Chokladbollstårta alá Sockerrus

Chokladbollstårtan är en utav mina absoluta favoriter och den älskas av de flesta. Folk blir alltid så himla förvånade över att det är chokladbollar som gömmer sig under täcket av sugarpaste/marsipan när jag gör denna tårta. Kommentarerna jag fått under åren då jag gjort tårtan är många och alla väldigt positiva. Ja förutom i ”Det stora tårtslaget”, där tyckte man inte att den hörde hemma utan var för lite tårta. Men bortsett från just den kommentaren så är den en hit 😉

Det stora tårtslaget chokladbollstårta

Det var alltså så den såg ut i TV (se bild ovan). Om jag fick göra första programmet igen med den vetskap jag har idag så skulle jag fortfarande göra en chokladbollstårta deluxe. Chokladbollar är det första jag kan minnas att jag bakade som liten och har alltid varit en favorit sen dess. Dock gjorde jag den lite mer avancerad än jag gjorde som liten och gjorde tre varianter av chokladbollssmet. Tyvärr syntes det lite dåligt i TV-rutan så jag letade upp en gammal bild där man tydligt kan se de tre olika lagren (se nedan).

Chokladbollstårta

Jag tycker den är lika snygg på insidan som galet god. Har du inte testat göra den så ”gört” (som man säger i Östergötland)!  :-)

Här kommer receptet:

Chokladbollstårta

1 sats räcker till en hög 15 cm tårta.

Mörka chokladbollar

125 g smält smör

1 dl kakao

1,25 dl socker

1,25 tsk vaniljpulver

3,75 dl havregryn

4 msk kallt starkt kaffe

1,25 dl vaniljkräm

Salt efter smak

Gör så här

  • Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och kaffe.
  • Vispa tills allt är väl blandat.
  • Tillsätt vaniljkräm och rör på låg hastighet alternativt med en slev.

Ljusa chokladbollar

125 g smält smör

150 g mjölkchoklad

2 msk socker

1 tsk vaniljpulver

2,5 dl havregryn

0,5 dl kokos

3 msk mjölk

1 dl vaniljkräm

Salt efter smak

Gör så här

  • Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och mjölk.
  • Vispa tills allt är väl blandat.
  • Tillsätt vaniljkräm och rör på låg hastighet alternativt med en slev.

Vita chokladbollar

200 g vit choklad

150 g smör

1-2 msk socker

1 tsk vaniljpulver

2 dl havregryn

1,5 dl kokos

3 msk mjölk

1 dl vaniljkräm

3-4 tsk citronjuice

Gör så här

  • Smält vit choklad tillsammans med smöret.
  • Blanda ihop smörblandningen, socker, vaniljpulver, havregryn, kokos, mjölk och citronjuice.
  • Vispa tills allt är väl blandat.
  • Tillsätt vaniljkräm och rör på låg hastighet alternativt med en slev.

Chokladganache

500g chokladpellets (eller hackad choklad), runt 65%

6 dl grädde

En klick smör

Lite salt

Gör så här:

  • Lägg chokladen i en rostfri bunke eller liknande.
  • Värm upp grädden på spisen. Låt den koka upp.
  • Häll den varma grädden över chokladen.
  • Låt stå i några minuter. Rör om och blanda väl.
  • Låt stå i rumstemperatur tills önskad konsistens.
  • Tips: Du kan frysa in ganachen om du får något över.

Så här sätter du ihop tårtan

  • Lägg plastfolie i en form och tryck ut den ena smeten (den du vill ha längst upp på tårtan) i formen. Gör sedan likadant med de andra två smetarna. Har du två formar så använd en våg om du vill att de ska se exakt likadana ut invändigt.
  • Ställ in i kylen i minst 4-6 timmar. Du vill att den ska vara genomkall innan du täcker den. Det går utmärkt att göra tårtan 1-2 dagar i förväg innan du täcker en.
  • Spackla tårtan med chokladganache och täck eventuellt med sugarpaste.
  • Förvara tårtan i kylskåp. Ta ut ca 1 timme innan den ska ätas.

♥ ♥ ♥

Trots att jag fick en massa kritik för mitt val att göra en chokladbollstårta så var den omåttligt populär. Av de tre stora våningarna så fanns det bara en lite, liten bit kvar av tårtan när kvällen var slut. Å det är ett mycket gott betyg :-)

Chokladbollar

Imorgon är det dags för ”Det stora tårtslaget” igen. Vi ses då hoppas jag :-)

Ha det sött!

Kram, Lisa

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *