Vintage Dessert Table

Då var det alltså dags att presentera mitt kafferep som jag har gjort med hjälp av en bakmaskin. Min tanke bakom temat till kafferepet var retro med en modern twist. Tycker att jag fick till det riktigt bra och är mycket stolt över resultatet. Vad tycker du?

Nu till lite bilder (eller massor är väl ett bättre ord 😉 ) Håll till godo! :-)

Girlangerna tyckte jag blev väldigt effektfullt och dessutom väldigt lätta att göra.

Citronkakor. Här har de översta fått samma frosting som cupcakes’n, nämligen Pina Coladafrosting.

Jag gjorde en modern variant av gräddtårtan och använde mig av whipped cream cheese frosting (som är en blandning mellan vispad grädde och cream cheese).

Rörstrandservisen från 50-talet var given på kafferepet.

Vaniljcupcakes med Pina Coladafrosting. (Det vackra fatet kommer ifrån Gerbera)

Romkakstårta gjord på dubbla romkakor.

Blåbärssnurror med kokos, mandel och lime.

Egendesignade glas för den som vill ha lite mjölk eller saft.

Små detaljer som gör kafferepet lite extra sött.

Söta skålar med lock av glas för den rätta känslan. Här fyllda med vita rosenknoppskakor.

Fyllda bullar och krämkakor till vänster i bild.

Dammsugarklubbor

Supersöta dubbla romkakor.

Det blev sammanlagt 6 fyllningar (fördelat på 10 lager) i denna 20 cm höga tårta. Den godaste tårtan nånsin enligt många på kafferepet :-)

Med på bordet finns från vänster till höger:

  • Bullar fyllda med vaniljkräm och hallon- & jordgubbssylt.
  • Krämkakor med vaniljfyllning
  • Citronkakor
  • Vita Rosenknoppar
  • Saftiga vaniljcupcakes med pina coladafrosting
  • Tårta med vanilj- och chokladbottnar fyllda med limemousse, rårörda hallon, mjölkchokladganache, mörk chokladganache, vit chokladganache, whipped cream cheese frosting och dekorerad med whipped cream cheese frosting.
  • Romkakstårta (likadan som dubbla romkakor och räknas därmed inte som en egen kaka)
  • Blåbärssnurror doppade i limeglasyr
  • Dubbla romkakor +romchokladfyllning
  • Dammsugarklubbor (+ sockerkakan till dammsugarna)

Jag hoppas att ni är lika nöjda som jag är över resultatet av dessa 3 veckors bakande i min nya bakmaskin. Lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker om mitt kafferep! Skulle göra mig jätteglad 😀

Stor KRAM till er alla!

Lisa

Dammsugarklubbor

Dammsugare är något jag aldrig gjort tidigare men tycker är jättegott. När jag nu fick ha 2 kakor på kafferepet som inte var just småkakor (av de 7 man normalt har) så passade jag på att göra just dammsugare. Dock ville jag göra dem lite mer alà Sockerrus och resultatet blev mönstrade dammsugarklubbor :-) Dessa blev en av de stora favoriterna på kafferepet och blev försvinnande goda 😉 Recept kommer lite senare!

Mums! :-)

Mjuk Vaniljkaka

Detta recept är inskickat av Sarah Danielsson som har bloggen Sarah Bakar. Kakan blir väldigt saftig och smakar väldigt gott tycker jag. Tack Sarah! Den blir inte lika fluffig när man gör den i bakmaskinen då man inte kan vispa äggen och sockret poröst, men den funkade jättebra att använda till det jag hade planerat :-) (dyker upp om en stund här på bloggen).

Vaniljkaka

3 ägg
3 dl socker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här (med bakmaskin)

Rör socker och ägg i bakmaskinen. Välj program 11 (jam). Rör ett par minuter (Det blir inte fluffigt som när man använder en elvisp). Tillsätt kokande vatten (vattnet gör att det bubblar en del). Rör sedan ner mjöl och bakpulver i smeten. Kör program 10 (pastadeg) ett par minuter tills allt är väl blandat. Jag fick några envisa mjölkulor som inte ville blandas med smeten så jag tog till en visp och rörde om lite själv.
Häll i smord och bröad rund form med löstagbar botten. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 40 minuter. Låt svalna. Jag smulade sönder min sockerkaka som ni kan se på bilden längst ner till höger (ovan) för att använda i ett annat bakverk som dyker upp på bloggen om en liten stund :-)

Gör så här (utan bakmaskin)

Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt kokande vatten.
Blanda de mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten.
Häll i smord och bröad rund form med löstagbar botten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 40 minuter.
Låt svalna, dela sedan i mitten.

Fyllda bullar med vanilj, hallon och jordgubb

Jag gjorde ju bullar för någon vecka sen som jag i slutändan inte blev helt nöjd med. Därför passade jag på att göra en ny omgång bullar. Fick ett recept skickat till mig från Sara som jag använde mig av. Tack Sara! :-) Receptet gjorde jag om lite så att man lättare kan göra dem i en bakmaskin samt att jag även fyllde bullarna med min hemmagjorda hallon- & jordgubbssylt, även den gjord i bakmaskinen.

Fyllda bullar

2 dl mjölk
100 g smör
3 msk strösocker
1 ägg
1 tsk kardemumma
1 påse torrjäst
ca 8 dl vetemjöl

Fyllning

3 dl vaniljkräm
1dl sylt, exempelvis hallon- och jordgubb

Lite florsocker till garnering

Gör så här (med bakmaskin)

  • Smält smör och blanda med mjölken. Det ska vara ungefär fingervarmt när det är klart att hällas ner i baktråget. Tillsätt resten av ingredienserna och välj program 9 (dough). Nu tar det 90 minuter innan degen är klar och färdigjäst.

  • Dela degen i två delar och kavla ut varje del. Dela i 8 delar och lägg på en klick vaniljkräm och sylt på varje. Vik upp dem och samla skarvarna som på bilden längst ner till höger.

  • Lägg dem med skarven nedåt på bakplåtspappersklädda plåtar eller i en form. Låt bullarna jäsa väl, ca 1 timme, under en bakduk.
  • Grädda dem mitt i ugnen i 225° ca 5-10 minuter.
  • Låt svalna innan du garnerar dem med siktat florsocker.

Gör så här (utan bakmaskin)

  • Värm vätskan till 37° (fingervarmt) . Lös upp jästen i lite av den (använd vanlig jäst – inte torr).
  • Rör smör och socker smidigt i din degbunke. Tillsätt ägget, den lösta jästen och resten av vätskan. Arbeta i mjölet så att du får en smidig deg. Låt degen jäsa i bunken under bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter.
  • Dela degen i två delar och kavla ut varje del. Dela i 8 delar och lägg på en klick vaniljkräm och sylt på varje. Vik upp dem och samla skarvarna som på bilden längst ner till höger (se ovan).
  • Lägg dem med skarven nedåt på bakplåtspappersklädda plåtar eller i en form. Låt bullarna jäsa väl, ca 1 timme, under en bakduk.
  • Grädda dem mitt i ugnen i 225° ca 5-10 minuter.
  • Låt svalna innan du garnerar dem med siktat florsocker.

Min lilla födelsedagstårta

Idag är det min födelsedag och det måste ju såklart firas med en liten tårta :-) Då det är jag som bakar tårtor här hemma så förväntade jag mig inte någon tårta på sängen 😉 Dock fick jag istället en liten tårta till kaffet som blivit över från gårdagens kafferep, nämligen en romkakstårta :-) Måste säga att fyllningen i dessa är så fantastiskt god!

Kakorna är gjorda med hjälp av bakmaskinen och kakan finns med på kafferepet som dyker upp på bloggen senare idag. Receptet på dessa hittar du här.

Vita rosenknoppar + Recept

Här kommer ytterligare en småkaka som kommer att dyka upp på helgens kafferep. Receptet fick jag av Malin Hjalmarsson – Tack!

Dessa små kakor blir supersöta tycker jag. Dock sjunker de något när man gräddar dem men jag tycker inte att det gör något :-) Eller vad tycker du?

Vita Rosenknoppar

Receptet ger ca 50 st.

200 g smör

1 dl florsocker

1 msk vaniljpulver (egentligen 2 msk vanillinsocker)

3 dl vetemjöl

1,5 dl potatismjöl

Gör så här (med bakmaskin):

  • Häll alla ingredienser i baktråget till bakmaskinen och välj program 10.


  • Vänta tills degen är väl blandad. Det tar ca 5-7 min.
  • Fyll en spritspåse med degen/smeten

  • Spritsa ut kakorna på smorda plåtar.

  • Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 12-15 minuter eller tills kakorna blivit svagt guldgula.
  • Låt dem svalna. Du kan pudra dem lite med florsocker innan de ska serveras.

Gör så här (utan bakmaskin):

  • Rör smör smidigt i en bunke. Tillsätt därefter alla torra ingredienser och rör alltsammans riktigt poröst.
  • Sprita ut kakorna på smorda plåtar.
  • Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 12-15 minuter eller tills kakorna blivit svagt guldgula.
  • Låt dem svalna. Du kan pudra dem lite med florsocker innan de ska serveras.

Lycka till! :-)

Recept: Krämkakor

Av Petra fick jag ett recept på Krämkakor som jag testat att göra till kafferepet som går av staplen när som helst :-) Väldigt söta (till utseendet) och med mycket vaniljsmak.

Krämkakor

50 g vanilj/marsanpulver
325 g smör
90 g florsocker
1 tsk vaniljpulver
300 g vetemjöl

Fyllning

1,5 dl vaniljkräm
100 g smör
60 g florsocker
1 krm apelsinskal
1 krm vaniljpulver

Gör så här (med bakmaskin)

  • Häll alla ingredienser i baktråget och kör igång program 10. När degen är väl blandad och blivit till en klump stänger du av maskinen (tar runt 5 min).

  • Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till långa korvar med en diameter på ca 3 cm. Linda in i plastfolie och stoppa i kylen minst 30 minuter.
  • Ta ut kakdegen ur kylen och skiva den direkt i knappt 1 cm-tjocka skivor. Lägg degbitarna på bakpappersklädd plåt, inte alltför tätt.
  • Grädda i 175 grader i ca 15 minuter tills de börjar få en lätt gyllene färg.
  • Gör vaniljkrämen enligt förpackningens anvisningar. Häll i alla ingredienser i baktråget och kör i gång bakmaskinen på program 10. Rör till en jämn fast smet (detta tar runt 5 min).

  • Spritsa ut krämen, eller fördela den med sked, på hälften av kakorna. Täck med resten av kakorna.
  • Förvara i frys, och servera kalla pudrade med florsocker.

 

Gör så här (utan bakmaskin)

  • Arbeta samman alla ingredienser till degen i en matberedare eller för hand.
  • Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till långa korvar med en diameter på ca 3 cm. Linda in i plastfolie och stoppa in i kylen minst 30 minuter.
  • Ta ut kakdegen ur kylen och skiva den direkt i knappt 1 cm-tjocka skivor. Lägg degbitarna på bakpappersklädd plåt, inte alltför tätt.
  • Grädda i 175 grader i ca 15 minuter tills de börjar få en lätt gyllene färg.
  • Gör vaniljkrämen enligt förpackningens anvisningar. Häll i alla ingredienser i baktråget och kör i gång bakmaskinen på program 10. Rör till en jämn fast smet
  • Spritsa ut krämen, eller fördela den med sked, på hälften av kakorna. Täck med resten av kakorna.
  • Förvara i frys, och servera kalla pudrade med florsocker.

Recept: Ljuvliga Citronkakor

Kombinationen citron och kardemumma måste jag säga är helt fantastiskt gott. Har inte testat det förrut vad jag kan minnas men kommer garanterat att göra det igen. Lägg på lite kanel till det och man börjar genast tänka lite på julen faktiskt. Men utesluter man kanelen så känns kakorna våriga och friska :-)

Citron- & Kardemummakakor

ca 80-100 kakor

200 g smör, rumsvarmt
2,5 dl socker
2 ägg
rivet skal av 1 citron
Saft från en 1/2 citron
1 tsk kardemumma, malen
1 tsk hjortonsalt
7 dl vetemjöl
Garnering: ägg malen kanel
pärlsocker

Gör så här (med bakmaskin)

Häll i alla ingredienser i baktråget och välj program 10.

Kör programmet tills allt är väl blandat och du har en klump med deg (detta tar 3-5 minuter).

Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen ett par timmar eller till följande dag.

Arbeta degen smidig och kavla ut på ett lätt mjölat bord. Stansa ut kakor och lägg dem på en bakpapperförsedd plåt. Pensla dem med ägg och strö över en blandning av socker och kanel. Grädda i 200 grader i ca 5 min. Låt svalna något innan du lägger över dem på ett galler.

Gör så här (utan bakmaskin)

  • Rör smör och socker pösigt och tillsätt äggen. Tillsätt rivet citronskal och finstött kardemumma. Blanda mjölet och hjortronsaltet.
  • Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen ett par timmar eller till följande dag.
  • Arbeta degen smidig och kavla ut på ett lätt mjölat bord. Stansa ut kakor och lägg dem på en bakpapperförsedd plåt. Pensla dem med ägg och strö över en blandning av socker och kanel. Grädda i 200 grader i ca 5 min.
  • Låt svalna något innan du lägger över dem på ett galler.

Lycka till! :-)

Recept: Blåbärssnurror med Kokos, Mandel och Lime

Här kommer receptet på Blåbärssnurrorna jag gjorde häromdagen.

Kombinationen av blåbär, kokos, mandel och lime gör denna fina kaka helt fantastiskt god. Den är både söt och syrlig, hård och lite mjuk. Helt klart en spännande kaka som bör ha en given plats på kafferepet! :-)

Instruktioner för dig utan bakmaskin finns längst ner i inlägget.

Blåbärssnurror med Kokos, Mandel och Lime

Receptet ger 35-40 stycken

Mördeg

200g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

1 tsk vaniljpulver

5 dl vetemjöl

1 msk mjölk

Fyllning

2 st äggvitor

2 dl blåbär

2 dl kokosflingor

2 dl mandelmassa

Glasyr

3 st limefrukter

3 dl florsocker

Gör så här (med bakmaskin):

  • Häll ner alla ingredienserna i baktråget och kör igång program 10. Stäng av när allt är väl blandat.

  • Lägg den ihopknådade degen i en påse och låt vila i kylen medan du gör fyllningen.
  • Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Riv mandelmassan och rör ner den i äggvitorna tillsammans med kokos och blåbär.

  • Ta ut degen från kylen och dela i två. Kavla ut degen till en rektangulär form. Bred på fyllningen och rulla ihop. Täck rullen med plastfolie och låt vila i kylen över natten.
  • Skär rullen i 1/2-1 cm tjocka bitar. Grädda i ugn på 175 grader i mitten av ugnen i 12-14 minuter. Låt svalna på galler.

  • Ta fram limefrukt och florsocker.

  • Riv skalet från en limefrukt och lägg i en skål (eller på ett fat). Pressa ut saften ur limefrukten och blanda med florsocker och skalet. Välj program 10 och kör tills allt är väl blandat.

  • Doppa de avsvalnade kakorna i glasyren och låt droppa av på ett galler.

  • Servera och njut :-)

 

Gör så här (utan bakmaskin):

  • Blanda ihop alla ingredienserna till degen. Blanda väl.
  • Lägg den ihopknådade degen i plastfolie och låt vila i kylen medan du gör fyllningen.
  • Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Riv mandelmassan och rör ner den i äggvitorna tillsammans med kokos och blåbär.
  • Dela degen i två. Kavla ut degen till en rektangulär form. Bred på fyllningen och rulla ihop.
  • Täck rullen med plastfolie och låt vila i kylen över natten.
  • Skär rullen i 1/2-1 cm tjocka bitar. Grädda i ugn på 175 grader i mitten av ugnen i 12-14 minuter.
  • Låt svalna på galler.
  • Riv skalet från en lime och lägg i en skål. Pressa ut saften ur limen och blanda med florsocker och skalet.
  • Doppa de avsvalnade kakorna i glasyren och låt droppa av på ett galler.
  • Servera och njut :-)



Recept: Dubbla Romkakor

Här kommer receptet på Romkakorna jag gjorde här. Receptet har jag fått av Helena Karlsson. Jag ändrade instruktionerna dock då jag gjort dem med hjälp av en bakmaskin men det går även bra att göra dem utan en. Instruktionerna för det (utan bakmaskin) finns längst ner i inlägget.

Dubbla Romkakor

4 dl vetemjöl
1/2 dl mörkt muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 ägg
150 g smör

Fyllning:
50 g smör
1 dl råsocker flor
1 tsk romarom
100 g choklad

Gör så här:

Häll ner torrvarorna i baktråget och rör om med en slickepott så att det blandas.

Tillsätt ägg och smör och sätt i baktråget i maskinen (blir lätt spill så det är enklast att hälla i ingredienser när den står på bänken bredvid). Kör igång program 10.

När allt är blandat kan du stänga av.

Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i minst 30 minuter.

Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till 1/2 cm tjocklek och ta ut cirklar (eller någon annan form) med mått. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12 minuter. Låt svalna på galler.

Smält chokladen i micron eller över vattenbad. Häll ner den och övriga ingredienser i baktråget och kör igång program 10. När allt är blandat kan du stänga av.

Spritsa (eller använd en sked) fyllning på hälften av kakorna. Lägg på kakorna som är kvar som lock så att du får en dubbelkaka. Förvara kakorna svalt.

Lycka till! :-)

Gör så här (utan bakmaskin)

Gör som ovan men använd en vispskål och elvisp istället för baktråg och bakmaskin :-)

Dubbla Romkakor (Lumumba)

Nu börjar tävlingen lida mot sitt slut och småkakorna är bakade :-) Det som återstår att göra inför kafferepet är tårtan, dekorering och lägga upp en massa fina bilder på det jag bakat såklart :-) Här kommer en av de kakor jag gjort, Dubbla Romkakor. Receptet fick jag av Helena Karlsson – Tack! :-) Fyllningen till dessa chokladiga kakor är grymt god, men man måste helt klart gilla rom för att tycka det 😉 Gillar inte att dricka rom men i bakverk tycker jag det är jättegott :-)

Recept på dessa finner du här!

Blåbärssnurror med kokos, mandel och lime

De senaste dagarna har jag gjort massor med småkakor till kafferepet som bär av stapeln denna helg. Jag har fått möjligheten att testa en hel del riktigt goda recept som ni härliga läsare har skickat in, det är extra skoj. Jag önskar så att jag hade möjligheten att testa ännu fler recept men tiden räcker inte riktigt till. Dock har jag kvar recepten och kan alltid testa vid ett senare tillfälle :-)

Av de 46 47 (fick just ett till :-)recept jag fått skickade till mig har jag valt ut 7 stycken att testa (ska försöka hinna med en 8e oxå). Är verkligen jätteglad över att så många tagit sig tiden till att leta fram bästa receptet och delat det med mig – TACK! :-) Nu är det bara att hålla tummarna för att jag vinner bloggtävlingen och därmed får ge en av er en bakmaskin :-)

Nu åter till dagens inlägg :-)

Jag ville testa att förnya en klassisk kaka och valet föll då på jitterbuggare som är en mördegskaka med marängfyllning. Resultatet blev en fantastiskt god kaka som både är söt och syrlig, samt hård men ändå lite mjuk. Utseendet fick många tummar upp här hemma, vad tycker du? :-)

Smakerna kanske ni har listat ut redan då rubriken av rätt avslöjande 😛 Tycker att kombinationen blåbär, kokos, mandel och lime är grymt bra :-)

Receptet hittar du HÄR, nu måste jag hinna sova lite innan det är dags att baka igen :-)

Goda Chokladiga Snittar

Fick ett recept på dessa kakor av Ellen Karlsson 14 år – Tack så jättemycket för det smaskiga kakreceptet! :-) De påminner om de chokladsnittar jag gjorde förra veckan men smakar så mycket godare. Dessa blev sprödare och smaskigare.

Vill du testa att göra dessa så hittar du receptet här.

Fatet är från Pip Studio och går att hitta hos House of Hedda.

Hur fungerar bakmaskinstävlingen?

För att någon av er ska kunna vinna er egen bakmaskin så måste jag först och främst vinna över de andra 4 bloggar som är med i bloggtävlingen. Vinner jag får jag välja ut ett av de recept jag bakat och har med på kafferepet (som ni läsare har skickat in). Det recept jag väljer vinner då en bakmaskin :-)

Har du fortfarande inte skickat in ditt bästa recept, gör då det nu! 😉 Min epost är sockerrus@live.se

Ha en härlig tisdag!

Kram, Lisa

Recept: Goda Chokladiga Snittar

Detta recept skickade Ellen Karlsson till mig – Tack! Jag testade att göra detta recept i en bakmaskin men givetvis går det även att göra det utan. Du hittar instruktionerna längst ner.

Chokladsnittar

100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 tsk vaniljpulver  (bytte från 2 tsk vaniljsocker)

Gör så här:

Häll i alla ingredienser i bakmaskinen.
Välj program 10 och låt maskinen knåda ihop degen.
Dela degen i tre delar och rulla ut dem lika långa som plåten. Platta till. Grädda på 175 grader mitt i ugnen i 15-20 minuter. Skär längderna medan de är varma i sneta bitar. Låt dem kallna på plåten.

Utan bakmaskin:

  • Rör smör, socker och sirap med en elvisp tills det är poröst.
  • Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker. Sikta ner det i smeten och blanda.
  • Dela degen i tre delar och rulla ut dem lika långa som plåten. Platta till.
  • Grädda på 175 grader mitt i ugnen i 15-20 minuter. Skär längderna medan de är varma i sneta bitar. Låt dem kallna på plåten.

Sockerkakstest i bakmaskinen

Tänkte att jag skulle testa att vispa ihop en sockerkakssmet i bakmaskinen för att se om det skulle funka trots att äggen inte blir vispade poröst. Har varit nyfiken på det och i helgen fick jag äntligen tiden till att testa :-)

Resultatet blev bättre än jag trott men dock inte så fluffig och hög som mina brukar bli. Men den smakade gott och gick att använda till att göra fotbollen som satt längst upp på helgens doptårta :-)

Är det någon som vet ett bra recept på sockerkaka/tårtbotten som inte behöver vispas poröst så tar jag tacksamt emot det. Maila receptet till sockerrus@live.se så har du dessutom en chans att vinna en egen bakmaskin :-)