FrostningsteknikTips

Tänkte jag skulle tipsa om hur man får till frostningen på tårtan på bästa sätt.

Knepet är att först spackla tårtan med ett lager frosting och sedan ställa den i kylen i ca 30min. På så vis hålls brödsmulor och fyllning på plats när det är dags att göra mönster i frostingen på tårtan.

Detta mönster har jag gjort med en liten spatel samtidigt som jag snurrade försiktigt på tårtan. Innehållet är detsamma som dessa tårtor. Dekorationen består av lite guldsockerpärlor.

Ha en riktigt härlig dag!

Kram, Lisa

Superenkel frostningsteknik

♥♥ Translate this blogpost to English ♥♥

Idag när jag var inne och kikade på fina bloggen Flickan och Kakorna så insåg jag att jag hade gjort en liknande tårta i  somras, med tillhörande steg-för-steg, som jag glömt att lägga ut på bloggen (har massor av bilder på olika bakverk som inte nått bloggen än). Genast slängde jag mig över bilderna och skapade detta inlägg.

Jag älskar utseendet på dessa tårtor och det som gör den ännu mer älskvärd är att det tog mig ungefär 10 minuter att frosta den. Perfekt när du inte riktigt har tiden på din sida.

Jag har täckt min tårta med chokladsmörkräm, men det går precis lika bra med grädde eller någon annan frosting. Inuti gömmer sig en rosafärgad almond white velvet cake, Devils Food Cake och Saftig Vaniljkaka. Den är sedan fylld med rårörda hallon och vit chokladganache.

Visst blir det ett läckert utseende på den? :-)

Så här enkelt gör du frostningen:


Du behöver en spritspåse (eller plastpåse+maskeringstejp), en sked och en tyll. Använd en rund tyll av större modell. Jag har använt denna men det går lika bra med vilken större tyll som helst. Spritsa en rad (med tyll+spritspåse hållandes rakt fram ifrån). Ta en sked och smeta ut den åt höger.

Spritsa nästa rad och fortsätt att återupprepa tills du är klar. Sista raden kräver lite mer omsorg för att få en snygg skarv, annars går det rätt snabbt :-)

Lycka till!

Cake pops – Lite tips, recept & annat

Sen jag började min temavecka har det trillat in en mängd frågor här på bloggen, Facebook och i mailen angående dessa godsaker på pinne. Jag tänkte därför att jag skulle göra ett inlägg med lite tips och annat som kanske kan vara till lite hjälp :-)

Några recept:

Ballerina/Oreo Pops

Cake Pops (basrecept)

Ahlgrens bilar och vanilj cake pops

Dammsugare på pinne

Andra bra recept att använda som grund till basrecepet:

Devil’s Chocolate Cake – Väldigt god till det mesta smaksättningar 😉

White AlmondVelvet Cake  – Ljuvlig med cream cheese eller chokladsmörkräm

Red Velvet – Extra god med whipped cream cheese frosting och rårörda hallon.

Tips 1: Byt ut cream cheese (där det står i recept) till någon annat kladdigt såsom smörkräm, likör (ex Baileys), Piggelin, fluff (tårtfyllning, ex ahlgrens bilar), vaniljkräm, chokladpudding, nutella, lemon curd etc.

Tips 2: Spara dina kraschade cupcakes eller tårtbottnar och gör cake pops på :-)

Tips 3: Gör inte bollarna för stora och tunga, då är risken nämligen större att de går sönder och trillar av pinnarna. Bra storlek är ca en 5-krona.

Tips 4: Har du lite bråttom men vill ända bjuda på något litet extra, så använd dig av en färdig mjuk kaka du köpt i affären.

Tips 5: Det går även utmärkt att istället för cake pops göra andra typer av godsaker på pinne såsom banan, marshmallow, marsipan m.m. som lätt doppas i choklad.

Tips 6: Jag brukar göra cake pops av tårtrester. Är bara att smula ihop, rulla till bollar och sedan frysa in.

Så här gör jag cake pops:

 1. Smula ner den mjuka kakan i en skål och blanda med valfri smaksättning (cream cheese, frosting, glass m.m.).
 2. Rulla till bollar och ställ i kylen i ca 30min i frysen . De ska bli lite hårda.
 3. Smält chokladen eller candy melts och blanda i lite kokosfett* (ex rapsolja funkar oxå). Candy melts är lite tjockare i konsistensen mot vad chokladen är så tillsätt lite mer kokosfett till den.
 4. Ta fram dina bollar och pinnar. Doppa pinnen i chokladen och tryck in i bollen. Anledningen till att du doppar pinnen först i choklad är för att den sitter bättre då. Har du inte kylda, lite hårda cake pops så kan det hända att de ramlar av pinnen när de torkar.
 5. Sänk ner hela cake popen i chokladen och skaka av överflödet, försiktigt.
Nu skiljer sig det lite åt beroende på vad du vill göra för något.
 • Låt torka lite innan du rullar den i strössel (annars blir det en massa choklad i strösselskålen).
Eller
 • Vill du dekorera med hjälp av ätbara pennor, ögon, kristyr eller liknande så låter du dem torka helt.
Jag brukar låta mina cake pops torka i mitt egengjorda ställ (en träkloss med borrade hål), men det går även bra att fylla upp en skål/ett glas med socker och sticka ner dem i. Andra tips är frigolitkloss eller oasis. Finns även speciella ställningar att köpa (har än så länge bara sett den här).
*Kokosfett används för att den smälta chokladen ska bli tunnare vilket i sin tur ger ett slätare chokladyta på cake popsen. När jag gjorde mina ”scary” pops (se lite längre ner) så tillsatte jag inget kokosfett utan bara lite, lite olja för att ge ett mindre slätt utseende.

Dessa marshmallow pops gjorde min dotter till hennes tjejfika. Jätteenkelt att göra och mycket uppskattat – både från de som fick äta dem och dottern själv som tycker det är så kul! :-)

Färga vit choklad är superenkelt men kräver en speciell färg, nämligen oljebaserad pastafärg. Den är väldigt dryg och man köper den i set med 4 olika färger. Med den kan du enkelt få massor av olika färgglada cake pops :-)

Att färga vit choklad:

 1. Smält vit choklad med lite kokosfett.
 2. Ta en tandpetare/cocktailpinne och doppa i färgen (doppa bara lite, lite).
 3. Doppa ner tandpetaren i chokladen och rör om.
 4. Vill du ha mer färg så ta en ny tandpetare och upprepa.
Jag har sett att denna typ av färg (oljebaserad) finns hos Strössel & Annat och Kakburken. Anledningen till att jag använder och rekommenderar just denna typ av färg är för att den är speciellt gjord för att kunna blandas med olje- och fettbaserade produkter såsom choklad.  Det är inte vanligt pastafärg då den är vattenbaserad.
Jag har dock inte testat att använda vanlig pastafärg. Har du gjort det så får du gärna lämna en kommentar och berätta om resultatet.

Bra att ha saker när man gör pops och var man kan hitta dem:

Vita klubbpinnarB’s SkafferiKakburken (har även andra färger), KlaraForm Strössel & Annat,

Grillpinnar – Brukar finnas i mataffärer.

Sugrör i papper (eller vanliga sugrör) – KlaraForm och Strössel & Annat

Candy MeltsStrössel & AnnatKakburken

PresentförpackningarStrössel & Annat

Cake Pop-ställ (ses på bilden ovan) – Strössel & Annat

Vill även passa på att tipsa om dessa:

Push Up Cake Pops (se ex här) – B’s Skafferi 

Min ursöta Little Cupcake-form, jag använder på bilden nedan, har jag fått härifrån.Vill man inte hålla på att baka, eller om man inte har tid, så kan man alltid köpa Ballerina eller Oreos kakor, fylla med färgglad vit choklad, trä i en pinne och eventuellt doppa i choklad. – Mums! :-)

Vill du ha ett nyttigare alternativ så kan du doppa en banan i choklad (en eller flera gånger) och dekorera med lite strössel – Supergott!

Fler tips och ideér kan du hitta under kategorin Cake Pops/Balls. Det kommer även dyka upp ett par inlägg till denna vecka tillägnade dessa smaskiga godsaker på pinne :-)

Saknar du något eller har något mer fråga så är det bara att hojta till!

Kram, Lisa

Ett litet tips inför sommaren

Vänd en muffinsform upp och ner, gör ett litet hål, trä igenom ett sugrör och njut av din drink, glas saft eller smoothie utan att oroa dig för att alla sockerjunkies till insekter ska dyka ner i glaset :-)

GLAD MIDSOMMAR!

Stor KRAM

Lisa

PS: På bilden har jag använt en form som är en av mina fem favoriter från Lagerhaus som finns i min bloggshop.

Sugarpaste test – En jämförelse av olika märken

OBS, inlägget är uppdaterat 6/28 2013.

Det där med sockerpasta är inte alltid lätt. Det finns massor av olika märken och recept vilket gör att det är rätt svårt att veta vilken man ska välja. Jag får ofta frågan om vad jag använder för någon pasta själv och tänkte i detta inlägg skriva några ord om de olika märken jag har testat. Hoppas att det kan vara till någon hjälp! :-) Sen får man ju inte glömma att detta är mina åsikter och det finns nog många som tycker annorlunda 😉

Sugarpaste

Bakels: Stelnar så den går att använda till vissa dekorationer istället för flowerpaste. Måste arbeta/knåda den länge så att den blir varm och mer följsam, mindre elastiskt än andra märken. Har en rätt neutral smak, men smakar inte så gott enligt mig. Bra är att man kan köpa den färgad i 1 kg förpackningar (rosa, blå, svart, röd).

Ballina: Innehåller gelatin och stelnar inte. Är väldigt elastisk när man arbetat upp den så att den är varm. Väldigt hård när den kommer ur förpackningen. Behöver inte fodras om man använder grädde. Ballina är dessvärre väldigt oberäknelig och lika många gånger som den varit bra så har den också varit riktigt dålig. Har fått reklamera denna på tok för många gånger pga hårda klumpar, gelatinklumpar, hårstrån i förpackningen, att den är trådig (tror att det har med gelatinet att göra). Gillar heller inte smaken. Dessvärre en pasta jag aldrig kommer att använda igen. Finns även i smakerna choklad och vit choklad.

 • Finns att köpas hos bl.a. Tårtdecor. 1 kg (två förpackningar á 500g) kostar 98kr

Callebaut Premium White Icing Paste: Den är mjuk och smidig. Smakar helt okej, aningens söt men neutral. Har inte stött på några problem när jag täckte tårtan. Det går att göra tjockare blommor och blad men det tar ett tag att torka. Jag testade att göra en boll som fick ligga och torka ett par veckor. När jag klämde på den så var den fortfarande mjuk i mitten och smulig på ytan.

 • Finns att köpas hos Strössel & Annat. 1 kg kostar ca 150kr och de ligger i minst 2,5 kg förpackningar.

Dekorfondant: Min absoluta favorit. Den är mjuk, elastisk och lätt att jobba med. Den stelnar inte riktigt. Har av misstag glömt fodra den när jag använt den på grädde och det gick jättebra. Har dock inte testat det igen utan brukar fodra av gammal vana. Gillar smaken på pastan. Den är inte så söt som andra sugarpaste och smakar vanilj. Finns i massor av olika färger (då i 250g förpackningar).

 • Finns att köpas hos Strössel & Annat. 1 kg  (två förpackningar á 500g) kostar 90kr (vit).

Fun Cakes Vanilj: Har använt denna till att dekorera kakor och tårtor. Behövde inte fodra locket som jag la på osötat grädde (bara testat detta på en minitårta). Gick bra att använda i sommarvärmen. Mjuk att jobba med. Ska testa att göra dekorationer med denna för att se om de stelnar. Smakar ungefär som sockerbitar (godisbitarna alltså) och är god i smaken.

 • Finns att köpas hos bl.a. Kakburken. 1 kg kostar 95 kr.

PME Sugarpaste: Har bara testat att göra dekorationer med denna. Lätt att jobba med. Stelnar. Smakar gott. Finns i färgerna vit och ivory.

 • Finns att köpa hos bl.a. Strössel & Annat . 1kg kostar 89kr (blir billigare kilopris om du köper 2,5kg).

Regalice: Har bara testat att göra dekorationer med denna (vid 2 tillfällen). Stelnar men tycker inte att den var lättarbetad. Gillar inte alls smaken. Finns i massor av olika färger (250g förpackningar).

 • Finns att köpas hos bl.a. Lyckas med Mat. 1 kg kostar 88kr (500g  förpackningar).

Satin Ice: Väldigt mjuk och elastisk. Söt och neutral smak. Har inte testat att göra blommor med denna pasta, men då konsistensen är densamma som Satin Ice Dark Chocolate så kan de jämföras (se längre ner). Cake Boss använder bara detta märke enligt han själv. Personligen så tycker jag att det finns många bättre pastor. Finns att köpa i förpackningar upp till 10 kg.

Städter: Har testat rosa och svart. Väldigt mjuk. Tunnare dekorationer stelnar över natten  men inte ex en kula. Är inte speciellt elastisk och passar nog mer till dekorationer än att täcka tårtor med (har dock inte testat det sistnämnda). Smaken (och lukten) på den svarta känns konstgjord och inget jag gillade. Den rosa luktar godare och är sötare i smaken. Finns i massor av olika färger (250g förpackningar).

 • Finns att köpas hos bl.a. Lyckas med Mat. 1 kg färgad kostar 172 kr. 1 kg vit sugarpaste kostar 125 kr (denna har jag dock inte testat).

Wilton: Mjuk, elastisk och lätt att jobba med. När jag inte använder dekorfondant till mina tårtor så är denna sockerpastan jag använder. Smaken är bra, neutral och går lite åt florsockerhållet. Går bra att modellera med (har bara testat mindre saker) och det går även att göra dekorationer som behöver stelna. Finns i vitt.

 • Finns att köpas hos Lyckas med Mat. 1 kg kostar 108kr (2,27kg förpackning) eller 125kr (680g förpackning). Vet dock ej om det finns billigare i annan affär.

Smaksatt Sugarpaste

Ballina Vit Choklad: Luktar som jättesöt kola. Smakar lite bättre än Ballina vanilj, men inte märkbart. Samma egenskaper som vanlig Ballina tyvärr och inget jag kommer att använda igen. Säljs i förpackningar med 500g.

 • Finns att köpas hos bl.a. Tårtdecor. 1 kg (två förpackningar á 500g) kostar 98kr.

Ballina Choklad: Samma egenskaper som hos Ballina vanilj och vit choklad tyvärr. Denna är den som smakar godast av Ballinas sugarpaste. Riktigt brun i färgen. Har använt den till modellering ett par gånger vilket fungerat bra. Dock stelnar den inte riktigt.

 • Finns att köpas hos bl.a. Tårtdecor. 1 kg (två förpackningar á 500g) kostar 130 kr.

Fun Cakes med Marshmallowsmak: Mjuk att jobba med. Har testat att täcka en minitårta och cupcakes vilket fungerat bra. Har inte behövt fodra den då jag använt den. Lite sötsliskig i smaken (men det är ju å andra sidan marshmallows enligt mig 😉 ).

 • Finns att köpas hos bl.a. Kakburken. 1 kg kostar 95kr.

Fun Cakes Hallon: Luktar och smakar jättegott. Den smakar verkligen hallon. Har testat att använda den till detaljer, dekorationer samt täckt kakor och cupcakes. Tycker att den är perfekt till detta ändamål. Har inte testat att täcka en hel tårta med den. Finns bara i rosa. Innehåller 30% riktiga bär (står det på förpackningen).

Fun Cakes Banan: Smakar verkligen god banan. I övrigt samma som Fun Cakes Hallon. Finns bara i gul färg. Innehåller 30% riktig frukt (står det på förpackningen).

Fun Cakes Apelsin: Har en väldigt god apelsinsmak. I övrigt samma som Fun Cakes Hallon. Finns bara i orange färg. Innehåller 30% riktig frukt (står det på förpackningen).

Satin Ice Dark Chocolate: Har den godaste smaken av de chokladsugarpaste jag har testat. Den är väldigt mörk. Den är väldigt mjuk och lite kladdig såsom marsipan lätt blir. SPn är väldigt elastisk och jag fick dra rätt länge i den för att den skulle spricka. Har testat att göra en ros, små gubbar och täckt en liten tårta (som var spacklad med smörkräm). Svårast var rosen då pastan håller sig mjuk och formbar rätt länge, dock stelnar den till slut. Cake Boss använder bara detta märke enligt han själv. Finns i vitt och ivory också.
 • Finns att köpas hos bl.a. Kakburken. 1 kg kostar 135kr

Egengjord sugarpaste

När jag började med tårtor så använde jag mig av detta recept på egengjord sugarpaste och var nöjd med den. Var dock väldigt länge sen jag använde den.

Ordlista

Är du nyfiken på alla de olika namnen/begreppen så finns en liten ordlista jag skev förra året att hitta HÄR.

Tips från andra bloggare

Kika bland kommentarerna från ursprungsinlägget för massor med tips från andra bloggare och tårtmakare! :-)

Har du testat någon sugarpaste, flowerpaste eller marsipan?

Dela gärna med dig i en kommentar nedan vilken som är din favorit, om det är någon du inte gillar osv. Tack!


Jakten på ny sockerpasta!

Ni som gillar Sockerrus på Facebook har säkert sett att jag varit grymt missnöjd med den sockerpasta jag använt tidigare och därmed letat efter ett nytt märke som kan bli min nye följeslagare. Har hunnit med att testa ett par olika märken och sammanställningen på sockerpastor kommer så snart jag hinner sammanställa den (kommer att ta med det som ni läsare skrev i detta inlägg också).

Nu kan det faktiskt vara så att jag hittat min nye följeslagare. Jag har nämligen hittat en pasta som är otroligt mjuk, följsam och lättarbetad. Den smakar inte lika sött som andra pastor och smakar faktiskt gott (jag gillar i regel inte smaken på sockerpasta) :-)

Så vilken pasta har jag använt? Jo Dekorfondant som du i Sverige kan hitta här hos Strössel & Annat. Med pastan har jag täckt en tårta och gjort ett par dekorationer. Ska ta hem mer så att jag kan fortsätta att testa lite mer, men än så länge är jag precis hur nöjd som helst! 😀 Stort plus för mig som ofta köper rätt mycket pasta är att Strössel & Annat har enhetsfrakt på 55kr när man skickar med Schenker. Dessutom är Pehrnilla en otroligt trevlig kvinna som är väldigt kunnig och som alltid gett mig snabba svar när jag bombaderat hennes inkorg med frågor om produkter och annat 😀

Att fylla en cupcake

Tänkte visa med ett fyra enkla steg hur jag fyller mina cupcakes :-) Allt du behöver är muffins, en äppelurkärnare, fyllning och en tesked (att peta ner fyllningen med).

Jag brukar göra mitt hål nästan hela vägen till botten så att jag får plats med så mycket fyllning som möjligt. För lite större hål så stoppar jag ner äppelurkärnaren igen.

Lycka till! :-)

 

Titta vad jag hitta!

Jag fann en butik i Sverige som säljer Carolyn’s Kitchens förkläden! Jippi! 😀 Sivletto heter butiken och finns både på webben och i Stockholm (Malmgårdsvägen 16-18). Du hittar deras förkläden här. Helt okej pris dessutom :-)

Det är för övrigt en rätt cool butik med massor av retrokläder  och 50-talsprylar. De har grymt mycket fina klänningar har jag sett och supertuffa barnkläder :-)

Angle black skirtSweetheart Apron BlackBettie yellow dress

Sivletto - retro clothing and stuff, 50s style