Veckans tips: Fodring av marsipan

Jag spacklar helst mina tårtor med grädde då jag tycker att det blir lite för sött när jag använder smörkräm. Det innebär ju också att jag måste fodra locken jag lägger på tårtorna för bästa resultat. Det kan ju tyckas vara lite jobbigt att smörja in locket med matfett för att sedan vända det upp o ner o lägga på tårtan så jag tänkte tipsa om ett annat sätt.

Tips för fodring av marsipan:  Smörj in bakbordet/bakmattan med olja (jag brukar använda rapsolja då det inte ger någon smak) och kavla sedan ut marsipanen direkt på oljan. På så sätt är locket redan fodrat och du kan lägga på det direkt på tårtan utan att behöva vända på det.

När det gäller sugarpaste så använder jag Ballinas och den behöver inte fodras. Kan dock göra det ibland ändå – just in case 😉

0 thoughts on “Veckans tips: Fodring av marsipan

 1. Tack för tipset =) Men bara en liten följdfråga… Om man kavlat ut på olja å lagt på tårtan. De som blir över runt om brukar man ju alltid knåda ihop och kunna använda en annan gång men de kan man kanske inte nu när de är fullt med olja på? Har du provat olika märken och kommit fram till att ballinas är bäst eller har du bara provat den? Kul när man kan fråga experter och faktiskt få svar 😉

  • Gullig du är! :-)
   Olja är inget som skadar marsipanen utan du kan använda spillet igen. Man behöver inte så mkt olja när man fodrar utan ett tunnt lager räcker. Jag brukar ibland smörja händerna i olja när jag håller på med marsipandekorationer för att det ska bli glattare och lättare. Det funkar jättebra men blir så klart lite glansigare. Däremot till sugarpaste använder jag florsocker om den är kladdig.

   Jag har använt Bakers, Ballina och ett annat märke som jag inte kommer ihåg vad det hette nu samt hemmagjord. Ballina (vanilj) smakar bäst och är väldigt elastisk och bra tycker jag. Bakers o den andra gillar jag inte smaken på och den hemmagjorda blir på tok för söt. En nackdel med Ballina är dock att dekorationerna inte stelnar utan håller sig mjuka. Ballinas mörk choklad SP kan jag tyvärr inte rekommendera dock, den var full av små bitar av hård choklad när jag köpte den (4 pkt). Ballina har även en med vit choklad som luktar gräddkola.
   Vad har du själv testat?

   • Oj vilket långt svar, jättebra :) Får nog prova med lite olja under nästa gång. (ska göra tårta både i morgon och på fredag). Har bara använt bakels och hemmagjord och av de så tycker jag bakels var mycket bättre. Den hemmagjorda var inte lika lätthanterlig och sen blev de små gropar i locket alltså inte helt slätt och fint som med bakels. Har en jämförelsebild på de två olika pastorna på de testtårtor jag gjorde.. Men smaken tyckte jag var ungefär samma.
    Har lust att prova både färdig och hemmagjord chokladpasta också men jag har läst flera som klagat på bitar i den färdiga.. Kanske ska köpa ballinas pasta nästa gång..

 2. Säger som dom andra TACK TACK TACK för tispet! Men jag tänkte på en sak… jag har bara gjrot två tårtor och spacklat med fluff – vilket i grunden just är grädde ju. Och dom har inte blivit konstiga eller ”smält”. trodde det skulle bli så eftersom att många säger att det blir så. :/

  • Så lite så! :-)
   Chokladen kanske skulle kunna vara en anledning till varför dina tårtor inte blivit så, för den är ju faktiskt rätt fet. Annars kanske det har o göra med hur länge de står, hur tjockt locket är eller vilket märke på SPn det är. Ballina exempelvis behöver ju inte fodras. Jag vågar dock inte chansa på utan fodrar. Missade det en gång på två tårtor och det gör jag aldrig om. De var hur fina som helst på kvällen och på morgonen när jag öppnade kylen var de alldeles bubbliga och inte alls så fina :-(
   Eller så har du helt enkelt bara en massa flyt Angelica o det är ju inte fy skam! 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *