Dammsugarklubbor – Steg-för-Steg + Recept

Här kommer receptet och en steg-för-steg hur jag gjorde mina dammsugarklubbor jag hade på helgens kafferep/dessertbord. Som hjälpmedel har jag använt en bakmaskin men det går givetvis att göra dammsugare med elvisp också :-) Receptet på dammsugare skickade Hanna in till mig – Tack!

Dammsugare

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 2 msk kakao
  • ca 3 1/2 dl sockerkakssmulor (Jag använde denna kaka och recept)
  • 1-2 tsk arraksessens eller punsch (jag använde 1, 5 tsk arrakessens)
  • ca 300 g marsipan
  • 75 g choklad

Gör så här:

  • Smula sönder en sockerkaka och häll ner i en skål. Tillsätt alla ingredienser och blanda väl.

  • Låt degen vila i kylen i ca 1 timme. Under tiden kan du färga in marsipanen ifall du skulle vilja ha den i en annan färg.
  • Kavla ut marsipan till en rektangel. Ta fram en mönstermatta/mönsterkavel/stämplar och tryck ett mönster på marsipanen. Jag brukar dra en kavel över mina mönsterplattor för att få ett bra och jämt mönster. Lyft försiktigt. Fastnar det så kan du testa att pudra mönsterplattan/kaveln med lite maizena innan du trycker den mot marsipanen.

Mönstermattan jag har använt kommer ifrån följande set med mönstermattor och är köpt på Ebay International.

  • Ta ut degen ur kylen och dela i 4 delar. Rulla varje deg till långa rullar och lägg på marsipanen. Rulla ihop och skär bort överflödet. Dela i 4 delar. Följ sedan anvisningarna på bilden nedan.

  • För att göra klubborna lite extra söta kan man exempelvis knyta en rosett på pinnen.

Lycka till! :-)

Steg-För-Steg: Lördagsgodis

Här kommer ett litet tips på lördagsgodis :-)

1. Ta fram två skålar. Fyll den ena med vispad grädde och den andra med chokladganache (smält choklad blandat med grädde).

2. Ta fram lite kakor (jag valde brownieskakor gjorda på den här mixen).

3. Ta fram mer kakor 😛

4. Ta en kaka och doppa i chokladen.

5. Ta en tugga och doppa igen, denna gång i grädden (Eller så doppar du den i både chokladen och grädden innan du tar dig en tugga 😉 )

6. Enjoy! 😀

Garanterat ett kul och mycket gott lördagsgodis 😀

Ha en helt härlig lördag! Kram, Lisa

 

Formarna kommer ifrån IB Laursen

Att fylla en cupcake

Tänkte visa med ett fyra enkla steg hur jag fyller mina cupcakes :-) Allt du behöver är muffins, en äppelurkärnare, fyllning och en tesked (att peta ner fyllningen med).

Jag brukar göra mitt hål nästan hela vägen till botten så att jag får plats med så mycket fyllning som möjligt. För lite större hål så stoppar jag ner äppelurkärnaren igen.

Lycka till! :-)

 

Steg-för-Steg: Att täcka en tårta

I förra Steg-för-Steg-inlägget visade jag hur man kan fylla en tårta och nu tänkte jag visa nästa steg, nämligen hur man (jag) gör för att täcka den.

  • Börja med att ta ut tårtan ur kylen och ta bort plast och ev tårtring.
  • Ta fram grädde (eller smörkräm). Börja med att täcka toppen med grädde och arbeta dig sedan ner på kanterna med hjälp av en spatel, tårtspade eller något annat med raka kanter. (Jag använder alltid en tårtspade som syns på bilden till höger.)

  • Du behöver inte ha så tjockt lager med grädde utan det räcker att det precis täcker tårtan. Har du för mycket grädde så är det lätt att det pressas ner och ut på tårtbrickan när locket läggs på. Inget farligt, men det blir kladdigt 😉
  • Kavla ut sugarpaste eller marsipan. För att få det lagom stort så kan du mäta sidorna och diametern så att du vet hur många centimeter du måste ha för att täcka tårtan – Lägg sedan på minst 10-15cm
  • Om du använder grädde så måste du fodra locket med smakolja eller smör innan du lägger på det. Undantag är om du använder sugarpaste med gelatin, då behövs det inte. Better safe than sorry brukar jag tänka och fodrar ändå de gånger jag har gelatin i min SP 😛

  • Lägg på locket. Nu behöver du ha rätt mycket lock över (som hänger över kanten) för att det ska bli lättare att få bort ev veck.
  • Ta fram en smoother (eller använd dina handflator).

  • Smek locket med smoothern, börja längst upp och arbeta dig neråt kanterna. Blir det veck så drar du lite i locket -smeker/jämnar till – drar igen.. osv tills alla veck är borta.
  • Använd exempelvis en pizzaskärare och skär bort överflödet från locket.

  • Ställ in tårtan i kylen medans du röjer upp.
  • Nu är tårtan redo att dekoreras :-)

Lycka till! :-)

Steg-för-Steg: Att fylla en tårta

Jag tänkte visa hur jag gör när jag fyller mina tårtor. Ursäkta bildernas konstiga ljus  – Det var rätt mörkt när jag tog dem. :-) Imorgon kommer det en Steg-för-Steghur jag täcker tårtor.

Så här gör jag:

  • Börja med att skära tårtbotten i 3 eller 4 delar.
  • Skär ev av toppen ifall den är bucklig så att du får ett jämnt tårtlock.
  • Börja med att lägga en del tårtbotten på exempelvis en tårtbricka.
  • Bred på fyllning.
  • Lägg på del 2 av tårtbottnen.
  • Bred på nästa fyllning.
  • Avsluta med att lägga på tårtbottenlocket.
  • Lägg plast som täcker hela tårtan.
  • Ta en tårtring, kanten på en springform eller dra ett par extra varv med gladpack. Dra åt lite så att det är tätt.
  • Ställ in i kylen och låt stå i minst 8h.

Tårtbrickan kommer ifrån Siluett och Tårtringen finns att hitta hos Lyckas med Mat.

Steg-för-Steg: Stora blommor

Jag tänkte visa hur jag gör några enkla, men ack så fina, blommor. Har använt dem en del på tårtor och fått många frågor på just hur jag gör och torkar dem.

Steg 1

Du behöver flowerpaste i antingen en färg eller flera olika nyanser. En kavel, skålar, palett eller äggkoppar, aluminiumfolie och blomutstickare i olika storlekar.

Steg 2

Kavla ut flowerpaste.

Steg 3

Stick ut blommor i flowerpaste’n i olika storlekar och nyanser.

Steg 4

Lägg dina små blommor i exempelvis en palett, äggkopp eller liknande.

Steg 5 och 6

Du kan antingen låta de stora blommorna torka i skålar eller så kan du skapa rätt skålform genom att använda dig av aluminiumfolie som du sätter på en skål, glas eller liknande. Tänk på att den mindre blomman måste vara mer djup än den stora för att kunna lägga dem i varandra. Jag brukar använda olika djupa/branta skålar för att få rätt form på de olika blomstorlekarna.

Steg 7

Låt torka tills de är helt stela.

Steg 8

Klistra fast blommorna i varandra och avsluta med några sockerpärlor.

