FrostningsteknikTips

Tänkte jag skulle tipsa om hur man får till frostningen på tårtan på bästa sätt.

Knepet är att först spackla tårtan med ett lager frosting och sedan ställa den i kylen i ca 30min. På så vis hålls brödsmulor och fyllning på plats när det är dags att göra mönster i frostingen på tårtan.

Detta mönster har jag gjort med en liten spatel samtidigt som jag snurrade försiktigt på tårtan. Innehållet är detsamma som dessa tårtor. Dekorationen består av lite guldsockerpärlor.

Ha en riktigt härlig dag!

Kram, Lisa

Purple Ombre Cake

Nu tycker jag allt att det var dags för en regnbågstårta igen, denna gång lila :-) Denna gjorde jag tidigare i somras, samtidigt som jag gjorde den blå som du hittar HÄR. Hade jag gjort en nu så hade färgen rosa varit ett självklart val.

Den är väldigt enkelt spritsad med en stor rund tyll…

… och är vackert lila på insidan :-)

Jag använde detta white velvet cake recept och bytte ut mandel mot vaniljarom och fyllde den sedan med nutella. För att färga de olika lagren använde jag  denna färg. Till den allra mörkaste tillsatte jag lite svart Wiltonfärg oxå. Receptet räckte till 11 små bottnar (ca 12 cm) och jag gräddade dem i 10 min vardera på 175 grader.

”Frostingen” består av grädde blandat med lite, lite socker och mandelarom.

Även denna regnbågstårta fick mina kära grannar smaska på :-)

Glöm inte bort Kanelbullens dag imorgon. Mitt tips är dessa bullar :-)

Ha det sött!

Kram, Lisa

Superenkel frostningsteknik

♥♥ Translate this blogpost to English ♥♥

Idag när jag var inne och kikade på fina bloggen Flickan och Kakorna så insåg jag att jag hade gjort en liknande tårta i  somras, med tillhörande steg-för-steg, som jag glömt att lägga ut på bloggen (har massor av bilder på olika bakverk som inte nått bloggen än). Genast slängde jag mig över bilderna och skapade detta inlägg.

Jag älskar utseendet på dessa tårtor och det som gör den ännu mer älskvärd är att det tog mig ungefär 10 minuter att frosta den. Perfekt när du inte riktigt har tiden på din sida.

Jag har täckt min tårta med chokladsmörkräm, men det går precis lika bra med grädde eller någon annan frosting. Inuti gömmer sig en rosafärgad almond white velvet cake, Devils Food Cake och Saftig Vaniljkaka. Den är sedan fylld med rårörda hallon och vit chokladganache.

Visst blir det ett läckert utseende på den? :-)

Så här enkelt gör du frostningen:


Du behöver en spritspåse (eller plastpåse+maskeringstejp), en sked och en tyll. Använd en rund tyll av större modell. Jag har använt denna men det går lika bra med vilken större tyll som helst. Spritsa en rad (med tyll+spritspåse hållandes rakt fram ifrån). Ta en sked och smeta ut den åt höger.

Spritsa nästa rad och fortsätt att återupprepa tills du är klar. Sista raden kräver lite mer omsorg för att få en snygg skarv, annars går det rätt snabbt :-)

Lycka till!

3-våningstårta med rosor

Den 6 augusti var dagen som Annie och Tor gått och längtat efter – Deras bröllopsdag :-) De var för övrigt med i både Corren och Corren24 så delar av vigselakten filmades vilket jag tycker var jättekul. De var så otroligt fina och lyckan lös om den vackra bruden. Kändes jättekul att jag fått vara med på en hörna då jag fått det fina förtroendet att få göra deras tårta. Färgerna på bröllopet skulle gå i blått och rosa och rosorna på tårtan likaså.

Tårtan består av citronbotten, vit chokladganache, rårörda hallon och vaniljkräm. Den är sedan spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med sugarpaste (Dekorfondant). Jag lät dem testa olika märken av sugarpaste för att ge dem en valmöjlighet även där och de valde dekorfondanten då den är mindre söt.

Rosorna består av flowerpaste. Som dekoration hade de delvis rosa och blåa rosblad på borden och jag försökte göra färgerna på rosorna så nära som möjligt. För att få lite liv i dem borstade jag vissa blad med en metallicfärg.

Utöver blommorna satte jag dit mjuka pärlemofärgade pärlor på de vita kantbanden. Älskar verkligen dessa pärlor. De är superfina och man slipper bita sönder tänderna om man får en i munnen 😉

Blombuketten hade duktiga Caroline på Blomdekor gjort. Känns jättekul att kunna visa upp även den här på bloggen då det annars mest bara är sötsaker 😉 Visst är den drömmande vacker?

Tycker att vi lyckats matcha färgerna bra!

Då brudparet ville ha en trevåningstårta fick jag även göra ett par tårtor som skulle matcha den stora då det var många gäster på bröllopet.

Enkelt och stilrent.

Det är samma innehåll i dessa två som i den stora tårtan.

En allergitårta gjordes oxå. Denna består av laktosfria vaniljbottnar, laktosfri vaniljkräm och laktosfri ahlgrens bilarfluff. Den är sedan täckt med angel feather icing.

De flesta korten jag tog på tårtan gjorde jag innan jag insåg att jag glömt toppdekoren… Var lite stressigt i slutet 😉 Jag valde dock att lägga in även dessa bilder i inlägget.

TACK Annie och Tor för förtroendet att göra er bröllopstårta! Jag önskar er alla lycka i framtiden! :-)

Blue Ombre Cake

Scroll down for recipe in english. Translate this blogpost to English

Har haft ett rejält sug efter att få baka tårta de senaste veckorna och just denna typ av tårta har jag velat göra länge. De tar ju lite extra tid att göra själva bottnarna men dekoreringen gick på nolltid 😉 Tycker att tårtan är så himla vacker i sig att mer dekorering eller att täcka den i frosting eller sugarpaste kändes onödigt.

5 nyanser av blått (6 om man räknar blåbären). Det är ju inte riktigt en regnbågstårta men jag kom inte på något bättre namn. Kan du komma på ett bättre namn så skriv gärna det i ett kommentar:-)

Tårtan består av white velvet cake som jag färgat med wiltonspastafärger, sky blue och royal blue. Jag har sedan fyllt den med ljuvlig lemon curd och toppat den med frysta blåbär. Superenkelt och jättegott! :-)

Jag blev lite kär i tårtan så det får bli många bilder i detta inlägg 😉

Jag använde detta white velvet cake recept och bytte ut mandel mot vaniljarom. Receptet räckte till 11 små bottnar (ca 12 cm) och jag gräddade dem i 10 min vardera på 175 grader.

Min härliga granne Helena med familj fick tårtan och jag fick kaffet. Bra fördelning va? :-)

Och så en sista bild 😉


Blue Ombre Cake


White Velvet Cake

135 gram egg whites (about 4 1/2 large egg whites) 

240 gram milk

1 1/2 teaspoons vanilla

300 gram flour (plain)

300 gram sugar

1 1/3 teaspoons baking powder

1/4 teaspoon salt

170 gram butter, soft

Blue icing color (I used Wilton sky blue and royal blue)

300-600 grams lemoncurd (I used 300 grams for half a batch white velvet cake)

Blueberries


Preheat oven to 175°C (350°F)


In a small bowl, whisk together egg whites, milk and vanilla. Set aside.


In a large mixing bowl, combine flour, sugar, baking powder and salt. Add the soft butter and mix on low speed. Add 1/3 of the eggmixture and mix until well combined. Repeat twice.


For 3 layers: Divide the batter into three bowls. In the first bowl add a tiny drop of icing color. In the second bowl add two tiny drops and so on. Use 8-inch cake pans and bake in the oven for 25-30minutes.


For 6 layers: Divide the batter into 6 bowls. In the first bowl add a tiny drop of icing color. In the second bowl add two tiny drops and so on. Stir and pour into 6-inch cake pans (about 15 cm). Bake in the oven for about 15 minutes or until a cake tester inserted into the center of each cake comes out clean


For 12 layers or 2 small cakes: Divide the batter in 12 bowls. In the first bowl add a tiny drop of icing color. In the second bowl add two tiny drops and so on. Use 4-5-inch cake pans (10-12cm) and bake in the oven for about 8-10 minutes.


Let the cakes cool in the pans for about 10 minutes. Loosen the sides with a small spatula and invert cakes onto wire racks.


Place the layer who only had one tiny drop of color on a cake plate. Spread lemoncurd with a spoon or small spatula over the first layer, make sure it’s well covered . Repeat process with the layer who hade two tiny drops of color and so on. Finish with a layer of lemoncurd on the top and decorate with blueberries.

Good Luck! :-)
 


2 Minirostårtor

Till midsommar gjorde jag två stycken minirostårtor med färgglatt inre. Tyvärr så kunde jag inte skära i dem för att visa er hur den såg ut men i gårdagens inlägg finns iallafall två av de tre olika tårtbottnarna jag använde.

Den bestod av 3 olika bottnar: Brooklyn Blackout Cake, White Almond Velvet Cake och Funfetti/White Velvet Cake. Det är samma grundrecept på de två senare men man tillför olika smaksättningar. I den sistnämnda tårtbottnen använder man ingen mandelarom utan tillsätter strössel istället vilket ger en rolig och färgglad tårtbotten. Senare i veckan så kommer en tårta med just denna botten som är skuren i – Så att ni får se :-)

Fyllningarna består av glasscreme, färska skivade jordgubbar och (misslyckade) macarons. Tårtan är sedan täckt med vit choklad & citronfrosting samt dekorerad med mjuka sockerpärlor. Receptet till frostingen har jag tyvärr inget då jag slängde ihop det utan att skriva ner det (hade lite tidsbrist). Mönstret är spritsat med Wilton tyll 1M.

Dreamy Chocolate and Almondcake

Nu är jag tillbaka efter lite drygt en veckas frånvaro. Med bröllopsbestyr, resor till djupaste småland (där det inte finns någon täckning ens på mobilen), besök och utlandssemesterletade+bokande har bloggen inte hunnits med. Dock har jag många tårtor, cupcakes och andra inlägg på lut som dyker upp här på bloggen veckorna som kommer :-)

Nu till dagens tårta :-)

Den har tårtan gjorde jag när jag fick lite oväntat besök av en väninna och hennes små söta. De var på genomresa och stannade till en natt här på vägen söderut. Fika bjuds man ju garanterat på här hemma då jag tar alla möjligheter jag har till att få baka. Men med så kort varsel och mycket annat att göra så insåg jag att baka inte skulle hinnas med…  Men med frysen full så behövde jag inte baka utan kunde enkelt plocka ut lite små tårtbottnar. Finare dekoration och bilder hans inte riktigt heller med utan det blev en snabb tårta – Dock helt ljuvligt god :-) (Recept på båda bottnarna hittar du längre ner.)

Bottnarna består av Brooklyn Blackout Cake och White Almond Velvet Cake. Den sistnämnda är en ny favorit och nästan smälter i munnen när man äter den. Vad gäller fyllningarna så fick jag användning av pulvermousser som jag fått hemskickat av Strössel & Annat för ett tag sen – Perfekt. Jag använde en neutralmousse och tillsatte körsbär samt använde en chokladmousse att täcka tårtan med. Väldigt enkelt, smidigt och gott. Utöver det så har jag ett tunnt lager Lemoncurd på varje tårtbotten samt ett lager färska jordgubbar. Mycket gott och mycket uppskattat :-)

Brooklyn Blackout Cake

(Endast själva tårtbottnen)

100 g smör, rumstempererat

250 g strösocker

2 ägg

1/4 tsk vaniljpulver (eller 1/2 tsk vaniljsocker)

50 g kakao

3/4 tsk bakpulver

3/4 tsk bikarbonat

en nypa salt

170 g mjöl

1 1/2 dl mjölk

Gör så här:

Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner äggen, ett i taget. Vispa lite efter varje ägg så att allt är väl blandat. Häll i vaniljpulver, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt. Blanda väl. Tillsätt mjölken och hälften av mjölet. Vispa en stund innan du häller i resten av mjölet. Vispa tills allt är väl blandat och du har en jämn smet.

Häll smeten i 3 formar á 20cm och grädda på 175 grader i 25-30 min. Kakan går även att göra i bara en form. Skulle tro att kakan behöver runt 50-60 min i ugnen då men vet ej exakt tid utan låt en sticka avgöra när kakan är klar (den ska vara torr). Öppna dock ej ugnen de första 40 minutrarna då den lätt kan sjunka ihop då.

Orginalreceptet på Brooklyn Blackout Cake kommer från The Hummingbird Bakery men är här delvis omgjort.

White Almond Velvet Cake

4 st äggvitor (ca 135 g)

2,5 dl mjölk

1.25 tsk vaniljpulver (2, 5  tsk vaniljsocker)

1 tsk mandelessens (mandelarom)

5 dl mjöl (ca 300 g)

4 dl socker (ca 300 g)

4 tsk bakpulver

0.25 tsk salt

175 g smör, rumstempererat

Ev lite pastafärg (karamellfärg)

Gör så här:

Vispa ägg, mjölk, vanilj och mandelessens. Ställ äggblandningen åt sidan. I en annan skål blandar du mjöl, socker, bakpulver och salt. Kör smöret i micron några sekunder så att det blir lite rinnigt. Tillsätt sedan smöret till mjölblandningen och rör om. Häll i 1/3 av äggblandningen och rör om. Tillsätt ytterligare 1/3 av äggblandningen och rör om. Häll i det sista av äggblandningen och vispa till en jämn smet. Tillsätt eventuellt lite färg.

Fördela smeten jämnt mellan 3 stycken 20 cm formar och grädda på 175 grader i 25-35 min (kolla av med sticka, den ska vara torr). Vill du hellre använda en form så dubblar du gräddningstiden och kan kolla av med sticka efter minst 40 min.

Enjoy! :-)

En annorlunda tårta

Denna skönhet kanske ser ut som en helt vanlig tårtan på utsidan…

… men på insidan har den ett mycket spännande utseende! 😉

Det är nämligen en tårta med vertikala bottnar :-) Har länge varit sugen på att göra en sådan då jag tycker att de ser så otroligt tuffa ut när man skär i den :-)

Tårtan består av Devil’s food cake och en ny saftig vaniljkaka jag blivit helt frälst i (recept kommer inom kort). Jag har hällt över en blandning av vanilj och sockerlösning för att klistra bottnarna tillsammans och toppat med chokladfrosting och dekorerat med frysta hallon. Vi skulle nämligen ta med tårtan och då passar det bra att lägga på frysta bär tycker jag (de tinar ju upp på vägen).

En mycket god och annorlunda tårta. Det är lite pyssel att göra den men helt klart värt besväret. En steg-för-steg och receptet hittar du HÄR.

Citrontårta med blåbär och kokos

När min sambo fyllde år passade jag på att testa ett nytt recept på en citrontårta. Den var helt fantastiskt god. Jag passade även på att göra om den något då orginalet bl.a. inte innehåller kokos samt skrev ner svenska mått och gram. Dock har jag lyckats slarva bort detta recept :-( Så istället för att ge er mitt modifierade recept så lägger jag in orginalet som är hämtat från bloggen Sweetapolita. Kan varmt rekommendera denna tårta då den var helt fantastiskt god och härligt syrlig. Jag gjorde den när jag var på kurs i Sthlm och hade glömt min bra kamerautrustning så bilderna är inte de bästa. Dock lär jag göra denna tårta igen, för den var verkligen så god, och då lovar jag att ta bättre bilder 😀

Frostingen är himmelsk :-) och jag älskar att den är snygg på insidan oxå :-)

Receptet är kopierat från Sweetapolitas blogg (Lägger in mitt modifierade här när jag väl hittar det 😉 ) Du kan hitta omvandlingstabeller HÄR.

Lemon-Blueberry Layer Cake

Ingredients

2 cups plus 6 tablespoons all-purpose flour

2 teaspoons baking powder

1 teaspoon salt

3 cups fresh blueberries

1/2 cup sour cream

1/2 cup whole milk

2 teaspoons vanilla extract

3/4 teaspoon pure lemon extract

1 teaspoon lemon zest

1 cup (2 sticks) unsalted butter, softened about 20 minutes out of refrigerator

1 1/2 cups white sugar

4 large eggs

Method

Preheat oven to 350°F. Prepare three 8″ round cake pans with parchment paper, butter and flour. Sift dry ingredients into medium bowl. Transfer 1 tablespoon flour mixture to larger bowl. Add fresh blueberries and toss to coat them with flour. Set remaining flour mixture and blueberries aside.

Stir whole milk, sour cream, vanilla extract, lemon extract and lemon zest in small bowl. In the bowl of a stand mixer, cream butter and sugar, until pale yellow and very fluffy, about 5 minutes. Beat in eggs one at a time, until well combined. Mix in flour mixture alternately with milk mixture, starting and ending with flour mixture. Stir until just combined. Gently fold in blueberries. Divide batter equally among 8″ round pans.

Bake cakes until toothpick inserted into centre comes out clean, about 25 minutes. Cool cakes in pans on racks for about 10 minutes, then invert onto racks until completely cool.

Zesty Lemon Frosting

1 cup soft unsalted butter

2 teaspoons lemon zest

6 cups icing sugar

60 ml fresh lemon juice

6 tablespoons whipping cream (35% cream)

1/2 teaspoon pure lemon extract

2 tablespoons water

pinch salt

drop of AmeriColor ”Electric Yellow” gel color (optional)

Method

Cream butter and lemon zest in bowl of electric mixer fitted with paddle attachment, about 3 minutes. Slowly add icing sugar, mixing on low speed for about 2 minutes. Add remaining ingredients and beat on med-high for 3-4 minutes until very fluffy. If using color gel, add a drop or two, then beat until blended. Yields enough to frost outside of three layer 8″ round cake.

Tips: Recept på svenska hittar du hos Bullemamman.

Heaven & Hell Cake

Vad får du om du gör en tårta gjord på Angel Food Cake, Devil Food Cake, jordnötsmousse och massor av choklad? Jo en Heaven and Hell Cake (låter inte lika syndigt på svenska, himmel och helvetestårta 😉 ). Enda sedan första gången jag såg denna tårta så har jag velat testa att göra den. Namnet är en anledning, en annan är att de som testat den skriver att den är helt sjukt god. Att den är fylld med kopiösa mängder kalorier kanske skrämmer bort många, men å andra sidan så är detta en tårta du inte gör så ofta 😉 Dock en tårta du bara måste testa (iallafall) en gång i livet för den är verkligen syndigt god. Den är den absolut mäktigaste tårta jag någonsin smakat och den tar rätt lång tid att göra – Men det är helt klart värt det 😛

Receptet finner du HÄR :-)

Yummie! 😀

Det snygga sugröret kommer ifrån Klara Färdiga, den guldiga brickan kommer ifrån Siluett och det molniga tårtfatet har jag köpt på Lagerhaus.