Chokladbollstårta -Vit, Ljus & Mörk

*Sorry, only in swedish for now. Let me know If you would like the recipe in english.
Här kommer receptet till Chokladbollstårtan jag gjorde till dotterns Fairytale Dessertbord /Kalas som gick av stapeln för någon vecka sedan. Den var väldigt populär och mycket god :-)

Chokladbollstårta by sockerrus

Chokladbollstårta

Receptet räcker till ca 2 st 12-15cm formar (eller en högre 15cm) eller 1 st 20 cm form.

Det går åt sammanlagt 4,5 dl vaniljkräm och 3 dl vispad grädde.

Mörka chokladbollar

100 g smält smör

6 msk kakao (har ändrat från 4 msk 2013-03-15)

1 dl socker

1 tsk vaniljpulver

3 dl havregryn

3 msk kallt kaffe

1,5 dl vaniljkräm gjord på marsanpuvler eller hemmagjord

1 dl vispad grädde

Gör så här

  • Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och kaffe.
  • Vispa tills allt är väl blandat.
  • Tillsätt vaniljkräm och grädde och rör på låg hastighet alternativt med en slev.

Ljusa chokladbollar

100 g smält smör

4 msk O’boy eller liknande

3/4 dl socker

1 tsk vaniljpulver

3 dl havregryn

3 msk mjölk

1,5 dl vaniljkräm gjord på marsanpuvler eller hemmagjord

1 dl vispad grädde

Gör så här

  • Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och mjölk.
  • Vispa tills allt är väl blandat.
  • Tillsätt vaniljkräm och grädde och rör på låg hastighet alternativt med en slev.

Vita chokladbollar

100 g vit choklad

100 g smör

3/4 dl socker

1 tsk vaniljpulver

1,5 dl havregryn

1,5 dl kokos

3 msk mjölk

1,5 dl vaniljkräm gjord på marsanpuvler eller hemmagjord

1 dl vispad grädde

Några droppar citronarom (valfritt)

Gör så här

  • Smält vit choklad tillsammans med smöret.
  • Blanda ihop smörblandningen, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn, kokos, mjölk och ev citronarom.
  • Vispa tills allt är väl blandat.
  • Tillsätt vaniljkräm och grädde och rör på låg hastighet alternativt med en slev.

Så här sätter du ihop tårtan

  • Lägg plastfolie i en form och tryck ut den ena smeten (den du vill ha längst upp på tårtan) i formen. Gör sedan likadant med de andra två smetarna. Har du två formar så använd en våg om du vill att de ska se exakt likadana ut invändigt.
  • Ställ in i kylen i minst 4-6 timmar. Du vill att den ska vara genomkall innan du täcker den. Det går utmärkt att göra tårtan 1-2 dagar i förväg innan du täcker en.
  • Spackla tårtan med smörkräm/frosting och täck eventuellt med marsipan eller sugarpaste. Går lika bra att bara täcka den med smörkräm/frosting.
  • Förvara tårtan i kylskåp. Ta ut ca 1 timme innan den ska ätas.

Jag valde att använda vaniljfrosting till min tårta men det går alldeles utmärkt att använda citron, jordgubb, nutella, kaffe eller någon annan smak du tycker om och som passar med choklad. Det gick åt ca en sats smörkräm till detta recept.

Chokladbollstårta Chokladbollar by sockerrus

Samtliga bilder är tagna av Fotograf Satu.

33 thoughts on “Chokladbollstårta -Vit, Ljus & Mörk

  1. Dina tårtor är verkligen konstverk! Jag har försökt göra blommor tusentals gånger men får inte till dom! Vet inte hur jag ska förvara dom under torktiden så det blir en bra form på slutprodukten. Får man fråga vad hemligheten är? 😉

  2. Vilken fin tårta! Ser supergod ut! :)

    Jag har en fråga angående din blogg. Jag skapade en wordpress blogg (rebeccaritzen.wordpress.com), eftersom att det var ett arbete i skolan. Vi verkar ha samma tema på våra designer men jag upptäckte att du har sidor och KATEGORIER i din dropdown meny under headern. Hur har du gjort så?

    • Hej! Inne i adminpanelen så finns det en flik som heter Sidor, där lägger jag till det jag vill ha i menyfältet högst upp. Kategorier lägger jag till på varje inlägg och sedan väljer jag ”Kategorier” inne på Widgets och där väljer vilken variant jag vill ha :-)

      Hoppas att det varit till hjälp!

  3. Har provat… det var inte så stor skillnad på färgerna och smeten blev jättelös. Får se vad som händer om nån timme, men tvivlar att det blir så fast som på bilden och tror inte att jag ens kan sätta smörkräm på. Men SMAKEN är ju jättegod!

    • Hej Linda!
      Smeten blir väldigt lös innan den fått stå i kylskåpet några timmar. Stelnar den inte till så har det blivit något knas någonstans. Återkom gärna då så ska vi se om jag kan hjälpa dig :-)

      Jag använde Valhora kakao när jag gjorde den, å den är kanske lite mörkare nu när jag tänker efter, kanske därför du inte fick lika stor skillnad på färgerna? Ska se över och eventuellt ändra i receptet.

      Härligt att du gillade den 😀
      Kram till dig!

  4. Ni som skrivit att tårtan blir lös, stelnade den sedan i kylen? Tänkte göra denna till min sons 4-årsdag och skulle gärna vilja veta! Tack på förhand!

  5. Just det…jag undrar även ifall man kan täcka tårtan med frosting dagen innan den ska ätas och låta den stå i kylen över natten?

  6. Underbart fint tårta!
    Testade för någon dag sen att göra en minivariant som ett litet test inför påsken. Smakerna var underbara.
    Dock fick jag också den sådär lös som en del skrivit här ovan – lät den ändå stå över natten i kylen.
    Testade igår att inte smälta smöret samt att använda lite mer havregryn och då blev den genast lite fastare i konsistensen.
    Btw så tycker jag du e fantastisk i alla fina projekt du gör! :-)

    GLAD PÅSK!

    • Å tack fina du! ♥ Vad glad jag blir över dina ord!

      Tror nog att jag måste ta och göra den tårtan snart igen för att se över receptet. Min tårta blev oxå lös till en början men inte efter att ha stått inne i kylen. Verkar dock vara ett par stycken som haft problem så det är nog dags att se över det. Tack för tipset!
      Kram Lisa

  7. Mäkta imponerad av denna tårta, tänkte göra den imorgon till en vän som inte äter annat än choklad. Men jag har en liten fundering, blir lite orolig när alla säger att den är lös, är det så att den ska vara det och sedan stelna som jag förstått på det du skriver?
    Anser du att det skulle bli någon skillnad på att smälta eller inte smälta smöret?

    • Hej Tyra!
      Tack :-) Angående att smälta eller inte smälta smöret så gör det ingen större skillnad på slutresultatet i konsistens. Smöret stelnar ju i kylen. Däremot så blandas det bättre med alla ingredienserna om det är smält. Ett tips jag kan ge är att tillsätta extra marsanpulver (om du inte gör egen vaniljkräm dvs). Marsanpulver gör ju att vätskan binds upp bättre. Så efter att du blandat ihop alla ingredienser, avsluta med att tillsätta marsanpulver (0.5-1 msk kanske). Det binder upp vätskan snabbare i kylen sen :-)

      Lycka till! :-)

  8. Hej. Funderar hur man ska lägga ihop tårtan… ska varje ”smet” stelna i varsin form eller i samma form? och sen läggas på varann när dom stelnat i kylen?
    kram!

    • Hej Johanna!
      Du gör dem i samma form :-) Starta med den smeten du vill ha längst ner och sedan låter du den stå i kylen medans du gör nästa smet :-)
      Lycka till! Kram, Lisa

  9. Bakade denna tårta igår och njöt av den idag. Smetarna blev lösa men stelnade fint i kylen under natten. Tårtan hade en fin krämig konsistens när den serverades.
    Jag vill tacka så mycket för detta recept som kommer att användas igen!
    Det är inte lätt att hitta bra tårtrecept som är både gluten- och äggfria som vi behöver här hemma. :)
    Min favorit var förövrigt den vita smeten. Supergod!

  10. Hel fantastisk tårta! Bakade denna till min sambo som fyllde år. Gjorde smetarna dagen innan och lät stelna i kyl över natt, hade inga problem med att det var för löst när den var färdig, stelnade fint. Folk som skriver att den blivit lös kanske har gjort vaniljsås istället för vaniljkräm och blandat i?
    Hur som helst, tack för barnsligt gott recept!

  11. Pingback: Födelsedag | Mi vida, mi forma

  12. Hej Lisa! Ska göra denna tårta till helgen i två våningar. Tänkte stötta med sugrör och tårtbricka som vanligt men sen kom jag på att det kanske inte behövs till den här sortens tårta. Vad tror du? Räcker det med tårtbricka emellan? Kommer att ha en 20cm och en 15cm tårta ovanpå, ca 12cm höga.
    Tack för härlig inspiration! Mvh Elin

  13. Jag undrar om du tror man skulle kunna använda denna chokladbolls smeten som grund när man gör större dekorationer som ska täckas med sockerpasta. Jag ska göra en stor rund dekoration som ska täckas med sockerpasta och kan inte använda mig av rice crispies?
    Tror du det skulle funka?

    • Hej Sandra!
      Om du utesluter grädden och vaniljkrämen så kan du använda något av dessa recept. Jag skulle även finmala havregrynen för en slätare smet. Du kan oxå skippa att smälta smöret, det gör att du får en fastare smet/massa att göra dekorationer av :)

      Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *