Haute couture cake

I mars fyllde jag 35 och det ville jag givetvis fira – Å inte bara en gång 😉 Jag tog  chansen att göra hela 2 dessertbord. Ett som intogs med vännerna och ett som njöts av med familjen. Det blev 2 helt olika typer av dessertbord då jag har många ideér som jag vill förverkliga. Dock har jag haft rätt mycket på mitt bord den senaste tiden och bilderna är många från dessertborden så jag har inte riktigt hunnit med. Jag tänkte dock att jag skulle dela med mig av ena tårtan, som prydde bordet, idag.

Tanken med denna tårta var att göra en haute couture cake, alltså en tårta som inspireras av, eller påminner om, en klänning. 

Hoppas på att lägga ut resten av bilderna från dessertbordet snart. Då kommer även mer info om just denna tårta :-)
Ha en härlig dag!
Kram, Lisa 

2-våningstårta i lila, rött och rosa

Jag blev jätteglad när Hanna frågade mig om jag kunde göra söta Sveas doptårta tidigare i höstas. Ännu gladare blev jag när jag i princip fick fria händer. Färgerna lila, rött och rosa ville de ha, Sveas namn och gärna en prinsesskrona – Men det fick inte bli en för gullig tårta 😉 Det tog inte länge alls innan jag bestämt mig för hur jag ville göra den. Har ju så otroligt många ideér på tårtor jag vill göra men får liksom inte chansen så ofta. Dock finns det ju en liten nackdel med att få fria händer och det är att det ju alltid finns en risk att de inte kommer gilla den… Detta hände inte i detta fallet, utan Hanna och Henrik blev så himla nöjda och glada 😀

Jag bara ÄLSKAR färgkombinationen lila-rött-rosa-svart! Blir så himla färgstarkt och härligt. Blir en glad tårta helt enkelt :-)

Vad gäller smakerna så fick jag fria händer där med och klantig som jag är skrev jag bara upp innehållet på den lapp jag gav till Henrik när han hämtade den, så jag kommer tyvärr inte ihåg exakt vad som var i :-( Kommer ihåg att det var 3 olika sorters choklad (vit-, mjölk- och mörk choklad) samt hallon.

Tårtan är täckt med en blandning av marsipan och sugarpaste (dekorfondant) och dekorationerna består av kristyr, samma blandning som locken och kronan är gjort av flowerpaste.

Det var helt fantastiskt kul att göra denna tårta tycker jag och hoppas på att jag snart får möjligheten att testa lite fler ideér jag har på lut :-)

Nu kan man nominera bakbloggar till Matbloggspriset 2011 vilket är det största pris man kan få i Sverige som bakblogg.  Jag skulle bli helt fantastiskt glad ifall du ville nominera Sockerrus :-)  Klicka HÄR för att nominera.

 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

De lila supersnygga fatet från Rice är det senaste i min tårtfatssamling och det rosa tårtfatet är en gammal favorit av märket IB Laursen. Både finns hos webbutiken FikaMera.

Bröllopstårta med rosa liljor

I början av året så fick jag ett jättegulligt mail från en superlycklig Lovisa. Hon hade just upptäckt att vi bodde i samma stad och önskade så att jag skulle kunna göra hennes bröllopstårta. Jag blev jätteglad över förfrågan och ville absolut göra hennes tårta :-) Senare visade det sig att jag bodde i samma bostadsrättsförening som hennes mamma och pappa (vi flyttade hit samtidigt), min sambo har arbetat med hennes pappa och då vi har gemensamma vänner så har vi faktiskt träffats några gånger tidigare. Snacka om att Linköping är litet ibland 😉

Tillbaka till tårtan.

Lovisa ville ha rosa liljor på tårtan och själva bottnarna skulle vara ljusrosa och vita med prickar i kristyr.

Tanken var att tårtan skulle ha 3 våningar och det skulle vara två olika bottnar. Någonstans så räknade jag ”lite” fel och de tre våningarna blev lite över 70 bitar istället för 40. I know, jag brukar oftast gör lite för mycket 😉 Efter att ha pratat med Lovisa så bestämde vi oss för att ta bort en våning.

Tårtan består av saftiga choklad-och vaniljbottnar (+ en devils food cake) fyllda med hallonmousse, vit chokladganache och mörk chokladganache. Den är sedan spacklad med chokladsmörkräm och täckt med marsipan.

Då bottnarna blev så jämna skar jag inte bort den yttre kanten på bottnarna så de med choklad har fortfarande kvar mannagrynen från formen. Här ovan har jag valt att ha 2 olika chokladbottnar då jag hade en devils food cake i frysen använde jag en i topptårtan.

Liljorna är gjorda utav flowerpaste. Då det är floristtråd i dem så bör de inte ätas. För att kunna stoppa ner dem i tårtan har jag först trätt ner dem i ett sugrör som jag fyllt underifrån med kristyr. Så jag har lärt mig så får man inte sticka ner floristtråd eller floristtejp i något som ska ätas (alltså att det kommer i kontakt med det som ska ätas).

Prickarna är gjorda utav kristyr.

Ett stort GRATTIS till vackra Lovisa och Petter.

Jag önskar er all lycka i framtiden!

Är så glad över att jag fick vara en del av er stora dag.

Så himla vackra!! Är så glad över att kunna dela med mig av denna bild :-)

2-våningstårta till en 1-åring

För ett par veckor sedan fyllde lilla Maja 1 år. Blev jätteglad när Majas syster kom och frågade mig om jag kunde göra hennes födelsedagstårta :-) Majas systrar är nämligen kompisar till min dotter och brukar hänga i köket när jag bakar. Kändes extra kul att jag då skulle få baka dem en tårta. Jag fick i princip fria händer vad gäller smak och utseende. Majas mamma Petra berättade dock att hon gillar hundar, så någon hunddetalj var önskvärt. Att få skapa något helt fritt tycker jag är så himla kul då jag kan få utlopp för de ideér jag har samlat på mig. Men det blir ju också mycket mer nervöst då det alltid finns en chans att de inte gillar tårtan man skapat. Så fort jag såg pappa Peters blick när han fick syn på tårtan så förstod jag dock att jag träffat mitt i prick – Han älskade tårtan :-)

Tårtan är fylld med rårörda hallon, vit chokladganache, riven vit choklad och cookies and cream. Den är sedan spacklad med smörkräm och täckt med sugarpaste.

Dekorationerna består av flowerpaste. Jag har borstat blommorna och fjärilarna med pulverfärg och sedan avslutat med att borsta alla dekorationerna med glitter. Kantdekoren består av svart marsipan och på toppen finns även ätbara mjuka sockerpärlor.

 Hunden är platt och är svart på baksidan.

Missa inte tävlingen som pågår här på Sockerrus. Klicka HÄR!

Frilly Cake

Jag fullkomligt ÄLSKAR att designa/dekorera tårtor! Att se sin skapelse växa fram och sedan glädjen i ögonen på den som får tårtan är helt fantastisk :-) Under sommaren (och min bloggsemester) har jag hunnit baka en hel del och har verkligen massor med inlägg som bara väntar på att få dyka upp på bloggen. Har bilder på bl.a. bröllopscupcakes, delar av bröllopsinbjudningar och massor med tårtor på datorn som jag tänkte beta av så fort jag får lite tid över :-) Idag tänkte jag bjuda på en Frilly Cake!

Har länge velat göra en frilly cake av något slag och fick äntligen tid över att testa nu under sommaren. Tror till och med att jag gått och blivit lite kär 😉

Tårtan består av chokladbottnar fyllda med rårörda hallon, whipped cream cheese frosting och krossade kladdkakeballerina. Jag har sedan spacklat den med med chokladsmörkräm och täckt den med sugarpaste (dekorfondant) och flowerpaste (Ballina).

Rosorna är gjorda av flowerpaste. Pastafärgen jag använt heter Rose (Wilton).

Tårtfatet kommer ifrån IB Laursen

Somrig våningstårta med prinsesskrona

Den 30 juli var det dags för söta lilla Minna att döpas. Jag fick den stora äran att få göra tårtan :-) Sandra (Minnas mamma) ville ha en liknande tårta jag gjorde till Vilma när hon skulle döpas, men fick i övrigt fria händer på hur jag ville dekorera den.

Den nedre våningen blev över 17cm hög och består av saftiga vaniljbottnar fyllda med ahlgrensbilarfluff och mjölkchokladganache. Den är sedan spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med dekorfondant (sugarpaste).

Dekorationerna består av flowerpaste. Blommorna och fjärilarna har jag sedan borstat med lite pulverfärg.

De guldiga tårtbrickorna kommer ifrån Siluett of Sweden.

Våningstårta i rosa, vitt och guld

I helgen firade vi finaste Vilma som blivit 1 år. Mamma Frida, som är en av mina allra bästa vänner, gav mig helt fria händer med tårtan. Eller nästan.. Vilma älskar badankor så det skulle finnas med på tårtan och det skulle vara 15 bitar. Hm.. det gick halvbra 😛 Jag kunde liksom inte begränsa mig och jag tror att det slutade på en 40 bitarstårta 😉 Som tur var kom det fler gäster än räknat och de som sov över då de hade långt att åka fick äta extra mycket tårta då det blev en hel del över… till och med grannarna fick sig några bitar :-) Nåja, badankan är där på ett hörn iallafall 😉 Nu visste ju jag att Vilma skulle få en pannkakstårta med jordgubbar att smaska på så jag gjorde 2 badankor till den. Dock glömde jag bort att ta kort på dem. Kan avslöja att de blev mycket populära och de åkte snabbt in i munnen på lilla Vilma :-)

Topptårtan  består av en white almond velvet cake och en white velvet cake med strössel (utelämna mandelessens i detta recept och tillsätt strössel efter eget tycke). Den är sedan fylld med lemoncurd och rårörda hallon. Den är sedan spacklad med en helt fantastiskt god frosting, jordgubb- och marshmallowfrosting (använde jordgubbsmarsmallowfluff istället för vanligt i detta recept) och täckt med Fun Cakes sugarpaste. Frostingen smakar ungefär som jordgubbsglass tycker jag.

Den undre tårtan består av följande tårtbottnar: rosa angel cake, devils food cake och saftig vaniljkaka. Den är sedan fylld med citrongrädde, lemoncurd och rårörda hallon. Den är spacklad med chokladsmörkräm och täckt med sugarpaste (dekorfondant). Jag passade på att använda en del av de tårtbottnar jag hade i frysen därav så många olika bottnar 😛 Tårtan hade många smaker som passade väldigt bra ihop och resultatet blev en väldigt fräsch tårta men ändå chokladig. :-)

Dekorationerna består av flowerpaste och guldpärlor. De rosa dekorationerna är sedan delvis målade med ätbar guldfärg. Kantbandet är ätbart.

Med det här inlägget tar jag en kort paus från bloggandet då jag inte riktigt får tiden att räcka till då både sambon och dottern har sommarlov. Jag kommer dock att finnas på Sockerrus Facebook-sida och uppdatera en hel del där, så vill ni ha tag på mig så gör ni det lättast där (eller via mail, sockerrus@live.se).

Om någon vecka dyker jag upp här igen med en mängd olika tårtor och andra sötsaker.

Jag önskar er alla en helt underbar sommar!

Stor KRAM

Lisa

PS: Jag kommer självklart besvara de frågor ni ställt i Frågetund-inlägget de senaste dagarna :-)

Formen jag gjort knapparna med är köpt hos Strössel & Annat

Den guldiga tårtbrickan kommer ifrån Siluett, det ätbara kantbandet kommer ifrån Cake Decorating Company och Fun Cakes SP fick jag hemskickat av B’s Skafferi. Det fina tårtfatet är ett favorit fat och kommer ifrån IB Laursen.

Bröllopstårtor med golftema

Igår gifte sig Anna och Markus. Då de båda är golfare så gick bröllopet i golfens tecken. Festen hölls på en golfbana här i stan, det fanns golfbollar med deras namn och datum på borden och givetvis ville de även ha en personlig tårta som matchade temat. Färgerna på tårtan skulle gå i ljusrosa, ljusgrönt och vitt samt ha ett golftema. Resten fick jag fria händer till. Resultatet blev 4 tårtor i 3 olika storlekar och utföranden. Tanken var bara att göra 3 tårtor från början men gjorde även en 4e tårta att skicka med då tårtorna sjönk ihop lite (1-2 cm) under natten (vilket är lätt hänt när man gör extra höga tårtor med många lager fyllning, då tårtbottnarna suger åt sig fyllningarna).

Tårtorna består av vaniljbottnar fyllda med rårörda jordgubbar, limemousse och vit chokladganache. De är sedan spacklade med vaniljsmörkräm och täckta med sugarpaste (dekorfondant). Tårtbottnarna är extra höga och är 13-15cm höga, så det blev många lager fyllning.

På toppen av 3 tårtor hade jag gjort en green med golfflagga. Våningstårtans green fick en hjärtform och en egen liten rund golfboll.

All dekoration är gjord i sugarpaste (dekorfondant) förrutom de vita blommorna som är gjorda i flowerpaste.

Även blommorna på toppen av tårtorna fick ett center/en mitt som liknade en golfboll och borstades i antingen rosa eller grönt.

Den ”lilla” extra tårtan gjorde jag lite rundare och smyckade med halva golfbollar i vitt, rosa och grönt samt små blommor och även 2 större med golfbollscenter.

På de tre flaggorna stod dagens datum, årtal samt brudparets initialer.

Det var precis hur kul som helst att göra dessa tårtor och jag är väldigt glad över att jag fick förtroendet!

Stort GRATTIS till Anna och Markus! Hoppas att ni fick en underbar bröllopsdag! Önskar er alla lycka i framtiden! :-)

Doptårta med Fotbollstema

I går döptes lille Elton och mamma Johanna ville ha en doptårta med fotbollstema samt med texten Elton 10. Varför 10? Jo för att den lille föddes 101010 :-) Snacka om schysst födelsedatum!

Tårtan består av vaniljbottnar fyllda med mjölkchokladganache och ahlgrensbilarfluff. Den är sedan spacklad med grädde och täckt med sugarpaste (dekorfondant). Dekorationerna är gjorda av marsipan (svart) och sugarpaste (blå). Toppen av tårtan är rundad precis som en boll.

Tyvärr så säckade tårtan ihop lite under natten vilket var jättetråkigt. Är alltid lite nervöst att ha en tårta i kylen över natten tycker jag. Oftast går det galant men det finns de gånger då det, som denna gång, inte går så bra.

Det fina IB Laursen-fatet kommer ifrån Two Shabby Chicks och är en favorit.

Dessertbord till Hollywoodkalas

Igår var det dags för kalas här hemma då dottern fyllde 10 år 😀 Denna gång önskade hon sig ett Hollywoodkalas och ett dessertbord. Önskemålen var diamanter, pinatã, en egen ”walk of fame”-stjärna och texten Hollywood. Inte kunde väl jag säga Nej till detta inte utan ställde mig snällt och bakade 😉 Dagen innan så bad hon mig lova att det skulle bli det bästa kalaset någonsin. Eh.. vilka krav!! 😉 Som tur är så lyckades vi uppnå hennes önskan och hon sa efteråt att det faktiskt hade blivit precis så himla tusan bra som hon hade hoppats 😀

Här kommer en hel drös bilder på dessertbordet – Enjoy! :-)

På dessertbordet fanns att finna:

Minicitroncupcakes med hallon- & marshmallowfrosting.

Cocosbollar

Vaniljkakor med vaniljfyllning

Vaniljkakor med chokladfyllning

Kanelbullar med mandelmassa

Kanel- och vaniljbullar

och till sist en tårta bestående av rosa vaniljbottnar fyllda med dumlefluff och mjölkchokladganache. Den var spacklad med hallon- & marshmallowfrosing och sedan täckt med sugarpaste/dekorfondant.

Samtliga dekortioner på bordet består av sugarpaste/dekorfondant (både vanilj och hallon), marsipan och/eller flowerpaste.

Slutligen har vi den ätbara tiaran till födelsedagsbarnet (dock valde jag att använde icke ätbara ”diamanter”) som snabbt fick skapas.

Den tuffa pinatãn kommer ifrån Partytajm och lär bli önskad på många små tjejers kalas då den var en riktig hit. De vackra tårtfaten (som jag älskar så) kommer ifrån IB Laursen och det vita fatet finns att köpas hos Two Shabby Chicks.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

Kan knappt förstå att det redan gått 10 år sen min älskade dotter föddes!! Vart tog tiden vägen egentligen?? 😛 Avslutar inlägget med att bjuda på en bild på mig och dottern (vilket är ytterst ovanligt här i bloggen) som togs för 5 år sen. Känns nästan som att det vore nån månad sen bara :-)


Dessert Table with the Cookie Monster

I helgen gjorde jag ett litet, litet dessertbord då min och sambons familj var här för att fira våra barn. Min första plan var att göra ett dessertbord med Barbapapa-tema men det ändrades då jag fick en idé på en rolig kakmonstertårta jag ville göra. :-) Tyvärr så fikade vi rätt sen på dagen och dagsljuset var redan borta när det var dags att duka upp. Så bilderna och färgerna blev inte så bra. Måste verkligen skaffa mig en bättre blixt – För det är långt till vår och sommar! 😉

På bordet finns marshmallows doppade i choklad, kokosbollar med marsipanblommor, chocolate sugar cookies med chokladsås och marsipanlock samt tårta.

Jag valde att göra kakmonstret helt slätt då jag blev nöjd med det resultatet och därmed inte ville ge honom yvig päls ”bara för att” :-)

Den övre delen av tårtan består av Chokladbottnar fyllda med Hallon, Chokladmousse och Vaniljkräm. Den är sedan spacklad med grädde och täckt med sugarpaste.

Den nedre delen består av Blue Velvet Cake fylld och spacklad med Whipped Cream Cheese Frosting (en ny favorit hos mig) och täckt med sugarpaste.

Dekorationerna består av sugarpaste (kakmonstret), marsipan och chokladsugarpaste.

Den guldiga tårtbrickan kommer ifrån Siluett.

 

De som betyder lite extra

Nu är vi framme vid min sista tillbakablick på 2010 :-) – Promise! 😉

Jag ser mina skapelser som ”små” konstverk och varje tårta har kommit att betyda väldigt mycket för mig. Denna gång har jag dock valt ut ett par tårtor och dekorationer som betytt lite extra av olika anledningar :-)

Min mest betydelsefulla tårta

Mitt frieri till min sambo – Han svarade ”JA” 😀

Min kaxigaste tårtan

Denna gjorde jag till en tjejkväll och den blev MYCKET älskad 😀

Min gottigaste tårta

Denna tårta gjorde jag till en gammal kollegas son som legat hemma i vattkoppor. Han blev så himla glad över den och det värmde gott i mitt hjärta att kunna glädja honom så :-) Brodern uppskattade den också så mycket att han önskade att även han blev sjuk 😛

Min mest beställningspopulära tårta

Denna variant av tårta har jag gjort 5 gånger. 3 som doptårtor till små tjejer och 2 till killar. En mycket poppis tårta mao :-)

Min första riktigt höga tårta

Denna tårta slängde jag ihop när tidningen skulle komma på besök. Den var väldigt pillig att göra (tänker på guldbandet) och jag är så otroligt nöjd med den. Det var dessutom extra många som fick chansen att äta den då den var så otroligt hög.

Mina första baby Converse

Dessa prydde min sons namngivningstårta. Är riktigt stolt över dem. Speciellt då jag någon månad tidigare tittat på andras Converseskor och önskade att jag kunde vara lika duktg som dem. Trodde aldrig att jag skulle kunna göra dessa en dag :-)

Min första lilja

Är otroligt stolt över denna orientlilja jag gjorde på PME-kursen jag gick i höstas.

Min första tårta i ask

Denna banade väg för mina utställningstårtor på Formexmässan aug 2010 och januari 2011.

Min träffsäkraste tårta

En gammal kollega ville ha en äntligen-är-det-semester-tårta att överraska sin familj med och jag fick helt fria händer. Jag valde att göra Homer Simpsons och hans älskade Donuts. Kollegan älskade den, hans fru skrattade nästan på sig när hon såg den, och barnen älskade den och gav den som gjort den en stor tumme upp. Kan säga att både temat Simpsons och Donuts är den härliga familjen i ett nötskal :-)

Mitt första (genomtänkta) dessertbord

Detta dessertbord gjorde jag till min käraste Fridas dotters dop, Vilma. Jag slet otroligt hårt med dessertbordet för att hinna klart i tid men det hela slutade iallafall med att jag missade själva dopet i kyrkan eftersom att jag sett fel på tiden en timme *suck*.

Och sist men inte minst, min första sugarpastetårta

Det var den som gjorde att jag fick upp intresset för tårtor för drygt 9 månader sen. Kul att se utveckligen som skett under denna tid. För visst har jag kommit en lång väg? 😉