Lycka till! :-)

Baby Converse – Instruktioner

Jag har haft turen att hitta riktigt bra instruktioner över hur man gör baby converse och tänkte att jag skulle dela med mig av denna information. Har man nämligen en bra instruktion så blir det ju så mycket enklare att göra dem. Dock är det fortfarande väldigt pilligt – Men skoj :-)

Jag har använt mig av duktiga Pehrnillas svenska instruktion tillsammans med mallarna som finns här. Jag hade andra instruktioner första gången jag testade men de var lite mer komplicerade tycker jag. Dessa (se länk ovan) däremot är väldigt enkla att följa. Jättebra steg-för-steg instruktion från Pehrnilla mao 😀

Steg-för-Steg: Dekorkant

Att göra en snygg dekorkant behöver inte vara så svårt, och det är nog egentligen bara fantasin som begränsar vad man kan göra 😉 En dekorkant är inte bara snygg att ha utan är perfekt när man vill dölja veckat lock eller andra skavanker :-)

Efter önskemål tänkte jag idag visa hur man kan göra en väldigt snygg och effektfull dekorkant med hjälp av en präglingsstav.

Lycka till! :-)

_________♥♥♥_________

Så här gör du:

Jag har valt att använda denna präglingsstav tillsammans med tillhörande utstickare. (Tips på vart du kan köpa dem finns längst ner i inlägget.)

Jag brukar rulla sugarpaste/marsipan till en lång korv och sedan kavla ut den så att jag har en lång remsa. Kavla den inte för tunn för då är den svårare att prägla. Ca 2-3mm är bra.

Lägg präglingsstaven på remsan av sugarpaste/marsipanen och tryck till. Se till att fördela trycket jämt över hela staven.

Flytta staven och lägg kant i kant där mönstret slutar. Tryck till.

Upprepa tills remsan är slut.

Ta nu utstickaren och lägg staven så att den går kant i kant med topparna på mönstret. Tryck till.

Upprepa tills du gjort likadant på hela remsan.

Skär till en snygg kant. Jag brukar använda en pizzaskärare.

Dra försiktigt bort överflödet.

Skär med hjälp av pizzaskärare/kniv till en rak underkant.

Pensla på lite vatten där dekorkanten ska sitta och sätt dit den med en försiktigt tryck.

Klart! 😀

_________♥♥♥_________

Präglingsstaven jag använt finns att köpa i ett set med 1 utstickare och 3 präglingsstavar och finns bl.a. på Strössel & AnnatKakburken, Tårtdecor & Tårtkonst.

Steg-för-Steg: Ying Yang-tårta

Jag tänkte visa er hur jag gjorde Ying Yang-tårtan (länk) jag gjorde till mina goda vänner.

Gör så här:

Börja med att baka en mörk- och en ljustårtbotten.

Gör en pappermall under tiden de är i ugnen.

När bottnarna svalnat skär du dem efter mallen.

Lägg ett lager på en tårtbricka och spritsa grädde eller smörkräm i skarven så att fyllningarna inte blandar sig.

Fyll sedan med dina fyllningar.

Upprepa detta tills du har slut på bottnar.

Nu till det svåra. Innan du spacklar måste du se till att du märker upp vart den mörka bottnen är så att den svarta delen av dekorationen hamnar rätt. Jag märkte tårtbrickan med lite maskeringstejp.

Spackla sedan tårtan och lägg på det vita locket.

Använd samma pappersmall och skär ut den svarta dekorationen i sugarpaste (elller marsipan). Placera sedan denna efter dina markeringar.

Dekorera med valfri kantdekor.

Jag gillar den enkla, rena utseendet på tårtan och valde att göra långa snören av vitt och svart som jag tvinnade. Är mycket nöjd med det resultatet :-)

Jag hade tänkt ta en bild på tårtan när en tårtbit var tagen men vi kom så pass sent och tårtan var så populär så det gick inte. Enligt mina vänner hade jag dock träffat helt rätt med den svarta dekorationen och de var både mycket imponerade och supernöjda 😀

Tårtbrickan kommer ifrån Siluett (länk).

Steg-för-steg: Bebishänder

Jag har fått ett par frågor om hur jag gjorde bebishänderna i inlägget nedan (länk) och tänkte passa på att visa :-)  De är verkligen superenkla att göra och resultatet blir superfint tycker jag  :-)

Steg-för-Steg 

Det du behöver är marsipan eller sugarpaste, en form, en stämpel och en kavel.

Superenkelt va? 😀