”Natt & dag”-tårta

Som jag nämnde igår så hade jag gjort en ny tårta med temat ”Natt och dag” som var mitt uppdrag i ”Det stora tårtslaget”. Inspelningen var hur stressig som helst och gick något fel med bakningen ja då sackade man efter med dekorationen, vilket hände i mitt fall. Hann inte klart. Dock kan jag utlova att Mojitotårtan var sjukt god! Men utseendemässigt så nådde jag inte dit jag ville. Därav ville jag göra den igen, hemma. Kan säga att jag fullkomligt förälskat mig i tårtan och jag har kommit fram till insikten – Jag kan visst måla motiv! :-) :-)

Vill du läsa mer om tårtan så klicka in här. Annars njut av bilderna på den nya tårtan, för det gjorde jag när jag fick dem av Fotograf Satu som tagit de magiska bilderna :-)

Allt på tårtan är ätbart & handmålat och två av blommorna är de ni kunde se i TV. Ena blomman har jag stansat ett mönster i för extra effekt. Men nu nog om det. Här kommer massor med bilder för jag kunde inte bestämma mig för vilka jag skulle välja 😉

Bröllopstårta Sockerrus

Tårta Lisa Lundqvist Obing Tårtkonstnär Lisa Sockerrus Sockerrus fotograf satu  ätbar färg tårta kurs sockerblommor sockerblomma sockerrus Bröllopstårta Sockerrus Det stora tårtslaget Lisa sockerblommor sockerrus Lisa Sockerrus Tårta Tårta ram natt dagDet stora tårtslaget deltagare lisa   Handmålad tårta

Tänk vad lite lugn och ro kan göra för en tårta 😉 Eller vad säger du? :)

De fantastiska bilderna är tagna av Fotograf Satu – En fantastiskt vän och en helt fantastisk fotograf <3Sockerrus våningstårta

Receptet på Mojitotårtan dyker upp inom kort. Bakade den och tog med till jobbet när jag hade fredagsfika och den blev omåttligt populär :-)

Ha det sött!
Kram, Lisa

Det stora tårtslaget: Tema – ”Natt & Dag”

Och där tog min resa i ”Det stora tårtslaget” slut :-( Enligt mig helt fel beslut av juryn 😉

De kommande veckorna kommer det att dyka upp lite inlägg från de olika programmen och även de recept jag inte hunnit lägga ut. Redan imorgon kommer jag att lägga ut ”Natt och Dag”-tårtan så som den blev när jag får mer tid på mig och slipper stressa. Tårtan jag gjort hemma är en av mina nya favorittårtor och jag fullkomligt älskar den! Så missa inte att kika in här på bloggen imorgon fredag :-)

Lisa Lundqvist Obing

Tillbaka till kvällens program.

Veckans tema i ”Det stora tårtslaget” var riktigt svårt tyckte jag. Det jag bestämde mig för först var att jag inte ville göra en tårta som är hälften dag och hälften natt (alltså 50/50). Jag ville heller inte göra en sol och en måne på tårtan. Kändes lite för självklart och sådana tårtor har jag sett förr och då mest till dop/barnkalas. Jag ville göra något eget och unikt. Jag ville göra en tårta som likaväl kunde höra hemma på ett galleri som på dessertbordet. När jag kommit så långt så började idén om tårtan formas. Jag bestämde mig för att göra en svart tårta som skulle symbolisera natt. Till det skulle jag göra svart blommor som såg ut som en stjärnhimmel när man tittade på dem. För att få in temat ”dag” så bestämde jag mig för att göra en ram och i den skulle jag måla något i stil med en sommaräng. Redan här borde jag kanske ha stoppat mig själv 😉 Jag kan nämligen inte måla motiv och har aldrig behärskat det. Men vad är en tävling om man inte pushar sig själv och vågar göra nya saker? Oavsett vad som sagts i programmet så är inte jag en person som kör på det säkra. Jag vill utmana mig själv till max och det gjorde jag kan jag lova!

Det stora tårtslaget

Ett misstag som jag i efterhand insåg att jag gjorde, var att säga det högt. Alltså att jag inte kan måla motiv. Det användes nämligen emot mig hur många gånger som helst under inspelningen. Eller rättare sagt jag blev psykad med det. ”Hur känns det nu när du ska måla motiv på tårtan och du står bakom Ed som är målarproffs?”, ”Tror du att du kommer klara av att måla under press?” etc. Jag hann ångra mig flera gånger om kan jag lova 😉 Att bakningen sedan drog ut på tiden så in i vassen och att jag bara hade 10-15min på mig att måla motivet hjälpte inte. Jag brukar inte stressa upp mig så lätt men i detta program var jag på bristningsgränsen. Händerna skakade, blommor gick sönder och när jag väl skulle måla så stod Mattias, Anette och Marie (jury och programledare) bakom mig, pekandes och studerade när jag målade. Haha kan lova att stressnivån var absurt hög!

Det stora tårtslaget tårta

Som i samtliga program så satte jag ribban för högt och hann inte klart med det jag tänkt. Hade dock bakningen flytit på så hade jag haft god marginal, så man kan säga att jag borde räkna in extra tid när jag planerar så att jag fortfarande har tid att göra det jag vill göra oavsett om ugnen strular etc. Men men, det är så himla lätt att vara efterklok 😉

Jag nämnde inte det tidigare, men tanken med ramen var att den skulle symbolisera en öppning i natthimlen där dagen skulle ses.

12963724_10153983864060734_3265141691048755822_n

Blommorna är jag sjukt nöjd med. Syns dåligt på bilder och på TV men när man tittar in i ena blomman så är det som att titta på stjärnhimlen. Smakerna i tårtan likaså. Tyckte jag hade tagit temat ett steg längre då jag hade Mojito och solnedgångsfärger inne i tårtan. Men det räckte inte. Juryn tyckte fortfarande inte att jag hållit mig till temat tillräckligt bra. Kände på mig direkt efter att de smakat min tårta att det var ikväll jag skulle lämna programmet. Dock tycker jag inte alls att det var rätt beslut. MEN jag fick ju rätt mycket kritik genom alla programmen (mycket syntes inte i TV) så det var ju lite väntat.

mojitotårta

En sammanfattning av temat ”Natt och Dag”:

Tänk dig att du står ute i mörka natten och kan se stjärnhimlen långt där uppe (i det här fallet sockerblommorna). Helt plötsligt öppnar himlen upp sig och det blir som en spricka (ramen på tårtan) som öppnar upp till en sommaräng. När du kliver in i sprickan så möts du av solnedgång (alltså när du skär i tårtan) och när du fortsätter att gå igenom tårtan så möter du natten igen (baksidan). Smakerna på tårtan ville jag skulle matcha solnedgången och då passade Mojito (vilket för mig är en kvällsdrink) bra.

Jag tycker verkligen att mitt tema var bra och tydligt. Men en del av den kritiken jag fick var just att de inte kunde se temat riktigt. Men det kunde de visst se tydligt på alla andra tårtor i kvällens program 😉

sockerblommor

Mina tårtor har inte luftiga bottnar som juryn verkar föredra utan är saftiga, fulla med smak och galet goda. Med facit i hand, att luftiga bottnar med luftiga fyllningar gick mer hem hos juryn, så hade jag inte ändrat recepten jag gjorde. De är samtliga riktigt goda tårtbottnar och fyllningarna likaså. Under programmet så ändrade inte mina tårtor formen utan de var lika raka och fina även efter 6h i studiovärme. Att göra sådana tårtor kräver teknisk kunnighet. Det lyftes dock aldrig i programmet, trots att Mattias i avsnitt ett (eller två) nämner vikten av att kunna göra en tårta som håller formen etc. Något jag däremot hade gjort med facit i hand är att jag skulle använt mer dummies och bakat mindre. På så sätt hade jag haft mer tid till dekoration och finish istället för att baka ex tre våningar ätbart. Bakningen tog på tok för lång tid och det märks på finishen på mina tårtor tyvärr. Jag kunde inte lägga all den tid jag ville. Men men, efterklok är lätt att vara och jag har lärt mig massor och blivit superklok nu så här i efterhand 😉 Så klok att jag bestämde mig för att göra om alla tårtor utom den som såg ut som mat, för den var inge kul att göra 😛 Å denna gång är jag supernöjd med de alla tre!

Hur som helst. Jag lämnade programmet med huvudet högt och lämnade sista filminspelningen med ett skratt.

Det stora tårtslaget deltagare

Att spela in ”Det stora Tårtslaget” var verkligen precis hur kul om helst (och jobbigt). Att få hänga med alla underbara deltagare (och personal) var också verkligen superkul. Kan tycka att det inte syns så bra i TV och vill passa på att berätta (för er som inte träffat dem) att både Mattias och Annette är riktigt härliga och himla goa människor (juryn alltså). Tycker man inte riktigt ser det i TV tyvärr, men nu vet ni om ni varit nyfikna – De är helgoa :-)

Två saker jag dock kan anmärka på, angående programmet, är:

  1. att jag fick lämna för tidigt. Jag anser inte att jag borde ha åkt ut. Jag borde ha varit kvar till finalen. Men men, ja ä inte bitter 😉 Smaken är som baken och mina tårtor uppskattades helt enkelt inte.
  2. de borde ha haft en designer/konstnär med som tredje jurymedlem. Någon som inte kunde något om sockerkonst utan enbart dömde på det visuella.
Det stora tårtslaget deltagare

”The fabulous Divas” ♥

Det var allt för denna gång. Men missa nu inte att kika in på bloggen för att se resultatet på tårtan jag gjort hemma! :-)

Ha det sött!

Kram, Lisa

 

”La dolce vita”-tårta

I del 3 av Det stora Tårtslaget fick jag i uppdrag att göra en klänning inspirerad av Christer Lindarws klänning han bar när han tävlade i Melodifestivalen med låten ”La Dolce Vita”. Ett uppdrag jag tyckte var riktigt roligt. Gjorde en väldigt hög tårta i TV med mycket frill och med smak av Champagne. Till veckan kommer ett inlägg med recept och lite bilder från inspelningen.

Då jag tyckte att klänningen var ett så roligt uppdrag ville jag göra om även den tårtan hemma, där dekorering inte går på tid och allt som rör tårtan sker på mina villkor. Att få lite extra betänketid vad gäller designen på tårtan gör en hel del, och att inte behöva känna stress 😉 Jag bestämde mig för att göra tårtan mer lik klänningen i stilen och här nedan kan du se resultatet.

Våningstårta sockerrusAllt på tårtan förutom strassen är ätbart och handgjort.

Christer Lindarw klänning

Jag valde bort att göra mönstret Christer har på klänningen. Tyckte paljetter var mer passande (sen råkar jag ju älska paljetter på tårtor också 😉 .

Guldpaljetter tårta

Han har strass och paljetter som detaljer i klänningen och det ville jag ta med in i tårtan.

Sockerrus tårta

Blomman på toppen får symbolisera huvudet och våningen längst ner hans ben.

Det stora tårtslaget

Paljetter tårtaÄr väldigt nöjd med tårtan och tror nog Christer Lindarw skulle gilla de han med 😉 Eller vad tror ni?

klänningstårta sockerrus

Är verkligen helnöjd med resultatet och tack vare Fotograf Satu så fick jag riktigt snygga bilder på tårtan också :-)

Missa nu inte att spana in på bloggen i veckan då det dyker upp recept på Champagnetårtan samt lite bilder från programmet.

Ha en härlig söndag!

Kram, Lisa

PS: Den 27-28 Augusti så har jag planerat att hålla kurs i tårt- och sockerkonst. Mer information kommer snart. Missa inte det!

Handmålad tårta

Nytt år, nya bilder och en ny tårta.

2016 kommer att bli ett bra och spännande år, det är jag övertygad om. 2016 kommer också vara året då jag kommer att blogga mer. Jag ska lösa problemet med att bloggen en gång för alla och sedan börja publicera inlägg i högre takt än vad jag gjort 2015. Jag har också ett par spännande projekt på gång som jag hoppas kommer bli av, bl.a. ett med min fina vän och bästa fotografen, Satu (Fotograf Satu). Det för mig in på dagens inlägg. En handmålad tårta alá Sockerrus och bilder tagna av Fotograf Satu. Utöver tårtan så har jag även handmålat fjädrarna den vackra modellen har i sitt hår. Enjoy!

tårta sockerrus

sockerrus handmålad tårta 1Fotograf Satu Sockerrus 1 Jag älskar verkligen allt med denna plåtning! Bilderna är helt fantastiska, modellen galet snygg och jag fullkomligt älskar tårtans färger och ruffiga yta ♥ I mina ögon blir det tillsammans helt magiskt ♥sockerrus tårta 1

Alla bilder är tagna av Fotograf Satu.

Ha en söt dag!

Kram Lisa

Svart, vit & grön våningstårta

Hej!

Jag inser att jag nästan försummat bloggen den senaste tiden då mitt senaste inlägg gjordes i juli. Det var inte planerat så men ibland kommer liksom livet emellan och gör att man måste sätta vissa saker åt sidan. Jag ska vara ärlig, 2014 och första halvåret av 2015 har varit sjukt tuffa för mig och min familj. Vid ett flertal tillfällen så trodde jag faktiskt inte jag skulle orka ta mig igenom dagen. Som tur är har jag ett fantastiska vänner och en underbar familj som har funnits där som stöd. För när någon man älskar inte mår bra så tär det verkligen på en. Så har det varit för mig. Mitt ena barn har mått fruktansvärt dåligt och har krävt mer eller mindre nästan all min tid. Det har nästan krossat mitt mammahjärta. För ca 5 månader sen vände det äntligen och välmåendet och livsglädjen började komma tillbaka. Dock var jag helt slut och behövde en paus från blogg, företag och måsten. Det har gjort susen. Jag har nu mer energi än jag haft på länge, har börjat ett nytt jobb som jag fullkomligt älskar och har fått glädjen att skapa tårtor tillbaka. Life is good (igen) helt enkelt! ♥ Jag tänkte därför att det var dags att bjuda på en tårta jag gjorde till min mans födelsedagsfest. Temat på festen var insekter och tårtan likaså.

Inspiration till tårtan fick jag från ett pyssel som, en av mina favoritaffärer, Make and Create hade gjort.

inskektstårta

Jag har använt mig av ätbar färg och stämplar i silikon. Jag fullkomligt älskar resultatet ♥

fjärilar tårta sockerrus

 

 

 

 

Önskar dig en härlig dag! Å en läskig Halloweenhelg 😉

Kram, Lisa

Frozen Cake – Elsas Ice Castle

För ett tag sedan så firade Vilma sin 5-årsdag. Jag fick äran att göra tårtan. Blir ju lätt så när hon är en av min sons bästa kompisar samt en av mina bästa vänners dotter. Har alltid gjort hennes födelsedagstårtor. I år hade hon övergett Pippi Långstrump för Frost och ville gärna ha en Frosttårta. Det var viktigt att Elsa var med på tårtan, utöver det fick jag fria händer. Jag bestämde mig för att göra Elsas isslott.

Elsa frost tårta

Då barn i regel inte äter så mycket tårta fyllde jag översta våningen med minimarsmallows och mittenvåningen med kakor. Bottenvåningen däremot innehöll tårta. Det blev en bananbotten fylld med karamell cream cheesefyllning och sedan täckt med lite lite chokadganache. Allt annat på bilden är sugarpaste.

Vilma älskade tårtan, dock blev ju hennes vänner (och deras föräldrar) mer imponerade än hon själv. Hennes kommentar när en mäkta imponerad kompis frågade om Vilma sett tårtan, och vem som gjort den, var: ”Ja, ja, jag har sett den. Det är ju bara Lisa som gjort den” och sprang sedan snabbt därifrån. Haha ja vad säger man? Är ju svårt att imponera på en liten tjej som växt upp med Sockerrus 😉 Lika gäller mina barn, de förväntar sig ju att jag ska kunna göra det mesta i tårtväg och har ju hunnit se en hel del. Milo blev dock lite mer imponerad än vanligt i år och poserade glatt på bild med tårtan. Sen sa han att han oxå minsann ska göra fina tårtor när han blir stor.

Frosttårta

Förra året gjorde jag ett Pippislott till Vilma med inspiration från Villa Villekulla (så som den ser ut på Gotland). Vill du kika på den så kan du klicka på länken här!

Här skiner solen och vi ska bege oss ut och plocka jordgubbar. Hoppas att du har en underbar sommar!

Kram, Lisa