Steg för Steg: Att bygga en våningstårta

Har fått en del förfrågningar på hur man bygger en våningtstårta och tänkte visa hur jag brukar göra. Även föjande två steg-för-steg-inlägg kanske kan vara av intresse:

Hoppas att de kan vara till hjälp! :-)

 

22 thoughts on “Steg för Steg: Att bygga en våningstårta

 1. Hej Lisa,
  Kikar in för att se hur det går för dig och blir så glad när jag ser dina underbara kreationer. Du är så himlans duktig.
  Det var mycket trevligt att träffa dig hos Mia.

  Ha det gott och en trevlig helg,
  Nadja

 2. Åh vad fint !
  Men du måste VISA hur man gör den stora fina rosen, det är det ingen annan som har
  gjort. Vån tårta finns på olika bloggar, men inger ros :-)
  Ha en trevlig helg !
  Pia

 3. Pia och Maria:
  Men jag vill såklart ha dessa steg-för-steg på min blogg oxå :-) Prinsesskrona kommer och förhoppningsvis rosen oxå (den är rätt tidskrävande):-) Är många som efterfrågar olika steg-för-steg och jag försöker beta av dem så gott jag kan :-)

  Ha en härlig kväll!
  Kram, Lisa

 4. Så toppenbra att du gjorde denna steg-för-steg! Precis som jag önskade! Nu ska jag försöka mig på detta till min dotter 5-årsdag 25 april. jag älskar din sida och tycker att det mesta man kan önska finns samlat här. Stort tack för att du delar med dig av dina kunskaper så frikostigt!

  Ps. Har du sett min fråga om djungeltema på frågor och svar? Ds.

 5. Underbara tårtor och mycket pedagogiska steg för steg. Kan man sätta ihop två tårtor dagen innan eller ska man göra de samma dag som den ska ätas? Vi ska ha barndop nu i maj och jag vill göra så mycket som möjligt klart dagen innan men det kanske är för riskabelt att sätta ihop dem dagen innan… bilr kanske för tungt?

 6. Hej undrar om inte pinnarna ska gå upp i den övre bottnen? Vad fyller de annars för funktion. Bara stöd i den nedre så det inte blir för tungt eller? Lite besvärligt att skära upp tårta med pinnar i eller?
  Tack för en förövrigt fantastisk blogg!
  / marie

  • Hej Marie! Pinnarna fyller den funktionen att de stoppar de övre våningarna från att trycka ner de undre. Skulle man inte göra på detta sätt så skulle botten längst ner bära väldigt mycket tyngd och plattas ihop vilket kan leda till att locket spricker och fyllningen rinner ut. Har testat att göra en 2-våningstårta utan att bära upp den nedre botten och det blev ingen vacker syn :-(

   Jag har sett en del amerikanska tårtmakare som bara använder en lång större pinne rakt igenom alla lagren istället för att på så sätt stoppa våningarna från att glida vilket ser praktiskt ut då det är mindre att plocka ut när man skär upp tårtan. Till saken hör dock att amerikanska tårtor består av mest kaka och sedan lite frosting emellan lagren. Det blir mer kompakt så och då behövs inte samma stöd som på det sättet jag visar. Det funkar tyvärr inte på mitt sätta att göra tårtor och de många pinnarna är dessvärre nödvändiga om man vill ha en våningstårta.

   Beroende på när och var man ska ha tårtan så kan man ju själv lyfta isär de olika våningarna och ta ut sugrören så slipper gästerna göra det. På bröllop brukar servispersonalen göra det :-)

   Tack själv!
   Kram, Lisa

 7. Hej!
  Jag undrar över fryst/kyld tårtbotten eller ej. Så kan man göra botten någon dag i förväg, funkar det eller blir det dåligt?
  Har läst att man inte får ställa in tårtan i kylen efter att man lagt på fondant, stämmer det?

  Tack så mycket!
  Mvh.
  MirjaMira

  • Hej!
   Absolut, det går alldeles utmärkt att baka bottnarna någon dag i förväg och frysa in dem. Blir mycket lättare att dela dem när de är halvfrysta oxå.

   Vad gäller sockerpasta i kyl så täcker jag alltid mina tårtor dagen innan de ska ätas. Viss dekoration av flowerpaste bör inte stå i kylen över natten dock. Men täckt tårta med sockerpasta är inga problem :)

   Ha det gott!
   Lisa

 8. Pingback: Lauras födelsedagstårta | Carolina - mamma till pseudotvillingar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *