdagen när jag rensade frysen. Jag tog ut den, lät den tina i kylskåpet över natten för att sedan få stå ute i i rumsvärme tills den var ätbar. Testpanelen ,som bestod av mig och min sambo, kom fram till att den smakade helt oki. Det enda var att frostingen var lite stel, men den smakade bra. Blomman som var i sugarpaste smakade också helt ok (om man gillar SP dvs) dock var den lite kladdig och glansig. Något riktigt häftigt som jag noterade när jag tog ut den ur frysen var att silverpärlorna jag hade i frostingen hade blivit silverfrostiga i frysen – Blev en mkt snygg effekt 😀

Så för att svara på frågan om det går att frysa cupcakes:

Ja! Dock kan jag tänka mig att det kan skilja sig på vilken frosting du använder.

Bilden till vänster är tagen dagen de gjordes och bilderna till höger är tagna efter att ha tinats upp efter att ha varit i frysen.

Den läckra formen kommer ifrån Siluett (länk)

Vanilj: Tips & Guide

Som i en del i Sockerskolan så vill jag gärna lyfta fram olika ingredienser som (enligt mig) gör dina bakverk godare. Idag är det Vanilj-Måndag :-)

Vaniljtips

När jag bakar så använder jag alltid äkta vaniljpulver eller hemmagjort vaniljsocker. Jag testade vaniljpulver för ett par månader sen och upptäckte en stor skillnad på smaken mot då jag använt köpt vaniljsocker eller vanillinsocker – Till det bättre. Det blev nämligen så otroligt mycket godare. Har du inte testat så kan jag varm rekommendera det – Dina bakverk kommer att bli sååå mycket godare :-)

Vaniljguide

För ett tag sedan så gjorde jag en vaniljguide (länk) där jag redde ut de olika vaniljsorterna som finns. Jag skrev den efter att ha känt mig lite lost i vaniljdjungeln. Finns ju så mycket olika sorters vanilj och jag kände att det var dags att jag en gång för alla lära mig skillnaden. Jag hoppas att den kan vara till glädje även för dig :-)

Hemmagjort Vaniljsocker

Recept på hemmagjort vaniljsocker hittar du här.

Tyllar jag använder

Som en del i ”Sockerskolan” tänkte jag tipsa er vilka tyllar jag använder samt visa någon bild där jag använt dem. Kommer själv ihåg när jag först skulle köpa mig ett par stycken och visste inte alls vad jag skulle välja. Så denna guide underlättar förhoppningsvis för några av er läsare :-)

Tyllar

Bilden nedan visar skillanden på  3 liknande spritsar. Den i plast kommer ifrån Patisse och har inget nummer men är den största som kommer i ett kit om 7 tyllar.  Den till vänster i bilden är tyll nr 829 från Ateco och den minsta i höger på bilden ärtyll 1M från Wilton.

 
 En bild som visar skillnaden i storleken på Wiltons största stjärntyll 1M, Atecos nr 829, och Patisse’s största plasttyll. Innan jag köpte dessa tyckte jag det var svårt att se hur pass stor Wiltons tyll var i jämförelse med ex Atecos. Vissa webbutiker nämner ju inga mått vilket gör det supersvårt tycker jag.
 
 
 
 
En av mina favorittyllar är Wilton 1B som syns till vänster på bilden härbredvid. Den använder jag mycket flitigt. Tyllen bredvid är också från Wilton och har nummer 1B. Då jag länge bara hade den som rund och stor så är det främst den jag använt. Numera har jag dock även en annan stor rund tyll som jag gillar. Den är dock lite större och kommer från Ateco (finns på bild längre ner)
 
 

Sockerrus rekommenderar

Om jag skulle rekommendera ett bra startpaket så är det Atecos 4 stora tyllar (bild nedan). Det är främst dessa 4 som otroligt duktiga Åsa Hello Sugar (länk) använder. De går att köpa hos Klara Färdiga (länk). Utöver det så kan jag varmt rekommendera ena favoriten, tyll 1B från Wilton (se bilden ovan) som bl.a går att köpa på Kakburken (länk).

Exempel

Nedan ses ett par bilder där jag använt en del av tyllarna jag nämnt ovan. Jag kommer att fylla på med flera bilder så att alla tyllarna finns representerade som färdiga cupcakes.
(Om du klickar på bilderna så kommer du till respektive inlägg.)
Tyll 1A från Wilton

Tyll 1B från Wilton

Största tyllen från Patisse

 

– – – – – ♥ – – – – – ♥ – – – – – ♥ – – – – – ♥ – – – – – ♥ – – – – – ♥ – – – – –

Jag hoppas att inlägget kan vara till någon hjälp! :-)

Ha det bäst!

Kram, Lisa

Fodra eller inte fodra?

Här kommer ytterligare en del av ”Sockerskolan”.

Att fodra, eller inte fodra, det är frågan… Men låt oss börja med att förklara vad fodra är :-)

Fodra menas med att du smörjer ditt lock (den sida som läggs mot tårtan) med fett, exempelvis smakfri olja eller smör. Detta görs för att inte locket ska bli fult, smälta och buckla till sig efter att den stått ett tag. Är verkligen jättehemskt att öppna kylskåpet dagen efter man gjort klart tårtan och locket är alldeles buckligt. Går inte att göra så mycket åt det då. Det hände mig en gång men då på 3 tårtor… :-(

När ditt sugarpaste- eller marsipanlock kommer i kontakt med grädde, vaniljkräm (och liknande) så  tränger vätan igenom täcket och det smälter och blir buckligt. Detta tvistas det en del om dock, då bagare säger att det är sockret i grädden och vaniljkrämen som gör att detta händer. Jag är dock inte helt övertygad. Jag hade nämligen inte socker i grädden när mina 3 tårtor förstördes.

Så hur gör man för att undvika att locket blir fult?

1. Du spacklar tårtan med smörkräm då fettet gör så att ingen vätska från fyllningarna når locket.

2. Du penslar locket (eller smörjer med lite papper) med ex rapsolja eller smör innan du lägger på det på den spacklade tårtan.

Jag spacklar alltid mina tårtor med grädde då jag tycker att smörkrämen blir för söt att ha på tårtan och det funkar jättebra så länge jag fodrar locket innan. Ballinas sugarpaste behöver man dock ej fordra, men jag brukade göra det ändå – Better safe than sorry liksom 😉 Idag använder jag annan SP och tycker inte alls att det är speciellt jobbigt att fodra tårtan.

En tanke som slog mig nu. Om socker gör så att locket smälter, borde det inte smälta då när man använder smörkräm med tanke på att det är fullt av socker?  Eller är det skillnad på strösocker och florsocker?

Dela gärna med er av tips eller om ni har något att tillägga! :-)

Butiker på nätet

Jag får ofta frågor på vart jag handlar mina bakprylar och tänkte därför sammanställa en liten lista :-) Dock finns det ju massor av andra butiker med bakprylar, men de har jag tyvärr inte beställt ifrån och har därmed svårt att uttala mig om.

Borgeby Kryddgård – Här köper jag mitt strössel och essenser. Fraktfritt vid köp över 400kr.

Cake Decorating Company – Skräms inte över att de är baserade i England. Ta en titt och ni kommer att hitta massor av härliga dekoreringssaker man inte kan finna i Sverige än. Snabb leverans dessutom.

Culina – Mycket snabb leverans och har prylar för både bak- och matlagning. De har bland annat dekorspritsen jag älskar. Fraktfritt vid köp över 1000kr.

Kakburken – Här köper jag allt från utstickare till pastafärger. Jag tror faktiskt att Kakburken är de som har störst sortiment av alla bak-nätshoppar. Kan bli dyrt när man surfar runt här 😉 Levererar till utlandet.

Klara Färdiga – Här har jag köpt en del av mina favorit tyllar. Sortimentet är i huvudsak formar av alla dess slag och det är här du kan finna mina teacupcakes-formar. Levererar till utlandet.

Lyckas med mat – Här finns en salig blandning av både bak-, mat- och tårtdekoreringsprylar. Jag köpte min minimuffinsplåt här. Enh

Tårtdecor – Här köper jag min sugarpaste och flowerpaste m.m. De har ett väldigt stort sortiment med massor av roliga saker till tårt- och cupcakedekorering. Fraktfritt vid köp över 1500kr. Levererar till utlandet.

Stämplar är perfekt till dekorationer och mina går bl.a. att finna hos: InkyWings, Scrapbutiken & Stellas

Spritspåsar handlar jag i vanliga affärer såsom ICA Maxi och Netto. Använder oftast Toppits spritspåsar.

Vart brukar Du handla dina saker? Har Du någon favoritaffär? :-)

SP, FP, och andra ord


♥Sugarpaste, Sockermassa, Sockerpasta, Fondant (USA), Sugar Dough och SP

SP är en massa lik marsipan som används för att täcka exempelvis tårtor med. Den går även bra att göra vissa dekorationer med. Jag skriver ”vissa” då det skiljer sig mycket mellan de olika märkena samt hemmagjord. Exempelvis Ballinas sugarpaste som jag använder, den stelnar inte men är otroligt härlig och elastisk vilket gör att den passar utmärkt till lock och dekorationer som inte måste vara stelna.

SPn är fri från gluten, mjölkprodukter, mandel och nötter samt ägg vilket gör den mycket allergivänlig. Dock är det gelatin i vissa märken så veganer och vissa vegetarianer bör se upp. OBS! Jag vill dock be er vara extra uppmärksamma med köpt SP ifall du ska göra en tårta till någon med allergi. Läs innehållsförteckningen noga. Bakels SP innehåller exempelvis mjölkprodukter.

♥Flowerpaste, FP, Gum paste (USA)

FP är även den baserad på florsocker men innehåller till skillnad från SP också Gum-Tex. Det gör att man kan kavla den väldigt tunnt och det gör den även mer elastisk. Det som är så otroligt bra med flowerpaste är att dekorationerna stelnar vilket gör att du kan göra allt från prinsesskronor till naturtrogna blommor. Den torkar dock snabbt så det gäller att bara ta ut lite i taget. Att äta flowerpaste kan liknas med att äta en sockerbit – Det är väldigt sött och hårt 😉

FPn är också den fri från gluten, mjölkprodukter, mandel och nötter men innehåller ägg och gelatin (det skiljer sig åt mellan olika märken så kolla innehållsförteckningen noga).

♥Modelleringspasta, MP, Modeling paste

MP är en blandning mellan SP och FP. Den används när man vill modellera exempelvis gubbar, djur, bilar etc. Det du modellerar blir hårt på utsidan men behåller mjukheten på insidan. Dock blir den inte lika hård som FPn.

♥Marshmallow fondant, MMF

MMF är gjort på marshmallows, florsocker och vatten. Den har samma egenskaper som SP. Jag har dock själv aldrig använt den, så jag vet inte hur pass bra den stelnar. Upplys mig gärna 😀

SP, FP, MP och MMF är alla kritvita i grunden och går att färga i de flesta färger. Det är dock svårt att färga starka mörka färger såsom svart, rött, mörklila osv. Små bitar kan färgas in men exempelvis lock bör köpas färdigfärgade.